Our babymoon guide part 2

RESA MED FLYG

FLYGINTYG
Kolla policy för gravida med flygbolaget som ni ska resa med. Efter en viss tid måste man visa dem flygintyg eller dokument från läkaren eller barnmorskan. Jag behövde egentligen inte visa något intyg eftersom jag inte har passerat vecka 28 men ibland kan de krävas ändå, det var tur att jag hade med mig flygintyget från barnmorskan som kom till hands ett par gånger.

MEN intyget som jag fick med skulle inte gälla när vi höll på att checka in från Bangkok till Stockholm. Eftersom det inte stod specifikt i vilken vecka jag var i, det räckte tydligen inte att det bara stod när jag är beräknad. Kolla med flygbolaget en extra gång innan resan om ni är osäkra. Eller be BM specificera det.

PÅ FLYGET
Glöm inte att ta på er stödstrumpor! Viktigt att blodcirkulationen funkar och förhindrar blodproppar. Rör på tårna, fötterna och benen med jämna mellanrum. På långa resor är det bra att kliva upp och tar en promenad lite till och från. Det kan också hända att ni sväller upp under flygresan så ta av er skorna. Ha på er sköna, mjuka strumpor istället.

Vilka platser man får på flyget kan underlätta resan väldigt mycket. Nu har jag tur som kan åka bekvämt men tänk på att välja gångplatser så att det blir lättare för er när ni ska kliva upp för att gå på toa. Ta gärna nödutgångplatsen för att kunna stäcka ut benen helt och det går att be om gravidvänliga måltid när ni bokar resan, om det inte finns som alternativ vid bokningstillfällen kan ni ringa och kolla med flygbolaget.

På tal om måltid, undvik bönor och mat som ni kan bli gasig av, haha man blir tydligen extra gasig när man flyger p.g.a. lufttrycket. Som gravid är man ju extra gasig redan juuuu 😉

(Zika)VIRUS OCH SJUKDOMAR

TA REDA PÅ AKTUELL INFORMATION
Klart att man kan bli extra nojig när man ska iväg till en främmande plats. I exotiska länder kan det vara utbrott av virus i olika slag. Nu var det så att jag blev tipsat om att kolla upp Zikaviruset eftersom det har varit utbrott i Thailand. Innan jag bokade mina biljetter ringde jag till lokala läkare i det området som jag har tänkt att besöka och frågade om läget. Det har inte kommit in rapporter om viruset under 2017 och de bekräftade att det var grönt när det inte var utbrott.
Det man ska ha i baktanken är att det finns alltid risker. Det är inte bara Zika, I Thailand har folk även blivit sjuka av dengue, malaria o.s.v. Det är även riskfyllt om man drabbas av en stor influensa eller ordentlig magsjuka som gravid. Kroppen är mer känslig. Så… personligen tycker jag att man inte ska ta onödiga risker och använda sunt förnuft. Men går det att resa? Ja absolut! Välj gärna perioder som ni är som mest ”pigga” i så fall, mellan vecka 15 till 27. Var gärna pålästa och förberedda innan ni reser iväg helt enkelt. Viktigt att kolla upp med hemförsäkringen, reseförsäkringen och gravidförsäkringen, vad som gäller o.s.v.

MINSKA RISKEN
Jag har pratat med läkaren (I Sverige och i Thailand), sköterskor och BM om hur jag kan minska risken för att bli sjuk av mygg-relaterade sjukdomar. De har hjälpt mig att planera och kommit med förslag. Först och främst ska man såklart inte vistas i en miljö där myggen älskar. Djungel, inhägnade platser med vatten och sjöar eller vistas ute vid skymningen o.s.v. Ni kanske har sett att jag ofta hade långärmade tröjor och långa byxor på mig under tiden jag var i Thailand. Detta var p.g.a. att jag ville skydda mig från myggen. Kläderna och jag var ordentligt sprayade med myggmedel. Det var viktigare att använda myggmedel än solkräm innan vi går ut kan jag säga, haha. Ha gärna ljusa kläder, inte färgstarka, eftersom det drar till sig myggen. Välj alltid AC-rum inte fläktrum. Vid havet blåser det alltid in havs-breezar så det brukar vara mygg-ok men om det sluta blåsa spriiing! Haha. Nä, men kolla gärna upp destinationen innan ni åker. Välj platser som är babymoon-anpassad. Ingen trekking eller vandring i djungel eller liknande. Jag höll mig i myggsäkra zoner.

ÄTA PÅ SEMESTER

MAT ATT UNDVIKA
Många exotiska länder har en högre förekomst av skadliga bakterier och parasiter än i Sverige. Därför måste man som gravid vara extra försiktig med mat utomlands. Undvik mat som Livsmedelverket avråder från här hemma och ät absolut inte rått kött, osköljda grönsaker eller frukter alls. När man inte vet och är osäker på hur hygienen är i det landet som man besöker måste man tyvärr dra ner på ganska mycket. Ingen framme-liggande gatumat t.ex. Chansa inte med sushi eller testa något som man är osäker på.
Om man överkonsumera råpapaya eller ananas kan det trigga igång en tidig förlossning bl.a. Andra frukter som Longan, vindruvor och persika kan man blir överhettad av i kroppen säger de. Så… ät med sunt förnuft.

PASSA PÅ UNDER RESAN
Det finns jättemånga exotiska frukter som inte är lättillgängliga i Sverige. Som jag skrev ovan ska man vara försiktig med råpapaya men mogen papaya är hur nyttigt som helst! Ung kokosnötsjuice, durian (om man tål lukten, haha) och mango är t.ex. näringsrika och nyttiga på många olika sätt. Sen är det ok att unna sig lite extra under resan. Att ha matglädje under graviditeten är helt klart det bästa som finns!

VAL AV DESTINATION

BABYMOON-VÄNLIGA PLATSER
Som gravid orkar man inte flänga eller göra utflykter lika mycket. Om jag ska vara ärligt, gör inga onödiga utflykter alls. Man kan göra enkla utflykter och välj gärna en bra och bekväm resort som man kan tänka sig att spendera större del av tiden i. Den största anledningen till varför man gör en babymoon är p.g.a. att man ska passa på att bygga och förbättra relationen med sin partner. Skämma bort varandra och ge varandra extra mycket uppmärksamhet. Passa på att prata om framtidsplanerna kring den nykomlingen och låt hela resan handla om bebisen och kärleken.
Förutom att jag nu var tvungen att åka till olika platser i Thailand p.g.a. jobb och andra viktiga anledningar. Men under vår babymoon-vecka valde vi en destination och resort som vi inte hade planer på att lämna. Ni kan läsa om vårt val av resort i förra babymoon-guiden HÄR. Vi valde helt enkelt en all spa inclusive resort, med obegränsad spa och mådde gott heeeela babymoon veckan.

1 kommentar

  1. PS se till att ha en rejäl försäkring som täcker om man föder prematurt och hamnar på Neonatal i utlandet, annars kan det bli miljonbelopp <3
    Kraaaaam

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *