Förkylningsverktyg för bebis

Idag satte jag undan mediciner och ”förkylningsverktyg” som låg framme från när Zelda var sjuk. Detta fick mig att tänka på hur vi upptäckte att vissa saker var mer praktiska eller mindre praktiska än andra. Jag vill dela med mig av det till er. Hur jag upplevde vad som funkade bäst för oss. Om ni har egna tips får ni jättegärna dela med er genom att kommentera nedan. Det är nog många föräldrar där ute som kommer att uppskatta era goda råd.

När vi upptäckte att Zelda hade nästäppa skickade Bill mig till apoteket för att köpa koksaltlösning och en plastspruta utan spets. När jag kom fram blev jag tipsad om Physiomer baby istället. Bill var lite skeptisk först eftersom vården tipsade oss om att spola koksaltlösning i näsan med hjälp av en plastspruta utan spets tidigare. Men det visade sig att Physiomer var det bästa som hade hänt oss! Jätteenkelt att använda och praktiskt! Det gick åt två tuber på en vecka för oss. Man ska spola rikligt och inte ”spreja” lite som nässpray som jag gjorde första gången innan jag fattade hur man egentligen ska använda den, haha. Det ska gå åt! 

Nässug kom till hands när spolningen inte räckte till. I början använde vi ett sånt där nässug som man pumpar, det ser ut så här. Testade flera olika märken eftersom vi trodde att den vi köpte var något fel på men trycket var tydligen för svag bara. Sedan testade vi en annan variant. Den som man använder munnen att suga ut snoret själv med hjälp av slangen. Nej, man får inte snor i munnen. Det sitter en filter mellan röret och slangen. Då funkade det superbra för oss!

Elektrisk febertermometer var enklast och snabbast för oss att använda när vår lilla sjuka bebis inte alltid var så medgörlig. Hon sprattlade och grät hela tiden när hon inte mådde bra. Tur att vi hade en elektrisk febertermometer här hemma sen tidigare. Det gick snabbt och enkelt!

Alvedon gav vi till Zelda när vi såg att hon hade feber. Flytande alvedon funkade fåtal gånger eftersom Zelda spydde bara upp det. Inte alla bebisar kan ta flytande alvedon helt enkelt. Alvedon supp funkade bäst för vår del. Läs noga i bipacksedel!

Frysta fruktbitar och bär var alltid favoriten! Zelda älskar frysta frukbitar i hennes smaknapp som både är gott och kylande för henne. Hon kunde äta hur mycket som helst av de frysta fruktbitarna. Antar att glasspinnar har samma funktion sen när hon blir lite äldre, hehe. Vi såg även till att Zelda fick i sig tillräckligt med vätska så fort vi hör att hon andades bra. Då dricker hon och äter bra.

När Zelda var sjuk ville hon vara nära hela tiden. Hon ville ha närhet och tröst. Vi gick runt med henne i bärsjal och bärsele på dagarna. Hon sov väldigt bra där och det underlättade hennes andning en hel del. Ibland fick Zelda ligga halvt upprätt i barnvagnen. När vi la Zelda i sängen brukade jag lägga en extra kudde för att få upp Zeldas huvud lite.

På kvällarna tog vi varmt bad tillsammans för att ångan från badet hjälper även mot nästäppa. Då kunde Zelda slappna av och leka lite i badet med henne badleksaker.

Här hittar ni vårdguidens broschyr med nyttiga info och hur ni vårdar sjuka barn där hemma. 

 

7 kommentarer

 1. Det här lärde jag mig när jag hade mitt andra barn faktiskt som jag tänker dela med mig av. Att suppar ska vändas med den trubbiga delen först, alltså inte spetsen in först i rumpan som man kan tro. Inte ens när vi var inlagda på sjukhus gjorde sköterskorna rätt :O. Det står till och med i bipacksedeln men jag hade totalmissat det.

 2. pysiomer baby är jätte bra 🙂 hittade den ganska sent men tycker den är så mycket smidigare än koksaltlösnings pinpetterna ^^

 3. ❤❤❤

 4. Den där nässugen med filter som ska vara så bra funkar inte för oss. Ska man suga jättehårt eller hur lyckas ni få ut något? Vi får ut någon droppe typ, när hon nyser rinner det ut massor. Använder man det bäst tillsammans med koksalt?

  1. Vi brukar suga hårt och se till att den lille har öppen mun. Ett tipps om man inte får ut nått är att droppa lite koksalt i näsan innan och prova suga efter ett tag.
   Hoppas det är till nån hjälp nästa gång ni är förkylda 🙂

 5. Skönt att ni hittade saker som funkade för er!:) ett litet tips bara, Alvedon ska bara ges om bebisen är påverkad av febern. Och för att bli påverkad måste man ha ganska hög feber. Har man normalhög, dvs 38-39 ska man inte ge något då det är en del av kroppens immunförsvar. Kroppen gör så att man får feber för att kunna få bort viruset, så det är inte så bra att ta bort febern då:) min dotter är 7 år, och har aldrig fått Alvedon eller något liknande. Och hon är nästan aldrig sjuk, eftersom att hennes kropp har fått bygga upp ett eget imunförsvar:) så även om det är jobbigt att se sitt barn förkyld är det absolut inte farligt och därför tycker jag att man ska vara försiktig med hur mycket man ger barn. Kram!

 6. Ett förkylningstips (men till vardags också) är att göra nyttiga matiga smoothe-glasspinnar med ex bär, frukt, olovolja, avokado, grönsaker, havregryn mm som man fryser in till egna glassar. IKEA har bra kit för det. Perfekt även vid tandsprickning eller när intresset för maten låg 😊🖒

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *