Nu börjar det roliga – Barnmat

Som jag har längtat! Nu börjar det roliga tycker jag. Jag har verkligen längtat efter att få göra barnmat och puréer till Zelda. Matlagning är som sagt en av mina stora passioner. Smaknappen var bland det första jag köpte när Zelda låg i magen. Nu när Zelda har fyllt 4 månader rekommenderar BVC att Zelda ska börja känna på så många olika smaker som möjligt. Vi måste även våga ge något som är besk eller surt. Vi kommer inte att tvinga på beska eller sura saker i munnen på Zelda såklart. Men att hon får testa vad det är helt enkelt och gå vidare. Nu handlar det om att Zelda ska få så många olika smakupplevelser som möjligt. Vi vill att det ska bli en naturlig övergång när de riktiga matportioner kommer igång. Bröstmjölk/Ersättning är ju Zeldas huvudföda fortfarande. Det händer att bebisar går ner för mycket i vikt när de helt plötsligt måste byta kost, därför att det bra att börja med smakportioner så tidig man kan (direkt från 6 mån).

Det finns inte en enda grej som Zelda inte gillar än så länge. Dock har hon bara fått smaka på goda saker som vattenmelon, blåbär, apelsin och gurka. Hehe, saker som jag själv gillar. Jag tror att bebisar automatisk gillar det man har ätit mycket av under graviditeten och amningsperioden. Alla maträtter som vi äter brukar vi doppa lite på fingret så att hon får smaka också. Det gör ingenting om det finns lite salt i maten säger Livmedelsverket. Det handlar om så liten mängd säger de. Men man ska inte ta i med saltad kött eller supersaltade maträtter såklart. Starka maträtter med chili ger jag naturligtvis inte till Zelda.

Åh! Nu scrollar jag genom ”Äta och Dricka” kategorin i barnbutiker. Finns så mycket som jag vill skaffa till oss. Giiih! Så kuuuul! 

Hur gick det för er med övergången från bröstmjölk/ersättning till barnmat?  

13 kommentarer

 1. Alltså, det här med krydda. Tänker att tex. asiatiska barn borde få rätt välkryddad mat från starten? Eller har jag helt fel? Kan du inte fråga din mamma vad du fick äta när du var liten? 🙂 jag är supernyfiken om ”andra kulturer” är lika pjåskiga med kryddor och salt som vi är med småttingarna 🙂

  1. Min mamma väntade med att introducera mig kryddigare maträtter fram tills jag blev 3 år. Annars lite enklare smaker som bebis. Jag fick en annan typ av thaigröt bl.a. De har ju fisksås, soya, ostronsås o.s.v. i flesta maträtter i Thailand som de aldrig hymlar om. 🙂

   Kramar!

 2. Så roligt att börja med smakportioner sen 😊 Jag tyckte det var smidigt att använda de man gör iskuber i för att frysa in när jag gjort olika puréer, bara att trycka ut i en plastpåse och sen ta upp när manbehövde en. Smidigt att
  ta med sig också. Använde det länge till fruktpureer som vi hade till gröt och efterrätt. Ha det så bra 😊 Kram

  1. Verkligen! 😀 <3
   Vad smidigt! Det måste vi också prova. Tack snälla för tipset. Detta är uppskattat!

   Kramar massor från oss!

 3. Jag kör blw med min Luna och hon älskar det! Började när hon visade intresse för mat och kunde sitta stadigt. Nu är hon 9månader och har redan ett magiskt pincettgrepp och hittar minsta smula.. på gott o ont😂

 4. Vi började med att hon fick smaka lite av våran mat, lite i smaknapp, köpt bebisgröt och frukter som vi åt (mosade eller så kokte jag pureer) från 4 månader. Vår dotter var inte redo att öka till riktiga portioner förrän hon var 6 månader men då gick vi från smaka+ersättning till bara mat och gröt på ca en vecka så det märktes tydligt att det var då hon var redo. Generellt har hon ätit jättebra förutom precis vid utvecklingsstegen, då har hon alltid haft sämre aptit och ibland nästan matvägrat. Vi har lagat all mat åt henne förutom gröten som vi har köpt (bvc:s rekommendation). Nu är hon 1 år och 3 månader och det är fortfarande jätteroligt att presentera ny mat för henne.

 5. Vi började med smakportioner från fingret. Sen kom fruktpureer och gröt. Har alltid gett av våran egna mat som smakprov också.
  Angående salt så behöver man inte vara så orolig som man kan tro, det viktiga är att man inte översaltar redan normalsaltad mat. Sen är stark mat inte alls farligt, men man ger ju kanske inte en hel chili att gnaga på haha.
  Mitt bästa tips är att smaksätta maten med örter!! Färska, frysta eller torkade. Alltså ta typ en maträtt, säg lax med potatismos, krydda ena portionen med dill, nästa med timjan osv..just örter smakar ju så mycket och är så gott!
  Det är superkul när de börjar med mat MEN det blir mycket mer att städa när de håller på att kladda och utforska haha. Dock viktigt för hjärnan att få klämma och känna på maten också så ja en dusch/bad efter varje måltid är typ standard hemma hos oss 😉

 6. Spännande 😊 det ligger nåt i att barnen gillar de man äter under graviditeten. Det e så kul att ge småttingarna citron. De e så söta när de ryser 😁

 7. smaksensationer dvs slick på finger är det som rekommenderas 😀 inte byta ut mål. Ersättning och amning ska va huvudföda tills året och food before 1 is just for fun 😉 Jag tog det lugnt med sonen o gav smakslick när han började visa intresse vid runt 6mån. Ammar fortfarande en del nu vid 2års ålder pga tryggheten han vill ha och när han haft mkt intryck på dagis o liknande är det super o amma o varva ner. Han äter såklart vanlig mat med sina 5 mål om dagen men ändå.
  Förstår det känns kul och ge mat osv men dom är fortfarande så små att det inte är nån idé o stressa 🙂 Men lycka till och kom ihåg, ersättningen ska va huvudföda.. ;D Tyvärr är inte alla bvc så informerade om man WHO och livsmedelsverken säger utan mycket kommer ur deras munnar är egna åsikter vilket i många fall är fel och inte följer sin studielinje..

  1. Annika Van Keeken

   Faktiskt precis det jag tänkte skriva!

   Foki blir faktiskt lite paff, var det bvc som sa att man så tidigt som möjligt ska ge smakportioner för annars kan barnet gå ner i vikt? Vilken okunskap. Bebisar kan från tidigast 4 mån börja få smaksensationer, som är slick från fingret, nån liten sked tex nån gång då och då. Sedan smakportioner från 6 månader, då till en början lite grann som långsamt ska ökas i barnets takt. Kör man blw som jag rekommender så blir matintaget och övergången från amning/ersättning till mer och mer fast föda helt på barnets vilkor. Det blir lätt med pure osv att man har en portion och tycker bebis kan äta upp det fast de kanske inte riktigt är sugen mer/vill ha.

   Ville informera för er skull då det kan vara otroligt dåligt för zeldas mage och tarmar att det går för fort fram. Märker ni magknip/förstoppning är det bra att backa och inte ge några dagar till magen lugnat sig. Och om jag minns rätt rekommenderas det också att man ger samma någon dag i taget så barnet känner igen och lär sig smaken lite.

   Vår son är 7 månader och äter i princip inget än. Vi kör blw, han ammade helt till 6 mån och sen har han fått grötpinnar, kokt broccoli, kokt morot i pinnar och lite slick på fingret med allt möjligt. Det är ingen brådska, jag älskar också när de börjar äta men behåll lugnet för det är värt det i slutändan. Det får ingen brist på järn bara sådär heller utan oftast om barnet är fullgånget, fött vaginalt med sen avnavling så räcker järnet till 1 års ålder, och bröstmjölken innehåller en liten lättupptaglig mängd järn alltså kan barnet lätt helamma till närmare året.

   Hoppas denna info ska hjälpa er. Allt det bästa till er! Kram Annika

 8. Tror 4 mån är lite tidigt för smakportioner? Det handlar mer om att få en liten udd av ngt… inte äta fullständigt. Amning till 6 mån är det bästa om man kan. Kram

 9. Blanda bröstmjölk el ersättning i puré av potatis, grönsaker etc, det ger en smidig övergång till mat. Intro av smakisar vid 4 mån fick jag veta av BVC för 10 år sen men det kanske är andra rekommendationer nu.

 10. Verkar finnas delade åsikter och råd om detta med mat. Jag har tänkt som min bvc-sköterska sa ”Det är mat, det är inte farligt. Så länge barnet vill och magen hänger med”. Vi har börjar vid 4 månader med båda barnen sen ökat successivt. Vid 6 månader har iaf ett mål varit utbytt. Har ammat/ gett ersättning till ca 10 månader och efter det här dom ätit vanlig mat. Att vänta tills barnet är 1 år känns lite länge? Finns ju dom som börjar förskolan då, kanske bra om man kan äta sig mätt på annat än bröstmjölk/ersättning då. Man som alltid, man gör det som är bäst för barnet.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *