Första dagen på förskolan

Älskade cyberfamilj! 

Första dagen av inskolningen är avklarad. Vilken lyckad dag det blev! Zelda hade så himla kul att hon inte ville lämna förskolan. Pedagogerna var så mysiga och underbara med barnen. Satt och tänkte för mig själv vilket underbart jobb de har. Att få spendera dagarna med de små varje dag. Blev faktiskt en snutta avundsjuk på personalen för stunden, jag vill också!

Åh, det känns fortfarande overkligt att Zelda började på förskolan idag och hon kommer att spendera ett par timmar utan oss där på dagarna. Vi hade mindre än två veckor på oss att förbereda oss inför det här och jag har inte riktigt tagit in allt än. Jag känner mig extra emotionell på något sätt. Svårt att sätta ord. Fick tårar när jag såg hur Zelda kände igen att vi var tillbaka på förskolan och sprang genom korridoren till hennes avdelning. Började böla inombords när jag såg Zeldas hatthylla med hennes namn på. Mitt hjärta smälte när Zelda gick fram och dansade med andra barn när de satte på musik i högtalarna. Förskolan är liksom det första steget som Zelda kommer att börja upptäcka världen på egen hand, utan oss.

Jag läste broschyren som vi fick med om och om igen. Vilka tider gäller, hur scheman ser ut under inskolningstiden och när vi ska vara på förskolan första dagen. Jag tittade säkert på scheman tusen gånger för att vara på den säkra sidan. Sedan gick jag genom en lista som fanns med i broschyren på vad vi behöver packa med till Zelda.

Packlista inför förskolan: 
– Extrakläder (tröjor, strumpor, byxor och underkläder), gärna flera omgångar.
– Regnbyxor med rem under skon och regnjacka. Eller regnoverall.
– Stövlar (vintertid fodrade gummistövlar eller raggsocka)
– Overall med rem under skon eller täckbyxor med rem under skon och täckjacka.
– Mössa (höst/vårmössa, sedan varmare/fodrad vintermössa), utan knytband då dessa kan fastna.
– Varma vantar gärna som är vattentåliga (tex fodrade galonvantar som tål vatten, men även tjocka vintervantar. Vantarna får gärna gå över ytterplagget, uppåt armbågen).
– Skor (helst utan snöre).
– Tjocktröja utan fast huva (något varmare att ha under regnkläderna på hösten/våren)
– Sköna inneskor rekommenderas.
– För att förhindra att saker försvinner markera barnens kläder och saker med namn.
– Barnens personliga tröstsaker som nappar, gosedjur o.s.v.

Förresten, såg att någon av er blev upprörda när jag sa att den här förskolan är något som inte vi skulle välja vanligen. Det var absolut inte med mening att göra någon upprörd eller ta personligt illa vid. Jag ber om ursäkt för det. Jag borde kanske formulera mig på ett annat sätt. Att den här förskolan är allt annat än det som vi hade som preferenser.
Som föräldrar har man sina egna preferenser på vilken förskola vi vill att våra barn ska gå till. Den här förskolan som vi börjar på nu är bara ett tillfälligt alternativ. Vi fick behålla köplatsen så att vi kan komma in till den förskolan som vi önskar att få plats till.
De preferenser som vi har är ett föräldrakooperativ förskola, så att vi kan vara mer involverade. Liten förskola och liten grupp med barn. Skolans inriktning Reggio Emilia där barnen får lära sig mer av att uppleva och utforska själva, lite mer lek men följer ändå grundläroplanen. Att skolan lagar maten själva på plats med ekologiska ingredienser. Ni som har följt och läst här i bloggen vet om det här redan.
Den här förskolan som Zelda går på nu har noll av dessa kriterier som jag nämnde ovan. Just nu när förskolan är nyöppnad har de ganska lite barn fortfarande och är överbemannade dessutom, vilket är bra. När skolan kommer igång helt kommer de att ha cirka 80 barn totalt, medan den vi valde i början har omkring 20 barn på hela förskolan.
Varför vi inte skulle välja den här förskolan i vanliga fall är skolans verksamhet och riktlinjer. Det är aldrig fel hos pedagogerna, de gör ett underbart jobb och har fått oss att känna oss trygga. De försöker verkligen lyssna och uppfylla de krav vi har. Man märker verkligen att de som jobbar där älskar sina jobb.

Även om den här förskolan inte har någon av våra preferenser så finns det faktiskt ingenting att klaga på. Det är en bra och fin förskola med nya, rena, fräscha, ljusa lokaler och framförallt barnsäkra. En förskola som följer alla riktlinjer och regler ordentligt. Man kan känna sig trygg och vet vad man får.

Framförallt älskar Zelda den här förskolan. Detta gör oss glada och vi älskar såklart allt som gör Zelda glad! Zelda var så söt som sprang fram till en i personalen som hade hand om barnens mat och kramade henne. Det var så himla sött. Kanske hon går fram och gör sig bekant med hennes jämngamla kompisar imorgon? Åh, vi längtar efter förskolan redan! Haha.

Även om jag är lite tyst här i bloggen i dagsläge så uppdaterar jag i min instastory nästan dagligen. Om ni vill se en glimt av vår lilla vardag.

Kärlek och kramar till er från mig och min lilla familj. 

22 kommentarer

 1. åh har det redan gått så lång tid. dags för dagis!!
  Lycka till, hoppas det kommer att gå bra. <3

  1. Ja! Verkligen. Tiden går otroligt fort <3 Ska bli spännande med andra inskolningsvecka, har inte gått så bra när vi försökte göra första lämning i fredags, haha. Tack för lyckönskningen.

   Kramar från mig och barnen <3

 2. Kul att hon trivs! 🙂 Blir nog bra med den förskola hon skolas i på nu också. Läroplanen måste alla förskolor följa, oavsett vilken typ av förskola det är. Att barnen får lära genom att uppleva och utforska själva tror/hoppas jag gäller de flesta förskolor även om det inte finns nån särskilt inriktning på förskolan. Zelda verkar vara riktigt social så hon kommer nog få ut mycket av förskolan 🙂

  1. Ja, Zelda kommer att få ut otroligt mycket av förskolan! <3
   Det är stort plus att hon älskar den här förskolan med. Vi ser hur hon känner igen vägen till förskolan och hittar själv till hennes avdelning, haha.

   Kramar massor från oss <3

 3. Vad skönt att första dagen gick så bra! ^^ ♥

  1. Verkligen! Hoppas att det går bra nästa vecka med! <3

 4. Hur går det med Huset i Thailand? Har ni planer på att åka dit?

  1. Det går bra! 🙂
   Vi har planer på att åka nu i Januari om inte vi håller på att flytta då. Förhoppningsvis hinner Atari få sina vacciner också 🙂

 5. Vad är det för typ av krav ni har som de försöker uppfylla? Min son ska börja förskolan i januari och kan dessvärre inte komma på ett enda krav jag har mer än att de ska ta hand om honom bra. O sånt tänker jag är självklart för dem?

  1. Special kost (Lakto-ovo) och alltid erbjuda Zelda pottan eftersom hon går på pottan. Zelda är tydligen den enda barn på hela avdelningen som gör det. 🙂 <3 Men det är inga extrema krav på hur de ska driva verksamheten eller så. De kan ju deras grej. Bara de självklara saker som man måste meddela personalen. 🙂

   1. Tack för ditt svar. ?

 6. Penny, hon skrev rätt tydligt att hon vill ha till exempel föräldrakooperativ. Bra att du står för vad du tycker Foki! Vet inte om det är nån anledning att skapa upprördhet att en har preferenser för förskola. Jag menar man väljer ju även ut grundskolan sen och en del vill ha olika inriktningar etc. Kram

  1. Ja och jag tycker också jag skriver tydligt men ändå verkar du missförstå? Ja, hon vill ha ett föräldrakooperativ. Men hon skriver sedan ”pedagogerna försöker uppfylla de krav vi har”. Så det har väl inget med att de sedan vill ha en förskola som är ett föräldrakooperativ att göra? Det kravet kan ju inte pedagogerna uppfylla. Är inte det minsta upprörd, jag var genuint nyfiken. Det är din egen tolkning.

   1. Okey penny! Om du inte menade det på sättet jag tolkade det så vad bra! Angående upprördhet så Var det inte specifikt riktat till dig utan även.en grej foki nämnt i sitt inlägg. ? ha det fint!

 7. Penny, kolla i texten ungefär i mitten där står det att Foki gärna till exempel vill ha föräldrakooperativ ? tycker det är bra att Sverige är ett land där man kan välja vilken förskola eller om man vill sätta i förskola överhuvudtaget eller kanske familjedaghem. Alla föräldrar är olika och barnen är olika också. Jag känner förskolelärare som är bra som inte skulle vilja jobba på vissa förskolor och då kanske det inte är så konstigt att man även väljer en viss typ av förskola för sitt barn. Det kan finnas en förskola med bra pedagoger där barnen ändå är stressade och barnen med. Läs lite om förskolebrist och stora grupper i förskolan om du vill veta mer om den saken. Sen kan det finnas ett barn som trivs alldeles utmärkt i stor grupp. Det kan variera men som förälder får man fundera och det är ju jättebra att man kan välja det som man tror är bäst.

 8. Ska tillägga att menade att ibland är både barnen och personal stressade. Har fått erfara det själv och har jobbat på ett 20-tal förskolor. Nu verkar ju situationen bra på den zelda går men foki skriver även att det kommer bli fler barn. Plus föräldrakooperativ är rätt bra om man vill vara med och påverka. Det är det inte alla som har tid eller ens intresse för och det är heller inget fel!

 9. Köp mockasiner att ha på fötterna, varmt o bekväma! Foppatofflor tex är jätteklumpiga att ha när dom leker!

  1. Åh! Vet du någon bra? Har letat på vanliga butiker men har inte lyckats hittat något bra.

   1. Jag har bara från hm o lindex tex till mina barn, tycker dom är bra! Hade från Po.p förut men det var ett gummiband över foten för att den ska sitta bra, men istället fick jag inte på dom på fötterna för bandet va så tajt, så jag klippte bort det? Med mockasiner på fötterna så halkar barnen inte heller?

 10. Jag har jobbat som vikarie på ett x antal förskolor runtomkring Stockholm och har sett både ett och annat.. så förstår till 110% att Foki helst vill ha Zelda och sen kanske även Atari i ett föräldrakooperativ. Det är bevisat att syskongrupper är bättre också, har sett det själv på en förskola med bara 15 barn, där 1-2 åringar är otroligt självständiga och lär sig på nolltid för att de äldre barnen finns med i gruppen. Skulle aldrig sätta mitt barn i en ”barnfabrik” med 80-100 barn, ibland upp till 7 (!!!) avdelningar, där ägarna mjölkar ut pengar och pedagogerna är utom sig av stress för att det saknas struktur…

  1. Ja, så kände vi med. Vill verkligen komma in i föräldrakooperativet, känns som att man har läget lite mer under kontroll. När verksamheten drivs på ett helt annat sätt får både personalen och barnen ut det bästa av båda delarna. Det är annorlunda hur de hanterar budgeten i en föräldrakooperativ gentemot vanliga förskola verksamhet också. När det är vi föräldrar som bestämmer är vi ju mer generösa för att vi vill alltid våra barn det bästa.

   Det går bra med den här förskolan nu också, men det skulle vara kul att vi får plats på en förskola som vi hade tänkt i början <3

 11. Jag hoppas ni kommer in på den förskola ni vill! Mina barn har gått på ett föräldrakooperativ och vi trivdes bra med det, men det kan vara tufft, det krävs mycket av föräldrarna. I ett föräldrakooperativ är det ju föräldrarna som driver förskolan och ibland finns inte den kunskap/ tid/ driv som krävs bland föräldrarna.. Föräldrarna bestämmer ju hur förskolans pengarna ska fördelas, problemet är bara att det inte finns några pengar i förskolor, speciellt inte mindre förskolor. I Stockholmsområdet dessutom. Förskollärarlönerna går upp varje år, men förskolorna får inte mer pengar från kommunen.. Man vill ju ge personalen bra löner (föräldrarna sätter lönerna), se till att barnen får bra mat, dessutom vill man ha så få barn som möjligt i förskolegruppen. Det är verkligen inte lätt! Men ändå värt i slutändan.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *