Packlistan till BB-väskan

Jag har skrivit i kalendern att vi ska packa vår lilla BB-väska den 7:e Februari egentligen men jag tror att vi ska nog packa klart den så fort som möjligt. Nu har vi skrivit en lista på vad vi ska packa ner. Har fått lite tips på föräldrakursen men det kan finnas några personliga saker som man gärna vill ta med också.

Har ni några personliga tips får ni jättegärna dela med er. Vore också kul att höra vilka roliga saker och prylar ni fick med i BB-väskan och vad man absolut inte behöver ta med! 🙂 

 1. Legitimation och andra viktiga papper som ska med till förlossningen.
 2. Favvo snacks och dryck. Går loss!
 3. Bebisens första kläder – glöm inte mössa! Zelda måsta hålla sig varm.
 4. Babyskydd.
 5. Myskläder till mig och Bill. Och kläder som är lätta för amningen, som skjorta/cardigan t.ex.
 6. AmningsBH och amningsinlägg.
 7. Bebisens första snuttefilt, som jag och Bill har sovit med några dygn innan.
 8. Mjuka sköna toapapper, sjukhuspapper är ganska osköna, haha.
 9. Hårspännen/hårsnoddar.
 10. Tofflor och sköna strumpor.
 11. Min personliga resenecessär med hygienartiklar, tandborste, tandkräm, läppbalsam, hudkräm, tvål, shampoo, balsam o.s.v.
 12. Bluetooth högtalare till musiken.
 13. Kamera.
 14. Vetekudde.
 15. TENS Apparat.

Blöjor och bindor finns på sjukhuset sa BM. Vi kan börja använda tygblöjan när barnet har fått ut barnbecken. Annars går det ju inte och tvätta bort, haha.

Sist men inte minst ska mobilen, datorn och dess laddaren med. Vi vet ju inte hur länge vi blir där. 🙂

49 kommentarer

 1. Något som kan va bra att tänka på är att allt schampoo, balsam, deo etc ska vara doftfritt. Använd inhen parfym heller, helst inte så länge du ammar. Bebis kan dels reagera på starka dofter men sen är det ju viktigt att hon får känna ER doft för att knyta an. bebis kommer också känna lukten av din mjölk bara du är nära och det stimulerar hungern, så det är viktigt. 🙂
  Hoppas att förlossningen blir en fantastisk upplevelse för dig och att lilla Zelda kommer ut frisk och kry och redo att ta sig an världen!

  Kram

 2. Purelan! Hade inte med mig det sist och det ångrade jag bittert så till denna gång har jag köpt en liten tub till bb-väskan och har en större som väntar hemma ?

 3. Lätt den mest realistiska BB-listan jag läst!

  Själv mamma till en dotter på 2,5 år och man använder bra mycket mindre av det man tror man vill ha i BB-väskan. Men kan själv skriva under på allt (att det användes) på din lista. Kram!

 4. Men alltså vad snabbt tid gick förbi!! Jag har knappt hunnit fatta att du är gravid och nu ska du snart föda? Pirrigt och skoj, det är många Influencers som är gravida nu, ska bli så kul att följa.
  Kommer faktiskt inte ihåg vad jag hade med mig men du verkar ha koll fina du. Det kommer att gå jättebra. 😀

 5. Halstabletter! Om du tänkt använda lustgas (är osäker på hur du resonerat kring det hela med smärtlindring ?) – Blev sjukt torr i halsen av att andas lustgas.

  Jag packade för mycket saker, blev kvar på BB i 2 dygn och dotter hade endast en pyjamas på sig under hela vistelsen, när det var dags att åka hem fick hon på sig sina åka-hem-kläder ?. Jag är mest nöjd med att jag packade ett par extra mjukisbyxor pga att jag helt enkelt behövde byta.

 6. Matlåda till pappan mat brukar bara ingå till mamman.
  Själv så tyckte jag att jag hade med mig förlite kläder till mig själv. Vi tog även med några blöjor just in case. Lycka till

 7. Stödstrumpor! Ångrar verkligen att jag inte hade det nedpackat, för usch vad mina fötter och ben blev svullna efter förlossningen. Flera i min närhet som också fick det efteråt (sjukt tråkig sak som man helst vill slippa haha, men kan nog vara värt).

 8. Sjukhusets bindor är väldigt obekväma så jag skulle ändå vilja tipsa om att ta med egna, modell nattbinda med vingar typ….och sköna rejäla trosor för sjukhusets nätvariant är inte så kul. Annars kan man faktiskt ordna det mesta, en del åker ju in hals över huvud och panik-föder utan att ha en enda pryl med sig och det går bra det med! *ler*

 9. Cassandra

  Jag stannade ett dygn och hade bara på mig sjukhusets nättrosor och den vita rocken. Lämnade aldrig rummet för än vi skulle få godkänt av läkare att ta hem bebisen. Så sköna och mjuka byxor att ta på vid hemfärd och en skön tröja. Babynest om ni ska ha de! Dock sov min lilla på mig hela natten för annars kom hon inte till ro men om du vill lägga ifrån dig är inte sängen så mysig så hade nestet i först. Sen snacks till efter just för att ni kanske inte vill gå och handla direkt när ni fått bebis. Extrakläder till din sambo så han kan duscha av sig efter och byta om. Bebiskläder så använde vi en pyjamas och kläder vid hemgång, men tog med lite olika för vi visste inte såklart hur stor hon skulle bli så ville försäkra mig om att hon skulle få något som passa. Bröstvårtskydd är väldigt bra! Både vid hjälp om hon får svårt att greppa tag eller om de skulle börja göra ont. Dock fick jag en av sjukhuset men de var en alldeles för stor, oftast ska man ha en tajt på så de blir bra vacuum. 🙂

 10. Nässpray ?

 11. Vill också tipsa om babynest. Hade inte vi och skulle nog inte gått, men får man en bebis som kan slumra själv ibland är det större chans att det går i ett babynest 🙂

 12. Jag hade min varma morgonrock med mig på båda mina förlossningar. Efter en förlossning så släpper adrenalinet i kroppen och så vill de ju så gärna att man går in och dushar och försöker kissa, jag skämtar inte men jag FRÖS något så in o bomben efteråt, det var riktigt att läpparna skakade.

 13. Jag åkte hem utan att ha öppnat min väska för mer än att ta upp barnkläderna. Drickan hade jag i handen och låg inne endast 12 timmar innan jag tog på mig samma kläder jag åkte in i. Så underbart att få komma hem direkt till sin vanliga miljö ist för att vistas på sjukhus

 14. Anteckningsbok/dagbok tillsammans med pennor hade jag med mig, då jag mer än än gärna ville anteckna ner tankar och allt som skett under förlossningen såväl som efteråt. Riktigt kul att blicka tillbaka på och läsa nu i efterhand också.

  Sen tipsar jag även om att ta med någon bok/tidning, så du har något att sysselsätta dig med i fall du blir kvar länge på sjukhuset och Zelda sover.

  Kram Sanna

 15. Du är så gullig med din omsorg, oro och långa listor. Jag tänker på naturkvinnorna som går ut i skogen, hänger med armarna i någon gren och föder där på marken. Så går de tillbaka hem med bebisen. Eller som i Finland där man gick ut i rökbastun och födde. En rökbastu har en jättestor sten i mitten, det är den man värmer och som sedan håller värmen i vinterkylan.

  Jag har två saker att lägga till på listan, det är spontanitet och improvisation.

  Den där barnsängen blev ju jättefin. Jag har full förståelse för Baggiz. Grått, rosa och vitt är perfekt. Med mint hade det blivit för mycket gullgull.

  När jag läser vill jag varna dig för två saker. Det lilla, sätt inte elektroderna på var sida om magen. Även om strömmen är svag tror jag inte att embryot gillar det.

  Det större (varning), överdriv inte det där med kläder. Ett barn (som får mat) klarar mycket bra litet för kallt ’klimat’ i sina kläder. Det de däremot inte kan klara är att ha det för varmt. Barn kan inte göra sig av med övervärme på grund av kläder. Jag har flera gånger varit med om barn som krampar på grund av för mycket kläder. Klä inte ditt barn för varmt!!!!!

  1. Förlåt, men måste rätta till lite. Är mamma till 3 barn och nyfödda bebisar har tendens att frysa eftersom de behöver tid att reglera kroppstemperaturen. Därför sätter de en mössa på nyfödda bebisar direkt när de kommer ut t.ex. Man ska klä på barnet ordentligt, men inte överdriva med en dunoverall inomhus såklart. Klä barnen efter temperaturen. Helt rätt med extra kläder Foki!

   1. Jag pluggar inom medicin, och kan instämma med Maria. Inuti en mammas mage är det ett helt annat tryck och temperatur, utanför är det knappast 37 grader längre. Så klä på barnet.

   2. Vi har kanske litet rätt allesammans. Du Elina är litet teoretisk. Jag är också naturvetare (och har dessutom sjuksköterskeutbildning men utan examen). En gång kom grannen springande, det var mitt i kalla vintern. Hon skrek ”han krampar”. En erfaren barnsjuksköterska rusade till, såg barnet i sängen, kände överhettning och svett. Hon rev av alla kläderna och öppnade fönstren så att barnet kunde återfå rätt kroppstemperatur.

    Jag har ibland sett mammor med barn nedbyltade i barnvagnar med hur många mintfärgadet filtar som helst. De stackarna kan ju inte bli av med överskottsvärmen och svettpärlorna talar sitt tydliga språk. Då har jag gått fram och berättat vad jag ser.

    J:s upplysning om mössan var intressant. Jag förstår sambandet. Hud och kroppskontakt är viktigt. Det är också ögon och röstkontakt. Små barn har en intensiv rumsupplevelse.

    Nu kanske jag blir tröttsam, men jag har många minnen från innan jag fyllde två år och det är ovanligt. På sommaren var det värmebölja och jag var nio månader i min spjälsäng. Mina föräldrar hade goda vänner på middag på balkongen och jag skulle sova men gnällde och kunde inte. Jag stod och tuggade på spjälsängens kant när min mor kom in. Hon kände att jag var överhettad, tog av mig allt utom blöjorna. Det blev så skönt. Stående på knä i fosterställning med näsan mot den ganska hårda madrassen somnade jag. Jag minns allt utom rösterna i detalj.

  2. Per, nu handlar det om NYFÖDDA bebisar som ska hem från BB. Som det ser ut från mitt fönster just nu är det vinter för fullt. Kläder ska man ha till bebisen vid den här årstiden.
   När bebisen har passerat första ”fasen” är det helt rätt att man inte ska behöva klä på barnet för mycket. Jag som mamma har ett trick att känna på barnens nacke t.ex. om de är för varma eller inte. Som jag sa, man ska klä barnen efter temperaturen. Varför jag reagerade på din kommentar var att den kan vilseleda förstagångsmammor att nyfödda barn inte behöver ha så mycket kläder. Du kan skrämma upp de nyblivna mammorna.

   På BB får man såklart ha hud mot hud kontakt men färden från sjukhuset måste kläderna på och mössa framförallt! Sen får man så mycket information från BB ändå på vad som gäller. Jag tror att Foki kommer att klara det här galant 🙂

 16. Hej ! Jag jobbar på förlossningen och ville bara säga att .. sjukhusens nya riktlinjer är att inte sätta på mössa på bebisen (Om dom inte är prematura. ) pga att det hämmar amningen.

  Sen så kommer dom rekommendera dig att inte sätta på kläder eller mössa dom första 24 tim. HUD MOT HUD är det bästa.
  Du blir som en mänsklig kuvös och det värmer bättre än kläder.
  Sen så främjar det amningen , bebisen blir lugnare, stabilare blodsocker osv.

  Sen så får man tyvärr inte värma sin egna vetekudde pga smittorisken. Men dom har egna hotpacks man kan låna 🙂

  Lycka till ! Önskar dig en fin förlossning !

  1. Viktoria

   Min dotter är född 180101 och hon satte de på mössa direkt. Var inget tal om att NÄL hade någon ny rutin kring det. Vi fick även värma vår vetedyna där (dock glömde vi den hemma). Så det är inte alls säkert att det är samma på alla sjukhus.

 17. Hejsan!
  Det jag verkligen har saknat under mina 2 förlossningar,är en skön huvudkudde att vila på efteråt. Kuddarna på sjukhus är (ialla fall för jag varit) ganska tunna & hårda,så att ta med sin egen är mitt allra bästs tips! ❤️Lycka till!

 18. Milla-chan

  Extra filtar till bebis. Dem har en tendens att spy upp fostervatten det första dygnet. Slutadr alltid att alla mina bebis filtar och kläder va ner spydda. Sen oxå bindor hemifrån. Nattbidor funkar bra. Sjukhusets är tjocka som hoppmadrasser. Jätte obekvämt. Sen kanske Katrinplommon juice. Alltså bajsa för första gången efter att fött barn är fan värre än självaste barnafödandet ??

 19. Nina Green

  Bra lista. Jag hade med mig tens men den låg kvar i väskan. Har 4 barn och varit inne olika länge. Sista barnet fick jag ligga inne i 7 dagar. Så mannen fick åka hem och hämta mer kläder till mig. Roligt att få packa väskan till BB. Kram

 20. Jaezmine

  Min son låg bara i blöja och inlindad i en bomullsfilt när vi inte hade honom i famnen så till en början är kläderna inte så viktiga utan hud mot hud ? För mig tog förlossningen från det vi kom in bara 4 timmar så kan inte yttra mig så mycket om snacks osv men tänker att det säkert är toppen om man blir inne längre. Någon jag vill rekommendera i byxväg är gärna dina graviditets mysbyxor eller liknande med magmudd, för mig försvann magen bara någon dag efter men det var otroligt skönt att något om magen så den var väldigt degig i flera dagar hehe. Och jag personligen tyckte sjukhustrosorna var väldigt sköna då de går högt upp ? Skulle du glömma något så brukar de ha en liten shop med de mesta på bb (i alla fall på danderyd) Hur tänker du med smärtlindring och vad är det med förlossningen som gör dig så rädd om man får fråga? ? Jag hade ingen smärtlindring överhuvudtaget och det funkade utmärkt för mig, hade heller inte planerat någon förutom att jag inte ville ha lustgas ? Jag och min sambo tog allt som det kom och det funkade väldigt bra för oss. Stort lycka till med förlossningen! ❤

 21. Men alltså nr 7. Jag dör <3

 22. Kan verkligen rekommendera någon typ av babyolja för att rengöra efter att barnbecket kommit – det är som klister! Så mjuka tvättlappar och babyolja. Det ska i alla fall jag ta med mig till min andra förlossning som blir i maj.

 23. Sara den rara

  Ta med STORA sköna trosor (som den enorma bindan får plats i) Tänk typ Ica Maxi-mormor style. ? Jag hade inte med mig några och fick gå med nät-trosan (?) man fick efter förlossningen, till nästa barn ska jag ha med mig egna =)

  Åh. Lycka till och det kommer gå bra. Blir nästan lite rörd. Tycker förlossningar är så vackra att jag knappt kan se det på tv innan jag börjar gråta. <3

 24. Ser att många inte gillar sjukhusets bindor jag som blöder igen största tampongerna på 2 timmar hade även massa avslag och älskade sjukhuset bindor släpp blöda igenom och dämpade smärtan jag hade min unge hade bråttom kom in 13 helt oöppen var ute 15.40

 25. Va försiktig då ni går till rummet ni sover i sen efter förlossningen höll på ramla ihop flera gånger så min sambo fick ta vårt barn vilöe ju inte välta sängen

 26. Morgonrock och babynest utöver det du skrivit och andra nämnt

  1. Instämmer, och tofflor!

 27. Hej du..
  Toapapper är då ingen nödvändighet för om Du föder vaginalt. Så Kmr du ändå inte kunna torka dig utan duschen kommer bli din närmsta vän. Eftersom du sys o stygnen svider första dagsrna så föredrar man att tvätta med vatten eller tom kissa i duschen första dagarna samtidigt som man sprutar med dusch strålen. För annars BRINNER det vill jag lova.

  1. Man upplever det olika, jag födde vaginalt och syddes efteråt men hade ändå VERKLIGEN glädje av mitt medtagna mjuka toapapper.

  2. Jag gjorde exakt likadant. Vid båda mina förlossningar. Säkert i upp till en vecka! Sved fruktansvärt av att kissa så att göra det i duschen tog bort det onda 🙂

  3. Jag överpackade verkligen min väska. Hade bl.a med mig mjukt papper som alla pratar så gott om och det tog jag aldrig upp. Jag födde vaginalt och blev sydd med 5 stygn. Efter förlossningen skuttade jag bokstavligt talat bort till mitt rum, hög på adrenalin och kärlek. Undvek att torka med svepande rörelse för att inte riva i stygnen och såg istället till att dutta pappret för att torka. Behövde inte kissa i duschen, men såg till att tvätta med oparfymersd duscholja två-tre gånger om dagen. Alla upplever det olika, känn efter och gör på ditt sätt. Bättre att vara förberedd och sedan ta det som det kommer. En förlossning kan aldrig planeras i minsta detalj, även om planeringen är en bra mental förberedelse 🙂

   Vill också säga att det första barnmorska sa till mig efteråt var – ingen mössa inomhus!

   Jag förlöstes dessutom av en student. Så underbart och rogivande då man alltid har personal hos sig – student och handledare. Studenten måste ju vara med och se hela förloppet så då får de inte lämna rummet. Tryggt!

  4. Alla behöver inte sys. Jag sprack inte trots första barnet och slapp därför stygn. Bara en liten inflik.

 28. Kom ihåg förlossningsbrevet ocksä!

 29. Vi fick tips från vår mammagrupp idag att inte glömma killen! Killen behöver ha en egen survivorkit som tex: matpack (nötter, energirika måltider i flera olika former) beroende på hur länge förlossningen tar! Just för att mannen glöms lätt bort under hela förlossningsdelen! vatten flaska så han kommer ihåg att dricka 🙂 han måste se till sina egna behov för att kunna hjälpa dig med dina 🙂 tshirts, mjukisbyxor och fräscha sockor! Laddare och kamera 🙂

  1. Inga nötter på sjukhus!! Det är så många som är allergiska mot det och även nyfödda som kan vara extremt allergiska mot det, inga nötter!!!!

 30. En badring! Jag kunde knappt sitta efteråt eftersom man är svullen och öm men en badring gjorde susen ?

 31. Datorn skulle jag säga kan bli aningen överflödig såvida du inte går över och ska in för igångsättning. Min sambo tog med sitt ds, men blev inte ens använt av honom trots alla timmar vi var inne innan Owain föddes (kom in vid 5 på morgonen och födde 22 på kvällen). Och dagarna efter (han fick gulsot dag 2 så vi fick stanna nästan 4dagar totalt) hade vi egen tv på rummet vi fick, men den tittade vi aldrig på. Vi tittade lite på mobilerna men i övrigt var vi fullt upptagna med vår son.

  Skulle dock vilja tipsa om att ha med napp för säkerhets skull, vi fick en väldigt snuttig bebis som kunde snutta på mina bröst i över 2h i sträck! Det var inte mat han var ute efter verkade som då ersättning inte var intressant men att sutta på våra fingrar dög. Så vi ångrade snabbt att vi inte hade med nappar och det första vi gjorde hemma var att sterilisera napparna vi hade fått innan och de underlättade livet direkt.

 32. Vattenflaska! Var min bästa vän de kommande månaderna! Drack fler liter om dagen.

 33. Låter som en bra lista! Som min, fast jag hade inte tens och högtalare. Men du, såg någon skriva detta högre upp: PURELAN-SALVA! Om du tänkt amma.

 34. Som flera redan skrivit – skippa toapapper och kissa i duschen! Då får du samtidigt en tvätt och känner dig fräschare ?

  Jag vill även tipsa om att packa ner kalsonger istället för ”stora trosor”, dels är det skönt med längre ben och bred resår upptill, men också bra att det är mer plats för bindan (sjukhus-bindan/blöjan som jag verkligen tyckte var super första dagarna/nätterna då jag hade som mest avslag). ?

  Och sen älskade jag att ha pyjamas/mysoverall till våra små istället för ex body och byxa.

  Lite personliga tips! ? Lycka till, hoppas du får en häftig och fin förlossning! ?

 35. Så glad jag blir av att du verkar planera att amma!
  Tips är att köpa purelan och multi- mam kompresser, jättebra för ömma bröstvårtor för barnet måste snutta massor för att få igång och öka produktionen

  Kolla gärna amningshjälpens hemsida eller deras facebook grupp, minsta problem så kan du få jättebra hjälp direkt!

 36. Oj vad mycket grejer du ska ha med dig.

 37. Purelan salva!! Till bröstvårtorna!
  Den har varit min liv räddare med båda barnen:)

 38. Nässpray & lypsyl!! I efterhand de 2 viktigaste sakerna under mina 2 förlossningar ? med första blev vi kvar 4 dygn så jag hade packat alldeles för lite kläder till mig. Med andra åkte vi hem efter 6 timmar så då hade jag packat för mycket ?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *