Barn nummer tre?

Många frågar oss om vi ska skaffa fler än två barn. Vi svarar såklart NEEEEJ! utan att blinka.
Tanken med att ha flera barn låter hur mysigt som helst. Jag och Bill säger till varandra varje dag hur underbara barn vi lyckades skaffa oss. Klart att man kan längta efter fler. Våra hjärtan säger: -Skaffa fler barn, men hjärnan säger –STOP! Det är jättemycket jobb som det är nu och jag vet inte om jag vill chansa att bli gravid igen efter att jag har haft en sån jobbig graviditet med Atari. Tänkt om jag skulle ha otur och få en till jobbig graviditet? Jag kommer inte att klara det.

Sen brukar jag och Bill hitta på flera anledningar till varför vi inte ska ha fler än två barn. Att man måste skaffa 6-7 sits bil. Hur jobbig det måste vara att inte kunna vinka in en taxi så där spontant när man är ute och reser. Beställer vi större bil med t.ex. UBER måste vi vänta lite längre (av egen erfarenhet). Vi kommer att spendera somrarna i Lappland med barnen, hur löser vi det med fordon där uppe t.ex? Måste vi köpa en familjevan där också? Är det två hotellrum vi måste boka eller en familjesvit med två sovrum? Funkar det alltid med extrasängar? Vet att i vissa hotell/resort kan de max sätta 1 extrasäng per rum. Nåja, två barn är lagom för oss. Fattar inte hur vi ska klara oss mer än två barn. För oss känns det helt omöjligt, haha.

Vi vet att det går om man vill, man löser det och anpassar sig efter situationen. Det är bara andra rutiner som gäller när man har flera barn. Man måste planera i förväg helt enkelt. Det blir som en hel annan livsstil kan jag tänka mig.

I framtiden när Zelda och Atari blir stora och om vi skulle ha längtan efter fler barn kan jag tänka mig att adoptera. Alltså, inte skaffa biologiska barn. Jag älskar barn, jag tycker att barn är mysiga små varelse. Barnen ger så mycket livsglädje och jag vill ge barnen allt. Jag vill ge barnen en trygg barndom och goda förutsättningar till en bra framtid. Vi kan inte förutspå hur framtiden kommer att se ut. Mitt i allt så står vi kanske där med 10 barn? Haha.

Ni som har fler än två barn, hur är era rutiner? Ni är förresten inte kloka, haha! Hatten av till er. 

17 kommentarer

 1. Tycker det låter så rimligt, allt du skriver. Det viktigaste är ju att sedan orka ge kärlek till de barnen man har ❤️.
  Jag har 6 syskon så jag vet ju att det går. Men då får man också göra avkall på annat och det är lika bra och ok att ha tio barn som att ha inga barn ?

 2. Jag har 4 småsyskon. Min mamma kämpade hårt med en snål ekonomi eftersom de bara hade en lön. Min fina mamma var sjuk så hon hade det inte lätt. Så gott som allt ansvar hamnade på mig och jag gjorde avkall på hela min tonårstid att ta hand om småsyskon istället för att knyta kontakter för framtiden. Jag orkade ju inte med skolan ändå så då kunde jag lika gärna vara med mina syskon. Kanske därför vi e så tighta tillsammans. Jag skulle inte vilja ha 5 barn i den sits jag sitter i nu. Min syster märkte skillnad på att ha 3 barn istället för 2. Mycket jobbigare för lillkillen e sjövild. Han tar all energi. Man blir tröttare när man blir äldre. Dina barn e så lugna. Låna min systerson en dag å han har kört slut på er inom 2 timmar ?

  Jag valde bort att skaffa familj pga den energilöshet som har kommit å gått sen tonåren. Jag vill att ett barn ska få bra förutsättningar i livet å det kan jag inte erbjuda. Har ju gott om syskonbarn istället. I morgon avgörs det om jag får behålla mitt boende då jag för första gången tvingas söka försörjningsstöd då jag inte fick vara sjukskriven längre. En bostad får bara kosta 3490 kr nämnligen. Min kostar 5200 kr. Så just nu är jag extra glad att jag inte har barn. Den ångesten hade jag inte kunnat leva med.

  Kram! ❤

 3. Det är så fint att du delat av sådana tankar som du och Bill har. Älskat att du alltid är så ärlig.
  Jag har 3 pojkar själv, 7 och 5 år ,samt en 5 månaders. Det är en rejäl skillnad men samtidigt var vi båda överens att vi Ville ha barn tidigt och sparade till det ekonomiskt med. Men helt ärligt talat så är det kaos varje morgon och varje kväll. Det är ett riktigt pussel men man kämpar sig igenom.

 4. Jag känner igen allt du räknar upp! jag gör så med fast det är för om vi ska skaffa ett fjärde barn. Dock blir det nog inga flera barn. Men man ska väl aldrig säga aldrig men just nu känner jag som du det räcker.
  Du har så mycket energi! Du får gärna skicka över lite ?
  Kram

 5. Vi har två barn som kom tätt, 12,5 månader emellan dem. Efter andra hade jag ingen och noll längtan efter ett tredje barn! Vi sa väl att OM, och det var ett enormt om, vi skulle skaffa fler barn – då skulle det bli när våra pseudotvillingar blivit i skolålder.

  Så var vi nära inpå deras andra och tredje födelsedag. Min man säger då att det skulle ju kanske inte vara så dumt med en till ändå… Börja försöka om ett år eller så…

  Tre månader senare var jag gravid med nummer 3! Han kommer komma om några månader.

  Tror nog ändå det blir ’lättare’ när trean kommer än när tvåan kom. Vår förstfödda var ju fortfarande en bebis då! Nu klär de på sig själva, är pottränade, sover 12 timmar om nätterna o.s.v. Så nu ser jag verkligen fram emot en liten bebis igen, med vaknätter och allt annat som kommee 🙂

 6. Vi har två, med två års mellanrum. Både jag och min man bara känner oss så klara med barnskaffardelen av livet, det finns inget sug alls efter fler. De praktiska delarna tror jag man hade löst men vi är så nöjda med de två vi har. Vi båda började till och med fundera på sterilisering direkt efter att lillasyster kom till världen. Dessutom vill jag aldrig någonsin vara gravid igen (två jobbiga graviditeter och den första förlossningen var såpass traumatisk att jag blev beviljad kejsarsnitt med den andra) så det här kapitlet vill jag stänga helt och fokusera på de två jag redan har. Älskar mina barn mer än allt och de är de bästa besluten jag har tagit, men nu är jag klar.

 7. Det är väl inget konstigt att åka fem personer i en bil?

  1. Inte i en vanlig taxi om man är en familj på fem pers. Annars kan det funka i en vanlig bil men svårt att rymmas med tre barnstol i baksäten om inte man har en jättestor bil. Vi köpte en 7 sits bil. Dom större SUV:ar drar så jäkla mycket bränsle.

  2. Har 3 ungar förresten ?

 8. Adopterade inte du en flicka förut?

 9. Era barn är så små än…. de har inte ens hamnat i trotsåldern än liksom 😉
  Var själv sugen på en trea men har nu förstått att orken inte finns, hur mysigt det än är.
  Vi har fullt upp med en sexårig pojke som helt slutat lyssna, och en tvåårig flicka som varit rätt kinkig/svår sen hon lämnade bebisåldern.. Och plus på det så bråkar de med varandra flera ggr i timmen ;p
  Älskar dem överallt annat men hade inte orkat/hunnit ge dem det bästa, (vilket typ ändå går nu) med ett barn till… <3

 10. Jag kan tyvärr inte få barn vilket är en sorg. Men skulle tyckt det räckt med två. Det är ju ett ansvar man har hela livet. Ha en härlig vecka. Kram.

 11. Hej Foki! Jag har fyra barn ? Med tre barn satt vi trångt i en vanlig bil. Nu har vi skaffat en 7-sitsig bil när fjärde barnet kom. Allt beror nog på vad man har för vanor. Det där med att inte kunna ta en taxi låter som ett lyxproblem för mig som aldrig åker taxi ? Sa jag att vi bor i en liten 4:a på 81 kvm? Allt går, man måste bara vara beredd att anpassa sitt liv efter de förutsättningar man har. Vi har familj i Jokkmokk och varje år åker vi 100 mil med bil. Att flyga finns inte på kartan för oss, vi måste liksom ha vår bil när vi är där uppe. Annars tar vi oss ingenstans däruppe. Mina svärföräldrar har flera bilar, men vi behöver ju barnens bilstolar, frakta barnvagnen etc. När de är större och inte behöver bilstolar hoppas jag vi kan ta nattåget upp.

  Våra tre första barn kom tätt och de har haft damma rutiner sedan de var kring halvåret. De vet vad som gäller vid läggdags etc. Sen så samsover vi inte med våra barn. Vår lilla bebis kommer över till mig nån gång under natten, men de andra sover hela nätter i egna sängar. Jag är inte emot samsovning på något sätt, men vi och vår relation hade inte orkat med livet med flera småttingar om vi inte fick den där pausen som vi har nu varje kväll. Alla barnen är i säng 19-19:30 och sen är kvällen och natten vår. Jag hade aldrig orkat med livet om jag och min man inte fick den där välbehövliga vilan på kvällen. Stor kram till dig! Ni gör ett toppenjobb som föräldrar! ?❤

 12. Oj oj hahah
  Alltså jag har 5 barn och är 30 år! Det är inga som alls problem! Tycker de nästan va jobbigare när jag bara hade två?
  Skämt åsido?
  Nej men 3,4 och 5 barn ÄR inte så stor skillnad förutom om dem är föööör tätt födda kanske?
  Kram

 13. Jag har en lillasyster som är 7 år yngre så jag var 7 när hon kom till och min storebror 9, Jag kan tänka mig att det är rätt så jobbigt att ha 3 speciellt om de är i den åldern. Jag tror att det blir mindre jobbigt om de blir lite äldre först då behöver man inte så mycket hjälp och då kan de som är lite äldre vara lite mer självständiga.

 14. Mitt tips är att nu när ni har Zelda och Atari så skulle jag vänta kanske 2-3 år innan ni blir gravida en tredje gång. Kan säga att då är det lite lättare och dessutom så är era småbarn helt plötsligt ”stora” . Jag har tre barn, min plan var barn 1 & 2 så skulle det vara ett år emellan ungefär och barn 3 skulle bli en ”sladdis” alltså skulle födas kanske 10 år efter den yngsta. Var 25 år då jag blev 3 barns mamma :p Men nu kom mitt barn 3 bara 10 minuter senare :p (barn 2 & barn 3 är nämligen tvillingar haha)

 15. Hej Foki,
  Du skrev om att du kanske vill adoptera barn i framtiden, det går för närvarande inte att garantera att barn som adopteras bort gör så på rätt grunder. Ett tips är att lyssna på madeleine in hwa björks sommarprat i år. Det finns tusentals andra adopterade som har upplevt och upplever samma sak som madeleine.
  Tack för en fin blogg 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *