Mamma i karantän

Älskade cybervänner,

Hur mår ni? Min mamma kom hem från Thailand i måndags. Mitt i koaset, efter att UD avråder alla från att resa ut och in från landet i onödan utan särskilda skäl. Mamma skulle få komma hem oavsett såklart, för att hon är svenskmedborgare och bor här. Skönt att ha mamma på hemmaplan nu i alla fall, det känns tryggare att ha alla familjemedlemmar nära (åtminstone i samma land) under den här tiden. Mamma sitter just nu i karantän hemma. Moster lagar mat till henne varje dag som hon hänger utanför dörren, hon får även hjälp med att handla. Pappa jobbar uppe i fjällen som vanligt.

Jag och barnen har planer på att åka upp till mina föräldrar nästa fredag för att sedan fira påsk med familjen i fjällen. Den här resan var planerat och bokat sen förra året. Vi avvaktar hur det blir med flygbolaget än så länge. Just nu har de inte ställt in vårt flyg till Luleå i alla fall. Alla utlandsresor som vi tänkte ta under året utesluter vi helt och fokuserar istället på att få vardagen att kännas så trygg som möjligt för barnen tills läget i världen är under kontroll.

Vi har beslutat oss att vara hemma och inte vistas ute bland folk tills vi åker upp till min familj, så att vi inte riskerar att bära på viruset när vi reser. Zelda har fått vara hemma från förskolan i cirka två veckor nu och vi fortsätter att ha henne hemma trots att hon är frisk.

Det finns såklart alltid risker att man kan bli smittad på vägen. Men vi får helt enkelt undvika att resa kommunalt och ta oss till gaten utan att röra på allmänna ytor samt håller extra avstånd från folk. Man ska inte underskatta situationen även om flygresan är bara en timme.

Jag som redan har jättemycket hemlängtan och saknar min familj i Lappland känner ett sånt tryckt över bröstet på grund av den enorma saknaden efter dem. Jag saknar min familj oerhört mycket just nu. Jag vill bara krama om dem och vara med dem. Att få vakna upp och se dem varje dag skulle få mig att må bättre.

Under den här tiden har jag märkt hur givmilda folk kan vara, det är jättefint att se. Grannen satte t.ex. upp en lapp i trappuppgången där hon erbjuder hjälp att handla till dem som sitter hemma och är sjuka. Finns folk som erbjuder gratis barnpassning till dem som jobbar inom vården o.s.v. Åh, vad jag ångrar nu att jag aldrig genomförde min utbildning som läkare. Det är bara under sådana här situationer som jag önskar att jag hade kompetensen till att kunna göra skillnad. Annars gör jag så gott jag kan för min familj och för folk i vår omgivning såklart. Tur att det finns många goda själar där ute i alla fall.

Vi måste komma ihåg att vi alla är människor, vi måste ta hänsyn till varandra och hålla oss civiliserade under den här tiden. Förstår att många är oroliga och rädda, men det är ingen idé att skapa panik för att detta leder bara till osäkerheter.
Jag har inte säljt av mina tillgångar som jag placerade, kommer snarare att köpa ännu mer. Passa på ni också, ni som inte har kommit igång med era besparingar än. Nu är det guldläge! Jag ska hjälpa min lillasyster att placera hennes pengar sen när hon har fått sina pengar från skatteåterbäring. Jag vet att samhället kommer att repa sig otroligt bra efter det här, vi befinner oss i en annan tid nu där vi har mer kunskap och breda kommunikationsmöjligheter.
Sen handlar vi som vanligt, bara det vi behöver, har inte märkt av att mat eller toalettpapper tar slut. Allting fylls alltid på dagen efter. Tycker synd om gamlingar som åker till matbutiken och inte får tag på det de behöver. De kanske måste gå till en annan butik, detta ökar ju bara smittorisken för dem. Känner ni någon som är äldre och bor ensam, erbjud gärna hjälp att beställa hem mat eller handla åt dem. Vi måste vara rädda om våra gamla. Jag tänker liksom på min mormor.

Snälla, ta hand om er älskade ni, var försiktiga, följ nyheterna och myndigheternas råd. 

Kärlek från mig och barnen! 

30 kommentarer

 1. Hoppas din mamma mår bra ♥️
  Stor kram till hela er familj ♥️

  1. Mamma mår toppen bra! Vilken tur vi har! ?? världens största kramar från mig och barnen ⭐️

 2. Sköt om er.

  1. Tack fina du ??? Du också! Kramar från oss

 3. Ta hand om er! ? Hoppas din mamma mår bra också.

  1. Tack snälla fina ??? Mamma mår jättebra! Jag ringer och kollar in varje dag ? kramar från oss

 4. Men åh vilka sötnosar! <3

  1. Tack snälla fina Linda ⭐️??? Ta hand om dig fina du och dunderkramar från oss ❤️

 5. Ta hand om er!
  Läste du till läkare, när då? Hade för mig du läste ekonomi?

  1. Jag läser ekonomi nu! Sen ska jag ta MBA på det. Min ursprungliga plan när jag gick på gymnasiet var att jag efter gymnasiet ska läsa vidare till läkare, men det blev aldrig av. Planer kan ändras som sagt. ? Ta hand om er, ni med. Kramar

 6. Jag har följt din blogg sedan du gick i gymnasiet och jag hade ingen aning om att du pluggade till läkare! Eller så har jag kanske bara glömt bort det helt haha. xD

  1. Jag gick natur på gymnasiet för att sedan ska kunna läsa vidare till läkare ?‍⚕️, det var första planen. ? Jag tror att jag skrev det i bloggen någon enstaka gång, men det är inte lätt att komma ihåg ?

   Kramar

 7. Jag har varit så dålig på att kommentera på sistone eftersom livet inte riktigt har hängt med i mina tankebanor.

  Hur som helst, skönt att höra att ni alla håller er lugna mitt i hysterin. Hoppas allt blir bra snart och att ni kan ses igen! Väldigt fint skrivet! Jag delade med mig av dina ord till familjen eftersom det finns 6 läkare och 2 sjuksköterskor i familjen. De blev så rörda och glada!

  Hoppas att allt blir bra och att vi återhämtar oss snabbt. Mina föräldrar tillhör riskgrupper så jag är orolig för dem men samtidigt vet jag att de är försiktiga. Jag vet inte riktigt hur det blir för mig som astmatiker. Vissa säger att det är en riskgrupp medan andra säger annat. Men jag tycker alla bör vara försiktiga nu oavsett vad!

  1. Hej fina <3

   Du behöver inte ursäkta dig för det 🙂 <3 Jag förstår att vi alla kan ha mycket i livet ibland. Jag känner verkligen med dig just nu. Det har varit mycket här hos oss också! Det viktigaste är att man måste prioritera sig själv först.

   Ja just det, jag kommer ihåg att din pappa är läkare bl.a. Hälsa så mycket från mig till din fina familj. Jag skickar extra mycket kärlek till dem. Tack för att de har valt deras yrken som hjältar på riktigt! Jag och många andra är tacksamma att de finns.

   Som du säger bör vi astmatiker vara försiktiga ändå. Viruset är som sagt ny, man har inte mycket forskning kring det. Alla måste vara försiktiga oavsett. Min astma höll i sig efter graviditeten, inte lika jobbigt som innan men jag använder min inhalator med jämna mellanrum. Speciellt under förkylningar kan jag ha ganska jobbigt med andningen. Men tur att jag är behandlad nu! 🙂

   Ta hand om dig fina, kramar från mig och barnen. <3

 8. Jag förstår absolut att du saknar fin familj har inte heller min familj på samma ort 70 mil ifrån. Men de avråder alla från att resa inrikes. Jag hoppas faktiskt de ställer in alla flyg, tåg etc. Till påsk att folk inte ska resa just nu. Jag vill också träffa min familj men nä inte just nu. Ena av mina barn är i riskgrupp o även min make så vill inte resa o önskar folk verkligen inte reser till påsk.

  1. Jag läste om det idag med. Om det skulle krisa på riktigt tycker jag också att de bör ställa in all flyg- och tågtrafik. Det måste dem göra för allas skull.
   Jag vill mer än allt åka hem. Vill stanna där uppe med barnen tillsvidare, när allt är över. Jag har inte mått så bra, jag har haft behov av hjälp. Av många olika anledningar behöver jag åka hem. Det är inte påskfirandet som är viktigast.
   Jag vet riskerna och jag vill inte utsätta någon annans hälsa. Det är inte så att vi kommer att vara ute bland folk när vi kommer fram, jag åker typ raka vägen till skogen från flygplatsen, om vi ens kan flyga nu på fredag d.v.s. Det blir ju som det blir.

   Ta hand om dig och familjen, var försiktiga och jag hoppas att ni håller er krya tills allt är över! Kram

   1. Du borde kanske överväga att hyra en bil och köra upp isf. Betydligt mindre risk att ni träffa någon som är sjuk också. Det tror er bara ca en dag.

    Även om Bill inte följer med, men det ska ha väl, så går det utmärkt för dig att köra om du har laddat med egen mat och stannar ofta och tar god tid på dig- Ta med dig en kudde så kan du luta huvudet mot sidorutan och ta en micronapp varnar timme på 10 minuter så ska du se att du orkar köra betydligt längre i ett svep än du tror.

    https://foodforfika.wordpress.com/

   2. Var annan timme skulle det stå.* 🙂

   3. Man avråder alla resor inrikes. Man ska nog helst inte heller resa från landets hotspots (Stockholm) till övriga landsdelar som är drabbade i mindre utsträckning. Särskilt skulle jag säga Norrbotten specifikt, med tanke på att en stor del av befolkningen består av äldre och/eller sjuka. Även om man själv vill så måste man nu tänka på andra. I flera länder i Europa idag får man inte lämna sina hem öht för att minska spridningen (lämnar man sitt hem kan man få betala typ 2000 euro i böter), och det är troligtvis bara en tidsfråga om när det kommer bli samma villkor i Sverige. Där jag bor får man inte gå ut, och jag har bara kunnat skypea med mina nära och kära, även om de bara bor 100m bort. Det är svårt, men det är för allas bästa.

 9. Maria Gustafsson

  Hej, läser ofta din blogg.
  Du skriver inte mycket om Bill nu för tiden, hur mår han? Du behöver avlastning, men kan inte Bill eller hans familj hjälpa till lite mer för din skull. Du har skrivit att han gått in i väggen? Var rädd om dig så att du inte gör det också.
  /Maria

 10. Fy bubblan för virus. Jag har klarat mig undan än så länge. Vår kommun är i stabsläge så man tar alla bokade besök via telefon. Dock är min praktikplats fortfarande öppen fast många e sjuka. Ev kommer det att stängas.

  Här råder brist på papper, torrvaror, konserver. Dassrullar har inte funnits på flera veckor. Samma med mjöl och jäst. Tur jag brukar köpa 18-pack. Hade precis köpt innan viruset bröt ut.

  Jag vet den där känslan att sakna sin familj. Just nu extra mycket då jag ser dem så sällan nu. Hoppas din familj får vara friska och slippa alla virusar. Du e klok som stannar hemma. Min syster tog barnen ur skolan direkt när hon fick veta att det fanns smittade barn där. De har klarat sig undan än i alla fall.

  Men man kan göra roliga saker ändå bara internet inte laggar. Roar mig med att spela gamla Tekken 6. Blir många adrenalin matcher online ? Vuxen???…. nope ??

  Krama din fina familj från mig och din mamma extra mycket.

 11. Jag förstår att du saknar din familj och alla har vi olika situationer, värderingar och prioriteringar i denna kris. Men lite av mina egna tankar, det är en kris vi befinner oss i som land och även globalt och jag anser att varje individ bör agera utifrån det och göra val utifrån helheten, inte vilka val vi skulle ha gjort utifrån normalläge och tidigare vardagliga förutsättningar. Jag skulle i helgen ha åkt upp med min man och våra två små barn och fira min morfar som fyller 95 i dagarna. Jag avbokade resan även om jag vet att det inte är säkert att jag träffar honom igen. Risken ökar i takt med hans åldrande och tillstånd. Men risken känns nu större att smitta honom med viruset och andra människor vi träffar längst vägen. Självklart vill jag inte mer än annat att han, mormor och andra släktingar ska få träffa mina barn och tvärtom. Min man och mina barn är friska. Barnen har varit på förskolan i två veckor nu och varit få på sina avdelningar för andra föräldrar har haft sina barn hemma för ingen av dom har chansat och lämnat ens snuviga barn. Något jag är oerhört tacksam för. Viktigt än någonsin att avskilja friska och sjuka från varandra. Coronavirus är en droppsmitta och i förskolemiljö kan det spridas oerhört snabbt. Jag är däremot inte rädd för att få viruset då jag är frisk, jag är inte i riskgruppen, jag hamstrar inte men eftersom jag arbetar med äldre och som många är i riskgruppen skulle jag med tanke på rådande situation inte agera utifrån mina egna behov i detta läge. För min äldsta son är 5 år är det väldigt viktigt att förklara varför vi tyvärr måste avstå saker såsom kompisars 6 års kalas, åka till lekland, träffa gammelmorfar, åka till badhuset osv. Det är så verkligheten ser ut nu och förhoppningsvis inte allt för länge men det vet vi inte säkert. Han blir lite ledsen först men när vi pratar om medkänsla och att det är viktigt att ibland göra saker för andra människor så ser jag att han förstår litegrann. För tänk om barn skulle utgöra riskgruppen och det skulle finnas vuxna som agerade utifrån egna behov och viljor.

 12. Thai flyg

  Thai Airways har ställt in alla flyg mellan Stockholm och Bangkok från den 1 april fram till 24 oktober.

 13. Thai flyg

  Thai Airways har ställt in alla flyg mellan Stockholm och Bangkok från den 1 april fram till 24 oktober.

 14. Krya på henne! <3

 15. Samantha Hansen

  Hej älskade fina du! ♡
  Än så länge är jag Corona fri, skönt det. Dock tar jag nog inte det på största allvar. Mest för att hela grejen har blivit så överdrivet stor. Dock kan jag samtidigt förstå det. Men det är förvirrande. Aja.
  Hoppas att allt är bra med dig och familjen. Jag saknar er massor! Puss & kram ?

 16. Du tänker och handlar bra och har ett gott hjärta.
  Det viktiga nu är inte Corona eller inte, för det kommer nästan alla att få. Utan när vi får det. Det här berör det viktiga,
  http://www.klimatupplysningen.se/2020/03/25/brev-fran-clintel-med-anledning-av-covid-19-pandemin/
  .
  Tänk också på att Corona trivs i litet kallare klimat. Ordet ”förkylning” tyder på det. Till sommarens värme har det blåst över men kan komma tillbaka i en andra våg i höst.
  Det skulle vara intressant att få veta mer om hus och företag i Thailand.

 17. Det är aldrig för sent att plugga till läkare 🙂

 18. Tycker INTE det är bra att Stockholmare kommer norrut, smittan kommer iallafall men man bör hålla sig hemma!!!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *