Jag förlorade inte bara en kollega, utan en vän.

Älskade ni, 

Tack snälla för alla era kommentarer som är fyllda av stöd och kloka ord. Just nu är jag bara orolig för en grej, alltså välgörenhetsresan. Jag måste lösa det på något sätt och kommer förmodligen att måste skjuta fram den tills vidare, tills jag har löst allting på egenhand. Det är för mycket som händer just nu och jag vill inte utsätta mig själv för ännu mer stress. Jag måste få hjälp med att ta kontakt med alla de nyckelpersonerna som är inblandade på nytt. Hitta en eller två personer som anordnar och planerar kring resorna. Det är verkligen min första prioritering just nu. Jag har redan sökt efter en ny medarbetare som ska ersätta Kiew och hans uppgift och har redan ett par potentiella kandidater men det kommer att ta tid innan de kommer in i jobbet. 

Jag är inte ledsen något mer för det som har hänt mellan mig och min f.d. kollega och vän. Även om det gjorde ont när jag fick veta sanningen och fick det bekräftat dessutom. Folk kallar mig naiv, ja jag är naiv, supernaiv. Jag är nog den mest naiva personer som jag känner i världen. Sådana här liknande händelser har hänt mig massor med gånger från start. Tycker jag synd om mig själv? Nej, absolut inte. Jag ser aldrig mig själv som ett offer i sådana här situationer för att det kan hända alla.

Eftersom jag stöter på sådana här problem fick jag söka hjälp från sånna som Kiew. Hans jobb var att hindra mig från att bli lurad och skydda företaget i Thailand, att vi gör allting rätt enligt lag och har alla tillstånd som krävs för att driva vår verksamhet. Thailand är långt ifrån Sverige, det är mer komplex där, jobbkulturen är annorlunda, lagen är annorlunda, juridiken och byråkratin är superkrångliga. För mig som inte är uppvuxen i Thailand, kan inte prata ordentligt Thai tycker att sådana här procedurer är svåra. Därför behövde jag hjälp från början, därför behövde jag ha någon som kan göra den här typen av jobbet åt mig. Här i Sverige kan vi göra allting elektronisk och på distans, vilket gör att vi har mer tid att fokusera på att driva fram företaget. I Thailand kräver det tid kring pappersarbeten för varje grej som man vill göra och ska göra, man kan befinna sig i en regeringsbyggnad i en hel dag och vet aldrig om man måste tillbaka igen nästa dag för att göra klart det. Därför kom Kiew in i bilden, han fixade allt sånt som är krångligt till mig för att jag ska ha lite mer tid och rum till allt annat som jag gör under tiden. Samt att jag är på resande fot med jämna mellan rum. Jag kan med glädje medge att sen han klev in i mitt liv har allting gått mycket bättre än tidigare, jag blev inte lika utsatt och om det skulle hända något så löste han det. Allt fungerade som på räls och han gjorde ett fantastiskt jobb, därför har han fått jobba med mig fram tills nu och har varit inblandad i många av mina affärer och verksamheter. Jag trodde såklart inte att jag skulle behöva skydda mig från honom också…

Jag och Kiew var kollega men också vänner, med så nära relation till varandra i nästan 7 års tid var han en av de närmaste vännerna som jag har haft. Han har varit här i Sverige tidigare och bodde hos min familj, han kallade min mamma för hans mamma och jag har likaså träffat hans familj och lekte med hans barn. Jag satte t.o.m. in pengar till hans bebis i hennes sparkonto för att hon ska få ett bra start i livet. Jag gjorde mycket för dem och gav mycket. Förväntar mig ingenting tillbaka såklart, jag ville ge då det gjorde mig glad. Ångrade såklart ingenting för alla ”effort” som jag har gjort. Och jag vill verkligen att vi ska skiljas fredligt.

Jag vet att det är rätt om vi polisanmäla händelsen men jag väljer nog att inte göra det. P.g.a. den lilla bebisen som dem har. Jag vet att han kommer att förlora sin licens och jobb p.g.a det här. Om han får för sig att göra något illa mot företaget kan jag alltid ta fram det här kortet, för att vi har både vitten och bevis på brottet.

Jag försöker nu sätta mig in i hans situation varför han gjorde såsom han gjorde. Om han verkligen behövde pengar när hans bebis kom och tog kortsiktiga beslut för sin överlevnad. Jag vet inte. Men godhjärtade människor gör bara inte så, speciellt inte mot sina vänner som alltid har funnits där, eller om han nu såg mig som en vän eller något annat. Han ska inte få utnyttja mig eller folket i min närhet något mer. Vi svenskar har nog svårt att tro att sådana här saker ska hända gång på gång, men det är mer vanligt i vissa länder faktiskt. Vi har det gott här, vi har det bra, vi har trygghet vilket många andra länder inte har. Pengar har tyvärr en stor roll i vårt samhälle, därför kan vissa stirra sig blind och göra dumma, kortsiktiga saker. 

Nu är det framåt som gäller! Jag har ändå fler roliga nyheter än de tråkiga så jag ska inte låta en person dra ner stämningen 🙂

Jag ser det här som erfarenhet och lärdom. Jag kommer förmodligen att fortsätta vara naiv, snäll och se gott i alla människor. För att i slutändan så kommer jag att hitta människor som verkligen vill mig väl och är genuina. För att godhet leder alltid till det bästa i livet. Det är inte så att jag inte har fina människor i mitt liv, jag har fler underbara människor vid min sida än de dåliga och dem upptäcker man antingen tidigt eller sent, men då försöker man bara skicka iväg dem snabbt. 

13 kommentarer

 1. Jag tycker inte att du är naiv. Du är optimistisk. Det är modigt av dig att ta tag i detta, men fundera igen, gärna med någon som är insatt i korruption.
  Personligen så förstår jag varför du inte anmäler, men samtidigt tycker jag även att ett barn inte ska behöva växa upp med hjälp av stulna pengar. Nu är det såklart tråkigt att ett oskyldigt barn kommer in i bilden, men tänk även på att han kommer ha möjligheten till att utsätta andra företag för exakt samma sak i framtiden.

  Alla roller på en marknad kan ersättas då de ingår i ett system. Jag vill inte uppmana dig till att göra något du mår dåligt av eller lär ångra – men tänk på saken tillsammans med människor som har erfarenhet och förståelse. Du har många kloka läsare men har de den insynen i industrin som du har? Finns det fler svenskar som har verksamheter i Thailand? Det är viktigt att fiska råd i rätt umgänge. Jag själv känner att jag är kunnig inom logistik men saknar kompetenser för att se lösningar på de problemen du bemöter. Som sagt, fundera ordentligt länge, gör en mindmap med konsekvenser och se vad som väger mest.

  Hoppas allt löser sig med välgörenhetsresan!
  Massa kramar

 2. Åh jag hann inte läsa bloggen förrän nu. 🙁 Riktigt tråkigt att det hände men bra att du fick reda på det… du måste ha blandade känslor just nu. Men jag tycker att du gjorde rätt, ett barns uppväxt ska inte påverkas av att dens förälder har gjort något fel… är man så liten kan man ju dessutom inte göra någonting åt det själv. Jag hoppas bara att Kiew har lärt sig en läxa och inte gör om det – nästa gång kanske han inte ”slipper undan” lika lätt.
  Jag hoppas verkligen att du hittar rätt snart! Rätt person och personal, det verkar verkligen inte vara lätt för dig!

 3. Kan tänka bara hur du känner dig, men jag tycker du skall följa lagen om han är med om att sysla med koruption och bedregeri måste du polisanmäla honom.

  1. Håller med. Polisanmäl honom. Han kommer säkert göra likadant mot nästa klient han har också..bäst att anmäla gör att andra inte ska råka ut för samma sak

 4. Kimberly

  Hej, tråkigt att sånt här händer. Jag har följt din blogg ganska länge nu och jag vet hur nära du var med din advokat. Det som gör mest ont är ju när man blir sårad av någon man kan kalla för familj, vän och kollega. Men Foki jag tycker att du ska anmäla honom. Det är absolut inte så att jag hatar honom eller har någonting emot honom för jag känner honom inte. Men om jag få se det från en större perspektiv så har han gjort FEL, han har begått en brott. Lagar finns för att vi ska känna oss trygga och om vi låter folk som har gjort fel gå fritt utan att få den straff dem förtjänar, så är det som att sätta andra människor för fara. Han har gjort det en gång redan mot dig, han kan lätt göra det mot någon annan. Kan du låta honom göra det mot någon annan? Om man har gjort fel så förtjänar man att bli straffad, det är så det funkar. Tänk om vi inte skulle ha lagar och reglar, tänk dig då hur världen skulle se ut. Jag förstår att det inte är lätt speciellt när man har så starkare känslor inblandad. Men jag vill bara att du ska ta tre djupa andetag före du svarar på min fråga
  ” ska du verkligen inte anmäla någon som har gjort fel?”

  Tack för att du delade det här med dig, jag vet att det inte är lätt.
  Ha en bra dag Foki.

 5. Tack Foki för att du delar med dig….. Du är så bra på att beskriva allt som händer i ditt liv, dina upplevelser, erfarenheter, tankar, med och motgångar.
  Här i Sverige tänker man ju oftast i vad som är rätt och fel. Vi har ett lagsystem och en stat som skall skydda oss om något inte är lagenligt.

  Men i många andra länder, och tror jag ännu mer i länder utanför Europa, fungerar inte affärsvärlden, politiken och samhället på samma sätt som det gör i Sverige. Alltså kan man inte helt jämföra det som sker i Thailand med vad som skulle kunna hända i Sverige.

  Här är det lätt att säga: ”klart du skall anmäla personen….”. Utomlands är det mer komplext än så. Visst finns det skrivna lagar utomlands som är till för att följas. Men det finns också en parallell affärs/samhälls/politisk kultur som är allmänt vedertagen. Alla vet att den finns, vet att den är olaglig. Men då det är en del av kulturen i många länder, är det inte så lätt att stoppa. Korruption, mutor, provision osv är allmänt vedertaget. Olagligt, javisst. Men det finns och alla vet att det finns. Det kan utnyttjas från den högsta till den lägsta i samhället. Olagligt, men ses ändå som ”tillåtet”. Och det lär nog behövas väldigt mycket till för att den parallella kulturen skall försvinna.
  Jag tror snarare att det är där som man borde placera din advokat, i denna kultur. Han ser det kanske inte som att han tar pengar från dig personligen, du som är hans och hans familjs vän, utan i hans ögon följer han en affärskultur som är allmänt vedertagen (och en del av många personers inkomst).
  Jag tycker faktiskt inte att du skall anmäla honom, även om det han gjort är olagligt. Av diverse anledningar:
  Att anmäla honom tror jag blir mycket mer komplicerat än att inte göra det. Speciellt med tanke på att du inte är bosatt i Thailand på heltid och har tid att infinna dig närhelst det behövs för möten med advokat och kanske flera rättegångsprocesser. Det kräver en massa pappersexercis, advokat som skall assistera med en sådan anmälan, mängder av dokument som skall plockas fram bland tusen och en files, du personligen kan behöva infinna dig i en rättssal vid många olika tillfällen, ibland kanske rättegången inte ens blir av när du är kallad och rest till Thailand osv. Alltså en hel massa strul som tar både tid och energi. Plus att det förmodligen kommer att kosta en hel massa pengar, som du i så fall hellre kunde använda till din välgörenhet.
  Faktiskt tror jag att den dag du informerar advokaten att du vet om vad som skett, om du inte redan låtit honom veta det, och berättar för honom att du är mycket besviken på honom då du litat på honom, sett honom som en personlig vän osv. Jag tror och hoppas att han då kanske inser att det han gjort inte var korrekt, även om det är en del av den Thailändska affärssystemen. Och man kan ju hoppas att detta ger honom dåligt samvete, som han kommer att bära med sig för resten av livet.
  Att försöka förstöra en persons business eller karriär av diverse anledningar, kan ibland om personen har en ”udda” och hård karaktär innebära att man får den personen emot sig. Och fast den andra personen har gjort orätt, kanske han blir arg och vill sabba dina framtida affärer indirekt eller göra något annat gentemot dig och dina business….. Sådana situationer vill man nog helst undvika.

  När jag bodde i Grekland för en del år sedan, var det vanligt att folk gav speciellt läkare ett kuvert med pengar (fakelaki), utöver att man betalade de ordinarie läkarräkningarna. Det var en form av muta, i förhoppningen att man därvid skulle få ”bättre betjäning och bättre omhändertagande”. För statligt anställda läkare måste det ju vara olagligt att ta emot denna typ av mutor, men de existerar och alla vet att de finns.
  Svenska företag har ju då och då fått problem i Sverige i media, då det framkommit att de betalat ”mutor” i något annat land för att få igenom en stor och viktigt affärsavtal. oftast någon stor industriell order.
  Vill minnas att även statliga företag och politiker var involverade i sådana mutavtal i utlandet.
  I Sverige kan många inte förstå att man kanske ”måste” ge denna typ av mutor för att få igenom en business, annars får man inte ordern.
  Och om de svenska företagen inte ger mutor, så kommer något konkurrerande företag från annat land och ger mutorna, och så får de en order som varit värd många miljarder och många arbetstillfällen för stora svenska företag. Inte alltid lätt för ”the Svenssons” att förstå och acceptera affärskulturen i andra länder.
  Well, well….. massa snack av mig om detta.
  Bara att konstatera att life, business culture and systems are different around the world, not same as in little Sweden.

  Kram
  och Karma till dig bästa Foki

 6. Beklagar 🙁 Styrkekramar Bim

 7. Förstår såklart varför du väljer att inte anmäla, men tänk också på nästa person som står på tur för bedrägeriet han eventuellt kommer att utsätta den för. Nästa person kanske inte har lika stora tillgångar. Frågan blir ju vem en helst vill rädda – förövaren eller nästa potentiella offer?

  1. Håller med Connie. Jag förstår att det känns hårt och att du inte vill att hans handlingar ska drabba hela familjen, men kommer han undan nu så kommer det här att upprepas och andra familjer kommer att bli lidande istället. En person som gör såhär kommer inte sluta förrän han tvingas sluta, särskilt inte om han ser att han kan komma undan med det.

   Älskar Thailand, har varit där så mycket och har fått en hel del thailändska vänner. Såklart känner du kulturen mångdubbelt bättre än jag gör, men jag slås ändå av tanken på att det kanske hade varit bättre att anlita en thailandssvensk till den här typen av jobb? Jag upplever att det är en helt annan syn på rätt och fel i Thailand, och att det på många sätt anses vara ok att lura en rik person eftersom den ändå har råd att betala extra. Utan att lägga några värderingar i kulturskillnaderna, alla har vi olika sätt att se på världen och det som är logiskt för den ena behöver såklart inte vara samma sak som det som är logiskt för någon annan.

   Önskar dig lycka till i det här beslutet, förstår att det är knepigt!

 8. Vilken skandal, det han har gjort! Jag hade känt mig helt uppgiven och hade inte kunnat lita på någon, om jag råkat ut för detta. Hur skall man kunna vara helt säker på, att någon inte fuskar och utnyttjar en, om den man anlitar för att förebygga sådant, själv gör det? Du har ju nämnt din advokat i bloggen en hel del och det känns riktigt konstigt att han utnyttjade dig. Jag tycker att du skall anmäla honom, för det är inte ditt problem att han har ett barn och blir av med sin licens, utan han får skylla sig själv, som har gjort något så allvarligt. Och som andra redan har skrivit, så kan han utnyttja någon annan i stället, om han får fortsätta vara verksam.

 9. ärligt talat. även om du kommer fram med sanningen vid ett senare tillfälle inser du inte att du då gör dig skyldig till att ha låtit honom få fortsätta bryta mot lagen? du har då praktiskt taget HJÄLPT HONOM och det kommer innebära konsekvenser för dig med. nej. fuck him. vad spelar det för roll om han väntar barn?? man behöver inte ha en pappa som sabbar ett bra jobb pga girighet. fuck him

 10. Du är så himla snäll och ingen förtjänar det han gjort mot dig. Du är så godhjärtad som inte vill anmäla. Men om han inte kommit med en bra ursäkt och anledning till varför han gjort detta så tycker jag du ska polisanmäla ändå. Att han har familj är en ännu större anledning till varför han inte borde gjort så som han gjorde. Och vem vet hur mycket pengar han lurat dig på, och vem vet hur många andra han kommer göra såhär med. Han har tur som har varit anlitad av dig, förmodligen vet han att du inte tänker göra något annat än att sparka honom, eftersom att du själv säger att han var en vän. Då vet han hur fin och godhjärtad du är, att du aldrig skulle sätta hans familj i den situationen att du polisanmäler, och att du aldrig skulle anlita någon att skada honom som jag vet att andra skulle ha kunnat gjort. Foki du är så fin och snäll, du förtjänar inte detta. Jag hoppas han har kommit med ursäkter och att han är ångerfull..

 11. Erbjöd han sig att betala tillbaka pengarna förresten?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *