Zeldas får sin förskoleplats år 2021!!!

Jag ringde till den förskolan som vi har som förstahandsval till Zelda för att kolla läget igen. Vi satte önskedatum den 10 Oktober 2019 och ligger först i kön som önskar att få plats under det här året. Vi ville se om det finns någon möjlighet för oss att få plats under hösten men det är 8 barn som har syskonförtur och fyllde platserna för det här året och nästa redan. Förhoppningsvis får vi plats hösten 2021 om inte det har blivit fler syskon på vägen förstås. De tar in cirka 4-5 barn om året.

Åh… Det är verkligen nu som Zelda skulle få så mycket glädje av förskolan. Vi ser på henne att hon älskar att socialisera sig med andra barn. Får lite tårar i ögonen när Zelda alltid vill springa in i förskolan här bredvid oss så fort hon ser förskolebarnen på skolgården. Jag som hade tackat nej till andra alternativ som vi har blivit erbjudna om dessutom. Det var lite luddigt hur reglerna var. Vi var ju så rädda att förlora platsen tidigare om vi tackar ja.

Nu måste vi kolla andra möjligheter tills dess vi får vårt förstahandsval. Kanske en förskola som ligger en bit bort eller någon form av pedagogisk omsorg? Eller dagmamma/dagpappa/familjehem som de kallar det också. Det känns bättre för oss att Zelda får vara i en liten grupp med barn istället för stora grupper. 

Har någon av er erfarenheter av pedagogisk omsorg? Hur funkar det? 

7 kommentarer

 1. Ingen aning om hur det funkar. Men jag rekommenderar en liten grupp. Idag stressas barnen då det blir mycket ståhej i stora grupper.

 2. Välj förskola i närområdet, gå och hälsa på.. skapa en uppfattning. Jag har lärt mig den hårda vägen att det som är ”bra” och ”rätt” inte alltid är det för alla. Alla barn har olika trösklar och alternativ, prova på och uppLev vad som är rätt för er!

 3. Alla barn är olika och man ska känna efter och göra det som passar familjen bäst. Jag har hela tiden känt i mitt hjärta att fsk inte är nått för oss. I början kändes det som att man måste ju gå där och hela samhället är uppbyggt kring det. Men jag lyssnade på mina känslor och mitt barn hon är 4,5 år nu och har alltid varit hemma, vi fyller dagarna med öppna fsk, och alla kommunens aktiviteter allt från gympa till magdans , sen leker hon med kusinerna några dagar i veckan med. Jag kan säga att det har varit det bästa beslutet i hela mitt liv!

 4. Jag kommer starta ett familjedaghem nästa termin tillsammans med min sambo 😀 min son som är ett år kommer ingå i familjedaghemmet! Vi har stora planer för att ha både dans och fotbollsinriktning. Ska bli så mysigt. Jag tycker det är jättebra med små grupper och efter att ha jobbat i olika förskolor har jag sett att oavsett hur bra personalen är så är en för stor grupp lika med mindre uppmärksamhet på individerna! Det är bra att ni satsar på den förskolan som ni tycker verkar bra! Tills dess hittar ni säkert något familjedaghem eller så kan ni ju också spendera mycket tid på öppna förskolor om och när ni hinner! Ett tips vid inskolningen sen när Zelda väl börjar är att stå på er för vad ni känner ert barn behöver. Alltså förskolan kan komma med råd om snabba avslut och så vidare men i slutändan är det ni föräldrar som bestämmer även om det inte alltid är intrycket man kan få. Sen finns det även forskning som visar vad som är bra för barnen och det är inte alltid det följs av olika skäl. Jag är själv av den åsikten att man som mamma/pappa känner sitt barn bäst och när jag jobbade i olika förskolor som vikarie försökte jag alltid lära känna barnet även genom att prata med föräldrarna och fråga de vilka rutiner som passar deras barn och vad som gör deras barn glada! Sen är det svårt i större grupper att anpassa allt efter alla barnen men just därför som det är rätt bra med mindre grupper så man kan se individerna och hjälpa till med deras utveckling på bästa sätt.

 5. Åh vad tråkigt med sådana väntetider! 🙁
  Jag och mina 3 bröder gick hos dagmamma när vi var små. Kan ej jämföra med dagis då jag aldrig gick på dagis. Men vi var väldigt trygga där och fick vänner för livet 🙂

 6. Hej! Känns orimligt att vänta så länge. Och ni kommer säkert vilja att Zelda får vara på förskola/familjedaghem. I Sthlm stad kan du alltid göra en ny ansökan till förskoleplats och få något alternativ inom 3 månader. Så mitt tips är att göra en ny ansökan, de flesta förskolor är väldigt bra och det finns säkert flera i ert närområde.

 7. Hej! Vad roligt att ni funderar på pedagogisk omsorg!
  Jag jobbar som barnskötare på en p.o. och kan intyga att alla barnen blir sedda/hörda och alla familjer är hittills nöjda ? barnen trivs bra och vi har tid att tillgodose allas behov. Vi har 14 barn (i olika åldrar) inskrivna på 3 vuxna som jobbar heltid.
  Hoppas ni hittar ett bra alternativ till Zelda!
  Kram

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *