Zelda är så matintresserad

Hej älskade ni, 

Vi kom hem för ett tag sen. Jag och Zelda har hängt i shoppinghuset hela dagen idag. Vi åt lunch, fikade och lekte. Jag försökte jobba lite när Zelda låg och sov i vagnen men hon sov bara i 30 minuter så det blev inte så mycket jobb, haha. Senare vid 5-6 tiden anslutande Bill.

Som jag berättade tidigare har Zelda fått prova på olika smaker i ungefär en veckas tid nu. Varje dag är nya smaker. Ni kanske ha sett på mina instastories att jag filmar Zelda varje gång hon smakar på något nytt för första gången? Haha, jag tycker att det är såååå himla kul! Det bästa är att hon tycker verkligen om allt man ger henne. Jordgubbar var det enda som hon hade lite blandade känslor för. De var kanske lite sura i och för sig. Idag fick Zelda smaka på gröna bönor och hon älskade det! Hon var näst intill arg när man tog bort nappen, haha.

Zelda har fått vara med oss vid matbordet när vi äter. Varje gång hon får ögonkontakt med oss brukar hon spotta ut nappen och gapa. Hon vill också smaka! Så kul att se hur matintresserad hon är, att hon gärna vill prova. Hon stirrar så mycket när vi äter, att man nästan skäms på något sätt. Jag har kommit till insikt att sluta äta glass och godsaker framför Zelda fr.o.m nu. Tycker lite synd om henne, hon kan förstås inte få allt och måste undra varför hon inte får smaka som hon brukar.

Just nu är det ”prova på olika smaker” perioden. Alltså doppa med fingret i det maten vi äter och lite annat i smaknappen. Inte mer än en tesked om dagen. Vi ger Zelda smakprover inte smakportioner som någon av er missförstod. Det kommer vi att göra så fort som möjligt enligt rekommendationer, när Zelda är 24 veckor (6 månader) gammal ungefär. Det är bara 6 veckor kvar nu.

Det BVC menar med att de vill att bebisar ska börja med smakportioner så fort som möjligt är alltså vid 6 månaders ålder. Nu måste de vänja sig med olika smaker från 4 månader. Sköterskan sa att bebisar från 6 månaders ålder behöver få i sig tillräckligt med näring och energi. Bröstmjölk/ersättning kommer vi såklart att ge till Zelda parallellt med vanlig mat. Bebisar behöver bland annat järn som de har svårt att få tillräckligt av om de inte äter vanlig mat. Säger de.

Jag tror att bebisar kan få börja med annat mat än bröstmjölk/ersättning när de är intresserade och känner sig redo för det. Så länge de är glada och friska! Barn är så olika, vissa barn behöver äta annat tidigt och vissa kan behöva lite tid att komma in i en ny matrutin. 

4 kommentarer

  1. Barn är verkligen olika, vår dotter gick över till vanlig mat vid 4a månader. Jag hade ingen näring i mjölken och hon tålde inte nån ersättning vi provade.. så den dagen hon fyllde 4a månader kokade jag potatis och morötter och mosade det med smör och grädde, hon åt som en häst. Tänkte att ny kommer msgknipet men nej! Hon sov sin första hela natt sen hon föddes! Efter det ville hon inte ta ersättning mer, så bytte allt mot vanlig mild välling och hemlagad mat. Hon fyller 6 till hösten och lever uppenbarligen, så fortsätt följ er magkänsla. Vill hon smaka, ge! 🙂

  2. Har de ändrat rekomendationerna? När min son var liten (han är 18 idag) så var det vid fyra månader som man skulle börja med smakportioner.

  3. Fina Foki. Ett litet förslag utan att mena ngt illa alls. Ibland kan våra små reagera på saker de ätit med magknip o andra symptom, därför kan det vara en ide’ att ge samma sak ngr dagar i rad för att lättare kunna identifiera vad liten reagerat på.
    Ni är så fina hela lilla familjen! Önskar er all lycka!

  4. Jag har börjat ge smakportioner åt båda barnen vid ungefär 5 månader, kanske till och med lite tidigare. Båda älskade sötpotatis blandat med bröstmjölk och åt som hästar om dom bara fick, så övergången gick snabbt. Eftersom dom ville äta och klarade det fint så gav jag så mycket dom ville ha, ammade före och efter och fortsatte amningen trots maten lääänge. Så gee bara om hon vill ha, en del barn vänjer sig snabbt och behöver faktist annat också! Mina barn har också varit motoriskt utvecklade och rört sig mycket, rullat/krypit/ålat sig fram, så desto mer dom rör sig desto mer mat behöver dom väl tänker jag! ?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *