Min lilla helghobby

God kväll bästa ni! 

Idag har vi varit med Amanda (Bills syster) till Västerrås fram och tillbaka. Vi var och köpte en mini-cross till Liam som fyller fem år nästa månad. Gah vad han växer! Han var bara två år när jag träffade honom första gången. Då kunde vi knappt kommunicera med varandra och han gick med blöjor hemma… Nu har han blivit så stor, en söt liten pojke, fullt med energi, älskar tv-spel och smart är han. Vad tiden har gått fort egentligen. Men jag trotsa med att säga ”bebisarna” till Amandas ungar fortfarande. Jag vet att de har blivit stora och inte är bebisar något mer men i mina ögon så är dem det.

Vad jag gör jag på en lördagkväll som denna? Jag har tydligen funnit jättestor kärlek till Pinterest. Sen bröllopsplanerna och nu bebis på väg har Pinterest blivit lite av min grej för att koppla av på kvällarna. Det är lite kul när man kommer in på första sidan av min Pinterest, halva content handlar om bröllop och halva om bebis.

Jag har en fråga, känner mig lite dum att ställa frågan. Men vill bara vara säker och det är alltid kul att höra vad andra tycker… Kan någon förklara de praktiska fördelarna mellan babykorg, vagga och spjälsäng?

Om jag förstår det här rätt är en babykorg och vagga ganska behändig för nyfödda bebisar och sedan ska man byta till spjälsäng när de blir lite större? Eller? Kan man ha spjälsäng redan från start? Eller sover nyfödda bebisar bättre i mindre utrymme för att de känner sig mer trygga? Är en vagga lugnande för bebisar? Eller? GAAAH! Varför är det så många valmöjligheter?!

32 kommentarer

 1. Spjälsäng kan du ha länge. Den är större än vagga och korg. Jag hade spjälsäng till min son men han samsov med oss så till nästa bebis tänkte jag skaffa en bedside crib och övergå till spjälsäng när hen kan sova själv 🙂

  1. Och! Skaffa ett babynest. Då blir sängen inte så stor + det är säkrare för hen att sova tillsammans med er

 2. De flesta har nog spjälsäng redan från början. Jag tror inte att du behöver oroa dig och tänka så mycket Foki, det blir bra vad du än väljer.

 3. Josefine

  Vi har/hade spjälsäng till våra två flickor, och jag sydde (går såklart att köpa jättefina) ett babynest, lätt att flytta mellan vår säng, spjälsäng, soffan, hos vänner.. var som helst bebis vill sova, och en bärsjal i triko är jättemysigt och praktiskt om bebisen vill vara nära.

 4. Babynest! den gör samsovning säker och man kan ha den i spjälsängen för att göra sängen mindre och mysigare. Spjälsäng där man kan ta bort en sida och ställa mot eran säng är toppen, då behöver du inte lyfta över bebisen varje gång ni ammar/matar med flaska.

 5. Vi har använt spjälsäng o babynest. Har haft korg (bara för att jag sov i en som liten ) men den stod i vardagsrummet och barnen har legat där ibland. En säng räcker o ett babynest. Nestet hade jag både i vår säng, när barnen låg i soffan om kvällarna eller i vagnen eller i spjälsängen.

 6. Vi kör på full-stor spjälsäng redan från början. Dottern samsov med oss den första veckan och ibland nu när vi somnar ifrån amningen. Vi löste mysigheten med en sänghimmel i linnetyg, spjälskydd samt en ”sovpåse” av ett dubbelvikt Ikea barntäcke.

  Vi provade att ha ett babynest i sängen i början men hon tyckte inte om att sova hela natten i det. Nestet funkar dock utmärkt dagtid i soffan även om hon faktiskt föredrar att sova i sin babysitter för tillfället.

 7. Spjälsäng redan från början . Men första månaden så fick dottern sova i en babynest. Tycker man inte ska ha sån vagga för är rädd att dem bli vana att man ska vagga dem hela tiden.. kram

 8. Åhh så härligt med alla tankar och funderingar, ni har en spännande tid framför er ?❤️ Vi har haft spjälsäng direkt till båda våra barn, smidigt att kunna ta av sidan och ha intill sängen. Men första månaderna har de mest sovit i vår säng, helst på mig, så gosigt, men lite jobbigt i längden. Babynest är guld värt att dels ha i sängen så man inte rullar på dem, sen att ha i soffan. Jag har alltid älskat att ha dem sovandes i famnen mycket, men skönt att kunna lägga ner dem tryggt bredvid sig. Kommer bli bra vad ni än väljer, men så som ni verkar vara kommer nog eran bebis mest gosa med er ?❤️ Lycka till, spännande att följa er ?❤️

 9. Min syster hade spjälsäng till sin äldsta son när han föddes och även denna gång till son nr 2.

  Jag vet att det finns spjälsängar som man kan ta bort sidan på och ha längs med sin egen säng. Tror man köper något extra tillbehör så att spjälsängen står kvar och man inte riskerar att skjuta bort den i sömnen.

  Personligen tycker jag det verkar smidigt, då kan man ha bebis nära men samtidigt får bebis lära sig sova i spjälsängen. ?

 10. Vi valde en spjälsäng till vår dotter och den hade hon ifrån start. Gör eller köp ett babynest så ligger den lilla tryggt, Och dom flesta spjälsängar kan man lyfta bort ena långsidan när barnet blir lite större och då slippa ligga ”inburad”, blir även en liten söt soffa att använda när barnet blir lite större. Barnet växer så fort så lägg hellre extra på spjälsängen än att ha en kort i 2 månader eller en vagga i 3-4 månader.

 11. Vi hade babynest! Bästa saken jag köpte. Då kunde barnet sova mellan oss, eller på soffan, golvet, i spjälsängen osv.
  Vi hade spjälsäng från början men började där åt använda den när barnet var ca 9 månader. Innan det samsov vi alltid.

 12. Vivi the one and only

  Spjälsäng och babynest.

 13. Vi hade babynest och spjälsäng. ?

 14. Vi valde att ha spjälsäng från start och trivdes med det 🙂 Hade en spjälsäng med sänkbar sida så blev typ att själsängen blev en del av sängen då de hamnade i samma nivå (nån enstaka cm skillnad) och sidan på själsängen gick nästan helt nedanför då med. (Hade jag köpt en ny och inte begagnad idag med den erfarenhet jag fått skulle jag ha tittat om det fanns nån som funkade med avtagbar sida även med högsta läget i spjälsängen). Jag var så rädd att rulla över eller lyckas lägga täcket över sonen när jag sov, så lyfte alltid över honom i själsängen vilket aldrig var nått problem när den blev som en del av vår säng.
  Hade även babynest som han alltid sov i, både i sin säng på natten och i soffan på dagen, blev mysigt och ombonat så 🙂 Det är även nått som bör tas med till BB då de plastbalojorna man får att ha till bebisen verkligen inte känns mysiga/ombonade. ^^

 15. Josefine

  Vår son sov i spjälsäng direkt, i sitt babynest så blev det mysigt och ombonat. Han sover fortfarande i spjälsängen, så lillasyskonet har vi köpt en vagga till att ha första tiden innan storebror bytt ut sin säng till en juniorsäng:)

 16. Mina båda barn sov sina första månader i sovgunga – så himla bra, jag rekommenderar den varmt. Hade den upphängd på väggen bredvid min säng. Lätt att gunga barnet till sömns efter nattamning. Barnet ligger supernära men inte i sängen.
  Enkel att ta med om man reser också då den funkar att hänga på dörrar.
  Övergången till spjälsäng gick smidigt, satte små ”gungfötter” på benen så att även den gick att vagga lite.
  All lycka med det nya, så fint att få följa dig! <3

  1. Just det – här är en länk till företaget jag inhandlade hos! Ser att de uppdaterat och utvecklat modellen, det var några år sedan min yngsta låg i den!
   http://www.mawok.se/sv/produkter/mawok-air

 17. Jag skulle säga att det handlar lite om hur man bor! Jag skaffade en bedsidecrib (chicco next2me) som jag använde de första 8 månaderna bara för att det är svårt att få in en spjälsäng i vårt sovrum! Det jag va mest nojjig över va att katten sov i vår säng och därför skulle bebis inte få göra detta. Annars hade jag köpt ett babynest för då kan ju bebis sova lite var som helst för de e så enkelt att bära med sig!
  När det sen va dags för sonen att sova i eget rum så va de spjälsäng som gällde så han inte kunde klättra ur den.

 18. Som de flesta andra här så använde vi spjälsäng till vår son från dag ett 🙂 Var så orolig att kväva honom om vi samsov, så ställde spjälsängen kloss intill min sida av sängen och sov med ena armen in på honom xD Ett babynest är perfekt att ha i för att göra det ombonat, då de flesta spädbarn känner sig tryggare när det är lite knökat (de har ju legat hoptryckta i magen hela sitt liv 🙂 ). Idag är sonen 2,5 år och sover FORTFARANDE i spjälsäng x) Men han älskar den och blir ledsen om vi ens pratar om att köpa en större säng.

 19. Om du ammar så är det lättast att låta bebisen sova i samma säng som dig 🙂

 20. Setsuhen

  En smaksak, gör som du själv känner.
  De växer snabbt ur en vagga/bedsidecrib men annars är de ?? Till min två äldsta så hade vi endast spjälsäng, äldsta sov i den på madrassen medans vi till mellantjejen hade ett banynest för att det skulle bli lite mer ombonat. De sov Rätt så ofta i vår säng dock. Yngsta sov i en bedsidecrib första månaderna, men de var endast för att jag kände att jag inte ville ha henne i sängen när de andra kom tassande på natten ( vi har rätt så tätt mellan våra tre, de är födda 2012, 2014 och 2016 så de är många som vill mysa i sängen ). Men ville ändå ha henne nära och de gick inte med spjälsängen. Flyttade över lilla till spjälsäng när hon blev rörlig och började kravla ut ur bedsidecriben och sen en månad tillbaka så sover hon i vanlig säng då hon började klättra ur spjälsängen ?

 21. Spjälsäng fungerar utmärkt från start men när bebisen är nyfödd så brukar många välja å samsova med barnet. Det finns något som heter babynest som man kan ha som komplement till spjälsängen. Googla på namnet om du inte redan vet vad ett babynest är för något. Sådana är otroligt populära ?❤

 22. Spjälsäng sen kan du ha en sovorm eller ett babynest. 🙂

 23. Vi körde spjälsäng från början med ett babynest i. Med nästa barn tänker vi nog köra på spjälsäng igen en vagga/korg är ju super fint men tänker att det är sådan kort tid man ska ha det en del har ju en vagga på hjul för att tex kunna ta med sig barnet runt i lgh/huset att det är praktiskt att kunna flytta med den tex till vardagsrummet eller liknande. Gå på er magkänsla barnsaker har ett högt andrahandsvärde. Rekommenderar dig att spana in jollyroom.se där har dom ofta kampanjer och paketpris på spjälsäng skötbord och tex ett babyskydd. Lycka till foki

 24. Vi har bara haft spjälsäng..en sån liten vagga kan de inte ha när de blir större bebisar ändå, de blir ju för stora för dem, spjälsängen hade vårt barn till ca 3 års ålder, så den funkar bra länge. bytte när bebisen ville börja klättra ur.. haha är nog så man oftast gör.

 25. Nå har jeg ikke lest alle kommentarene her, så kanskje noen allerede har nevnt det, men vi prøvde uten hell å få vår baby til å sove i sprinkelseng i starten. Vi ga til slutt opp og kjøpte en bedside crib – beste investeringen noensinne! Jeg var litt redd for samsoving når babyen var liten, så bedside crib ble et fint kompromiss. Lett med tanke på nattamming også, for jeg slapp å stå opp om natta for å hente han fra sprinkelsenga.

  Ser at noen har nevnt bæring og bæresjal. Det er fantastisk, det var veldig greit å bysse i sl5vn i det og supert for når babyen var syk og trengte nærhet. Mye lettere enn å bære i armene hele tiden. Men det finnes mange typer bæretøy, så jeg kan anbefale å melde deg inn i en bæregruppe på Facebook for veiledning. ?

 26. allt är för att sälja, men är en fördel med vagga då den är lätt att flytta runt om du t ex jobbar i vardagsrummet medans lillen sover vilket de oftast gör första tiden, men annars egentligen helt bortkastade pengar för oss vanliga arbetare. då är de spjälsäng, 2 år fast liten och sedan fullstor.

  samma med bilstol, babys skydd, multitech och sedan en framåtvänd stol. inget mitt emellan, men vill man så finns de mellan stolar som kan justeras i sovställningar mm

 27. Vi har från start kört spjälsäng med babynest. Barnet kommer troligtvis ändå sova mellan er två i sängen första tiden och då är det bra med ett babynest. Du kommer inse efter ett par månader hur mycket onödigt du köpt 🙂 men man tycker ju att det är roligt att handla.

 28. Madelene

  Vi hade alla tre. Mest för att babykorgen var ärvd från mig och min pappa. Sen fick vi vaggan i ett paketpris och det var toppen eftersom vi ville ha bebisen inne i vårt sovrum länge och fick inte plats med spjälsängen. Använde även babynest flitigt eftersom jag gärna somnade under amningen, så mysigt!!
  Men jag såg att någon skrev att man inte skulle vänja dem vid att bli gungade.. Det är de redan vana vid efter tiden i magen så det blir väl mer att man skjuter på att avvänja dem 😛 Likaså så använde jag vagnen mycket och kommer göra det med kommande bebis på dagarna när de vilar. Det är så skönt för dem att få sova ute om det går 🙂

 29. Vet inte vad som är bäst, men vi gjorde så här:
  Bebisen sov oftast mellan oss i vår säng. Vi hade inget babynest eller nåt liknande. Men vi hade även spjälsängen bredvid min sida, med spjälsängens ena sida borttagen. Då var det lätt att flytta bebisen fram och tillbaka under natten, utan att behöva stiga upp.

 30. Mini sov hos mig den första tiden i sitt babynest, pappa fick dessvärre inte plats men det var smidigare så speciellt när man ammade på natten. Sen har vi spjälsäng redan från start men babynestet var en lifesaver måste jag säga 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *