Mitt liv med pseudotvillingar

Mina älskade pseudotvillingar 

Det är speciellt att ha två bebisar hemma. Det skiljer 15 månader mellan barnen. Zelda är som roligast nu tycker jag. Hon lär sig nya ord varje dag, kan hela svenska alfabetet redan vid 19 månaders ålder och räknar från 1-10 i två språk. Från att Zelda säger ett ord i taget kan hon säga två ord i en mening som: -Mamma kom. Och nu kan hon säga tre ord i en mening! Mitt i allt kommer vi att stå där och ha en hel konversation med Zelda, alltså whaaat?!
Sen har vi lilla Atari som är världens gosigaste, mysigaste och lär sig otroligt mycket av sin stora syster. Han älskar Zeldas närvaro och tycker att det är jättekul varje gång Zelda leker med honom. När Atari blir ledsen brukar jag sätta honom bredvid Zelda, han blir genast lugn och glad. Mitt hjärta smälter varje gång jag ser barnen tillsammans och känner mig otroligt stolt och glad av att se deras utveckling.

En fråga som vi alltid får när vi träffar andra föräldrar är hur det går för oss hemma med två täta barn. Det är utan tvekan mer jobb med två bebisar, men det går faktiskt bra. Jag är trött på dagarna fortfarande men det är nog alla småbarnsföräldrar som måste vakna på nätterna. Tröttheten kan man inte komma undan under första tiden. Men jag tycker att det går jättebra att ta hand om våra pseudotvillingar, speciellt när vi är två. Jag har också fått ta hand om barnen själv många gånger. Nu under Bills rehabiliteringstid är hans dagar fulla med aktiviter som ska hjälpa honom att återhämta sig. Han går på stress-skolan, träffar läkare, psykolog, går på yoga och spenderar dagarna i biblioteket när Zelda är på förskolan.
I början var det läskigt att bli lämnad ensam med två barn, men nu känner jag att det är ingenting. Jag har hittat min lilla taktik och rutin med barnen. Tycker att det blir lättare och lättare för varje dag ju äldre barnen blir. Ska nog skaffa mig en syskonvagn snart, jag känner att jag kommer att ha nytta av den nu än tidigare.

När jag är med båda barnen själv brukar jag låta dem göra samma aktiviteter. Zelda går som en klocka vid den här ålder och vi alla får följa hennes schema här hemma. När Zelda går på pottan brukar jag byta Ataris blöja i samma veva. Ibland händer det att någon av barnen bajsar. Då tar jag med barnen till badrummet eller skötbordet så att den ena som inte jag byter på kan se vad jag gör. Ataris rutiner ändras fortfarande, han sover i olika tider och äter mer på dagarna men jag roddar det. Lillebror hänger bara med i svängarna. Så länge han får vara nära, känner sig mätt och torr är han inte så komplicerat vilket är tur. Bärselen är min bästa vän kan jag säga! 

Men så här ser Zeldas schema ut:
06:15 – Zelda vaknar.
06:30 – Zelda får välling och kollar på Sunny Bunnies.
07:00 – Zelda vaknar till ordentligt och leker med hennes leksaker.
07:30 – Potta och byter kläder på Zelda.
08:00 – Erbjuder Zelda gröt.
08:45 – Gå till förskolan (vardagar).
11:00 – Lunch. (samma tid som på förskolan)
12:00 – Sover middag. (samma tid som på förskolan)
13:15 – Hemma från förskolan (vardagar)
14:00 – Mellis.
17:00 – Middag.
18:15 – Bada.
19:30 – Lässtund.
20:00 – Sova.

Det finns såklart vissa dagar som scheman inte håller, när Zelda är sjuk t.ex. Annars ser dagarna ut sådär för oss i princip. Mellan dessa aktiviteter med barnen ska vi hinna med att tvätta, diska, städa, plocka undan leksaker, laga våra måltider, handla, ta hand om hygienen o.s.v. Det är fullt upp hela tiden och jag har alltid ett av barnen eller båda samtidigt.

För mig är barnen den lättaste delen i min vardag. Men det är när jag känner att jag vill hinna göra annat som det kan bli jobbigt och stressigt. När Bill har sämre dagar faller hela hushållsarbeten på mig. Jag har utan tvekan mer ansvar över hushållet i dagsläge. För att få lite avlastning har jag skaffat oss städhjälp, där vi får hjälp med grovstädningen här hemma varje vecka. Men det är fortfarande mycket som jag skulle vilja hinna med. Kan inte heller skaffa någon form av barnpassning i dagsläge heller då Atari är för liten fortfarande och jag ammar konstant. Atari tar varken flaska eller napp trots att vi aktivt har tränat in honom till att göra det, och vi har inte gett upp än. Bill har haft det väldigt kämpigt med Atari de få tillfällen som jag har varit iväg för att göra akuta ärenden. Zelda är på förskolan på vardagar, men på 4 timmar hinner jag inte med någonting för att jag alltid har Atari. Kanske kommer det att bli skillnad nästa månad när Zeldas vistelsetid på förskolan är 6 timmar istället för 4 timmar om dan? Vi beslöt oss att låta Zelda gå 6 timmar för att vi har upplevt och sett att hon älskar förskolan. Hon vill knappt åka hem de gångerna vi hämtat henne.

Det är tufft om man vill hinna med saker utöver barnen, men den här perioden är så himla kort. Det finns både för- och nackdelar med att ha barnen tätt till varandra. Nackdelen är nog att man måste vara beredd på den enorma arbetsinsatsen kring barnen som behöver otroligt mycket uppmärksamhet båda två. Har man bra med hjälp hemma är det lättare. Mitt allra bästa tips är att unna all hjälp som man kan få från vänner och familj om man har den turen att få det.
Det positiva med att ha barnen så tätt överväger det negativa i hästlängder för oss. Men det är vad vi tycker. Även om det inte  blev som vi hade tänkt oss nu när Bill blev sjuk så är
 vi tacksamma och glada att vi lyckades få barnen så tätt. För oss är det här något som vi har önskat. Vi har förberett oss mentalt och siktat in oss inför det här för att vi ser många roliga och praktiska tillfällen med att barnen är nära i ålder, alla bebissaker och kläder ligger redan framme liksom. Utöver den enorma mysmängden och dubbel bebisbubbla är det roligt att barnen alltid kommer att ha varandra, de kan i princip göra samma saker/aktiviteter, leka samma lekar, börja skolan nästan samtidigt och vi behöver inte göra om småbarnsåren och kan återgå till arbete ordentligt när barnen börjar skolan. ♥ 

Jag förstår även er som inte gillar småbarnsåren, ni som har fått barnen tätt intill varandra. Jag vet att det inte är lätt för att det är mycket jobb. Vissa barn kan behöva mer uppmärksamhet dessutom vilket kan leda till ännu mer arbete. I vanliga fall får mammorna stanna hemma själv med barnen när partnern återgå till arbete. Det är nog mycket jobb med en bebis men två bebisar?!

Någon av er som också har täta barn? Hur upplever ni? Vad är era allra bästa tips? 

39 kommentarer

 1. Jag har nästan exakt två år mellan mina barn och jag tycker att det har varit tufft stundvis, men precis som du skriver blir det lättare med tiden! Att ha två år mellan barnen är ju ganska vanligt dessutom men jag tror att mycket hänger på vilka individer barn och föräldrar är. Vi är ju alla olika. ☺️ Jag brukar faktiskt trösta mig med att det finns dom som har tvillingar när det är jobbigt här hemma, haha. Och tänka att alla föräldrar går igenom jobbiga dagar och att det är helt i sin ordning. Men det blir både lättare och roligare med åren. En dag kommer jag sakna småbarnsåren, det vet jag. Det är så kort tid under en hel livstid så jag försöker njuta. ?

 2. Vilka underbara bilder på er!! ????

 3. Min syster fick 2 tätt efter varandra och det fungerade ok. Kaoset kom med nr 3. Han är som 10 barn samtidigt och tar all energi och kraft. Så 2 barn ok. 3 barn = fullständigt kaos. Man kan inte vända bort huvudet för då har ett glas gått i 1000 bitar, mat på golvet, river ur garderoben, skadat sig osv. Det är hela tiden något. Så håll dig till 2 stycken. Era barn e ju så lugna ❤

  Krama familjen från mig ❤

 4. Min mamma var ensamstående, deltidsstuderande mamma med tre barn som 20-åring. Mina syskon var då 0 år, 1 år och 2 år. Så tre barn under 2 års åldern. Att hon orkade?

  Nu är vi 7 syskon och jag är yngst. Det skiljer 15 år mellan mig och den äldste. Namma träffa pappa några år senare och han adopterade de 3 första?

 5. Har 3 barn tätt. 15månader mellan 1a och 2a, 2år mellan 2an och 3an. När jag bara hade 2st var det inga problem alls. När 3an kom var det lunch från tills 3an var 6månader. Men jag ångrar ingenting❤ dom är mitt kött och blir, min och min sambos kärlek personifierad, mitt livs kärlek?? men visst är det kämpigt ibland jääävligt slitigt t.o.m? men jag vill inte för mitt liv vara utan mina 3 kids❤

 6. Det är 19 mån mellan mina. I början var det tufft, men det känns som att det börjar bli bättre. Men nu är lillebror sjuk och får tänder så hans sömn är kaos på nätterna. Och jag fungerar som sämst när jag inte får någon sömn. Fick turen att lillebror sover hela nätterna( inte nu såklart) medans första sonen vaknade varje 3 timme ?

  Storebror blir 2 i december
  Lillebror är snart 4 mån

  Det jobbigaste är nog att man inte räcker till och kan tappa sin tålamod när båda barnen behöver dig 🙁
  Jag vill typ spola fram lite tiden när lillebror är runt 6 mån. Då kände jag med storebror att det började bli bättre. Mådde psykisk dålig med storebror. Tack o lov upplevde jag inte likadant med lillebror. Så jag njuter mer bebis tiden än vad jag gjorde med storebror.

  Hoppas det blir bättre för oss alla <3

 7. Har ni övat mycket med Zelda som kan prata så mycket redan?

 8. Ni ska vara tacksamma över att bo i en kommun där man låter syskonen vara på förskola så länge (på dagarna) när föräldern är hemma med det andra syskonet. I flertalet kommunen är det 15 h/v som gäller. Blir liksom lite skillnad att lämna 30h/v när man är hemma ?

  1. Jag blev helt paff när jag hörde att en del kommuner har mer än 15 h/v ? Min äldsta pojk älskar förskolan och hade glädjeligen gått alla dagar i veckan!

  2. Eller så kan barnen få vara hemma med sin familj så mycket det går istället där dom mår som bäst. Barnen kan älska förskolan men den är en stress idag och barn som kan vara hemma med sin familj bör få vara det. 15/h i veckan på förskolan räcker gott 🙂

 9. Jag håller med i mycket av det du säger.
  Vi har också fått våra barn tätt och nu kommer vår Baby 3 om 1 ½ månad dessutom. Det är 1 år och 9 månader mellan vår äldsta dotter och yngsta, och när lillebror/lillasyster kommer så är det 1 år och 4 månaders skillnad mellan de två yngsta 😉

 10. Så duktiga du och Bill är, perfekta paret och föräldrar! =) Vilka charmtroll på fotona ♡♡♡

 11. Foki! Se till att du får hjälp med
  Så ni inte båda blir utbrända
  Jag tycker du och bill verkar vara fina föräldrar, och det kommer gå jättebra för er småbarnsåren går som sagt fortare än man tror.

  Sedan finns det många som är.. eller blev ensamstående med ett:. Två.. tre barn eller fler! Och klarar det! Men alla behöver avlastning ibland (inget annat stämmer)

  Från en som följt dig sedan hon var typ 13… men läst väldigt sällan dock 🙂

 12. Undrar du vad meningen med livet är? Isåfall har jag svaret, svaret är Jesus. Han kan fylla tomrummet du känner inom dig och han kan rädda dig! Om du är nyfiken på vem Gud är eller har frågor så kolla in min blogg. Kram<3

 13. Varför säger du att du har två bebisar? Zelda är väl ingen bebis längre?

  1. Menar såklart att de är mina bebisar. Alltså, Zelda och Atari är mina bebisar. Men kanske inte helt korrekt enligt bebis-termen kanske. Vet att man slutar vara bebis efter ett års ålder ?

   1. Då förstår jag hur du menar❤️ Trodde du på allvar tyckte att hon är en bebis? Min yngsta är 2, kommer alltid att va mammas lilla bebis hur stor han än blir❤️?

 14. Har också pseudotvillingar födda med 1 år och 5 månaders mellanrum, och har verkligen inga bra tips, mer än att allt behöver inte vara så perfekt hela tiden och kom ihåg att vila själv också❤ det är superviktigt men två så små tillika. Och snaaaart blir det lättare, mina är nu snart 4 och andra 2.5 och allting är sååå mycket smidigare redan!?

 15. Två bebisar samtidigt, pseudotvillingar… För oss som har riktiga tvillingar blir det nästan provocerande när någon, som har över ett år mellan barnen, säger att de har två bebisar samtidigt. Det är inte likadant som att ha två spädbarn samtidigt. Eller att ha två som ska lära sig krypa, samtidigt. Eller lära sig gå. Jag förstår att det har sina utmaningar också, men välj gärna att uttrycka dig på ett annat sätt nästa gång ❤️

  1. Oj, vad tråkigt att du tog illa upp. Två småbarn kanske är mer rätt att säga såklart.
   Men Zelda är ju bara en bebis i mina ögon så jag kallar henne för bebis i inlägget. Att hon är min bebis även om hon slutade vara bebis enligt ”termen” sen hon fyllde ett år.
   Jag tror att ingen föräldrar under småbarnsåren har lättare än andra. Alla har sina utmaningar på sitt sätt. Det kan även vara svårt med ett barn med, om barnet har kolik t.ex. Eller olika förutsättningar i familjen. I inlägget skriver jag bara att det är mycket jobb med två små, men att det går bra i överlag. Inte att vi har sämre än andra. <3

 16. Har 2 år mellan mina barn och oj vad tufft det var första månaderna. Min sambo hade rätt långt till jobbet då och kom hem sen så jag var mycket själv med barnen. Sonen trivdes inte så bra på förskolan då men gick ändå ca 4 timmar om dagen två dagar i veckan så att jag fick andas lite. Dottern hade kolik och skrek i tre månader. Det blev lite lättare när minsta blev ca 7-8 månader och började ”leka” mer och kunde åla sig framåt lite. Nu är dom 2 och 4 och syskonkärlekn är så fantastisk att se. Sen bråkar och retas dom så klart med varandra en hel del också ?

 17. Det är 19 månader mellan mig och min yngre bror så vi är bara en eller två månader från att vara pseudotvillingar. Vi lekte ofta samma lekar som barn. Något år på lågstadiet hamnade vi dessutom i samma klass! Alltid kul att ha något syskon man är nära i ålder med. Har en storebror som är tre år äldre så då var det ju inte alltid man lekte samma saker tillsammans med. Tror dina barn kommer att leka mycket tillsammans.

 18. Hoppas bara du inte heller blir utbränd tillslut då du ibland får ta hand om både två barn och ett hushåll.

 19. Foki, du är en typisk duktigflickasyndromet. Två små och allt hushåll kommer sätta dig i samma sits som Bill.

 20. Vi kommer också ha 15 mån mellan våra barn ❤️ fint inlägg Foki, hoppas Bills återhämtning går bra ? kram till den fina familjen

 21. Trevlig helg! ❤

 22. Min mamma fick ta hand om mina bröder (som är tvillingar) när pappa åkte iväg på en studieresa i bl.a. Hong Kong när de bara var några månader tror jag. Jag kan säga att jag inte är avundsjuk på henne, haha! Verkar vara hemskt mycket arbete med bara en baby.

 23. Jag har ett år mellan mina och det var kanske svår stundvis då, men som du skriver – den här tiden är kort och går fort sen när du ser tillbaka på den! Och du kommer kanske att längta tillbaka. Det gör jag hela tiden nu när jag har 2 konstant bråkande och provocerande tonåringar ?

 24. Har 15 månader mellan mina små killar ❤️! Det skulle varit 18 månader men lillkillen föddes plötsligt i vecka 30 och drabbades tyvärr av en kraftig hjärnblödning så vi bodde på niva/neo/barnsjukhus i 3 månader och fick turas om att vara hemma med vår lille 1 åring och bo på sjukhuset. Det var en otroligt tuff tid för oss att ha två små varav ett sjukt barn men nu när lillen fyller 2 år och den ”store” fyllt 3 år är det helt fantastiskt ❤️! Visst är det tufft att få ihop allt i vardagen men det går och blir lättare med tiden. Min sambo har rest en del till Kina i tjänsten och kommer börja resa till USA men vi har ett bra kontaktnät kring oss vilket betyder otroligt mycket! Jag tänker att mina små killar alltid har varandra, det finns alltid en kompis där på resor & annat! Men vi stannar vid två barn, alldeles utmärkt att vara två vuxna & två barn ??! Är för gammal för en sladdis ?, annars skulle jag kunna tänka mig en till i framtiden!
  Ang att folk ifrågasätter hur du uttryckte dig, skit i dom ?! Det kan vara lika mycket arbete med pseudotvillingar som vanliga tvillingar och ibland t.o.m mer pga olika utvecklingsfaser! Kramar till dig & lycka till ❤️

  1. Hoppas lillkillen mår bättre nu ❤

 25. Har 1,5 år mellan mina grabbar. Första året var mest bara jobbigt. Kände bara att jag inte räckte till och att jag inte dög.. hade svårt att få ihop det. Lillebror hade kolik också så det förvärrade situationen. Hade aldrig i livet gjort om det första året.
  När lillebror fyllde 1 vände allting! Då började de leka och ha lite nytta av varandra.
  Nu är den yngsta 2 år och äldsta 3,5 år och det är superlätt!! Vi föräldrar får inte ens va med i deras lek längre haha. Lillebror kan prata helt okej så det är lättare för storebror att förstå osv.. det är mycket bråk också. Herregud vad de kan bråka. Mest om leksaker. De ska ha EXAKT samma leksaker haha. Vi avstyr de flesta bråken men ibland får de sköta det själva.
  Tuff med småbarn men när man ser kärleken mellan de så är det såklart värt det alla gånger om ❤️

 26. Är allting bra eller?

 27. Trevlig helg! Att ha barn e en heltidssysselsättning säger min syster ?

  Kram! ❤

 28. Nu har det gått ett år sen vi sågs ❤ tiden bara rusar iväg för det känns som igår. Kommer aldrig glömma att jag fick möjlighet att delta. Minns att jag stod där utanför å vågade inte gå fram. Men jag skulle ångra mig för resten av livet om jag inte hade gjort det. Ni vet den där känslan… håret står rakt ut, kläderna sitter säkert bak å fram, sminkat sig fel, man kommer säkert tappa tallriken eller knuffa till någon ?? Insåg sen att jag inte var ensam med denna känsla. Men det var som man alltid känt varandra. Helt otroligt. Tack för denna otroligt fantastiska kväll för 1 år sen. Den var minnesvärd.

  Nästa vecka åker jag till Stockholm med min familj för att vara hos vår lillasyster ? Slipper åka tåg då mina andra syskon fiskar upp mig på vägen. Har bara besökt min syster i Stockholm 2 gr i år mot varannan helg tidigare. Tur det finns mobiler. Den går varm å hon ringer 3-4 gr per dag ??? Tack vare att hon springer runt i sitt arbete så kan hon ringa ofta. Det e nice. Vi brukade smita in på Vetekatten å äta sliskiga bakelser. Det saknar man. Dels för jag bor långt bort å dels för det funkar inte att ta med lillkillen dit. Han river halva stället på 5 minuter ? När han har gjort nåt fel så lägger han på charmen så man smälter å de e omöjligt att bli arg. Busfrö ?

  1. Åh vad mysigt det låter <3
   Du får hålla mig uppdaterad sen vad ni har för er. Såg bilderna på oss för ett år sen. Vad tiden har gått fort. Jag känner mig otroligt tacksam att vi lyckades träffas. Hoppas att fler chanser finns! Synd att det är så himla mycket och fullt upp nu med barnen, haha 🙂

   Dunder-kramar från mig och barnen <3

   1. Monica

    Barn e inget hinder. Man gör andra saker bara som att åka till leklandet. Jag garanterar att vuxna har det mer kul än barnen ????

 29. Min två förstfödda är pseudotvillingar. Alice född 2011 11 03 och Annie född 2012 10 25. Inte ens ett år mellan dem alltså. Visst har det varit tufft emellanåt men sån glädje de har haft av varandra. Nu är de ju fyllda 8 och 7 år, mycket gemensamma vänner och har alltid varandra i alla lägen.

 30. Jag har 17 månader mellan mina pseudosar. Är ensam sedan i början av graviditeten med lillasyster. Mina tips är. 1: sänk kraven på dig själv
  2: rutiner rutiner rutiner!
  Äldsta blir 3 i februari och nu börjar det bli lite lättare när man kan göra samma saker med båda och lillasyster förstår vad man säger. Senaste månaderna har dom också börjat leka mer och mer med varandra och har jätte kul ihop ?

 31. Jag har 3 barn, en som är 12 och de två yngsta är 1 år och 10 månader och den andra är 7 månader – det är exakt 15 månader mellan dem då den första föddes 19 februari 2018 och den andra 19 maj 2019

  Väldigt mycket jobb och väldigt tröttsamt. Finns tyvärr ingenting annat i livet just nu än att ta hand om barnen. Men det går över, snart fyller sen minsta 1 år, så får man börja jobba lite. Träffa lite folk, åhh så som jag längtar, prata med VUXNA människor och inte bara med bebisar hela tiden ?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *