Rädd att flyga

Såg att någon av er kommenterade att det kanske blev fel med priset på Zeldas flygbiljett så jag mailade flygbolaget. Trodde på riktigt att det var fel på priset men det var tydligen rätt, för spädbarn kostar det 20% av en vuxens flygbiljett. Det var ingen mer service utöver att vi fick ta med oss 10kg extra i bagage. Då vet vi till nästa gång i alla fall! 🙂

Ärligt talat känner jag mig lite rädd för att flyga en long haul fligt (long haul = 6-12 timmars flygresa) med Zelda denna gång. Inte rädd att planet ska krascha eller något. Jag är mest rädd att Zelda skulle få ont i öronen som sist. Även om vi har flugit ett par gånger med Zelda och alla gånger förutom en gång gick bra så känner jag mig fortfarande nervös. För att chansen att lillan skulle få ont i öronen i samband med ändrad lufttryck finns, alltid. Kommer ni ihåg första gånger när vi skulle flyga och hur nervös jag var?! Det var bara en timmes flygresa! Den här gången ska vi flyga i 10 timmar!

Det värsta som kan hända är att ens eget barn har ont. Men det jobbigaste är att vi blir den där småbarnsfamiljen som stör andra passagerare när vårt barn gråter och hela kabinen skulle blir så arga på oss. Jag har skuldkänslor i kroppen redan även om det inte har hänt. Eftersom jag har varit med om det själv när folk har uttryckt sig hur dumt det är av småbarnsföräldrar att flyga med deras bebisar. Hur de avskyr oss. Skräckhistorier om att de inte har fått sova under en nattflyg för att en bebis skrek ”hela resan”. Alla vet att det inte är möjlig för en bebis att skrika i 10 timmar. Man har nog tendens att överreagera lite mer för att ett barnskrik kan verkligen kännas som evigheter. När Zelda gråter i 5 minuter känns det som 5 timmar för oss t.ex. Av den anledningen hur folk gärna önskar att det inte skulle finnas några bebisar på ett flygplan gör mig obekväm att resa.

Trots att många gärna kan låta nedlåtande med föräldrar som flyger med barn så har jag aldrig någonsin innan jag fick barn tyckt att det är jobbigt med bebisar på flygplan. Eller, jobbigt kan det vara på ett och annat sätt när de är ledsna för att jag tycker synd om bebisarna. Jag blir jätteledsen när jag hör barngråt. Men jag förstår situationen och önskar att jag kunde göra något bara, vet hur frustrerad det måste vara för föräldrarna och inte minst de små liven. Jag har alltid varit den där creep-tanten som alltid ska leka tittut eller göra roliga grimaser när jag ser bebisar i närheten. Går alltid fram till föräldrarna och frågar vad deras barn heter och hur gamla de är. Haha, jag döööör, jag är så creepy. Men jag kan inte låta bli. Barn och bebisar är så söta, min naturliga instinkt är att leka med dem. Idag bor vi bredvid en förskola och grundskola. Jag har sagt till Bill ett par gånger hur jag ibland har lust att springa ner till skolgården och leka med barnen. Det skulle se jätteskumt ut, tur att jag kan behärska mig på den fronten i alla fall. Haha.

Nu när jag själv har barn förstår jag att barn gråter inte alltid på ett flygplan även om folk tror att de alltid gör det. Ibland måste vi ta oss även om vi har en liten bebis, ibland vill vi resa, unna oss och göra något kul med vår vardag även om vi har småbarn. Flyg är en form av transport.

Jag är glad att vi ska få åka till Thailand för att hälsa på mina släktingar, framförallt mormor. Vi har haft is i magen ett tag nu, mamma och moster var på väg att åka till Thailand när mormor blev sjuk och åkte in till sjukhuset för någon vecka sen. Mamma sa till mormor att hon ska vara stark för oss, för att snart åker vi ”hem” till henne. Mormor frågade: -Kommer lilla Zelda också? Mamma svarade: -Det gör hon! Därför ska du vara frisk så att du kan leka med henne.

Nu mår mormor lite bättre. Det är läskigt när de gamla blir jättesjuka. Man kan inte rå för att tänka på det värsta. Tyvärr.
Därför värdesätter jag den här resan mer än allt. Det är såklart inte bara mormor som gör den här resan värdefull, men att vi som familj får vara tillsammans. Sen får jag uträtta lite affärer och kolla läget med mitt välgörenhetsprojekt. Thailand är mitt andra hem, jag kommer alltid att åka hem.  

11 kommentarer

 1. Det finns alltid människor som retar sig på andra, barnaskrik, någon som tänder läslampan, någon som fäller stolen för mycket ja det finns mycket dessa människor inte tål. Skit i dom dom är bara trista pessimister. Oroa dig inte, har ni testat att ge Zelda näsdroppar en stund innan planet ska lyfta/landa, vi har märkt att det hjälper mycket, sen kanske någonting gott på nappen så att hon suger bra på den, det hjälper massor. Ammar du fortfarande kan det vara till hjälp, men är hon som min dotter så är den perioden över.
  Härligt att få träffa släkten och njuta av sol och värme.
  Önskar er en underbar resa.
  Pia

 2. Då är ju kostnaden för Zelda inte så konstig, åker man eceonomy för 6 000:- skulle barnpriset bli 1 200:- Åker man högre klass för 25 000:- så blir priset 5 000:-

 3. Ha det så jätte bra där. Barn är barn – det kanske går super bra denna gång med lilla Zelda! Man kan ju hoppas på det bästa. Lycka till iaf, och stor kram

 4. Krysser fingrene for at alt går bra=) Selv har jeg mye problemer med ørene når jeg flyr, men har merket at det ikke gjør særlig vondt i store fly. Slikkepinne når flyet letter og når det lander pleier å hjelpe mye, men de gangene jeg flyr long-haul har jeg ikke hatt behov for det engang.

  Selv blir jeg av og til irritert om en bebis skriker i ”timesvis” på flyet, men bare om jeg ser at foreldrene ikke prøver å trøste, og blir ikke irritert på selve skrikingen (barnet gjør det jo ikke med vilje akkurat) men for at foreldrene ikke bryr seg. Tror det er slik de fleste som blir irritert tenker, så tror ikke du behøver bekymre deg da jeg vet hvor oppmerksom du og din kjære er med lille Zelda=)

 5. Hoppas allt går bra på flygresan för er! Ett tips för att tryckutjämna på flyget som jag fick göra när jag var liten är att be flygvärdinnorna om torkypapper/hushållspapper som de häller lite kokat vatten på, och sedan lägger in i deras pappersmuggar som de serverar kaffe/te i. Sen håller man det mot örat utan att släppa in luft (Passa bara så det inte är för mycket kokat vatten så att det rinner hett vatten mot örat). Då gör den varma luften i muggen att trycket i örat försvinner på ca 1-2 minut. Jag vet däremot inte om man kan/får göra det på en så pass liten bebis men ifall det blir riktigt hemskt kanske det är bättre än att det ska göra ont. Hör med BVC innan ni åker ifall de tror att man kan göra det med mindre bebisar. 🙂 Passa bara så det inte är för mycket vatten så det rinner hetvatten mot örat. Flygvärdinnorna kallade det då vi reste för elefantöron då det såg ut lite som det när man sitter med muggarna mot öronen 🙂

 6. Minns inte om du redan vet men amma vid start och landning. Då bör hon slippa få tryck och är hon nyfiken och vill titta runt istället, försök typ ”tvinga” henne att ha munnen mot bröstet för börjar det kännas konstigt kommer hon (med största sannolikhet) börja snutta i ren trygghet. Funkade kanon med vår lilla och hon var 6 mån vid resan. Har man klarat starten så kommer ju oftast inte så mycket tryck sen

  1. Men en bebis som ganska snart är 1 år kan man inte så lätt tvinga att amma tyvärr. Även om det hade varit bra, kanske de kan hjälpa med att suga på nappflaska med? Eller få ngt gott att suga på. Men sån näs spray från apoteket låter ju bra, hoppas ni kan testa det. Och hoppas det går bra! 🙂

 7. Men du! Jag har hört att det ska finnas någon nässpray eller liknande som är till för att förhindra lock för öronen vid flygning för små barn. Det ska finnas på apoteket, kolla där! ♥

 8. min mamma ammade min lillebror när planet lyfte från marken, och ammade honom igen när planet var påväg ned. Just för att sväljmusklerna/rörelserna förhindrar trycket i bebisarnas öron.

 9. Hey Foki! I have an idea for you that i saw online. Where the parents of a baby had made these little fun kits with ear pieces. a candy and a note from the babys voice saying, hello neighbor I apologize in advance if I scream you see i am not quite used to flying yet. Just thought its a cute idea that goes a long way if youre afraid of disturbing those next to you

 10. Trodde att barn under 2 år reste gratis på flyg… ?
  Men kanske ni betalar för en plats till henne, kan ju vara jobbigt att ha henne i knät på en långflygning.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *