Det lilla jag kan göra

Underbara ni, 

Jag kan tänka mig att det är kanske tråkigt för er att kika in här när jag tyvärr inte haft så mycket roligt att berätta på sista tiden. Men så är livet ibland och den här perioden har varit extra kämpigt för oss. Ni kanske såg att jag uppdaterade om läget i mina Instagram stories på vad som hade hänt?

Hur som haver, barnen har varit sjuka fram och tillbaka under en lång period nu. De har inte varit helt friska mer än några dagar åt gången innan de blev sjuka igen. Varje förkylning efter RS har blivit lite mer påtaglig numera. För lite mer än en vecka sen fick vi åka in med Zelda för att hon har vägrat att äta allt under en tid. När Zelda var sjuk spydde hon bara upp allting och när hon blev lite mer kry kändes det som att hon inte fick tillbaka aptiten. Vi förstår att barn kan ha dålig aptit när de är sjuka, eller kinkiga med mat i perioder men när vi upptäckte hur hennes avföring skiftade färg från brun till nästintill färglös (grå/beige) visste vi att något inte stämde. Barnens bajs är någon form av indikation på hur de mår. Ibland behöver det inte betyda något, speciellt när de har haft mycket virus eller varit sjuka. Men man bör hellre kolla upp en extra gång än inget.
Vi ringde till vårdcentralen och fick akut-tid till en läkare för kontroll. Zelda hade gått ner 10% av sin kroppsvikt på kort tid och dagen efter tog de 5-6 rör med Zeldas blod som skickas vidare till labbet. Jag satt och väntade ute i väntrummet med Atari i famnen. Fick tårar i ögonen när jag hörde hur Zelda grät och skrek. -INTE, INTE, INTE, skrek hon i 10 minuter som kändes som evigheter. Hennes skrik var som en mentalt tortyr. Jag fick jätteont i hjärtat. Trots att Zelda fick Emla plåster en timme innan som skulle lindra smärtan från nålsticken tyckte hon att det var jobbigt och obehagligt ändå. Stackars liten. När allt var över blev Zelda så himla glad, hon sprang genom den tomma korridoren i sjukhuset med hennes nya leksaker som hon fick från sjuksköterskan. Hon älskade sin lilla boll och mini flodhästen.

Läkaren ringde oss tidigare under veckan och meddelade att de behöver mer blod, det som togs räckte inte för att få fram slutresultatet. Usch, måste Zelda gå genom detta igen tänkte jag.
Vi lämnade mer blod i fredags och den här gången gick det snabbare för att de tog blod från Zeldas armveck och inte från handen. Förra gången stack de runt på båda händerna på Zelda att hon fick stora blåmärken efteråt.

Läkaren berättade att det dem kan se nu är att Zelda är under svält och har vätskebrist. Vi har verkligen försökt med allt tidigare. När hon började tacka nej till allt, även glass och sött som barn annars gillar samt godsaker som hon tidigare älskat visste vi att något är fel. Så fort hon såg ätbara grejer som vi ville erbjuda henne skrek hon rakt ut: -NEEJ, INTE, INTE. Det går inte att mata eller tvinga i maten på ett gråtande barn heller. Man känner sig så dum även om man vill deras bästa. Jag blev otroligt ledsen, jag grät, kände mig så hopplöst och orolig till döds.

Jag var deppig i två dagar efter beskedet för att jag kände mig misslyckad. Vilken dålig mamma jag är, tänkte jag. Hur kan jag låta mitt barn vara under svält!? Men jag kunde inte stoppa alla virus Zelda fick. Jag kunde inte stoppa alla sjukdomar. Jag gjorde mitt bästa och funnits till.

Jag är en desperat mamma just nu, jag vill att Zelda ska hitta intresse till maten igen. Jag kan inte hindra henne från att bli sjuk men jag kan göra alla hennes måltider roligare för henne. Nu skriker inte Zelda när hon ser mat. Hon lyser alltid upp som en sol så fort hon ser maten som jag har gjort. Älskar hur hon klappar sina händer och säger: -WOOW. Varje gång jag lägger fram maten på bordet. Hon är ivrig att få känna och smaka på maten. Även om hon inte äter så mycket som vi har önskat är vi nöjda än så länge. Vi försöker aktivt mata Zelda när hennes humör tillåter. Nu går det åt rätt håll och vi hoppas på att Zelda kommer att äta bra som hon har gjort igen.

Vi ska träffa läkaren nu på Tisdag, det är täta kontroller nu tills vi är säkra på att allt är ok. Hoppas att vi får den slutgiltiga provsvar snart. Så att vi kan få rätt hjälp. Det är ingen idé att försöka få fram egna diagnoser känner jag. Man blir bara mer orolig.

Känns som att hela mitt liv stannar när sånt här händer. Jag sover dålig och känner mig ledsen hela tiden när jag inte vet vad felet är med Zeldas tillstånd. Jag blir så fokuserad i det här att jag inte orkar ta tag i annat än barnens välmående.

Nedan är Zeldas måltider som jag har gjort under de senaste dagarna:

De flesta barn älskar falukorv!

39 kommentarer

 1. Ett meddelande som denna kanske inte gör så mycket men jag hoppas innerligt att den kanske har en liten påverkan.

  Du är stark
  Du är klok
  Du är ödmjuk
  Du har tålamod av stål
  Du är TILLRÄCKLIG
  Du är helt enkelt en kick ass förälder som gör allt för dina barn!
  Du är världens bästa mamma för dina barn och de utmaningar som du får gå igenom är verkligen inte lätta. Bra att du tillåter dig själv gråta när det blir riktigt jobbigt men du grejar det! Heja dig!!!
  Maten du lagar är fantastisk och visar att du lägger ner tid och mycket energi för några tuggor. Du gör allt, så nej du är ingen dålig mamma du är FANTASTISK! Som läsare ser man också en bråkdel av det hela så med andra ord är du exeptionell!

  Vi känner inte varandra men ibland kan det kännas skönt att åtminstone få lite stöd från en främling. Mer sånt!

  PS. Du behöver inte svara på detta meddelande, istället titta på din familj och tänk att även de utmaningar som ni går igenom så gör ni det tillsammans och aldrig ensam.

  Kram

 2. Så fruktansvärt jobbigt för en mamma! Men så himla fint du gör med maten. Vad kul att hon verkar tycka att det är intressant igen! Kram

 3. Har själv två små barn så kan relatera till dina känslor. ❤️

 4. Så jobbigt det måste ha varit för er! Jag hoppas det ordnar upp sig snart.
  Och du är fantastisk som orkar med att göra denna kokkonst! Kram

 5. Kämpa på fina du. Förstår hur tufft det måste vara för er <3

 6. Jag har sett dina stories, kan inte föreställa mig hur jobbigt det måste kännas! Men precis som du säger, du kunde inte hindra virus från att smitta dina barn och du har gjort allt du kan för att försöka ändra på situationen. Och se vilka fina rätter du har gjort nu! Vilken tur att Zelda vill smaka på dem nu, de ser ju fantastiska ut! ♥ Dessutom finns det några få föräldrar där ute som inte går till läkaren fastän deras barn är undernärda (och jag menar inte de som inte kan), så att du och Bill tog med henne till läkaren för att fråga vad som var fel var ju bara helt rätt tänkt. ♥
  Tänk inte på att du är en dålig mamma, dina barn älskar dig ju. ♥ Förhoppningsvis kommer Zelda inte minnas nånting av det som har hänt när hon blir äldre och om ni någon gång skulle prata om det så är jag säker på att hon kommer uppskatta att du gjorde ditt bästa.

  Tänk inte så mycket på oss läsare, vi hänger på här oavsett när och vad du skriver. Kram! ♥

 7. Krya på er till barnen, speciellt Zelda. Jag tycker du verkar vara en helt fantastisk mamma! Oroligt fantastisk. Du gör det du kan och mer därtill. Det är något du aldrig ska tvivla på. Var stolt över dig själv och hur mycket du orkar med och klarar av! Dina barn är så glada över att ha just dig som mamma, det vet jag. Ta hand om dig och din fina familj. <3

 8. Förstår att det känns otroligt tufft, men du gör ett fantastiskt jobb!
  Hoppas ni får bukt med vad det nu kan vara och att ni alla får må bättre snart igen. Stor kram

 9. Aaaw, jag blir så rörd och varm inombords över de fina och påhittiga matbilder du lägger upp. Du är en så omtänksam mamma till Zelda och Atari.

  Därför gör det så ont i mig när du skriver hur dålig som mamma du tycker att du är.. när nåt inte går så bra med dina barn.

  Du duger precis som du är.
  Du är den mest älskvärda och storhjärtade tjejen jag vet om.
  Du är och kommer alltid att vara min inspiration som en idol-förälder, även fast min grabb ej är liten längre och har hunnit bli hela 17 år nu.. hehe

  Ser fram emot dina inlägg fortfarande.

  Stor peppa-upp-kram ❤❤❤

 10. Du gör ditt bästa fina fokis, folk kommer alltid ha åsikter speciellt föräldrar men tänka att det säkert kommer ur omtanke även om det låter hårt.

 11. Johanna38

  förälderskapet i ett nötskal kan ibland sammanfattas med just det där eländiga samvetet över att man inte gör tillräckligt för sina barn. Men det gjorde ni såklart Foki, och innerst inne vet ju du det själv. Jag menar titta bara på de vackra tallrikarna du gör till din underbara dotter nu?

  Våra barn var också jättemycket sjuka när de var mindre. Alltså jättemycket. Vi räknade till 25 diagnoser på dottern på ett år när hon var 2! Vi sprang hos läkaren jämt. Det blir bättre Foki, nu bygger de upp sitt immunförsvar så att de är starka och friska sen ☺️☺️❤️❤️?.

  Kraaaaam!

 12. Vilka otroligt fina maträtter du gjort! Du är en fantastisk mamma som gör verkligen allt för dina barn!
  Tänk inte att du är en dålig mamma, du gör ditt bästa! Kram!!

 13. Dålig mamma? Du verkar ju vara den bästa mamman som gör verkligen allt för dina barn. De har tur som har dig som sin mamma. Inte alla mammor som skulle göra sådana fina maträtter. Det är ju inte ditt fel att de får virus.

 14. Heja Foki! Kämpa på!
  Du är ingen dålig mamma! Du är den bästa mamman för dina barn! Du gör ett fantastiskt jobb!

 15. Blev väldigt inspirerad av dina fina maträtter! Du får gärna visa lite mer ingående hur du gjort rötterna. Både vad gäller tillagning och uppdukning ? Tack för en fin blogg!

 16. Så fint du gör.

 17. Du kanske ska ge Zelda flera små måltider under dagen istället för några få stora nu när hon inte har någon aptit. Ett tips är också att ge henne en nyttig smoothie varje dag. Blanda i både grönsaker och frukt. Både gott och nyttigt!

 18. Bento? ?

 19. Vilken fantastisk mamma du verkar vara:)

 20. Jag är så imponerad över er styrka tillsammans, trots alla motgångar – ni gör ett fantastiskt jobb för era barn. Jag är också mamma – Du är en kämpe o en enorm inspiration!

 21. Något som kanske kommer låta konstigt för dig men som alltid funkar på båda mina barn, är att mata dem när de är distraherade av den välkända paddan. När de varit magsjuka, febriga, ont i halsen och inte velat se mat så har paddan varit räddningen och det har alltid gått ner några tuggor. Så hellre visa roliga klipp på Youtube och få lite mat i en liten mage än att predika över sådan användning. PS. Ni har säkert tittat på det men hon kan ju haft ont o halsen så mjuk mat kan vara att föredra?
  Och du är grym!!
  Fick höra av min fina kollega idag att hennes make fått diagnosen utbrändhet och kom att tänka på dig. Sa till henne att lägga ner allt som heter måsten, köp hämtmat, skit i städning och strunta i allt som inte är akut. Så hoppas du oxå unnar dig dessa tankar ❤️

 22. Åh hur får du till dem maträtterna? Kan du dela med dig recep?
  Du r världens bästa mamma!!!!!

 23. Victoria

  Jag åt inte heller när jag var ett litet barn under en lång period. Enda gången jag ville äta var när mamma gick i matbutiken och jag fick syn på något jag ville ha. Då fick mamma öppna förpackningen, vad det än var, i matbutiken och så betalade hon i kassan för alla öppnade grejer som jag tuggat på medan hon handlade. 🙂
  Men det gick över. Hang in there!

 24. Du är helt fantastisk som gör allt du kan för dina barn. Du duger. Du räcker till. Livet är hårt i perioder men vi kommer tillbaka starkare. ❤️

 25. Men finaste Fokis. Du gör ju vad du kan. Det finns inga perfekta mammor. Har varit psykiskt ur funktion (hypomani) och inte varit inne på varken fejan eller på din blogg. Instagram har jag inte tyvärr.

  Men jag vet den där känslan att inte räcka till. Har DU någon att vända dig till utöver Bill och prata om dina känslor? Det är viktigt så du inte rasar ihop under all press. Jag själv gör det misstaget om och om igen. Men när jag söker så finns inte hjälpen. Sök hjälp för i Sthlm finns det massor.

  Jag hoppas dina sötnosar mår bättre nu. Min systers barn har också haft vätskebrist så du är inte ensam. Det viktiga är att du tar hand om dig. Vi alla finns här för dig och stöttar.

  Krama din familj så gott från mig.

  ❤❤❤❤❤

  1. Ps Du och Bill är fantastiska föräldrar. Glöm inte det. Ni har gjort vad ni kunnat efter er kunskap. Kram!

 26. Jenny-Caylin

  Vad hemskt att höra om din dotter! ?? Hoppas hon mår bättre snart ?
  Vilken jättefin mat du gjort till henne, kan jag tänka mig gör det roligare att äta ☺️☺️

 27. Ni er fantastiske foreldrer og står på etter beste evne❤️ Håper alt ordner seg snart og god bedring til barnene ❤️

 28. När dina barn spyr borde du ge dom vätskeersättning som är gjorda för barn. Vätskeersättning är så mycket bättre än vanligt vatten. Även vuxna människor borde dricka vätskeersättning när man spyr.

 29. – Ge dom vätskeersättning när barnen spyr
  – Ge Zelda mindre måltider flera gånger under dagen istället
  – Ge henne en smoothie varje dag med tex frukt och grönsaker

 30. Beatrice

  Kul att se att ditt gamla intresse för Japan och söta saker kommer till nytta i tillagningen av Zeldas mat! ?

 31. Men WOW!!! säger jag också då jag ser maten. Inte bara för att de är påhittiga och fina, utan för jag kan se KÄRLEKEN du lagt ner i maten. Du är som en powermamma och jag avgudar ditt sätt att ta hand om dina barn! Ser så upp till dig och jag ska verkligen komma ihåg detta inlägg då jag tar hand om mina förhoppningsvis framtida barn. Styrkekramar till er, Zelda och Ataris föräldrar är stjärnor! <3

 32. Hur e de me er? Hoppas allt är bra! Kram <3

 33. Skickar massor med cyberkärlek till min fina cyberfamilj ❤❤❤

 34. Jag har följt dig i 8 år 🙂

 35. Snälla tvivla inte på dig själv som mamma. Du gör ett helt fantastiskt jobb och ska bara vara stolt över dig själv.

 36. Hoppas hela tiden på att det ska komma en uppdatering.

 37. Hej Foki, jag har följt dig till och från ända sedan Umeå-tiden och har förstått på senaste tid att du och din familj har en del hälsoproblem. Jag läser bara sporadiskt men har förstått att barnen är sjuka mkt, Bill är utbränd och du själv har haft hälsoproblem under graviditeten som jag förstått det?
  Jag vill bara be dig fundera över om det kan vara så att ni blir sjuka av något i lägenheten? Så var fallet för mig och min sambo, vi bodde ovetandes i mögel. Det behöver varken synas eller lukta, det kan finnas dolt under golv/väggar/tak osv. För oss började vi få symtom som matintollernaser och massa infektioner och såsåmåningom utmattningssyndrom. Detta är tyvärr väldigt vanligt, men få som vet om det. Hör av dig om du behöver hjälp/stöd vidare kring detta. (Jag har läst på väldigt mkt om detta de senaste åren). Önskar er allt gott.

 38. Nu har jag gått in här flera dagar och längtat efter en liten uppdatering, livsgnista, vad som helst! Hoppas att du och din familj mår bra. ❤️

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *