Frågor och svar

Finaste ni, 

Eftersom jag sällan får chans att sitta i lugn och ro framför datorn längre 10-15 minuter åt gången hinner jag sällan svara på era kommentarer efter jag har uppdaterat ett inlägg. Det kan ta dagar eller veckor innan jag återkommer med svar. Tänkte att ni kanske missar mina svar när jag väl svarar så jag samlar de senaste frågorna i ett inlägg istället.

Jag läser alltid alla kommentarer som trillar in och uppskattar varenda kommentar jag får av er. Det är trots allt så vi håller kontakt och kommunicerar med varandra. Ni får inte tro att jag ignorerar er. Det är alltid någon av barnen som alltid behöver sin mamma bara. 

Var kommer alla dina klänningar från?
–  Just den klänningen i det inlägget som du kommenterade kommer från Zara! Många av mina senaste klänningar som jag har haft på mig på sistone har jag köpt från Zara, helt random egentligen att det har blivit så. Alla mina klänningar kommer såklart inte därifrån, hehe.

När blir det aktuellt med giftemål?
– Oj, just nu har vi fullt upp med barnen. Vi har lagt bröllopsplaneringen på sidan lite. Men ska ändå försöka besöka till en av fjällstationerna för att kolla location nu när jag åker upp till mina föräldrar nästa vecka. Om det finns tid över det vill säga.
Vi vill nog vänta med bröllopet tills Atari kan gå. Då kan våra barn vara flower girl och flower boy. Att barnen blir en del av bröllopet! Det skulle vara så himla minnesvärt och kul.

Vi funderar på att bo två veckor vid Kata Beach och en vecka i Khao Lak. Har du några tips på något vi måste göra, besöka, uppleva när vi är där?
– Jag rekommenderar att ni åker ut med båt till de vackra öarna som ligger i närheten. Kolla broschyrerna på hotellet. Det är enklast att boka resorna via dem också. Det finns oslagbara vackra öar kring den trakten. Min favorit är Similand ögruppen. Koh Kai är också charmigt! Kata Beach och Khao Lak är typiska turistställen, de har all utbud som turister behöver. Ni kommer inte att bli besvikna hur ni än väljer att göra.

Kommer du dela/berätta om förlossningen?
– Tack för att du frågar. Här är inlägget som jag skrev om vår förlossning med Atari: https://www.fokis.se/2019/06/05/var-forlossning-med-atari/

Hej foki! Vad är det du jobbar med?
– Jag har mitt företag Zoirak som rullar på fortfarande. Men har pausat all typ av lansering på de nya produktkollektioner som vi har fått klart sen förra året. Jobbar inte aktivt med marknadsföring eller expansion heller. Vi fyller på lager på nuvarande produkter ett par gånger om året bara, eftersom vi har återkommande kunder fortfarande. Vi försöker att inte öka på produktionen som vi hade som mål tidigare heller.
Vi har välgörenhetsarbeten runtom företaget som jag måste ha översikt över för att allt ska rulla på som ska. Att ingen fuskar eller något blir korrupt. Lite kommunikation behöver jag ha med kollegorna till och från men Zoirak krävs inte mycket fysiskt jobb från mig i dagsläge eftersom jag har planerat och lagt fram jobbet så att allt ska skötas av sig själv genom konsulter och andra företag som jag samarbetar med. Min mamma är i Thailand halva tiden numera så hon sköter det praktiska åt mig när det dyker upp något.

Att skriva bloggen ser jag inte som jobb. Men design samarbeten, ambassadörsuppdrag o.s.v. är mer eller mindre jobb. Det krävs mycket tid och planering kring det. Oftast gör jag långsiktiga samarbeten.

Jag har aktivt valt att inte utveckla eller tacka ja till mer jobb i dagsläge. Det gäller även bloggsamarbeten. Även om jag älskar mitt jobb så är det inte bara det roliga som man får göra. När man är nyckelperson i en verksamhet vänder alla mot en när det blir problem. Tidigare levde jag ett liv där 24 timmar om dygnet tänkte jag bara jobb (drömde om jobbet också). Vaknade med jobb i tankarna och somnade med jobb i tankarna. Min att göra lista fylls på hela tiden och tog aldrig slut. Jag vill inte ha det så där något mer. I dagsläge vill jag ha mycket tid till familjen. Nu när barnen är så små. Jag kommer att ta igen allting sen i framtiden, när barnen går i skolan t.ex. Då måste jag ändå ha något som jag kan sysselsätta mig med på dagarna! 🙂 

Var det inte ett tag som du började läsa någon kurs? Har för mig det. Hur gick det med den?
– Det stämmer och det gick bra! Jag började läsa ett kurspaket företagsekonomi/ekonomi. Jag var klar med första delen innan årsskiftet. Sedan tog jag ett paus i samband med den jobbiga graviditeten. Nu har jag börjat läsa igen, fortsätter med andra delen. Kommer att vara klar i december om jag läser den takten som planerat! Jag läser i en slowmotion takt ska ni veta, haha. Jag älskar att läsa, har lärt mig massor. Önskar att jag hade den här kunskapen tidigare. Då skulle det nog spara en hel del huvudvärk, haha. Kunskap som är superviktigt för min verksamhet.
Jag har lite i tankarna att vilja hoppa på en MBA (master of business administration) utbildning, men kollar fortfarande på olika möjligheter hur jag ska gå till väga eller om det funkar med tiden överhuvudtaget. Jag vill samla på mig mer kunskap känner jag. Det är dessutom lärorikt samt nyttigt för verksamheten och framtiden. Skulle vara perfekt att kunna läsa i en lugn takt nu under småbarnsåren innan jag börjar plocka upp jobbet ordentligt igen. 

Jag har en fråga: hur uttalar ni Ataris namn? ”Attari” med kort a eller ”Ataari” med långt a?
– Intressant fråga! Det här är ganska lustigt. Beroende med vilka vi pratar med uttalar vi namnet Atari på olika sätt. Hemma säger vi Atari som det låter. Med våra japanska vänner säger vi ”Attari” som det låter på japanska. Med mina thailändska vänner säger jag ”Ataaliiii”, inte för att de inte kan uttala ”R” utan i vardagsslangen hoppar de över att uttala R. Med alla utländska vänner uttalar vi namnet med amerikanska accent, haha.

Hej! Hur kommer det sig att ni planerade kejsarsnitt?
– Long story short, de bedömde att jag behöver det. Jag har ett inlägg i utkastet fortfarande som jag inte har postat än. Så mycket känslor kring det hela. Kommer att prata mer om det sen när jag är redo. 

Vad har ni för tandborste? Ser ju superbra ut, så den inte kan åka i halsen om lillen far runt.
Just den tandborste som du såg på bilden är faktiskt en leksakstandborste som Zelda gillar att tugga på. Den som Zelda använder för att borsta sina tänder är från märket NUK. Vi har en sån där starttandborste med en platta mellan precis som med leksakstandborsten.

Jag undrar mest om hur Du tycker skillnaden mellan de olika förlossningarna är? Eller hur Bill tycker att det skiljer sig eftersom du sov denna gång.
– Det är jättestora skillnader. Upplevelsemässigt måste jag ge den första förlossningen. Med andra blev jag sövd så det var inte mycket att uppleva. Med första kunde jag ställa mig upp på benen direkt efter Zelda kom ut med andra låg jag i dagar och hade ont innan jag kunde komma upp på benen ordentligt. Smärtan var också på olika sätt. Jag hade jätteont under förlossningen med första och var ömt där nere ganska längre vilket jag tyckte var klurigt. Med andra hade jag mindre ont under förlossningen, skulle kunna slippa smärta helt under förlossningen om det gick som planerat men förlossningen startade spontant och jag fick förlossningsvärkar ändå. Dock slapp jag den mest smärtsamma biten, smärtan när det närmar krystvärkar och självaste krystvärkar var så jobbiga enligt mig. Bill tyckte att den första var mer upplevelserikt men han skulle inte välja att göra på andra sätt med andra förlossningen för att han såg hur läget var. Då skulle det bli ännu jobbigare för oss båda bara.

Vart är Zeldas tallrik ifrån?
– Från märket Ezpz! 🙂

Vad är det för bad? (Jag bor också i nacka) och letar ständigt trevliga och barnvänliga badplatser.
– Bills pappa har ett hus i Haninge så vi åkte ut dit. Stället heter Rudans friluftsbad.  

___________________

Har jag missat några frågor? Ställ gärna frågorna i det här inlägget så svarar jag i ett inlägg nästa gång! 

6 kommentarer

 1. Tror du att du någonsin kommer skaffa ett till barn? Läst din blogg av och till sedan jag var 14 är idag 24. Konstigt hur man kan följa ngn annans liv så länge utan att känna varandra. Jag har fått en liten dotter med nyligen, fint hur öppet du berättar om dina förlossningar

 2. Oroa dig inte för att jag tror att du struntar i det jag skriver. Jag vet att barn tar all ens tid. Min syster rekommenderar 2. 3 blev kaos å hon hinner ingenting.

  Tips för att starta eget? Allt e kaos här nu och jag behöver göra något. Jag vet inte ens var man börjar. Hade varit enklare om jag hade haft arbete. Då sparar man pengar, filar på en idé, kollar konkurrensen å kör på.

  Kram!

  1. Egenföretagare

   Om du har en bra idé för att starta företag så kan du börja med att göra en SWOT-analys (styrkor, svagheter, möjligheter och hot) (här är en länk till Wikipedia https://sv.m.wikipedia.org/wiki/SWOT-analys )
   Sedan är det bra att ha en ekonomisk plan, typ hur ska lager, material, hyror och olika kostnader finansieras förssta tiden. Finns många bra guider på nätet, även komvuxkurser i ämnet. När jag startade mitt företag behövdes det inte särskilt mycket i kapital, men jag hade ändå gjort en affärsplan där jag hade räknat med ett banklån för första inköpen av material och arbetsredskap men det behövdes aldrig.
   Sedan ska det väljas företagsform, enklast men riskfyllt vid skuld o konkurs är egenföretagare (enskild firma), där du blir personligt återbetalningsskyldig vid konka. Startar du aktiebolag behöver du ha kapital (50 tkr tror jag att det är i Sverige).
   Och skaffa bokförare. Alltså jag tänkte först att jag skulle göra det själv, har en ekonomi- och redovisningsassistentutbildning, men jag hade så otroligt mycket jobb med mitt företag att det blev som att ha två jobb, mycket skönare med en redovisningsekonom som vet vad han sysslar med:)

   1. Ja att bokföra tar tid. Dessutom mycket att tänka på. Fördelen med eget företag e att jag kan anpassa det efter mina skador och funktionsnedsättning. Är inte så gångbar på vanliga arbetsmarknaden längre dessutom har jag hamnat utanför systemen precis nyligen så man måste lösa det på något sätt. Ett företag tar tid att etablera sig på marknaden. 2 hundår brukar man säga. De 2 åren ska man ha kapital så man klarar alla utgifter.

    Så om man lyckas hitta ett arbete som kroppen å knoppen överlever några år så kan man spara pengar till företaget. Det största hotet e jag själv. Kraschar jag så faller resten oxå. Men tack för tipset.

 3. Hej! Fokis vi saknar din blobbis med kläder o skor Kommer du att lägga ut nåt inom snar. Mvh Ingo

 4. Hej! Du nämnde att du behövde hjälp med att få igång ägglossningen. Är det pga pcos?

  Jag har också pcos och vi har behövt göra ivf pga manlig faktor också. Första insättningen blev det inget av, men nu med andra insättningen är jag i vecka 8. Har ultraljud om två veckor och är så nervös över att det inte ska finnas något där, trots otaliga plus och symptom. Skönt att det gick så snabbt för er, denna resa har hittills tagit två år för oss. Men är så tacksam att möjligheten ens finns för oss ❤️❤️

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *