Vilodag med bebis

Hey solstrålar! 

Idag har vi bestämt oss att vara hemma hela dagen för att ”vila” upp oss. För min och Zeldas del i alla fall. Igår var det full rulle med hemsysslor (Åh mah gadd så mycket jobb med hus!) men idag ska jag fokusera på att bara amma Zelda. Fick tips om det från amningshjälpen att jag borde ha vilodagar med min bebis där vi inte gör något annat än att vila, dricka mycket vatten, äta bra och amma ofta. Det ska tydligen kunna göra skillnad samt stimulera produktionen ännu mer. Jag har liksom provat allt utom vilandet.

Efter jag läste era kommentarer om hur amningen inte alltid funkade. Jag har kommit till insikt att det inte är en självklarhet att det ska gå bara för att det ligger i vår ”natur”. Jag har fått höra ”-Man kan om man vill” men det kan faktiskt ligga mer saker bakom. Nu får jag lite dåligt samvete att jag tog bröstmjölken för givet tidigare. Jag hade mjölk i överflöd, har faktiskt ett par liter i frysen trots att jag inte pumpade mer än vad jag behövde och slängde t.o.m. en massa mjölk när Zelda inte drack upp då vi hellre ville ta mer än för lite. Nu ska jag se till att verkligen uppskatta och ta vara på mjölken väl. Hellre ha det i överflöd än inget alls. Ska passa på att pumpa så fort möjligheten ges! Jag blev jätteledsen och klandrade mig själv när jag inte kunde mata Zelda ordentligt under dagarna som har varit. Kan förstå ni mammor som inte kunde amma när ni ville. Men man ska såklart inte lägga skulden på sig själv. Ibland blir det som det blir. Tur att det finns alternativ när det krisar i alla fall.

Förutom min dunderfrukost, havregrynsgröt med bär som jag åt i morse har jag precis ätit en gulbetssallad med feta, spenat och avokado till lunch. Jag har en hel lista på nyttiga och näringsrika saker som man bör äta när man ammar och som är bra för produktionen. Ikväll blir det Bouillabaisse med en massa fänkål till middag. 

Imorse efter jag hade matat Zelda vid 6 tiden låg hon och skrattade, hon ville busa. Men jag var så trött och låtsades sova för att se vad hon skulle göra. Hon sparkade mig med hennes turbo ben och skrattade i 30 minuter tills hon blev trött, suckade, gäspade och somnade om av sig själv. När hon vaknade igen vid 8 var hon ännu gladare. Både jag och Bill var vakna då. Efter matningen och blöjbyten låg vi i sängen alla tre och lyste med ficklampan på kristallkronan på taket. Det var så spännande tyckte Zelda. Hon blev dunder-fascinerad. Vi läste för henne också men hon blev uttråkad jättelätt om man läser för länge. Det var mer spännande att bläddra genom böckerna och pekade på bilderna. Vilket glad litet barn jag har, hon är som gladast på morgnar. Inte på kvällarna när hon är trött och hungrig, haha. Nöjda barn är så glada. Man blir så himla lycklig av barnaglädjen! 

8 kommentarer

 1. Som jag skrivit tidigare, ha inte så höga krav på dig själv och klandra dig själv så fort något litet krånglar. Det blir för tufft för sig i längden. Som du själv skriver, vilket glatt litet barn du har. Det är väl ett tecken på att hon mår bra. Du behöver inte äta specialkost för att du ammar heller. Många äter precis som vanligt och barnen mår lika bra då med. Att ta det lugnt tror jag är viktigast av allt.

  1. Vad klok du är, Det ska man verkligen inte göra. Svårt för stunden att inte klandra sig själv kanske men man måste påminna sig själv att inte göra det helt enkelt. Jag är inte superstrikt med kosten egentligen. Jag äter väldigt blandat. Att man måste bara äta ”nyttigt” är svårt för mig, haha. Jag behöver mina sötsaker efter måltiderna. Jag vill bara äta mycket av det som kan boosta upp produktionen av bröstmjölken just nu. Vill försöka så gott det går. Men om det inte går så går det inte. 🙂

   Nu ska jag bara andas ut och inte stressa över det här. <3

   Kramar massor!

 2. Man kan donera bröstmjölk istället för att slänga. Många kanske inte känner till att det finns modersmjölkcentraler.

  1. Det har vi också gjort i början 🙂 <3

 3. Jag har ammat fem barn i ungefär ett år varje gång (ibland längre, ibland kortare) och fast det gått jättebra har det absolut funnits tunga dagar/nätter med dem alla. Dagar när jag haft ont i bröstvårtorna, fått mjölkstockning, dagar när bebis varit gnälligare och ätit oftare för att det varit en period där mjölkproduktionen behövt ökas och det tar ett tag… Det är inte alltid enkelt fast det är helt naturligt. Var inte hård mot dig själv ❤

  1. Tack snälla Ingela <3
   Precis vad jag behövde läsa. Tack tack tack. <3

   Kramar från oss! <3

 4. Jag har svårt att äta gröt. Vad äter du till frukost om du inte äter gröt? Har säkert frågat tidigare men vad brukar man äta i Thailand till frukost? Behöver lite inspiration :p

  1. I Thailand äter de oftast thailändsk risgröt (khao tom) eller thailändsk omelett. Deras frukost är ganska matiga faktiskt. 🙂
   Annars brukar jag äta pannkaka, french toast, omelett sufflé o.s.v. Om jag äter yoghurt brukar jag föredra Start-flingor än andra typer av flingor. Älskar apelsiner/clementiner men dricker helst vatten än apelsinjuice på morgon. 😀 <3 Kramar!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *