Zeldas första nattågresa

När vi bokade våra biljetter till Lappland för några månader sen beslöt vi oss för att testa natttåget hem. Istället för att köra två timmar till Luleås flygplats kunde vi köra 15 minuter till tågstationen istället. Vi tog egen sovvagnskupé med färdigbäddade sängar. Zelda tyckte att det var jättekul! Hon trivdes jättemycket. Hon somnade gott och sov hela natten. Vi väckte henne när vi var framme i Uppsala.
Vi hade så himla mysigt under tågresan. Jag var superexalterad över restaurangvagnen men de hann stänga den under byte av vagn i Boden så jag fick inte uppleva den. Nästa gång! 

Bill sov jättebra, de hade jättesköna sängkläder. Dock sov jag mindre bra för att jag vaknade av att Zelda kröp över mitt huvud i sömnen och hamnade med nästan halva kroppen ur sängen. Jag fick sova med ett öga öppet i princip.

Vi kommer absolut att välja tåg igen om vi inte har bråttom att vara hemma under en viss tid. Resan tar trots allt 12-13 timmar. När vi reser långt med vår lilla bebis vill vi såklart resa så bekvämt som möjligt vilket gör att en enkel tågresa kostar trippel så mycket för oss än våra flygbiljetter. Sen vill vi vara avskilt från andra passagerare så att vi inte stör dem om Zelda skulle börja grina mitt i natten, haha. Man vet ju aldrig med barn.

Dock undrar jag varför tågbiljetter är så himla dyra även om man skulle ta en vanlig sittplats? Det kostar t.o.m. mer än flygbiljetter för att sitta still i 12-13 timmar. Om de vill uppmuntra folk att åka mer tåg bör de tänka på priserna tycker jag. Eller är flygbiljetterna för billiga?

Nu har Zelda åkt nattåg för första gången och hon älskar det! Hoppas på att hon blir lika harmonisk när vi flyger 10 timmar med henne till Thailand, hoppas hoppas. 

12 kommentarer

 1. När du blir över 27, så blir tyvärr tågbiljetten billigare än flyget. Brukar flyga från Kiruna till Stockholm och Sundsvall, sist skulle flyget till s-vall kosta ca 6500, tåget gick på 950 🙂

  1. Iof åker jag med Tågkompaniet kom jag på, dom är mkt billigare än SJ 😀

   1. Och nu spammar jag.. haha men när Zelda blir över 2 kostar hon nästan som en vuxen på flyget.. på tåget kostar hon bara 5kr i platsbokning. Ska ge mig nu ??

 2. Vi hade denna diskussion för ett tag sen med ett par vänner. Vi kom fram till att istället för att höja skatten på flyg hela tiden, borde man kanske sänka priserna på tåg istället. ? Jag vet flera som skulle åka mer tåg ifall det hade varit billigare än flyg, men eftersom tåg är dyrare med avsevärt längre restider, så väljer många flyget pga priset och att man sparar tid. Speciellt när man reser från Lappland och söderut.?

 3. Nog alltid e de dyrt att åka. Men bokar man några månader innan å åker en vardag kommer man undan med billigare biljetter. Åtminstone när man åker med vanliga tåget ? Det brukar ryka pengar när jag ska hem till familjen om jag köper biljetter nån vecka innan. Kostar ca 800 kr.

  Zelda e duktig å har tålamod.

  Gott nytt år!

 4. Tror att mycket beror på vilken tid man bokar under och hur nära avgång det är. Däremot tycker jag att det är otroligt att tågen ens kan kosta så mycket när det finns så mycket brister i tågtrafiken idag. Det är klart att det kan gå fel men jag som åker tåg ofta har bara varit i tid två gånger i år och jag har åkt med mer än 100 tåg detta året.

  Nåväl, jag vill inte vara bitter idag eftersom det ändå är slutet på året. Vad kul att höra att ni hade en trivsam resa! Hoppas att ni får ett fint avslut på året! Gott nytt år till er från oss! Massa kramar!

  1. Många tror att det alltid är tågbolagens fel när något krånglar på järnvägen, men 9 gånger av 10 är det fel på infrastrukturen, inte själva tågen. Jag förstår din tanke, men samtidigt ska ju inte företagen behöva förlora pengar och sänka priserna för att Trafikverket inte kan sköta om sina spår.

   SJ räknar som att man är i tid om man är max 5 minuter efter annonserad ankomsttid. Är du alltid mer försenad än det? Vilka sträckor åker du? Nyfiken då jag arbetar som lokförare och sällan är mer sen än 2-3 minuter. Menar inget illa med min kommentar, är bara nyfiken 🙂

   1. Jag skrev aldrig att det var tågbolagens fel. Syftade mer på att jag som resenär inte ska behöva betala så mycket för en tjänst som inte lever upp till mina förväntningar.

    Jag förstår dig och håller med dig. Att tågtrafiken inte fungerar berör flera parter. Jag är oftast mellan 20 min – 1 timme sen. Har även råkat ut för åtta inställda tåg i år. Jag reser med Krösatåg, Västtrafik, SJ, Öresundstågen, Pågatågen, Skånetrafiken och Snälltåget. Öresundstågen är oftast mindre sena.

 5. Wow det skulle jag vela prova!!

 6. Gott nytt år! Så kul att läsa dina inlägg även om de inte kommer lika ofta är det roligt eftersom du skriver rätt långt när du väl skriver så man hinner ikapp förlorad tid. Tack igen för middagen du ordnade! Din blogg har inspirerat mig att skapa en egen blogg och jag trodde det var lättare än vad det är så nu uppskattar jag ännu mer människor som bloggar. Kolla gärna in den! Gott nytt år! Från mig & Liam

 7. Vill bara smyga in här och önska er ett gott nytt år! ♥

 8. Sååå skönt att vaggas av tåget, älskar sovkupé på nattåg!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *