Mammahjärta

Älskade ni, 

Vi har precis kommit hem från sjukhuset. Fick ta om blodprovet på lilla Zelda idag. Läkaren ringde och sa att blodet räckte tydligen inte när vi tog provet sist innan vi åkte hem från BB. Förra gången när de stack henne höll jag på att gå sönder inombords. Det är inte kul att se hur de sticker henne om och om igen i båda händerna. Hennes blodkärl är så små, det var lite svårt för dem att få ut blod överhuvudtaget. En massa nålstick helt i onödan. Mina ben var som spagetti när jag stod där och höll om hennes fötter under tiden de stack henne. Blåmärken sitter kvar på hennes händer fortfarande.

Eftersom båda hennes händer redan var sönderstuckna sen förra gången tog de blod från hennes huvud den här gången. Inte bara en gång utan två gånger! Den där nålen de använde på henne kändes som världens största nål. Zelda grät och grät tills hon skakade. Jag kunde inte hantera det. Fick den där varma pirrande känslan i kroppen som när jag fick min panikångestattack sist. Jag frågade försiktigt om jag fick gå ut från rummet. Kände mig så himla dålig. Att jag inte höll mig stark för Zeldas skull. Men jag klarade verkligen inte av det i den stunden. Blev helt skakis och tårarna bara rann. Jag vet att Zelda har sin pappa med henne, jag kände mig trygg ändå och gick ut. Sköterskorna sa att det är ganska vanligt att föräldrarna måste gå ut från rummet ibland. Jag kände mig genast bättre att jag inte är ensam av att känna så här. Trodde att jag var för överkänslig först. Huvvah

Jag älskar mitt lilla barn. Skulle kunna göra allt och offra allt för henne. De sömnlösa nätterna är faktiskt inte så farliga tycker jag. Nu tar jag i princip alla nattetid. Jag hade tydligen lite mer energi än Bill av någon anledning. Bill tar över på morgonen så att jag kan sova ut lite extra, en timme eller två om jag känner för det.
När Zelda var otröstlig härom kvällen blev jag så himla orolig. Hon hade liksom ätit, tygblöjan var torr, hon hade rapat och pruttat en massa efter maten. -Kan det verkligen vara gaser? Tänkte jag. Men ibland gråter barn utan någon anledning. Jag höll om henne i famnen med tårar i halsen. -Varför är hon så ledsen? Sen gick jag runt lägenheten och sjöng för henne, det funkade! Där gick jag i timmar utan att våga lägga ner henne. I natt vägrade hon att sova, trots att hon tömde både mina tuttar och vi hade en extra lång och mysig blöjbytestund. Hon var så himla pigg lilla damen. Försökte underhålla henne, låg bredvid och pratade med henne, vi gick runt, sjöng lite och hon fick känna mitt ansikte med henne små tassar. Bill vaknade vid 6 och tog över.

Förövrigt är jag tacksam att Zelda en lätt bebis. Gråter ganska lagom när hon behöver det. Vi försöker tillfredsställa hennes behov genom att vara uppmärksamma på signalerna innan hon gråter. Hon sover bra, äter bra, bajsar och kissar bra. Sen är hon världens sötaste när hon sover, hon ler och skrattar hela tiden så att vi smälter varje gång. Tror inte att hon gör det medvetet. Det är nog reflexer som bebisar har, men sött är det ju. 

30 kommentarer

 1. Min mamma hade ett jättebra knep för när bebisar gråter till synes utan ”anledning”. Hon tog en trasa med varmt vatten på (liksom bara fuktade den) och torkade över bebisens kropp, för hon sa att det kan vara något som kliar och så kan barnet inte klia själv typ. Tyckte det lät rimligt..sen använde hon babyolja efteråt så vi inte blev torra 🙂

  1. Åh, kanske något att testa nästa gång 😀 <3

   Kramar från oss!

 2. Minns med fasa när dom pickade sönder min dotter. Tills slut blev jag ett lejon och sade ifrån på skarpen, då fick dom ta i hälen istället. Så hemskt när man måste göra dom små illa, men provet är viktigt så det är bara att försöka stå ut. Så bra att båda kan vara med på allt, varje sekund i sitt barns liv är viktigt.
  Hur går det med Baggis? Gillar han den nya familjemedlemmen?

  1. Åh, <3

   Baggiz kommer hem nu på Söndag. Svärmor kommer med honom då ^^
   Håller dig/er uppdaterad såklart. Vi tycker att det ska bli så spännande 😀 <3

   Kramar!

 3. Min sambo kunde aldrig sova när han var liten om hans pappa eller mamma inte satt på pilatesbollen och hoppade, så där satt dem hela nätterna sa han så att pojken kunde sova 🙂

  1. Haha, åh 🙂
   Tänkt att man gör så som föräldrar. Vissa sätter t.o.m. barnen i bilen och kör runt kvarteret för att de ska somna, haha 😀

 4. Beklagar att det inte går som det ska, hoppas det blir bra snart.
  Att du orkar mer på nätterna brukar kallas för mammakrafter. Instinkt tar över och man orkar på något mirakulöst sätt. 😀

 5. De små grynen brukar le så sött när de kissar????

 6. Så leendet brukar innebära att de kissar??

 7. Nathalie

  Hej,
  Tycker det är så roligt att läsa om er första tid som föräldrar och tack för att vi får ta del av det! Tänkte på babyskyddet som Zelda ligger i, jag trodde inte det fanns några babyskydd från Emmaljunga så jag googlade namnet som står på den och fick upp denna artikel http://teknikensvarld.se/bilbarnstol-fran-emmaljunga-livsfarlig-128594/. Ni har säkerligen gått igenom allt supernoga och jag ifrågasätter verkligen inte er på något sätt men blev bara orolig att kan ha undgått er att det finns en risk för att det kan vara farligt.

  1. Åh vad trist, vi har fått ärva babyskyddet från Zeldas kusiner. Lite sentimental blev det helt plötsligt att den inte är säker. Vi får helt enkelt köpa en ny. Jag får ingen ro i kroppen annars 🙁 <3

   Tack snälla för att du upplyste om detta! Du är en hjälte!

   Kramar <3

   1. Men testet är från 2009. De kanske köpte stolen senare än så och är en uppdaterad variant? Kolla upp det innan ni köper en ny..

 8. Med jämna mellanrum går bebisar in i så kallade tillväxtzoner. Då kan det gå upp till 10 dagar utan att bajsa. Min BM förklarade det som att de sparar på krutet för att bara fokusera på att växa. Det är alltså inget att oroa sig för utan helt normalt och något man bara får räkna med. Under dessa dagar kan sovstunderna vara mer oroliga. Man vet ju själv hur det är att ha ont i magen och inte kan bajsa utan bara har massa gaser? vår herre fiser som en fullvuxen man när han går igång. Sjukt kul ?

 9. Känn dig inte dålig för att du tycker det var jobbigt. Jag jobbar med sjuka bebisar och det är många föräldrar som väljer att gå ut vid procedurer som kan vara jobbiga för barnet, det är bättre att en förälder som kan ge barnet trygghet finns kvar – som Bill i ert fall gjorde, än att en föräldrar som själv är stressad över situationen är kvar då det påverkar barnet negativt. Rätt beslut av dig 🙂

 10. Hoppas de sömnlösa nätterna blir bättre! Det där är ju så olika och kan vända när som helst. Min tjej gjorde inte annat än sov första tiden, så man nästan blev orolig (även om det var skönt också förstås), men sen så vände det plötsligt över en natt och blev väldigt oroligt en tid..
  Om du känner att du klarar nattpassen bättre så ta dem tycker jag, det blir bara jobbigt om allt ska vara exakt 50/50, man får ju hjälpas åt på det sätt som gör vardagen enklast.
  Kollade klippet på insta om och om igen haha, sån underbar liten tjej <3

 11. Det finns faktiskt en förklaring till varför du är piggare. Kroppen utsöndrar ett hormon som gör att du klarar dig med mindre sömn?

 12. Det är inte konstigt att du är piggare nattetid. När man ammar så gör hormonerna att man klarar sig på mindre sömn. Ganska lyxigt ?

 13. Förstår helt att det är jobbigt och alla föräldrar reagerar olika! Iom att min dotter föddes 3.5 månader för tidigt spenderade vi över 3 månader på sjukhus och det var mååånga stick, svängar i respirator, sondsättningar, röntgenundetsökningar osv. Till och med akuta situationer som att hon slutade andas. Jag stod alltid kvar/höll henne och gjorde allt jag kunde tills efteråt. När det väl var klart kunde jag gå och kräkas och bryta ihop. Fortfarande idag (3 år senare) kan jag reagera med att hysteriskt skratta när prover tas för att efteråt börja gråta. (Ensamstående så mormor brukar följa med och vara en trygg punkt)

 14. Sofialeons

  Kom ihåg när dom stack i handen på min lille son på bb för 1,5 år sen han har fortfarande kvar ett lila/rött streck från att dom stack fel, jag hade tur då han inte grinade men jag minns så väl hur det skar genom hjärtat i början att höra sin bebis gråta. Dom första 3-4 månaderna var det mycket krångel i lilla magen då den stabiliserar sig och vänjer sig med bröstmjölk eller ersättning ..☺ du är en sån fin och bra mamma och efter några veckor kan du allt om din lilla prinsessa ?

 15. Michelle

  Hejsan!
  Jag är en tjej på 23 om två månader 24. Jag och min sambo( 28år) funderar på att skaffa ett barn. Vi har mycket vi är rädda och osäkra över men vi båda vet att det är nåt vi vill och nåt vi kommer att klara av galant.
  Jag har några små frågor och skulle vara så otroligt tacksam för svar.
  Vad finns det för bra barnböcker och hemsidor att få så mycket information och tips som möjligt?
  Finns det något ni inte alls var berädda för eller kanske hade tänkt lite naivt om?
  Så tacksam för svar!

 16. Bebisar är så olika med sin sömn. Min första var vaken hela nätterna de första tre månaderna och sedan somnade han vid 23 i tre månader. Efter ett halvår vid 21. När lillebror kom trodde jag det skulle vara likadant men jag märkte att han somnade i min famn vid sjutiden och liksom inte riktigt vaknade mer. Då hade jag varken fått på ren nattblöja eller pyjamas utan fick pyssla med det i dämpad belysning medan han sov. Det tog några veckor innan jag fattade att han somnat för natten 🙂 Självklart vaknade han till några ggr för att amma under natten men somnade om direkt. Med denna långa utläggning vill jag säga att barn är olika. Låt ingen komma med ”tips” på ”sömnrutiner”. Det finna så många ”duktiga” mammor därute som har råkat få barn som sover bra. Vissa ger barnen ersättning på kvällen för att barnen oftast sover hela natten på det. Men det berättar de sällan (jag har erfarenhet av två sådana ”vänner”) utan det är ”sömnrutinen” som den ”duktiga” mamma har utarbetat som är mirakelmetoden. Typ. (Den sovande lillebrorsan är idag sju år gammal och väldigt mörkrädd så jag sover på en madrass på golvet i hans rum sedan några månader. Det får vara så nu, då blir han trygg och sover bra och då sover jag också bra och blir en snäll mamma som orkar. Det kommer att gå över med tiden)

 17. Du är inte ensam om det. Fick tårar när jag läste din. Jag bölade varje gång när min son fick sprutan. sen fick jag andra barn (dotter) då lät jag min sambo ta henne att få sprutan varje ggr för jag klarade inte se.. Grät i flod med sonen.. Jag är blödig.. jobbigt att vara blödig tycker jag. ser att min son har ärvt av mig 🙂 han kan bli lätt ledsen över nån film. ett par ggr kunde sambon inte följa. jag tittade bort när de gav sprutan. tittade inte ens på och bara kramade tills bvc sa det är lugnt nu. jag brukade ”trycka” barnens ben mot mage/sidor av magen., så det kommer gaser. det hjälpte. även mild varmt tyg på magen.

  Kramar

 18. Aaa det är hemskt när ens barn lider? men tänk att gnället är övergående. Bebisar behöver bara så mycket närhet o kärlek, man kan inte förstå hur mycket innan man ska själv finnas till för dem. Jag har alltid ammat min barn massor massor, nästan hela tiden till en början. Pappan har sedan gått med barnen, rapat dem osv. Rapande kan vara jätteviktigt efter amning nog, ibland hjälpte det också att ”böja” benen framåt (fötterna mot huvudet) eller göra stora cirkelrörelser med benen (motsols ska tydligen hjälpa tarmarna) så att hon/han kan prutta. Lycka till ? första tiden är lite jobbig innan man har läkt själv och lärt känna sitt barn ordentligt. Men vad fint att du ammar ? det tycker jag är jätteviktigt, om man bara kan. Jag har själv ammat mina barn länge (ca 1,5 år) eftersom det är så mycket mer än bara näring, det är också närhet och kärlek. Och också mamman får sina benefits som en vilostund och bättre återhämtning ?

  1. konstigt, min pappa(läkare) har alltid sagt att man ska klappa magen medsols för att hjälpa tarmarna om en har magont? borde man inte då göra även ”bencirkelrörelsena” medsols..?

   1. Jo absolut skrev fel? sorry!

 19. Och magmassage! Med båda händerna turvist, cirkelröresler på magen, kan lugna ner. Skrev motsols men menade medsols, som klockan går. Men kan vara värt o kolla upp det, bara ett minne jag har och något jag provade själv ibland när dom hade ont i magen. ☺️ finns väl också droppar att ge för att minska gaser.

 20. Rekommenderar varmt appen wonder weeks som vi kör igen nu m andra barnet!

 21. Fina Foki och (Zelda)!
  Oh vad jag förstår dig, det var precis samma med min son när han föddes. Förra veckan opererades han för halsmandlarna och jag var med när läkarna sövde honom, Precis när han sövdes kunde jag inte hålla mig, Tårarna rann och jag kände att jag inte kunde andas. Kände mig så svag då men min fina, starka pojke vaknade och var så lugn efter operation. Min treåriga pojke var starkare än mig just i den stunden.

 22. Dom två första veckorna efter födsel får man hormoner som gör att du blir piggare. Så det är inte så konstigt att du orkar med än Bill. Vänta en sådär 4 månader utan en hel natts sömn. Då kan du känna dig en del trött.

 23. Usch minns med mitt andra barn hur dem stack sönder henne. Än idag (över 12mån) har hon kvar blåmärken på handen :'(
  Gjorde redigt ont i mamma hjärtat

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *