Flyga och resa med spädbarn

En av de första sakerna jag läste på under min graviditet var ”flyga med bebis”. Vad ska man tänka på och alla ”travel hacks” med bebis. Jag visste redan då att vi kommer att behöva resa med Zelda en hel del. Dels för att hon har hennes morföräldrar uppe i Lappland men också kommer vi att vara tvungna att resa med henne till Thailand. Min mormor har sagt så många gånger att jag måste åka och hälsa på henne oftare, speciellt med Zelda. Ibland önskar jag att alla mina käraste kan leva under ett och samma tak. Det här med avståndet kan bli lite tokigt ibland. 

När jag reste med Zelda första gången var jag så himla nervös. Trots att vi bara flög inrikes. Man är alltid lite nervös om bebisen kommer att trivas, få ont i öronen eller om man glömmer bort att packa med något viktigt. 

________________

1. Inför resan.
Det är inte alla platser på planet som man kan sitta om man har spädbarn eftersom det måste vara platser som är utrustade med extra syregasmask för barn. Många flygbolag erbjuder att man kan ta med babyskydd, barnvagn och ett par kg extra i bagage utan extra kostnad. Kolla en extra gång med det flygbolag ni reser med, om vad som gäller. Det kan skilja mellan inrikes och utrikes flyg.

Om ni ska ta med babyskydd eller barnvagn brukar de erbjuda en påse vid incheckningsdisken som man kan stoppa barnvagn eller babyskydd i. Annars kan man investera en barnvagnsväska. T.ex. Stokke prampack som många flygbolag känner till. Om man inte vill riskera att vagnen ska förstöras under resan. Fick tips från er om att man kunde hyra airshells vilket är ett bra alternativ också.

Det finns många sulkys/resevagnar som man lätt kan ta med om man inte vill ha med sin vanliga vagn. Vi valde att ta med Zeldas vanliga vagn. Dels för att vi har en lite cityvagn som är lätt att köra. Sen vet vi att vagnen är bekväm för henne. Dock blev vi lite ledsna när vi såg hur de hanterade vårt bagage på flygplatsen. Trots att vi hade vagnen i en skyddsväska så blev vagnen skadad ändå. Synd att jag inte filmade det. Jag såg från planet hur personalen kastade vår vagnväska 2 meter bort och landade på hård asfalt. Vi har gjort en liten complain såklart.

Sen finns det resevagnar som är tillräcklig kompakt nog när de fälls ihop. Att flygbolagen tillåter att man kan ha med den som handbagage t.ex.

När ni bokar hotell, många hotell erbjuder spjälsängar så man behöver inte ta med en resesäng. Dock kan ni kontrollera det med hotellet först. Zelda sov med oss i sängen trots att de bäddade fram en säng åt henne.

2. Resa med taxi till och från flygplatsen.
I Sverige är många taxibilar utrustade med bilbarnstol för 9-10 månader bebis och uppåt. Man ska dock meddela detta i förväg när man bokar bil. För mindre bebisar måste man ta med babyskyddet själv. Tänkt dock på att om man reser utomlands är taxibilarna sällan utrustade med bilbarnstol. 

3. Bebis på planet.
Bebisen ska spännas fast i knät och sitta framvänd av säkerhetsskäl. Vi matar Zelda med flaska under start och landning för att hon inte ska få ont i öronen. Napp fick hon ha under hela resan för att förhindra lock i öronen. Vid någon landning sov Zelda med nappen i munnen och det gick superbra, så länge hon snuttar på nappen i sömnen. På vägen hem från Frankrike sov hon ganska djup under landningen så hon snuttade inte tillräckligt på nappen och fick så ont i öronen att hon vaknade. Sen gick det över när hon fick snutta på nappen igen. Om inte man sitter i ett fullt plan brukar de vara snälla med att ge extra plats. Vi har kunnat lägga Zelda mellan oss alla gånger vi flugit och hon fick sova så gott under resan. Stor fördel att vara liten när man flyger.  

4. Tänka på det nödvändiga och praktiska.
Försök att inte ha med så mycket handbagage. Jag vet att det är lite svårt att packa ”lätt” när man reser med spädbarn. Kontrollera packningen ett par gånger. Fråga sig själv om man verkligen behöver extra filtar eller leksaker, gör egen bedömning på vad ni behöver beroende reslängd. Vissa flygplatser erbjuder inget vagn heller och man kommer att behöva bära på barnet. Värt att fråga i incheckningsdisken om vagnen dock.

5. Packlistan till bebis. 
Här kommer vår personliga packlista om ni vill ha referenser. Ni behöver inte alls ta med lika mycket grejer som vi gör. Alla kan ha olika prioriteringar när det gäller packning. 🙂

√ Filtar (tog med extra ifall bebis skulle spy eller spilla på ena)
√ Bebiskudde
√ Nappar (tog med extra för att de kan försvinna)
√ Våtservetter
√ Plastad frotté i skötväskan.
√ Tvättlappar
√ Blöjor. Finns att köpa utomlands men ta med extra så att man ha under första dagarna. Kom ihåg att ta med extra blöjor i skötväskan när ni flyger. Kan hända att det blir flygförseningar och man kan behöva spendera längre tid på flygplatsen än vad man har räknat med.
√ Ersättning, välling (säljs inte alltid utomlands), snacks, gröt i portionspåsar (Det föda som ert barn äter). Packa med lite extra till flygplatsen ifall det blir förseningar. Vi valde att ta med mat som ska räcka under hela resan, eftersom vi ville vara säkra på att Zelda äter det. Ibland kan det ta en tid innan bebis i Zeldas ålder (5-6 mån) kommer in i nya smaker.
√ Ombyte på planet till bebisen. (Om man vill kan man ta med ombhyte till sig själv också, dock valde jag att gå runt med gula fläckar på kläderna för att minska packningen, haha.)
√ Nappflaskor
√ Flaskborste och diskmedel (diskmedel finns att köpa utomlands men vi använder ett specifik märke så vi tog med egna)
√ Solhattar
√ Badkläder med solskydd
√ Solkräm (Myggspray/kräm kan behövas i tropiska länder)
√ Reseapotek: Tex. febernedsättande suppar, näsdroppar/spay/koksaltlösning, nässug, D-vitamin droppar, vätskeersättning, febertermometer, blöjkräm, sårtvättservetter, plåster, pincett, bomullsrondeller/pinnar o.s.v.
√ Barnkläder, ta med extra om inte ni ha tillgång till tvättmaskin.
√ Favvoleksaker, gosedjur eller snuttefiltar.

TILLÄGG: Det går jättebra att ta med termos med välling, ersättning, bröstmjölk eller varmvatten. Vi tog med oss två termosar på 400ml var flaska t.o.m. Det gick hur bra som helst! När ni ska gå genom säkerhetskontrollen se till att lägga allt flytande som tillhör bebisen på en och samma låda bara.

7 kommentarer

 1. Vilka bra tips! Ska skriva ner det! 🙂 förresten var köper du alla söta hårband till Zelda? ?

  1. Kul att du uppskattade inlägget! 🙂 <3
   Jag har köpt Zeldas hårrosetter i Bangkok. Köpte jättemånga när jag var där sist, så många fina och billiga! Hehe, så jag passade på!

   kramar

 2. Hur gör ni med ersättningen på planet eftersom den ska värmas? Har ni värmt den innan och har i termos? Får man ta med det genom säkerhetskontrollen?

  1. Undrar samma sak ? Ska flyga nu på lördag och är orolig för hur vi ska hinna få varm välling till starten!

  2. Yes! Man får ta med en eller två termosar. Personalen på säkerhetskontrollen förstår att det är till bebisen 🙂 <3

   Kramar!

 3. Haha! Man behöver ett helt flygplan själv om man ska få plats med allt.

  1. Eller hur. Haha, det känns som det 😛

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *