Atari har fått en pappa

Hey fina ni, 

Under veckan har vi varit till stadshuset och skrev på papper att Bill är pappa till Atari. Vi gick genom samma grej när vi fick Zelda, för att vi inte är gifta än. Det har stått Atari Soirak hos skatteverket i veckor! Atari fick bara ha mitt efternamn innan Bill blev den officiella pappan. Så lustigt att de måste kräva personligt möte med vittnen och allt för att intyga att Bill är pappa till mina barn, medan allt sker per automatik om vi skulle vara gifta. Det kan ju hända en olycka att någon får barn utanför äktenskap också? Någon berättade för mig att med andra barn kan man intyga det redan på sjukhuset eller något hade jag för mig? Men det kanske är olika beroende på vilken lansting man bor i?

Även om Bill inte hade något att oroa sig för sa han till mig att han kände sig jättenervös när det inte var ”officiellt”. Tänk om jag skulle gå och dö och Atari är utan pappa? Haha, Bill fick upp det värsta tänkbara tankar under de veckorna som vi fick vänta på att gå på det här mötet. Nu är det klart! Nu kan Bill äntligen andas ut.

För er som undrar, våra barn har inga mellannamn. De har däremot två efternamn! 

7 kommentarer

 1. Sötisar ❤

 2. Vi skrev på faderskapspapper innan födseln. I den här kommunen kan man göra det från graviditetsvecka 23. Dock bor vi i Stockholms län (och landsting) så det varierar inte mellan olika landsting utan snarare kommuner i så fall. 🙂

 3. Är självklart att det sker automatiskt om man är gift. När blir det giftemål förresten nästa år?

 4. Vi skrev papper med vittnen innan första sonen föddes så det skulle vara klart, dock krävdes samtal efter sonen föddes för att bekräfta med längd och vikt, men det fick man rätt snabbt så tror bara det tog knappt en vecka efter han var född tills allt var igenom och inne i systemet ?

 5. MammaPia

  Hej! Skönt att se att ni har det bra. Minns när vi skrev på pappren när våran dotter låg i magen, vi kunde göra det ifrån V28 och vi hängde på låset. För mig var det viktigt att fixa pappren innan ifall någonting hände mig och som tur är kunde vi skriva på f.o.m V28.
  Ha nu en härlig sommar med massor av glass och bebisgos.

 6. Syftet med faderskapsintyget är att den andra föräldern, Bill i det här fallet, tar på sig faderskapet och vårdnaden med allt vad det innebär (omhändertagande ansvar, försörjningsansvar, juridiskt ansvar etc.). Hade ni varit gifta sker det per automatik, pappan får samma ansvar som mamman vid födsel eftersom pappan är juridiskt bunden till mamma. Vittnen finns med när faderskapsintyget undertecknas för att styrka att pappan frivilligt (?) tar på sig faderskapet och att han inte tvingas in i det.

  1. Och just det, om man legat runt, varit otrogen eller fått barn med någon man inte är sambo med så utreds förstås faderskapet på ett annat sätt. Du och Bill kallas till familjerätten för att ni är sambos, det ni har gjort är en ren formalitet. Hade ni varit särbos, om du hade varit otrogen eller om du inte visste vem pappan var hade utredningsförfarandet sett annorlunda ut och troligtvis krävt DNA-test

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *