Missledande tips och råd kring graviditeten

God morgon bästa ni! 

Vilken intressant läsning jag fick nu på morgonen, med alla kommentarer som ni lämnade i förra inlägget. Wow! Det är så spännande att läsa vad ni har gått genom och jag fick en massa bra tips på köpet också. Jag vet att jag ska chilla lite, det blir nog lite bättre längre in i graviditeten när jag har fått komma in i det här. Ni är fantastiska som får mig att känna det här lugnet. Bästa ni! Hjärtligt tack!

Ni som nämnde om kattlådan, jag har aldrig tagit hand om Baggiz kattlåda faktiskt. Bill har aldrig låtit mig göra det oavsett gravid eller icke gravid, hehe. Det var också den första informationen som vi fick direkt av barnmorskan så vi visste redan från start. Vi fick även med lite böcker om graviditeten och pluggade in livsmedelsverkets matlista också. Dock fanns inte allt med inom asiatisk kost men jag googlar eller undviker maten helt om jag är osäker.

Som ni redan vet är jag uppvuxen med två kulturer och har vänner både här i Sverige och i Thailand. Det har såklart trillat in tips från mina vänner från andra sidan jordklotet också. Några av tips och råd som de gav mig var ganska förvånande missledande och fel, haha.

Här är ett par exempel: 

 1. Det är viktigt för dig att äta näringsrikt mat med en massa vitaminer. Som inälvor och lever ska du äta mycket av.
  – Lever innehåller en hel del drös med A-vitaminer som kan skada fostret. 
 2. Har du ont i ryggen? Använd tigerbalsam.
  – Det står på tigerbalsams hemsida t.o.m. att de avrådde gravida kvinnor att använda deras produkter. 
 3. Du ska vila mycket men ändå inte. Försök att inte sova på dagarna för att du blir bara lat.
  – Haha, är man trött och behöver sova så ska man göra det. Har ingenting med lathet att göra. Mycket vila är bra!
 4. Papayasallad är 100% säker att äta.
  – Egentligen ska man låta bli att äta det helt. Förstår att papayasallad är en viktig del av matkosten där. Men rå-papaya som de använder till papayasallad innehåller ett ämne som kan orsaka missfall och skada barnet. Mogen papaya är däremot supernyttig! Mamma berättade att hon åt jättemycket papayasallad när jag var i hennes mage. Men jag är ok. Eller? Jag åt en matsked papayasallad häromdan för första gången under graviditeten. Det såg så gott ut. Det var cravings… Kunde inte låte bli… fick jättedålig samvete först men allting verkar vara ok. Jag tror att så länge man inte överkonsumerar det som kan skada barnet så ska man nog inte vara orolig. Haha, försöker chilla ner och tilltala mig själv att vara lite mer cool 😉 

Jag är tacksam för alla tips och råd såklart. Även om ovanstående råd var lite missledande men alla menade väl. De som gav mig dessa råd har själv fått barn. Jag förstår att kunskap hos olika personer att variera och de har gjort allt efter vad de har blivit tillsagda av folk i deras omgivning. Tack och lov bor jag i Sverige och min barnmorska är fantastisk! Sen har jag ju er som har gått genom det här själv, med rätt vård.

En fundering: Jag dricker aldrig kaffe, när jag gör det har jag fått enorma koffeinkick. Kan jag tillåta mig själv att dricka coca cola ibland tror ni? Jag tänkte om man är van med koffein så är det kanske ok som ni säger. Men om kroppen annars i princip aldrig få i sig koffein… vad händer då? Jag har aldrig varit så mycket för läsk-drickande förut men godis, ja. Nu under graviditeten är läsk så läskande ibland, haha. Jag ska inte dricka varje dag, men det finns vissa dagar när man är helt slut, har spytt hela natten och vill skölja ner allt med en kall coca cola, you know what I mean? 😀

18 kommentarer

 1. Stort grattis till bebisen i magen. Intressant att läsa om ”välmenande” råd som du får.

 2. Hej har följt dig länge!men brukar aldrig kommentera,är själv mamma nu till en son nyss fyllda 1år,det bästa som finns. Ta allt med en nypa salt och läs inte allt för mycket,ju mer tänker man bara. Ett glas Cola(eller några) gör varken till eller från,det är osunda mängder det handlar om annars. Att vara mamma lär du dig,du har det inom dig och du har familj och vänner kring er. Ta problemen som de kommer,tänk på att ni är två i detta och att när barnet kommer ta stunder att bara vara ni även då,det vinner alla på och njut av att vänta eran första barn,tiden går så snabbt! Även med en ettåring 😛 roligt att följa dig och era äventyr. Ni kommer att bli bra föräldrar. Från en mamma i Umeå

 3. Tror absolut du kan unna dig en cola då och då 🙂 kommer inte ihåg om det var 1 eller 2koppar kaffe som var okey om dagen *-) dricker själv inte kaffe men tog nån cola då och då undergraviditeten utan problem, är väll mindre koffein i en cola än i en kaffekopp så *-) 🙂

 4. Grattis till bebisen. Du kan dricka cola men med måtta som så mycket annat. Tror inte du är den som hinkar i dig en 2L flaska per dag, utan snarare en 33cl burk per dag och det är ok. Sen lita på din magkänsla och undvika att Googla så mycket. Du har massor av sunt förnuft i dig och är en intelligent kvinna så lita på ditt inre. När jag var gravid med våran dotter 1993 fanns inget Google, Likaså när din mamma var gravid och både min dotter och du Foki har klarat er bra. Fortsatt lycka till med din graviditet och försök att släppa kontrollen och följ med på den underbara resan som det innebär att vara gravid och senare mamma.

 5. Skönt att höra om kattlådan. ^^

 6. Jeg er fra Norge, men kodtholdsrådene for gravide er ganske like i Norge og Sverige. I Norge anbefaler Helsemyndighetene å minske inntaket med koffein. Anbefalingen her er maks 0,5 dl Cola om dagen. Te inneholder også koffein og der er maksdosen per dag 3-4 kopper te. Kaffe 1-2 kopper daglig.

  Så det går helt fint å drikke cola av og til! ?

 7. Jag säger precis som många andra säger, gör det med måtta! ? Jag är kaffedrickare och fortsatte dricka under graviditeten (typ 3 koppar) åt godis på helger (ibland lite för mycket, hehe), jag levde ganska normalt. Jag tror nog själva oron gör mer skada i sig. ? Min skrutt är ett år och har varit frisk sedan dag ett!

 8. Så länge koffein inte överkonsumeras (tror ca tre koppar kaffe om dagen är okej enligt rekommendation) är det 110% okej. Koffeinkickar skadar inte fostret och det gör ingen skillnad om man är van vid koffein eller inte. Ät och drick allting med måtta, undvik det som undvikas bör (det gör ju ingenting om man smakar någon gång) och bara ha lite extra tänk kring maten så är det inget att bekymra sig över 🙂

 9. ”Kaffe och svart te innehåller koffein, som i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. Det motsvarar antingen tre koppar kaffe (1,5 dl/kopp) eller sex koppar svart te (2 dl/kopp). Även coladrycker och energidrycker kan innehålla koffein”. Från livsmedelsverket.

 10. Intressant det där med vad thailändare säger. När jag var gravid i Thailand sa mina kompisar till mig bland annat att jag inte fick träna och inte dricka kokosnötter. ? Synd att jag inte visste det där med Papaya för jag åt ganska mycket somtam när jag bodde där men mina tjejer är också okej som tur är ?

 11. I måttliga mängder skulle jag säga.
  Min son är en coca-cola-bebis 😉 Jag spydde i 42 veckor. Sista gången på operationsbordet när de tog ut honom genom nödutgången 😉 Det enda som hjälpte mig att inte må så illa och få i mig lite energi var coca-cola. Och potatis i alla de former.
  Äter du Folsyra eller har gjort? Det är bra. Och håll koll på dina sköldkörtelvärden och längre fram även urinprover (protein i urin) och blodtryck 🙂
  Kram från en barnsjuksköterska

 12. Mitt bästa råd är att ta det lugnt och inte hetsa upp sig över alla måsten hit och dit. Drick cola om du är sugen på det. Jag tror verkligen inte att en burk hit eller dit kommer skada barnet. Folk är så nojiga över allt idag, särskilt när allt ska googlas. Tror stress för att göra fel i allt är mycket skadligare än lite cola.

 13. Men va kul, grattis! Jag har känt på mig att nåt var på gång. 😉
  Du kan nog dricka coca-cola utan problem, det var det enda jag kunde dricka när jag mådde som värst. Det är ju trots allt inte så stora mängder koffein man får i sig, såvida man inte dricker flera liter cola. Och det gör ju knappast någon. 😛
  Mitt råd är att ta det lugnt och VILA nu medan du kan! Det blir svårt sen när bebisen är född. Den första tiden ÄR jobbig. Men den går fort, så njut medan det varar. Både av graviditeten och bebistiden!
  Det är verkligen jätteviktigt att vila. Risken för förlossningsdepression är större om man inte får sova ordentligt. Been there, done that….

 14. Håller med ”Kiwi” här uppe. Läs på livsmedelsverkets hemsida och gå på deras och din barnmorskas rekommendationer ? Alltså är en cola då och då ingen fara ?
  Vissa har filosofin: ”Jag kan äta vad som, men med måtta” det är ju tokfel. Har du otur och äter just DET enda kexet med brieost på kan du ändå få i dig bakterien Listeria.. ?
  Det hörs ju att du har ett sunt tänk och är påläst ???

 15. Hej Foki! Grattis till graviditeten. Jag vet inte till 100% om det finns på svenska marknaden men här i USA har vi Coca-Cola utan koffein. Kika efter det kanske 🙂

 16. Ja hittade en länk till 1177 angående de här med cola! Du kan tydligen dricka mer cola än tex kaffe! ^^
  https://www.1177.se/Stockholm/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Ar-det-farligt-med-koffein-under-graviditet/

 17. Drick din Cola Foki. Oroa dig inte. ?

 18. Tråkigt att folk inte har så mycket kunskap. Nånting man ska hålla sig borta från är RÅ fisk, lakrits som innehåller mängder giftiga substanser som inte är bra att äta för mycket av. Sen finns det en rad av grejer man ska undvika. Som kan vara skadliga. Men sen handlar det mesta om SUNT FÖRNUFT! Det som kan skada dig, skadar givetvis ditt barn. Enkel matematik. O jag har två barn sen tidigare o väntar mitt tredje o skulle ALDRIG chansa med någonting. Så jag undviker allt som är onyttigt, socker bojkottar jag också. Förutom frukt då! jag äter mycke grönt, frukt o bär, bönor osv, jag har dock en väldigt jobbig graviditet denna gång. Mår illa hela dagarna o vill helst sova hela dagarna också. Det är jobbigt. För jag har ju två till som behöver mig. men det går väll kanske över… förhoppningsvis! För med tidigare två mådde jag aldrig såhär dåligt som nu. lycka till med allting foki. Jag tror du fixar det galant utan folks råd. Är du osäker så läs på. Det mesta med mammarollen faller in naturligt. vi är som gjorda för det här ? Däremot skulle jag defitnivt inte rekommendera kejsarsnitt! det är längre läkning o du får inte bära tungt första tiden, dvs helst undvika att bära ditt eget barn också.. Jag födde naturligt o va på benen direkt efteråt. Mådde klockrent o kunde göra allt o lite till…. dessutom kämpar du för att få fram din present, som faktiskt då även känns som en belöning i det hela! Näää du, föd naturligt o va stolt. vi kvinnor fixar det o det känns helt fantastiskt att få föda fram sitt eget barn. Att kroppen klarar av det o den styrka vi har. Man är överlycklig sen! ?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *