Råttans år

Glad kinesiskt nyår underbara ni! 

För dem flesta i den här världsdelen är den här helgen som vilken helg som helst. Men för många asiatiska länder firas det stort och maffigt för att det är kinesiskt nyår. Under mina år i Thailand har den här högtiden varit en av de större och viktigare högtiden i landet. Även om min familj inte har kinesiskt ursprung så var det naturligt för oss att fira högtiden på ett och annat sätt för att det är nationell helgdag. Oftast lyxa vi till det med storslagna middagar men utan kinesiska ritualer och traditioner hemma. Som vi firar julafton med presenter ger kinesiska familjer lycko-pengar i röda kuvert till barnen, Hóng bāo kallar de för men i Thailand säger vi ”Ang-Paow”. Kommer ihåg hur jag blev avundsjuk på mina kinesiska vänner över deras Hóng bāo, haha.

Åh, under den här tiden är det jätteroligt att befinna sig i de länderna där de firar kinesiskt nyår. Överallt går de loss med decorer på allmänna platser, som kinesiska lyktor t.ex. Det är inte alls ovanligt när man går efter gatorna och kan höra hur de slår på trummor och kommer med dansande drakar. Street food är gudomlig och stämningen är glatt men hektiskt! Det händer jättemycket saker i stan och supermycket folk är ute under den här högtiden. Många passar på att resa eller vara ute bland folk och firar. Inte som jul i Sverige där det är ganska dött ute då många är hemma med sina familjer och butiker är stängda.

Igår och idag har vi firat högtiden med att gå ner till leklandet med barnen. Inget märkvärdigt, haha. Men jag kommer definitivt att fira kinesiskt nyår lite mer ordentligt med barnen i framtiden, när vi är i Thailand t.ex. Det är oftast under den här tiden som vi brukar vara där då. I år har vi bestämt oss att vara hemma. Orkar inte resa iväg just nu känner jag. Barnen har precis blivit friska och vi behöver vila upp oss ordentligt. Sen är det coronavirus som går just nu kring den kontinenten, sååååå läskigt och onödigt att utsätta barnen för det. Får ont i magen och panik i hela kroppen när jag läser nyheterna. Hoppas att det inte bli något pandemiutbrott. Vi har tur ändå som bor i Sverige, det känns som att vi skulle bli drabbade sist om det skulle hända något.

This mama needs a lot of sleep! Om ni frågar mig vad jag tycker är lyxigast i världen just nu så är mitt svar: -SÖMN! 😀

Ta hand om er fina ni, glöm inte att ni är underbara hela högen! 

12 kommentarer

 1. Jag och mamma är båda födda i råttans år! Hade tänkt att kolla på Råttatouille ikväll haha men det blev inte av, Får göra det någon annan gång ist. Har egentligen aldrig brytt mig om kinesiskt nyår men att det är råttans år känns ju ändå speciellt! Råttan är dessutom början på nytt decennium. Får hoppas det här blir ett bra år! Jag är full svensk men det hade verkligen varit så häftigt att få uppleva kinesiskt nyårsfirande en gång!

 2. Wintersagah

  Åhh vad fina ni är? ??✨

 3. Om jag inte minns fel brukar man kunna se drakdans i Stockholm när kinesiska nyåret infaller ? Jag är född i oxens tecken annars är jag tvilling här i Sverige.

  Jag hoppas verkligen vi slipper viruset. Stackars människor som är i karantän i de kinesiska städerna. Man vill ju bara rusa dit och hjälpa dem. Hoppas viruset dör ut lika fort det kom så fler slipper bli sjuka.

  Fina bilder ? jag har aldrig varit en fotogen varelse men de e ok ändå ?

  Kram! ❤

 4. Vad fina ni är! Jättefina klänningar <3

 5. Hej Foki.

  Detta hände min vän,för nu en vecka sedan. Se länk nedan. Det är helt obegripligt för oss i hennes närhet och så fruktansvärt så jag kan inte sätta ord på det.

  Snälla gå gärna in och läs hos Sara Agren på facebook. Karlshamn.

  Hjälp oss!!! Sprid/dela vidare eller om möjlighet finns skänk en slant till det svenska swishnumret.

  Det finns även en polsk insamling : https://pomagam.pl/edyta_szwecja?fbclid=IwAR1KBPRsh13aCtFsXjyeFR23FLmTIB9E_XV5Hl8yARPY2hNlv-PMoqZx1uU

  Översättningfunktion tilm engelska finns högst upp i högra hörnet.

 6. Lite naivt kan jag tycka att säga att Sverige skulle vara sist. Verkligen inte, vi har mycket större chans att drabbas än otroligt många andra länder som tex i Afrika osv då vi är ett Iland och det reses så mycket. Nu har ju Finland ett fall, är nog bara en tidsfråga till Sverige har flera fall.

 7. Hej Foki! Jag tänkte bara höra med dig kring ditt kejsarsnitt och skulle verkligen uppskatta om du hade tiden att svara. Med min första dotter blev jag snittad då hon satt upp och denna gång står jag i valet och kvalet om jag ska be om ett snitt då jag redan varit med om det en gång och dessutom vet att man är väldigt försiktig med värkstimulerande dropp och igångsättning t ex om man blivit snittad tidigare. Men nu till min fråga: hur är det att bli snittad med andra barnet? Är rädd för att min dotter ska bli åsidosatt då man inte får bära, har väldigt ont osv. Hur var din upplevelse? Är det kanske vettigare att försöka sig på en vaginal förlossning iaf för min andra dotters skull? Vad är din erfarenhet? 🙂

 8. Vilka fina klänningar:)

 9. Fint klädd! Båe barn o mamma 🙂

 10. Jag undrar ner det kommer en ny uppdatering.

 11. Skriver med anledning av zeldas matvägran. Mim dotter har matvägrat två perioder. Det varar i veckor/månader, hon tappar i vikt och börjar till slut kräkas. Första gången var hon bara 1 år när vi kom till kräkningarna och fick läggas in med dropp. Andra gången vid två års ålder klarade hon sig lite bättre, fick stark medicin mot illamående.

  De hittar inget direkt fel på henne. Ett visst tillväxthormon låg väldigt lågt under ”svältperioder” (samma som ligger lågt hos tex anorektiker).

  Det enda vi vet är alltså att hon av okänd anledning börjar vägra äta och hamnar i någon form av svält vilket högst troligt framkallar kräkningarna. Hon återhämtar sig dock fint och är tillbaka på sin normalvikt efter någon månad.

  Nästa gång det händer ska vi vara snabbare med att kontakta sjukhuset så att de kan följa henne från första veckan hon slutar äta som hon brukar. Om det nu händer igen vill säga.

  Om ni får ngt besked gällande Zelda som du tror kan vara intressant för oss får du gärna höra av dig.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *