När jag var tvungen att gömma mig i badrummet

Hey underbaraste ni, 

Som jag berättade för er häromdan hade jag lite problem med mjölkproduktionen i samband med mensen. Idag tog mensen slut och jag märkte direkt hur jag kunde pumpa ut 140ml (per bröst), vilket är bra eftersom jag brukar pumpa ut mellan 150-160ml åt gången ungefär. Nu pumpar jag endast på morgonen när jag vaknar faktiskt. Eftersom Zelda sover hela natten och brösten blir så spända när jag vaknar. På dagarna äter hon ju ganska ofta. Tack snälla för alla kommentarer kring mjölkproduktionen, det är lite att tänka på. Ni är bäst som kommer med så nyttig info! 

Idag känns matningen mycket bättre, inte helt återställt men det känns bättre. Dock har det varit kaos här hemma på kvällarna kan jag säga. T.ex. igår kväll strax innan Zeldas läggdags var hon både hungrig och trött samtidigt. Hon var så otröstlig. Jag försökte mata hennes men mjölken rann inte tillräckligt fort vilket resulterar i att hon grät bara rakt ut. Inget var bra. Det gjorde så ont i mitt hjärta och jag var helt mör i huvudet efteråt. Tillslut sprang jag ner till köket och tinade upp bröstmjölken som jag hade fryst ner. Zelda blev lugn på direkten när hon fick i sig lite mat, sen fortsatte jag bara amma henne. Hon blev så nöjd och glad efteråt som ingenting hade hänt.

Efter jag hade matat Zelda bad jag Bill underhålla henne medan jag gick och gömde mig i badrummet, haha. Nä, jag tog faktiskt ett ordentligt varmt och långt bad. Kunde sen höra hur Bill och Zelda pratade och skrattade med varandra. Så underbart sött. Pratglad liten bebis är hon. Jag kunde inte förstå att det var samma bebis som var så arg och ledsen för en stund sen. Det positiva med bebisar är att deras humör skiftar fortare än mig när jag var gravid, haha.

På tal om amning, har någon av er haft problem att ni inte kan amma alls? Jag kom på det nu när jag fick höra hur mina vänner och bekanta måste avbryta amningen i tidigt skede när det inte funkade. Jag frågar bara av ren nyfikenhet. 

26 kommentarer

 1. Ja du amning är en hel vetenskap för det första har jag aldrig kunnat pumpa hur jag än burit mig åt eller med vilken pump jag än testat. Får ut max 15-20 ml. Med barn 1 gick de jätte bra till han var ca 3 månader sedan nästan även en natt tog de tvär stopp. Handmjölkade brösten över en skål så han iaf fick bröstmjölk ett mål om dagen till han var 6 månader.
  Barn 2 gick helt klanderfritt och ammade till han var ca 14 månader.
  Nu barn 3 ammade helt i 2 månader nu del ammar jag för jag får inte ro i kroppen när 2 åringen och 5 åringen är vakna. Så ammar mest när de sover.

 2. Har själv inte barn men min syster har inte kunnat amma med sina tre barn. Det kom bara inte igång så det fick bli ersättning och det har funkat jättebra. Jag kan själv tänka mig att köra ersättning istället så man kan dela upp matstunderna mer med pappan 🙂

 3. Min dotter ammades fram till hon var 6månader. Hade även ersättning till när min bröstmjölk inte räckte till. Sen ville hon inte ha bröstet. Flaskan var det som gällde. Dock tog hon endast ena bröstet då hon hade svårt att greppa den andra. Jag hade önskat amma fram till 1års åldern. Men jag hoppas att det blir bättre med andra barnet när det gäller amningen.
  När brukar Zelda sova för natten? Min dotter somnade alltid vid 18-19 tiden. Vaknade sen vid 03-04 för ersättningmjölk o sen somna om. Sen är det dags att gå upp vid 05-06tiden.

 4. Känner flera som hade svårt att amma sina småttingar första gången de fick barn. Men andra gången gick det hur bra som helst.

 5. Själv skulle jag aldrig komma på tanken att amma mina barn – även fast jag hade chansen. Sen som en förlegad sak att göra som hör hemma på 1800-talet. För mig är det viktigt med ett jämställt föräldraskap på alla plan – även när det gäller matning.

  1. Det finns nog otroligt många mammor, däribland jag själv, som tycker det är mysigt med amning. Att det skulle vara ”en förlegad sak som hör hemma på 1800-talet” känns inte helt rättvist att säga.

  2. Ett jämställt föräldraskap handlar ju knappast om vem som står för maten kan jag tycka. Hade min man kunnat amma hade han mer än gärna tagit på sig det. Känner du dig verkligen så låst bakom normen att kvinnan ska amma? Amning, när den funkar, är ju det mest naturliga som finns. Lika naturligt som att ha mens. Men mens kanske också bidrar till att du känner dig ojämställd och satt i ett hörn av det manliga könet? Sträck på dig kvinna och acceptera könens olikheter som en styrka istället för något som bör tabuläggas

  3. Allt detta med jämställdhet som föräldrar gör att snart ska man väl hitta ett sätt så mannen kan vara gravid också. För det är inte tillräckligt jämnställt att bara kvinnan är gravid ?
   Kroppen gör sig redo att ge mat till barnet man bär i magen det går absolut att pumpa ur mjölk o låta pappan ge mat ibland eller strunta i att amma helt om man inte vill men att inte amma för det inte blir jämnställt i föräldrarskapet låter bara dumt att säga. Vill man inte amma då finns andra alternativ idag men det gör inte amningen mer förlegad än att kvinnor fortf är de som blir gravida o inte män.
   Kvinnor o män ÄR olika, Oavsett om man ammar eller ej så kan man ha ett jämnställt föräldraskap utan att dra det för långt. Finns många andra sätt än matning för mannen att knyta an till sitt barn o vara lika involverad i föräldraskapet som en kvinna.
   Visst kan man välja att flaskmata för att dela matningen mellan varandra men det är inte så att de kvinnor som ammar inte kan ha ett jämnställt föräldraskap.
   Idag kan de som vill låta pappa vara hemma första tiden m bebis o själva jobba o det som är jämnställdhet är att man kan själv välja hur man vill göra utan att något av de val man gör behöver innebära att man inte är jämnställda i förhållandet eller föräldrarollen.
   En kvinna kommer alltid vara mamman o en man kommer alltid vara pappan när man får barn. Det har alltid varit så men det känns som att även det ses som icke jämnställt nuförtiden.
   Det är jämnställt att kvinnor idag kan välja om de vill ha barn eller ej o om de vill amma eller ej o alla väljer det som känns bäst för just de.

   De som väljer att inte amma behöver inte se ned på de som väljer att göra det o tvärtom.

   1. Tack Molly, det var ett inlägg som jag gillade, ”Kvinnor o män ÄR olika”.
    ’Jämställd’ är givetvis inte detsamma som ’lika’.
    För mig betyder ’jämställd’ att man skall behandla var och en efter sin särart och förmåga.

 6. Min son är 10 månader och jag kunde inte amma. Ville gärna och försökte, men mjölken rann aldrig till. Så jag började med ersättning direkt. Ammade innan varje flaska i 3-4 veckor, pumpade och stimulerade på alla sett som fanns, men sen gav jag upp,
  Det var ett extremt svårt beslut, men glad och mätt bebis ger en glad och lugn mamma.

 7. Jag ammade min son i nio månader men ammar inte min dotter som är lika gammal som Zelda. På BB upptäcktes det att hennes tungband var för kort så det klipptes och efter det runkade amningen bra, tills vi kom hem. Med en väldigt svartsjuk storebror som ”förstörde” varje amningsstund så att varken jag eller lillasyster fick ro gjorde att mjölken sinade och vi gick över till ersättning i flaska efter bara någon vecka hemma. Det är en sådan sorg för mig att inte kunna amma henne men ersättning går ju faktiskt minst lika bra. Jag försöker att inte skuldbelägga mig själv för att jag inte kämpade mer med amningen, men det är svårt.

  1. Funkade ska det såklart stå. Herregud ?

 8. Ja.. mitt andra barn hade svårt att svälja när hon ammade, så vi fick använda flaska, då gick det bättre. Visade sig sen att hon hade gomspalt och opererades efter något år på Karolinska.

 9. Min dotter var alldeles för liten när hon kom ut trots att jag blev igångsatt två veckor efter bf, vi fick ge ersättning som tillägg direkt. Jag försökte få igång amningen i två veckor men hon gick inte upp i vikt. Till slut var amningen så ångestladdad att jag grät bara av tanken att behöva amma, hon fick inte i sig tillräckligt och var så mager och svag. Sen vart det bara att jag slutade pang bom. Jag trodde ju att jag knappt hade någon mjölk men jösses vilken mjölkstockning jag fick! Vi såg sån skillnad direkt på vår bebis, hon blev glad och livlig direkt och så där gosigt rund på bara någon vecka. Det här också varit så skönt att kunna dela matningen med min man. Vi vill ha ett syskon till henne och jag kommer antagligen inte amma den gången heller, för mig var det en hemsk upplevelse.

 10. Ammade bara en månad, då min so ninte gick upp i vikt och det funkade inte alls.

 11. Första barnet kunde jag bara amma i 3måmader sen rann de inte till på kvällarna så började ge ersättning. Andra barnet hade för mycket vitablodkroppar och jättelångt blodsocker när han föddes så han blev uppkopplad med dygnet runt övervakning tills allt såg bra ut efter 1 vecka,han blev koppad och de är när de får ersättning/ bröstmjölk i en kopp istället för flaska för att inte vänja sig vid flaskan. jag pumpade och ammade men när han var drygt en månad fick han rs-viruset !! Vi hamnade på iva med uppkoppling ännu en gång. Är hemskt att minnas tillbaka till allt detta. Men nu är han en frisk 6 månader

 12. Sara den rara

  Jag hade inte tillräcklig mjölkproduktion och efter ett par veckor av konstant gråt, skrik och trötthet började vi med ersättning istället. Det var verkligen räddningen för oss! Väntar nu en Lillebror i magen och vill gärna försöka amma men går det inte så är det ju så, huvudsaken är att bebis och mamma mår bra! ?

 13. Fick inte mjäll tillräckligt varpå jag körde på ersättning istället. Gick hur bra som helst det med. Prova att täcka upp med ersättning vid behov? ❤

  1. Mjölk. Inte mjäll. ?

 14. Har funkat felfritt från start med båda barnen. Helammade sonen ca 5-6 månader och slutade helt (dag + natt) när han var ca 10 månader. Hade tänkt amma minsta lika länge men då hon varit så sjukt mycket förkyld, täppt i näsan osv och haft jobbigt att äta pga det så började vi ge ersättning vid ca 4-5 månadet. Det guck så mycket lättare för henne att få i sig. Fortsatte amma också, kväll och natt och så ersättning på dagen. Funkade bra. Vid ca 7 månader valde jag dock att sluta amma även på natten då hon vaknade till så fort hon inte hade bröstet i munnen typ. Började då ge välling på kvällen och ersättning om hon behövde äta på natten. Då blev det plötsligt möjligt för pappan att natta och tavnätterna också.

 15. Mjölken steg ganska hastigt efter födseln. Var lite knapp i början så gav lite extra av ersättning. Sonen var stor, 4,5kg när han föddes och väldigt glupsk så min mjölk räckte helt enkelt inte till. Pumpade som en galning, när sonen inte ammade var tissarna fast i pumpen. Vilket jag blev bara galen av, ville ju inte ”misslyckas” . Men vid 5,5månader tog min mjölk helt enkelt slut. Det tärde på mig för ville fortsätta i fler månader. Men nu efteråt, sonen är 1,4 år så vet jag att jag gjorde mitt bästa och hela vardagen blev lättare med att ge ersättning och att jag kunde sluta stressa med att få min mjölk å räcka till.

 16. Hej Foki.
  Det är första gången jag skriver fast jag följt dig från bööööörjan. Men jag tänkte berätta min erfarenhet. Jag har två barn. Mitt andra barn ammade jag i sju månader utan problem.. men de första barnet var de bara katastrof. Hur mycket jag än amma blev han aldrig nöjd och bara grät och grät. Tills jag bytte till nan mjölk … då blev han äntligen mätt och nöjd. Jag kände mig så hemsk för min mjölk inte var tillräckligt bra för honom. Men så blir de ibland. Som sagt andra barnet ammade i 7 månader o då vägrade han Tom smakportioner hehe. Ps. Din familj är så fin. Kram

 17. Jag blev tvungen att avbryta amningen då min son inte gick upp i vikt. Han åt hela tiden men blev aldrig mätt och vikten stog stilla. Vi misstänkte att jag hadde för ”vattning” mjölk. Men jag hoppas jag kan amma om vi får barn igen.

 18. Vår son föddes 5 mars och jag kunde bara amma i ca 2 veckor då mina bröstvårtor var totalt värdelös och han hittade dom inte, vi kunde strula hela nätterna ibland. Så vi började ge ersättning och det fungerar så bra. Tog ca 4 dagar att få bort mjölken, duschstrålarna var min bästa vän under dessa dagar. Varmt vatten som masserade dom då man inte får pumpa när man ska sluta. Kom knappt inte heller någon mjölk när jag försökte pumpa.

 19. Då våran son kom i v 35 var det svårt för honom att amma. Han visste helt enkelt inte hur man skulle bära sig åt, men vi tränade och tränade samtidigt som vi sondmatade och efter 2 veckor lärde han sig amma! 🙂 Jag tog hjälp utav en amningsnapp som fungerar kanonbra!
  Han äter väldigt ofta och nätterna blir lite jobbiga för min del som inte får nå direkt sömn, men nu har vi köpt en Medela Calma flaska som vi ska testa sen så att jag får lite avlastning på natten. Men har inte vågat använda den än med tanke på tuttförvirrningen som kan uppstå.. Vill ju inte att han ska föredra flaskan framför tutten nu när amningen fungerar så bra. Så vi får hoppas på att det fungerar bra för våran del att testa flaskan sen!

 20. För mig gick det prima att amma…. fram till min dotter var 3månader sen märkte jag att hon inte blev mätt och provade ge lite ersättning som lite tillägg. Efter två veckor ville hon bara ha flaskan.
  Idag är hon 6månader och älskar all mat hon får prova ?
  Kram

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *