Plåtning för Mama

Solstrålar! 

Vi har precis kommit hem. Kul att få komma ut och göra lite annat. Sen är jag så himla glad att tidningen Mama vill ha med mig i det fina uppslaget som handlar om mammakroppen. Jag och Zelda känner oss så stolta att få vara del av reportaget. Klart att vi ställer upp för ett sådant positivt budskap. Något som borde finnas mer av därute.
För mig känns det inte kul att läsa rubrikerna som står ”Tappa mammakilona” eller ”Få tillbaka kroppen efter förlossning”. Vilken press!

Sen Zelda kom till oss har jag endast fokuserat på familjens välmående, ta hand om mitt lilla barn och komma in i de nya vardagsrutinerna. Jag har inget rum att tänka på hur min kropp måste se ut. Varför stressa över det? Jag tror att kroppen sköter sig själv med tiden. Jag bryr mig inte om kroppen inte bli som ”förr”. För mig handlar det mest om att må bra och vara hälsosam.

Vår kropp är som en dräkt som vi har på oss. Det spelar ingen roll hur dräkten är formad. Det som räknas är det som finns inuti. 

Löshud, tigerränder, hormonränder och de extra kärlekskilona som Zelda har gett mig. I’m embracing all of it!  

43 kommentarer

 1. Klokt inlägg, Foki! Tack för att du poängterar att det vackraste finns inom oss. Dessutom är alla kroppar fina sina egna sätt. Du är så bra och har ett så gott hjärta! Man vill bara få vara din vän typ, haha 🙂 För du är så smart och snäll. Du är jättefin och Zelda är så söt! Säker på att det blir lyckat i tidningen! <3

  1. Finaste Martina <3
   Du satte orden! Precis så tänker jag med.
   Tack snälla för dem fina orden och komplimanger. Du gjorde mig så glad. En riktig glädje spridare är du! Fortsätt vara den du är. Jag vill också vara din vän! Eller vi är ju cyber-vänner redan? 😀

   Kärlek från oss finaste du!<3

   1. Martina

    <3 <3 <3

 2. Wow, Foki! Du är så bra! Känns så skönt att någon visar vägen så att en annan känner sig mer förberedd och redo att älska sig själv i alla livets (kropps)former! <3


  1. Man ska älska sig själv i alla livets (kropps)former! You said it! 😉
   Kroppen kommer i olika former och är vackra på olika sätt. Ingen kropp är sämre än den andra.

   Kramar massor <3

 3. Du är så vacker och klok❤

  1. Finaste du, tack snälla för den fina komplimangen <3

   Ta hand om dig,
   Kärlek från oss!

 4. Super!

  1. <3 <3 <3 <3

 5. Hell yeah! Tack för att du sprider det här budskapet Foki. Vi behöver fler som du! Kul att tidningen mama valde att lyfta fram det. Annars brukar det bli tvärtom.

  1. Tack själv Helena för din kommentar! <3

   Kramar från mig och lilla Zelda.

 6. Du är verkligen så fin, från insidan ut ♥️ En sann förebild till din dotter!

  1. Åh, vilken fin komplimang <3
   Tack snälla för kärleken som du har lämnat här. Detta gjorde mig otroligt glad.
   Du är en riktig glädjespridare!

   Kramar massor! <3

 7. Underbart! I love it! Tack för att du gör det här!

  1. Tack själv för din fina kommentar! Tack för cyber-kärleken.

   Kramar till dig finaste du! <3

 8. Vill vara anonym

  Jag önskar att hade läst det här innan jag fick barn. Mådde dåligt över min kropp jättelänge efter förlossningen. Överallt hetsade de i tidningar och sociala medier hur man ska tappa vikt. Hur smal och slank man måste vara. Något som jag ångrade var att jag gick på gymmet och tränade så fort jag kom upp på fötterna. Jag slutade amma min son för att jag inte hade tid. Jag spenderade större delen av tiden till att träna och går på diet för att jag ville gå ner i vikt. Tills jag insåg att det inte höll i längden. Jag mådde inte bra, jag fick inte njuta av bäbistiden med min son. Jag fick ta igen så mycket jag kunde men tiden som gick förlorat kan jag inte ta tillbaka.

  Tack för att du är en bra förebild! ❤️

  1. Finaste du <3

   Jag är glad att du har hittat tillbaka till ditt "trygga jag" igen. Om man vill ta hand om sig själv ska man göra det inifrån först.
   Du är fantastisk som tog din tid att dela med dig av det du har gått genom. Jag tror att du kan inspirera andra att tänka om de med.

   Kramar

 9. Sara den rara

  Håller med ovanstående, det absolut sista en nybliven mamma behöver är kroppshets. Det är helt sjukt skevt ideal som får många mammor att må dåligt när vi egentligen behöver må bra för att orka. Heja Foki och Zelda! Ni är fantastiska. ?

  1. Åh vad jag älskar dina fina kommentarer! Tack för att du är en solstråle i min vardag. <3
   Fortsätt sprida så mycket positiva energi som mjöligt rara du. Fortsätt vara awesome som du är!

   Kramar från mig och lilla Zelda <3

 10. Hej Foki, så fina ni är du och lilla Zelda,
  Så bra att detta med att trivas med sin kropp lyfts och att det är insidan på personen som räknas.
  Själv har jag de sista månaderna rasat i vikt. Trodde först det var pga av mycket stress och jobb men har nu fått diagnos tumör i magen med ev metastaser. Hmmm?
  Läkaren jag hade möte med idag för att få reda på statusen, sa´att jag skall komma på ett inskrivningsmöte redan måndag den 30 april.

  Torsdag 3 maj skall man göra titthålskirurgi för att kolla statusen inne i magen. Sedan kan det ev. bli cellgiftsbehandlingar och fler ingrepp för att ta bort metastaserna.

  Vad säger man? Jag som har så många planer inför framtiden. Flytta till en annan stad, resa åter till mina favvoplatser där jag bott och jobbat.
  Men jag skall kämpa och göra allt jag kan för att fixa detta. Göra allt jag kan för att bli frisk. Har aldrig varit sjuk och aldrig ätit mediciner. Hälsokostare och delvis vegetarian (ej kött eller lactose produkter) sedan flera år, faktiskt inte ätit kött på massor av år.

  Samtidigt som jag skall gå igenom detta, håller jag på att tömma och fixa till föräldrarnas bostadsrätt för att sälja den.,

  Life goes on……
  Thinking in a positive way, hopeful no matter what.
  Karma
  Mandy

  1. Finaste Mandy…. <3
   Jag blev helt hjärtkrossad att läsa detta. Hälsan är verkligen det värdefullaste vi har. Önskar att jag kunde ge dig en stor kram. Kan inte du snälla uppdatera mig här hur det går? Jag hoppas hoppas hoppas innerligt att det inte är något livshotande.

   Tänker på dig finaste vän.
   Ta hand om dig, Skriv snart!!!

   Kramar massor från fin cyber-vän <3

   1. Tack finaste Foki för dina get well wishes. Lovar att uppdatera.
    Gissar att jag efter att läkarna skall söka efter en fullständig bild av min diagnos den 3 maj, så kommer det att ta 10-14 dgr innan jag kallas för möte för att få svaren. Detta då de kommer att skicka tester till något lab, gissar på Sahlgrenska i Gbg, för analys. Jag litar på läkarvetenskapen som nått väldigt långt när det gäller att bota många typer av cancertumörer, samtidigt som jag är väl medveten om att det är en oberäknelig sjukdom som kan leva sitt eget liv och förlopp. Men jag går in i det här med en positiv feeling och styrka. Det här skall jag fixa. För att peppa mig lite extra inför operationsbordet, har jag klippt
    topparna en liten bit (välbehövligt, var alltför långt), färgat bryn och fransar, gjort fotvård och så går jag och solar på solarium några gånger för att få tillbaka lite grundfärg. Piggar alltid upp om man känner sig fräsch när man skall lägga sig på ett operationsbord och sövas ner en stund.
    Så var jag inne på en resebyrå och hämtade en packe resebroschyrer att läsa när jag ligger där i sjukhussängen. Precis den typ av inspiration jag behöver. Hoppas på fint och soligt väder, då avd. där jag kommer att vara inlagd har en härlig altan med sol hela dagen och bra utemöbler. Man kan även ta med sina måltider och sitta på altanen och äta om man vill. Låg på samma avdelningen i ca 1 vecka från påskafton och framåt, så jag kan stället och personalen och känner mig ok där. Beställer veg. mat för att få kost som passar mina vanor, det funkade fint sist.
    Well, well. Livet är fullt av prövningar. Detta är en av dem. Har gått genom livet utan större mishaps so far, någon gång skall kanske vara den första att gå igenom en prövning.
    Men som sagt, I will survive och fortsätta mina planer med flytt och härliga resor till mina favvoställen.
    Stor kram och tack än en gång för att du och andra som läser detta tänker på mig.
    Karma till oss alla!

  2. Vad tråkigt och ledsamt att höra detta.
   Finaste Mandy, hoppas att behandlingen hjälper dig och att allt löser sig. Styrkekramar och kärlek till dig! Vi är med dig!

   1. Tack snälla fina Mou för dina well wishes. I think I will be needing them this coming period. Pls read my input above to Foki with updates.
    Jag känner mig positiv och full av tro på att läkarvetenskapen gör sitt bästa och att jag kommer att bli bra.
    Stor kram och take care.
    Karma
    Mandy

  3. Åh nej, så tråkigt att höra Mandy. :'( Jag hoppas verkligen att det kommer gå bra. ♥

   1. Tack snälla Elina för din hälsing och tankar. Så snällt av dig och uppskattat. Tror jag kan behöva det under den kommande perioden.
    Men jag litar på läkarvetenskapen och att cancerforskningen nått långt
    och att mycket som tidigare inte gick att bota nu kan botas. Samtidigt
    medveten om att trots all forskning så lever denna sjukdom i en del fall sitt eget liv och tar sina egna banor, och att man där står maktlös.
    Går in i detta med en positiv inställning. I will fix this, get well and be back on track again.
    Take care Elina.
    Karma
    Mandy

 11. Vilket bra initiativ av Mama att lyfta fram detta. Och du är helt fantastisk som ställer upp! Vilken förebild du är❤️

  1. Blev också glad att Mama lyfte denna fråga! Guldstjärnor till dem!

   Tack finaste Hanna för den fina komplimangen. Jag ser inget konstigt med att ställa upp, när jag får sprida mer glädje och inspirera fler mammor att älska sina mammakroppar! <3

   kramar <3

 12. Du är så fin Foki! Så bra av dig att väcka en sådan viktig fråga! Jag tänkte precis som du när jag fått min son, dvs inte alls på kroppen. Helt plötsligt fanns någon som var så mycket viktigare att min kropp bara blev ett verktyg som ska fungera, spelar ingen roll hur den ser ut!

  1. Eller hur! Så känner jag också.
   Jag är glad att jag fick sprida budskapet <3

   Du är en supermamma!
   Kramar finaste du <3

 13. Bra där mama tidning och modig av dig Foki! <3

  1. Äh, tycker att man ska våga visa upp kroppen som den är ^^ <3 Jag önskade att folk inte se bristningar eller löshud som problem eller något "sämre" efter man har fött barn. Det är en annan typ av skönhet och man ska få vara stolt över sin kropp oavsett.

   Kramar <3

 14. Sicken vad vacker du är! Ser framemot att läsa hela artikel! Ska absolut köpa tidningen 😀 <3

  1. Åh tack snälla för de fina orden. Vad du gjorde mig glad. Tack för cyber-kärlek! <3

   Kramar <3

 15. Så himla fint Foki, du är jätte vacker, söt och snygg, precis som du alltid varit!
  Rynkor, ärr och allt annat som kommer med ålder och barnafödande är ju faktiskt minnen från vad man varit med om, positivt och dåligt, allt är del av en själv och har format en innuti så varför får det inte synas utanpå som en del av ens historia, en spännande bok, inte välputsad och polerad utan äkta, transperant och väldigt intressant.

  Love you Foki, du är underbar!

 16. Vilket helt fantastiskt inlägg! Så konstigt egentligen att man blir förvånad när någon vågar lägga ut bilder på sin helt normala kropp som inte är sönderredigerad. Det är ju faktiskt så här de flesta mammor ser ut, helt underbart vackra. För mig skulle det nästan kännas konstigt om det inte skulle synas på min kropp att jag har burit på ett liv i 9 månader. Tack Foki för att du öppnar upp folks ögon. Kanon! ?

 17. Vet du när tidningen kommer ut i butik?:) kommer köpa den på direkten<3

 18. Tack för att sprider en sådan viktig och fin budskap. Det betyder så mycket mer än du kan tro<3 Vi är alla vackra på våra egna sätt. Real beauty comes from the inside.

 19. du är så cool!

 20. Jag tycker att det är så fint att du ställer upp och visar upp hur kroppen ser ut efter en förlossning, Man måste få se ut så! Man ska se ut så! 🙂 Starkt och fint och underbart! Mer fokus på riktiga kvinnokroppar i media tack!

 21. Önskar likt en annan skrivare att jag läst detta tidigare… Mådde också dåligt över min kropps förändringar i början och kan fortfarande gråta när jag ser min kropp i spegeln. Men, när jag gosar med min dotter är det värt allt. Man behöver bara påminnas ibland om vilken fantastisk tur man har som fått välsignats med ett friskt barn, det ska man inte ta för givet. Kroppen är awesome! Tack för att du delar med dig! ?

 22. Vad vacker du är. Du är en sådan underbar person, sådan förebild för så många. Fortsätt göra det bra jobb du gör. Din dotter kan vara lycklig att har en så fin mamma:)
  All kärlek och kramar

 23. Hoppas de inte redigerar sönder nu. Fina ni.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *