Middagsrutinen här hemma är helt off

Jag och Bill hade en diskussion precis om hur vi måste sluta äta så här sent. Vi var klara med middag klockan 11 på kvällen! Det är egentligen nu som vi borde gå och lägga oss, så att vi inte känner oss för trötta imorgon. Vår middagstid hamnar kring 10 på kvällen efter Zelda har somnat numera. Jag vet inte hur vi har hamnat här egentligen. Grundtanken var väl att vi ville ha egentid, kolla på film och äta tillsammans i lugn och ro utan att bli avbrutna på kvällarna. Det funkade bra i början. Sen blev det senare och senare för varje kväll. Tillslut hamnade vi här antar jag. Nåja, när vi ändå är inne på att försöka bryta gamla vanor får vi helt enkelt träna oss till att äta under normala middagstider. Oavsett om Zelda är vaken eller inte. Vi får hitta egentid på annat sätt. Sen händer det faktiskt ibland att Zelda går och lägger sig tidig vissa kvällar. Vi kan passa på då. Haha, bebisar och deras vanor som konstant ändras!

På tal om att bryta vanor. Jag skrev ett inlägg om hur vi måste sluta med vissa dagliga vanor vi har här hemma. Något som jag/vi gör dagligen. Att sluta med dessa vanor betyder inte att man ibland inte kan äta framför TV tillsammans eller frukost i sängen på speciella tillfällen. Ja, men ni fattar grejen. Vi vill inte göra det varje dag bara. Jag skulle ALDRIG klara av att leva utan dessa underbara stunderna helt. Varför ändra på något som redan är så perfekt som det är kan man ju undra? Det är som att flytta hem till mina föräldrar igen. Haha.

Sen det här med nakenhet. Räck upp handen om ni sliter av er kläderna och endast går runt med bara trosor så fort ni är hemma? Hur många av er gör det? Jag gör det! Jag älskar det! Jag brukar stå och laga mat med bara underkläder nästan varje dag, bara för att jag kan. Men jag skulle nog inte känna mig bekväm med att göra det när mina barn blir äldre. Speciellt om vi får en son. Jag vet inte, Jag tycker inte ens att det känns bekvämt med att amma på offentliga platser men hemma framför andra familjemedlemmar kan jag flasha tuttarna. Det är inget fel med att vara naken, så mycket som jag älskar att vara naken. Jag hymlar inte med ögonen när jag ser andra nakna heller. Det är fullkomligt normalt! Mina barn kommer att se mig naken många gånger. När vi byter om, badar, duschar, sola på gården eller ska gå och lägga oss (ja, jag sover naken och det är faktiskt vetenskapligt bevisat att det är hälsosamt). Men mina barn behöver kanske inte se mig stå i köket med bara underkläder. Det är jag som känner mig obekväm med det. Inte att mina barn ska bli traumatiserad eller liknande.
Jag vill att mina barn ska känna sig trygga med sina kroppar som någon av er nämnde. Men att de ska känna sig trygga att de visar upp sina nakna kroppar på sociala media är jag emot. Tillfällen som semesterbilder i badkläder är normalt men poserar man naken bara för att… nja. Jag vill inte att mina tonåringar ska göra det. Man vet aldrig vilka lustiga typer det finns där ute. Jag visar inte ens nakna bilder på Zelda. Brukar alltid täcka över henne eller fota i vinklar där inte hela hennes nakna kropp syns. Även om hon bara är ett litet barn och barnens kroppar är inte sexualiserade på samma sätt. Jag kan ändå inte låta bli att tänka på pedofilerna som finns där ute. Jag är kanske för överbeskyddande, jag vet inte. Egentligen borde jag inte lägga ut bilder på Zelda överhuvudtaget för att vara på den absoluta säkraste sida men jag försöker inte vara svart och vitt här. Vill bara hitta en bra balansgång. Det är väldigt få tillfällen som jag utrycker mina åsikter såsom jag gör nu. Jag vet att många lägger upp bilder på sina barn helt nakna och håller inte riktigt med mig. Dock gör många det inför deras vänner och familj så det är väl inte så konstigt. Jag skickar nakna bilder på Zelda när hon t.ex. badar till familjen min många gånger. Nakna barn är det mest naturligaste som finns.

I västvärlden vill man normalisera nakna kroppar mer men många delar av världen t.ex. Thailand ser de nakna kroppar inte på samma sätt. Såg att någon av er kommenterade om det och det stämmer. Det här med hur man väljer att visa upp sina kroppar kan variera från olika kulturer, religioner och hur man har blivit uppfostrad. Jag älskar att vara naken hemma för mig själv men inte annars. Det handlar inte om att jag har dålig självförtroende, jag känner mig extremt obekvämt att dela med mig av min nakna kropp bara. Jag är nog lite svensk och lite thai av mig ändå?

Vore dock intressant att veta hur ni känner och tänker. Även om vi inte håller samma åsikt betyder det ju inte att vi inte gillar varandra. Ibland tycker man olika helt enkelt. 🙂 

19 kommentarer

 1. Haha jag blev så fullt av skratt när jag läste kommentarer att du måste vara naken framför dina barn för att dom ska älska sina kroppar. Jag är aldrig naken framför mima barn om inte tillfällen är relevant. Precis som du! Det är inget fel på dom. Det ligger i uppfostran hur dom ser på sina och andras kroppar. Min mamma gick aldrig runt naken hemma heller. Jag har sunt inställning till kroppar ändå kan man tycka.

 2. Kaffepanna

  Ja alla är vi olika ? jag kutar inte omkring Hemma naken över huvudtaget. Mest av rent praktiska skäl men också för att jag inte alls är bekväm med det. Däremot har jag inga problem med att amma offentligt. Sen behöver man ju inte visa sej naken för att barn ska få sund kropps-syn, jag har nästan aldrig sett min mamma naken men har nästan inga komplex över min kropp. Det är en kropp som gör det den ska 🙂 men jag är lite nyfiken på varför du skulle vara mer obekväm med en son och nakenhet?

 3. Jag älskar att gå naken också, min sambo är helt tvärtemot ? Dock är vi båda sådana att vi alltid tar av oss jobbkläderna och sätter på oss hemmakläder/ingenting direkt när vi kommer innanför dörren.

  När det är kallare brukar jag gå i trosor och någon gammal t-shirt. Tänker att det är så man får göra sen när barnen blir större? Kanske några sköna shorts och skön topp ?

 4. Såg gott ut ?????

  Jag har försökt ta mitt liv flera ggr. Gripande inlägg. Det ska ingen behöva gå igenom !!!!!

  https://nouw.com/sassabassa/mobbningen-holl-pa-att-ta-mitt-liv-34054681

 5. Du är så himla klok Foki i allt du skriver! Stor kram xox

 6. Nä jag är sådan där nakenhet är en privat grej? Men självklart är det upp till var och en! Lever i linne och shorts. Skulle tyckt det var jätte konstigt om min mamma gick omkring naken när jag bodde hemma.

 7. Nakenhet är naturligt, men du märker snart om ditt barn inte är lika öppen för nakenhet. Vår dotter markerade vad hon tyckte när hon var 5-6 år. Skulle hon bada med någon annan som mig, maken, kusiner eller kompisar då ville hon ha baddräkt. Vi frågade om hon tyckte and vi andra också skulle ha det när vi badade i badkaret med henne, men det gjorde inte henne något. Utan hon ville inte vara naken med andra. Vilket vi naturligtvis respekterade.
  Sen när hon kom över på natten hade vi någonting på oss, var ju också bekvämt när hon ropade på natten och vi gick över till hennes rum.
  Rutiner när det gäller att äta tillsammans är så viktigt också för barnen att få vara med och laga maten. Vi gör fortfarande så att om det kommer vänner över på middag och dom har barn med sig, då får barnen härja fritt med att göra efterrätt och snacks till oss. Alltid nöjda barn när dom åker hem och alltid kommentaren oj vi har int rört våra telefoner eller paddor. Värt allt för ett mamma hjärta.

 8. Hej

  På instagram så la du upp en video med Zelda i ett par strumpor med djur (två färgglada zebror, tror jag ) på. Vart har du köpt de strumporna?

 9. Madeleine

  Så himla tråkigt att du känner behovet av att nästan försvara dina åsikter i detta inlägg :/ herregud ni får väl göra precis som ni vill i er familj. Naket eller inte, frukost i sängen eller inte- vem bryr sig? Bara det funkar för er ♡

 10. Harryanna

  Du har bra åsikter?

 11. Haha, låter ju som drömmen? så länge Zelda är liten kan ni ju äta middag sent, det spelar väl ingen roll? Jag brukar ibland laga egen liten ”nattmiddag” när barnen har lagt sig? jag är också varken thailändare eller svensk men känner mig också aningen obekväm med nakenhet, till och med på en allmän badstrand? har alltid kläder på mig hemma också, men jag är nog lite konstig och fryser alltid?

 12. Jag tycker inte man endast borde normalisera nakna kroppar utan normalisera att människor är olika och vissa blir stärkta och mår bra av att vara nakna medan andra blir stärkta av att vara mer påklädda och att det kan variera och att det är upp till var och en att bestämma när en vill vara naken och inför vem. Som du skrev kan det variera beroende på kultur och fostran vilket jag tycker man ska respektera.
  Sen reagerade jag på att du skrev att du skulle tycka det kändes konstigt att vara det inför sin son. Jag skulle nog känna likadant men vet inte varför. För man är av olika kön? Ser olika ut? Kan inte riktigt sätta fingret på det. Jag skulle nog inte heller velat se min pappa naken som liten. Men han gick ofta runt i kalsonger och morgonrock på mornarna och det var ju inget konstigt med det tyckte jag.

 13. Jag byter om till nattlinne. Precis man kan tycka olika men ha respekt för andra. Du är en fin människa. Ha det bra.

 14. Med andra barnet kommer du förmodligen känna dig bekvämare att amma offentligt ? när vi fick vårt första köpte jag amningsfilt för att täcka över. Med andra barnet bryr jag mig inte lika mycket. Men å andra sidan så har jag hittat ett sätt att inte visa för mycket av tuttisarna? man får inte vara blyg när man är mamma ?

 15. Jag är uppvuxen i en ganska ”naken” familj. Ingen lagade mat i underkläder men just att gå från badrummet/duschen till sitt rum för att klä sig gjordes alltid naket (vem orkar skyla sig och dessuom bära tillbaka handduken?) På landet badade vi alltid bastu hela familjen. Bara om någon kompis var med hade vi handduk av respekt för den. Jag minns en gång när en klasskompis (jag gick i åttan) reagerade starkt och sa ”Vaddå?! Är du naken inför din pappa?!” Då tänkte jag att ja, är det NÅGON på hela jordklotet som jag borde kunna vara naken inför och känna mig trygg är det väl min pappa! Allt annat är ju sjukt. Dvs den som har en pappa som sexualiserar sin tonårsdotter är det synd om! (Om jag passerade på väg fr badrummet satt han och läste tidningen och rökte och brydde sig inte ett smack om mig) Idag är jag mamma till två söner, 8 och 10. Jag går naken fr duschen och vi badar bastu t ex. Inga konstigheter. MEN skulle någon av dem få för sig att peta på min bröstvårta el klatscha mig i baken (det har hänt, om än på skoj) säger jag ifrån direkt. Vi kan alltså prata om integritet och respekt för andras och sin egen kropp på ett naturligt sätt. Ibland är mormor med när vi bastar på landet. Jag tycker det är bra att barnen vet hur ”riktiga” kvinnokroppar ser ut och förändras med åren. De kommer att matas med så mkt onaturliga och ”perfekta” kroppar ändå i framtiden.

 16. Jag är 45 år med en dotter på 20 hemma. Jag är typ alltid naken hemma, kommer hem och slänger av mig kläderna i tvätten och traskar sedan runt och gör allting naken. Bor mitt i storstad med stora fönster åt två håll men tänker aldrig på att någon skulle se mig. Lägenheten är jämt varm och med kläder blir jag för svettig trots att jag har öppet.
  Både jag och dottern åker och badar nakna på kallbadhuset vid havet på damavdelningen och det var bara något år sedan dottern sa till mig ” shit mamma jag blir verkligen confident över min kropp när jag ser din naken jämt” ? det kan man ju tolka lite olika men skönt att jag vant henne med att nakenhet är något man inte behöver vara obekväm inför

 17. Tycker att det är konstigt att folk överhuvudtaget ska säga huruvida man ska vara naken framför andra eller inte. Oavsett sitt eget barn eller ej. Det är väl upp till var och en? Jag är som du Foki. Älskar att vara naken hemma för mig själv.

 18. Min mamma, mostrar och fastrar gick alltid omkring nakna framför mig och mina kusiner (flickor)
  Min pappa och manliga delen av släkten skulle aldrig Göra det och det är jag fan tacksam för då jag är oerhört obekväm med nakenhet och alltid varit trots att min mamma alltid varit så naturlig kring det.
  Tror bara att alla människor förhåller sig olika till sina kroppar, jag älskar tex och vara naken med min partner och känner mig sexigast naken. Men det vill jag inte dela
  Med någon annan än min partner.. Är gravid i v 38 och väntar en son. Skulle aldrig vara helt naken framför honom. När de är små ja att man byter om framför de och så och inte går runt och gömmer sin kropp som om den vore skamlig. För det är den inte och det ska inte förmedlas. Det handlar mer om respekt och integritet för mig när barnet börjar blir äldre. mOch jag håller med om att inte dela nakna bilder på barn, det gör mig mörkrädd att föräldrar inte är medvetna om VAD internet är och alla konstiga människor som rör sig här. Skulle inte heller vara bekväm med att dela såna bilder i chattar med familjer eller så
  1. ingen behöver se mitt barn naken
  2. Jag vet inte hur mitt barn känner inför att det finns nakenbilder på hen om några år eller i äldre dar
  3. Man vet aldrig vem som är en förövare (pedofil) tills det värsta inträffat.
  ?

 19. Jag delar inga bilder alls på mitt barn online, är för skraj för massa konstiga människor. ?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *