Att vara gravid är fantastisk!

Godmorgon solstrålar! 

Vi vaknade i Khon Kean idag. Ska strax göra oss klara för att åka till mormor. Vi har ätit frukost, myst i sängen och sjungit till lilla Zelda. Vad det är mysigt att vara gravid och fantastiskt på alla sätt och vis. Det är inte bara den glada känslan som jag har inom mig. Det känns som att alla runt omkring är så himla snälla också. Haha, känner mig omhändertagen av alla och jag kan inte rå för att känna mig speciell och glad. Det är ett privilegium att vara gravid känns det som. Jag får bärhjälp hela tiden, folk ställer sig upp så att jag kan ta deras stolsplats trots att jag inte behöver, restauranger kommer med kuddar så att jag kan ha något mjukt på ryggen, hur jag får komplimanger om magen och hur vår bebis kommer att vara supersöt o.s.v. Folk är så trevliga, fina och rara mot oss. Hela gravidupplevelsen gör mig så… glad… svårt att förklara men glad! Riktigt riktigt glad! Ni gör mycket ni också. Hur ni bryr er, kommer med tips, råd och överöser mig med komplimanger. Jag vill bara säga att ni gör mig glad och jag är tacksam.

Förresten, är det farligt att ligga på magen när man är gravid? Ibland vaknar jag av att jag ligger på magen om nätterna. 

15 kommentarer

 1. Åh så glad för din skull! Ligger själv hemma och myser med min lilla dotter på 4 månader nu och det är så underbart med allt bebisgos! 😀 det är härligt att få följa alla dina tankar och upplevelsen kring graviditeten, och att du är så öppen och ärlig med allt. Det är inte farligt att sova på magen, men du kommer snart märka att det inte är så skönt. Varken för magen eller brösten 🙂 jag har följt dig sen 6 år tillbaka då jag väntade mitt första barn och jag är så glad för allt du fått uppleva och allt vi fått uppleva med dig!
  Tack för att du finns och jag hoppas vi även kommer få följa denna resa med bebisens framtid och att du aldrig tröttnar på att blogga ❤️

 2. Nej det är inte farligt. ?

 3. Jag sov på mage varje natt tills vår dotter föddes, för mig var det inte obekvämt. Barnen ligger så väl skyddade att det krävs mycket mer än så för att skada dom i magen. Gör det som är bekvämt för dig ^^

 4. Jag tyckte också det var mysigt att vara gravid, kände mig som en drottning! Och nej det ska inte vara farligt att sova på mage, Jag gjorde det ibland. ?

 5. Enligt forskaren som upptäckte att plötslig spädbarnsdöd kan förhindras genom att bebis ligger på rygg så ska man som gravid endast sova på vänster sida. Genom att inte sova på rygg eller höger sida kunde man minska att bebisen dör i magen med 50%! Jag är gravid nu och sover bara på vänster sida. Risken att bebis dör i magen är liten, men kan man minska risken med 50% så är det värt att sova på vänster sida i några månader.

  Googla sova på vänster sida + gravid.

  1. Men bebisen vänder ju sig i magen hela tiden, åtminstone fram till den allra sista tiden? Jag har inte läst någon forskningsartikel men utifrån det du skrev känns det väldigt märkligt att det skulle ha någon påverkan alls. Det är så mycket man ska vara orolig och rädd för både som gravid och förälder. Man måste få lov att njuta av resan också, inte bara vara rädd för att man sover på fel sätt eller råkar äta en salamibit. Står det inte på 1177 är det inte relevant, Sverige är ett av världens säkraste länder att vara gravid i.

   1. Fast detta är som sagt en forskningsstudie från en väldigt respekterad forskare. Innan han upptäckte att bebisar inte ska ligga på mage så rekommenderade man nyblivna föräldrar att lägga spädbarnen på mage, vilket resulterade i en hög spädbarnsdödlighet i Sverige. Detta var för bara 30 år sedan. Forskningen går framåt hela tiden. Att 1177 inte skriver om det är ju för att studien är så ny och det behövs mer forskning. Men eftersom det ändå handlar om fullgångna bebisars liv kan man ju ha det i åtanke.

 6. Fo, jag känner ingen annan som kan berätta så positivt som du. Men jag har en fråga. Du beskriver hur underbart ni bor på olika ställen. Alltid är det i mellanrummet mellan naturen och sovrum/kök/toa ungefär. Det är öppna lösningar. Ert nya hus är en mer sluten lösning där man antingen är inomhus eller utomhus. Du berömmer öppen arkitektur men bygger mer sluten. Kan du förklara litet hur du tänker. Kanske är behoven annorlunda?

  Din kompis Paow är nu på Koh Samui. Hon lämnade panikartat Koh Chang för att det regnade. Jag har inte bott där, men jag har seglat runt de öarna och det är hur mysigt som helst.

  Du frågar,
  – Förresten, är det farligt att ligga på magen när man är gravid?
  Vems mage?
  Nej, då har gravören ju redan gjort sitt [smile].

 7. Passa på att sova på mage så länge det går, ingen fara för barnet! Det är något jag saknar, brukade alltid sova på mage innan, men har inte kunnat göra det sedan magen började växa för det var för obehagligt.

 8. Inte farligt, men obekvämt! Man kan ju bli knivhuggen i magen utan att barnet blir skadat då det är väldigt skyddat.

 9. Du ska inte sova på mage när du är gravid vännen, det har kommit nya forskningsrön!
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/11/24/gravida-rekommenderas-att-sova-pa-sidan/

  1. Yes, läste det i GP i morse. Som gravid är det bästa att sova på vänster sida.

  2. Stod ju bara att man inte skulle sova på rygg…

 10. Vad fint att du får så mycket hjälp och det bemötandet. 🙂 Angående att sova på mage så tror jag inte att det är farligt för bebisen. Minns att min barnmorska sa att man kan hoppa bungyjump till och med som gravid. (under förutsättning att det är en normal graviditet såklart.). Jag kunde inte sova på mage. Tyckte det var alldeles för obekvämt.

 11. Josefine

  Men va? KAN du ligga på magen när du är så pass långt gången?! ? Är gravid med tredje barnet och har alla graviditeter slutat kunna ligga på magen långt innan vecka 20 i alla fall. Det är ju så obehagligt och känns till slut som att ligga på en basketboll ? Farligt är det nog inte däremot, men tycker ändå det känns bäst att ligga på sidan för barnets skull ?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *