Introducera nappflaska

Glad måndag! Har ni haft en bra helg kära ni? ♥ 

Under helgen har vi introducerat flaska till Zelda. Jag pumpar mjölken så att Bill också får känna sig delaktig med matningen. Han ville så himla gärna vara det. Tyckte så synd om honom när han sa vid ett par tillfällen hur avundsjuk han var på våra matningsstunder, haha. Min fina man. 

Vi var lite rädda först att hon skulle förvirra sig mellan tutte och flaska men det gick hur bra som helst! Vilken duktig tjej vi har. Innan flaskan hann vi introducera spädbarnsnapp till henne lite smått, som hon kunde suga lite på natten innan läggdags ibland. Läste på vårdguiden att det skulle minska plötslig spädbarnsdöd. Som nojiga föräldrar testade vi såklart när amningen ändå var igång. Vilken tur att hon kan både ta tutte, flaska och napp redan efter en vecka.

Napp är en bra lösning tycker vi nu i efterhand när vi har märkt hur hon vill äta hela tiden (ibland varje timme vissa dagar) och spyr upp mjölken när hon överäter, överskottskräkningar. Vi har gjort en tabell där vi har koll på hur många gånger hon äter, kissar och bajsar på dagarna. Med napp kan hon snutta lite under korta stunder, när vi vet att hon har fått i sig tillräckligt med mat. Åh, det funkar! 😀

Nu när Bill kan ta matningen ibland kommer vi att kunna avlasta varandra en hel del också. Jag ska passa på lite smått att komma in i min egen vardag under veckan. Dags att börja balansera våra liv med Zeldas lilla vardag nu. Yey! 

28 kommentarer

 1. Så härligt att ni börjar hitta rutinerna 😍 Vill bara berätta att risken för s.k. ”tuttförvirring” (dvs. att barnet föredrar flaskan framför bröstet och inte vill amma) finns ändå. För en del uppstår tuttförvirring efter första gången med nappflaska och för en del efter 50 gånger. Givetvis så funkar det klockrent för en del också, att kombinera flaska och bröst! Men det är bra att vara medveten om risken om man är mån om amningen. Om Bill vill vara mer delaktig så finns det ju massa annat han kan göra med bebisen; bada, byta blöja, bära i sjal, ha bebis hud-mot-hud… På den här sidan finns mer att läsa, om du vill! https://sagogrynet.wordpress.com/2010/09/06/att-riskera-tuttforvirring/

  1. Haha, ja.. Bill har fått byta blöja mer än mig faktiskt, han är alltid så snabb!
   Han vill gå runt i bärsjal här hemma hela tiden, hud mot hud. Men han ville också mata då han tyckte att det såg så harmonisk ut. Han vill verkligen göra och vara delaktig i allt min man 😀 Åh.

   Har också läst en hel del om tuttförvirring, både i böcker och nätartiklar.
   Vi får helt enkelt hoppas på att det ska funka lika bra som det har gjort än så länge! Hon tar lika bra på både tutte och flaska när det erbjuds. Kan också vara så att vi köpte nappflaskor där nappen på flaskan ska likna brösten. 🙂

   Kramar från oss! <3

   1. Jag hoppas att det funkar för er! ❤🤗
    Det finns dock inga flaskor som liknar bröstet, det är bara ett fult marknadsföringsknep från försäljarna. Men som sagt, så länge ni är medvetna om det, så är det ju ert val! 😍 Om Bill vill mata utan flaska så finns det ju alternativ – koppmatning, tillmatningsset eller Soft cup! 🙂
    Hoppas du inte tycker att jag är påträngande, men jag har såå många gånger pratat med mammor som är ledsna för att deras barn blivit tuttförvirrade, är bara i välmening 🙂
    Kram

   2. Finaste Malin!
    Absolut inte <3
    Jag vet att det du säger är med välmening finaste du. Jag uppskattar det verkligen ska du veta!
    Riskerna finns där, vi vet det. Vi får helt enkelt vara försiktiga.
    Än så länge funkar det, hon har fått avsluta alla måltider med min tutte fortfarande. Vi kör en försiktig övergång. Om jag ser några tecken på att det håller på att bli något annat får vi helt enkelt vänta.

    Kramar massor från oss <3

 2. Åh vad roligt att höra Foki! Vi köpte också dom där flaskorna. Funkar super! Vår son kan både amma och ta flaska också. Dock väntade vi efter en månad innan vi började med flaska. Jag klarade inte av att ha honom vid brösten konstant när han ville amma hela tiden. Kände mig så fastbunden på något sätt. Jättetrist, men så kände jag mig då!

  Lycka till <3

  1. Vad roligt att det har funkat bra för er! 😀 <3
   Ni har verkligen tur. Det funkar ju så himla olika från barn till barn 🙂

   Hoppas att ni mår bra där hemma,
   Kärlek från oss! <3

 3. Ni är ju som gjorda för att vara föräldrar 💗💗💗

  1. Ååh, tack snälla fina du <3
   Vad glad jag blir! ^^

   Krama Nibbler från oss, <3

 4. Hej och grattis till er lilla Zelda❤️
  Vill bara tipsa er om världens bästa flaska! Min dotter tog också mam och andra flaskor, men tappade greppet mycket och svalde mycket luft, så jag beställde hem en Herobillity flaska, så underbara flaskor! ❤️ Ha en underbar måndag ❤️ Kram / Angelina och sandra

  1. Åh! Det ska vi absolut testa. Vi har kommit igång bara lite grann. Hon får alltid avsluta sina måltider med min tutte fortfarande. Tänkte att det får bli en försiktig övergång. Än så länge är hon jätteduktig på att ta flaskan som vi har köpt men det skadar inte att testa sig fram om det finns bättre såklart ^^

   Kramar!

 5. Kan också rekommendera koppmatning om pappan vill mata ❤

  1. Ska säga det till Bill att vi kan testa det med! ^^

 6. Vi körde både och efter två månader och funkade super för oss och ingen förvirring ♡

  1. Vad kul att det funkar bra för er!! <3 Super!

   Kramar!

 7. Tipsar då om appen Babydaybook där ni kan hålla koll på allt (jar har haft den till min dotter i över 2 år nu och kan nörda med tabeller på hennes kurvor samt mat å sov tider) SÅ HIMLA BRA plus ni kan ha den på era varsina telefoner och den uppdaterar till båda xx

  1. Laddar ner appen direkt! 😀 <3

 8. Hej Foki,
  Va roligt att Zelda är här! Grattis till er som nyblivna föräldrar!
  Jag har ett tips som hindrar Zelda från att kräkas efter mat, bär henne så att hon vilar mot din axel och stryk över hennes rygg med lätta rörelser. När hon har rapat så kommer hon inte kräka något mer efter den stunden.

  1. Notering: gör detta direkt efter att hon har blivit matad.

  2. Hon brukar rapa efter maten men hon kräks ändå ibland när det blir för mycket mjölk. Jag vet inte vad det är men mina bröst, de är som två mjölkfontäner. Det sprutar mjölk i munnen på henne liksom. Ibland hinner hon inte ens svälja och mjölken väller över munnen på henne. Vår lilla tjej kan verkligen äta. Hon passar på när det finns mycket mat kan man säga, haha 😛

   Det är normalt att bebisar kräks ibland. Så länge vi håller henne hälsosam så. ^^

   Kramar

 9. Vilken bärsjal har ni? Ska ha bebbe om 5 v o letar febrilt efter en bra o enkelt variant!!

  1. Vi har en babylonia tricot slen 😀 <3
   Den är super!

   Kramar

 10. Vill bara dela med mig av vilken information jag har fått till mig angående tuttförvirring. De handlar tydligen inte om hur lik nappen är bröstvårtan på flaskan, snarare om att flödet är snabbare från flaskan än bröstet och att bebisarna kan bli lata och tuttvägra när de senare ska ammas eftersom de inte rinner lika fort som från flaskan. Ska passa på att slå ett slag för medelas flaska med en speciell napp på den är den som är mest lik amningen eftersom barnet måste suga så det blir vakum i nappen innan de sakta rinner ut. Samma princip som amningen! ☺️ Skönt att pappan kan och vill vara delaktig! 💛

  1. Åh tack snälla för info. Det ska vi absolut tänka på! 🙂

   Kramar!

 11. En fråga till! Vad är d för spädbarnsnapp ni har?!

  1. Bill köpte napparna från märket Avent och MAM. 🙂

 12. Tipsar om koppmatning om pappan vill vara delaktig.. inge kul med tuttförvirrning om man faktiskt vill amma.
  Speciellt när hon är så pass liten ännu. Det är ju bra om pappan vill vara delaktig men det kan man ju vara på tusen andra sätt än just matningen nu i början. Avlasta kan pappan t.ex genom att ha hud mot hud efter amningen med napp eller allt det praktiska som behövs nu när man just fått liten! Förstår tanken med att vara delaktig men blir ”orolig” eller vad man ska säga, för er skull, för jag tror att om du vill fortsätta amma så kan det vara för tidigt att introducera flaskan.

  1. Tack bästa du! Men vi testar lite smått och gör en försiktig övergång. Än så länge har hon fått avsluta alla måltider med min tutte fortfarande, det funkar. Om det visar tecken på annat kommer vi absolut att avbryta. Det här är lite som vårt livsstilsval också tror jag. Vi går på magkänsla. Känna av lite från våra utvärderingar på vad som funkar och inte funkar på vårt barn. Vi kanske har tur, kanske inte. 🙂

   Kramar från oss! <3

 13. Vad mysigt det låter! 🙂 Ett tips till er som reser mycket är den här sterilisatorn för nappflaskor: https://www.buslabbet.se/produkt/mikrovagsugnssterilisator-for-nappflaskor-topcom/

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *