Svåra beslut

God kväll älskade ni, 

Ska strax gå och lägga mig. Sitter här och unna mig själv en god fika innan läggdags bara. Jag känner mig lite trött och mör idag eftersom jag har haft lite mycket att tänka på. När ena problemet är över så kommer nästa, det är ju så när man är egenföretagare. Man får helt enkelt leva med det.

Jag vill egentligen inte berätta det här offentligt, och vill gärna hålla det här för mig själv som jag alltid har gjort många av de gångerna när jag har råkat ut för en sån här grej. Men jag känner mig skyldig att förklara situationen lite grann eftersom jag har offentligt gjort planerna för er. Nu när det kanske kommer att bli ändrade planer som förmodligen kommer att påverka många som är inblandade, mer eller mindre.

Som ni vet har min advokat varit här och hjälpt mig med att kolla företagets pappersarbeten som berör det jag gör i Thailand samt pratat om planerna till välgörenhetsresan som vi ska göra nu i November, sedan tog han semester här ett tag.
Men innan han åkte hit till Sverige berättade en kollega till mig om en grej som min advokat har gjort tidigare. Detta gjorde mig lite förtvivlad och besviken. Men jag ville inte göra hastiga slutsatser innan jag fick tänka efter och pussla ihop allting själv. Och allt visade sig att vara sant.

För att inte dra ut på det för mycket och göra hela historien kort. Min advokat som jag har känt och jobbat för mig i nästan 7 år har gjort bedrägeri i företaget. Det var ett tillfälle när jag bad min advokat kolla på skattepapper och skaffa någon form av licens för Zoirak när den var nystartad sa han till mig att han känner en kille som är specialist för det här. Han rekommenderade att jag anlitar den här killen istället, och jag gjorde det. Men det visade sig nu i efterhand att den här killen har tagit 10 gånger så mycket betalt än original priset. T.ex. om det var ett jobb som egentligen kostar 2500 så tar han 25000 i betalt, den här ”specialist killen” behåller såklart bara 2500 men resten tar min advokat. Han har blivit tillsagd att göra så av min egen advokat som ska skydda mig och företaget. Efter ett par uppdrag kunde inte den här ”specialist killen” göra det något mer och erkände det till mig. Han tycker att jag har varit rättvis och snäll och förtjänar att veta sanningen. Alltså, min advokat både fick betalt av mig och får extra pengar genom personerna som han ”rekommenderar” till mig. Hur många gånger han har gjort tidigare vet jag inte, men den här gången så kom sanningen fram tillslut.

På något sätt är jag glad att detta kom ut så att jag kan gå vidare och släppa sådana här människor ur mitt liv. Är jag förvånad? Nej… lite hemsk att säga att jag är van för sådana här situationer. Men kan ni tänka er att förtroendet som tog flera år att bygga föll ihop över en natt? Jag har inte gett min advokat sparken eller liknande än, för att jag vill tänka lite till först hur jag ska lösa med framtida saker som är inplanerade, som välgörenhetsresan t.ex. Min advokat är den personen som alltid har ordnat allting kring välgörenhetsresorna under alla år och har alla kontakter. Jag har personligen ingen kontakt med de nyckelpersonerna då min advokat fick vara representant för välgörenhetsjobbet som vi gör.

Men jag vill verkligen inte ha något att göra med honom något mer, jag vill bara inte. Men jag ska se till att barnen och de människor som vi hjälper inte bli påverkade av den här dumma händelsen. Jag måste se till att sakerna och all material som skolorna behöver kommer fram. Men jag vet inte hur snabbt jag kommer att lösa det här med resan och hur mycket kapacitet jag har att ta på mig allting när det inte är mycket tid kvar och jag själv har tusen andra saker att göra just nu. Att skicka dit saker är det noll problem, men att man ska göra en stor resa som vi alltid har gjort är det lite mer jobb än vad man tror.

Hjälp mig att tänka lite här mina vänner, ni som är så kloka. Hur tackla man en sån här situation? 
Om inte han hade tagit hand om välgörenhetsresorna som är typ en av de viktigaste sakerna i mitt liv skulle jag lätt vända klacken utan att blinka, men… hur gör jag nu? 

21 kommentarer

 1. Ååh vad tråkigt att det blev så ? Vilken hemsk människa att göra så mot en person som han har fått lön från!? Asså jag skulle nog redan nu försöka veta vilka han har haft kontakt med om välgörenhetsresan och sen försöka hitta nån ny advokat som kan ta över kontakterna som han har haft..

 2. Men vad tråkigt läsa. Alltid jobbigt bli sviken av en närstående eller någon man haft förtroende för 🙁
  Särskilt jobbigt nu också i ditt fall då fler är inblandade som barn och familjer som du hjälper.
  Jag tycker du är mogen och klok som låter det sjunka in lite och kanske se om det i bästa fall dyker upp någon ytterligare förklaring till detta eller om han verkligen betett sig så illa enbart 🙁
  Kram Bim

 3. Nu vet jag inte hur procedurerna går till i Thailand alls, men rent logiskt verkar det som att det rätta att göra är en anmälning. Bedrägeri är ett brott.
  Även om din advokat är nödvändig för din välgörenhet bör han vara ersättbar. Det är väldigt svårt att arbeta med människor som är öppna för korruption, mutor och finansiella brott. Tänk på att hans bedrägerier lär fortsätta om ingen sätter stopp för det.
  Sen känns mycket av detta väldigt luddigt så jag hade startat en utredning för att tydliggöra så mycket som möjligt. Leta reda på pappersarbeten och liknande.
  Det är tråkigt att detta går ut över barnen (i värsta fall), men jag tycker att allt ska vara transparent i en organisation/verksamhet innan man ens lovar välgörenhet. Försök att reda ut så mycket som möjligt. Finns det möjlighet för dig att sourca någon från Sverige där det är lättare att hantera liknande brott?

 4. Hemsk att det här hände foki men jag är inte heller förvånad. Det här händer alltid folk som har pengar. Det kommer alltid finnas Personer som kommer försöka utnyttja dig. Du är både rik och godhjärtad perfekta kombinationen för att lura på pengar. Jag hoppad bara att ditt goda hjärta inte blir allt för hårt efter alla dessa svik. Däremot har du övertaget nu i den här situationen. Som man säger keep your friends close and your enemies closer. Jag tycker att du ska vara slug och fortsätta på som vanligt, som att du inte vet om det här. Använd tiden till att lösa alla grejer som behöver göras. Ta reda på allt som du behöver veta så att du inte behöver honom. Se om du kan ta på dig mer saker angående välgörenheten och avlasta din advokat eller gå med honom på alla möten osv. Sen när du känner att du har koll på situationen kan du ge honom sparken och tala om anledningen.

  1. Fruktansvärt att din advokat skulle bete sig på detta sätt. Såå ofantligt ”ruttet” av honom att missbruka ditt förtroende. Tyvärr tror jag att om du börjar nysta i detta, så kan det visa sig ha pågått mycket länge och vara mycket mer omfattande än vad du vet just nu. Kan finnas fler situationer där han tagit ”provision” för egen räkning. Tyvärr tror jag att det finns fler än han som skulle kunna handla på likande sätt.

   Lär av det inträffade och var otroligt vaksam i framtiden. Lita inte blint på någon enda person……..Kanske den här personen som avslöjade detta för dig, kan hjälpa dig att hitta bra samarbetspartners och en ny advokat som är reko och pålitlig. Dina vänner i Bangkok kanske kan hjälpa dig att finna en pålitlig advokat. Tycker det var väldigt fint av specialistkillen att berätta för dig, all heder åt honom.

   Inte för att jag vill att det skall gå advokaten illa, även om man kunde önska det. men i Grekland finns det ett uttryck som heter: ola edo plironete…. det betyder: allt får vi betala för här i livet….. dvs gör vi något orätt, så kan man få bakslag på ett eller annat sätt. Ung. som man i Sverige säger: synden straffar sig själv…….

   Håller för övrigt med Marina i det mesta.
   Om du inte redan har sagt något till advokaten eller låtit honom veta att ”du känner till bedrägerierna”, så låtsas som ingenting om du kan det, ta reda på så mycket fakta som möjligt, men framför allt, gör vad du kan för att hitta en ny och mer pålitlig advokat. Intill dess du har löst det med nya samarbetspartners, kommer du nog trots allt att ha behov av din nuvarande advokat då det säkerligen finns många pågående projekt och ärenden med Zoirak utöver välgörenhetseventet i byn.
   Och som Marina skriver, när du har hittat nya partners, så är det dags att avsluta samarbetet med den nuvarande advokaten.
   Var uppmärksam på hans agerande från och med nu. Hoppas att han inte hittar på något motdrag och ställer till det ytterligare för dig och dina företag, den dag han får veta att du känner till bedrägerierna. Var vaksam och håll koll till max, så mycket som möjligt.
   Dessvärre är det nog mycket vanligare än man tror att en del personer försöker få egen personlig vinning när dom kommer i kontakt med personer som har pengar och ett gott hjärta.

   Dock anser jag att eftersom välgörenheten och det planerade besöket i byn är en så pass viktig händelse för byborna och barnen där, så bör det ske som ni har planerat. Alltså advokaten får göra the needful för att allt skall bli som planerat med just detta kommande välgörenhetsprojekt. däremot bör du inte involvera honom i fler kommande välgörenhetsprojekt.
   Styrkekram till dig Foki
   Karma

 5. Hej Foki. Mycket trist att höra jag skulle vänd till nyckelpersonerna och hör med dem lite blandannat. Låt inte det misstag hindra planerna för barnen och det som du tänkt utan fortsätt göra det som du kan och tänkt och vad som känns bäst… Vet att du har mycket just nu och kanske inte rätt tajming men det kommer ordna sig och du har vårt stöd oavsett / Madde:)

 6. Kära Foki, beklagar att detta åter igen har hänt dig. Finns det chans att gå igenom med välgörenhetsprojektet (minns inte hur långt fram den var) eller att anställa någon som tar över det istället för din advokat? Tyvärr kommer den här sura känslan inte att gå över utan varje gång du har något med honom att göra så kommer du att bli påmind om det så jag hoppas att du blir av med honom snabbt. Även att du får kompensation och att han blir fast, men jag förstår att det här är också en väldigt tung process. Håll ut och kämpa vidare! Oberoende hur det löser sig så behöver du göra det på ditt sätt för gå vidare med ett lättare hjärta. Styrkekramar

 7. Mycket tråkigt!

  Du skrev själv att om det inte vore för välgörenheten så skulle du kunna vända honom klacken. Den jag är idag säger bara DO IT! Det kommer att blir konsekvenser med tanke på att han är advokat och i Thailand också, ingen bra kombination. Men att samarbeta känns inte som en lösning.

  Jag kan tänka mig att du har valt att hjälpa barn i extrema utsatta områden, men kan det inte vara undantag den här gången. Thailand är drabbad av översvämning och det är många människor, barn, skolor som är utan hem och vatten. Detta är om du verkligen känner att du måste göra en välgörenhetsresa, skjut upp den annars.

  Du vet nog detta redan och kan säkert det jättebra. Prioritera! Du skrev att din hälsa inte är på topp och hur mycket klarar du av Foki? Du är så himla grym, men hur mycket klarar man som människa?

  Ska också skriva att vi är lika gamla du är en månad äldre än mig och jag kommer också från Thailand och bor i Sverige, jobbar heltid och studerar heltid på universitet. Jag har följt din blogg sen gymnasiet. Detta är min andra kommentar i bloggen. Med tanke på att jag ibland sitter och gråter på grund av stress framför mina studieböcker och är helt förtvivlad. Då brukar en tanke slå mig och den tanken är ”det finns en thai som är jävligt grym” och den personen är du! Jag beundrar verkligen dig!

  Lycka till med dina beslut!

 8. Du ska ju givetvis polisanmäla honom och vända honom klacken, Välgörenhetsresorna får tyvärr vänta om det inte går att lösa på andra vis. Du kan ju inte ”samarbeta” med någon som gjort sig skyldig till bedrägeri, särskilt INTE när det gäller välgörenhet.

 9. Var det din advokat och hans familj som kom och hälsade på dig alldeles nyligen? Det gör det ju bara ännu mer svårt att förstå att han lurat dig. Är det vanligt förekommande i Thailand att man gör så eller är det bara han? :/

  Men om jag var i din situation skulle jag inte göra något förhastat. Du kan behöva tid att reda ut situationen innan du ber honom dra åt helvete och då är det nog bäst att han inte vet att du vet under tiden, så han inte hittar på något mer dumt. Minns inte när välgörenhetsresan var, men jag skulle nog avvakta till efteråt om den inte ligger alltför långt bort i tiden. Då har du förhoppningsvis hunnit fixa en ny advokat och fått lite mer klarhet i vad som hänt.

 10. äsch anmälan för bedrägeri ger fängelse. sen finns de ju bra advokater/ jurister i Norrbotten typ kaiding ellen Vincents juridik byrå. då får ju Norrbotten också en rush, välgörenhet.

 11. Håller med dig! Antingen skickar man materiel till skolan så får de disponera det själva. Så får du åka en annan gång. Hade aldrig låtit personen vara kvar och spela falskspel. Ut med skiten!

 12. Anmäla! Det är inte ok. du som har slitit hårt för allt och verkar som du ’är nära att gå mot väggen. som din kropp har redan reagerat som jag ser. Ta hand om dig och anmäla. Det finns många välgörenheten som kan ordnas. Annars kommer sjukdomen följa dig hela livet ut om du fortsätter vara snäll mot honom.
  KRAM!

 13. Men vad tråkigt att höra! 🙁
  Det är en fruktansvärd känsla att bli lurad av någon man litat på.
  Försök hitta någon annan som sköter välgörenhetsgrejerna! Det är synd om de fattiga barnen drabbas. Men en sån här person kan du inte samarbeta med.
  Även om det känns hemskt (han har ju säkert varit en vän för dig), så är det nog bäst att polisanmäla honom. Han måste ta konsekvenserna av sina handlingar. Annars fortsätter han ju bara i samma bana! Det kan ju till och med hända att han lurat andra än du… Det finns många samvetslösa människor i världen. Oftast män som är giriga efter pengar eller makt… 🙁

 14. Det är inte Bill som är din advokat va?

 15. Men gör du ingen research at all?? Bored du inte ha lite kill på priset och vad det kan kosta, jag menar 10ggr mer i pros är rätt så mycket och du borde väl ha anat något att det är överpris eller är du bara väldigt naiv?
  Tråkigt dock att det har skett såklart!! Keep up the good work!

 16. Så fruktansvärt. Förstår dig fullt ut med att bli lurad (har själv blivit bedragen på en bil. Jag kände inte människan men gav både tillit och förtroende, dumt och naivt nu i efterhand men trots det är det inte jag som har gjort fel, och nu är det ett ärende för polisen) Måste vara tusen gånger värre om man känner personen väl. Jag håller tummarna för oss båda!

 17. Ush vad trakigt att hora! Man tror ju att man borde kunna lita pa sin advokat av alla personer… Om du inte har berattat for honom att du vet an sa hade jag sett till att han inte kan skada foretaget pa nagot satt om du bryter sammarbetet med honom. Aven om du inte tror att han skulle gora det sa visar ju hans beteende att du kanske inte kanner honom sa val som du trodde tyvarr. Jag hade dock inte behallt honom som advokat bara for valgorenhetsresan. Jag vet att det ar nagot du alskar att gora och som ligger dig nara om hjartat, men antingen sa kan du losa det pa annat satt, eller sa kan du ta igen det nasta ar. Det kommer alltid finnas manniskor som behover hjalp och du har manga ar kvar i ditt liv att hjalpa. Du far inte glomma bort att du trotts allt ar den viktigaste personen i ditt liv, och masta satta dig sjalv och din egen halsa forst.
  Lite mer langsiktigt borde du kanske fundera pa hur du vill fortsatta med ditt foretag. Jag forstar att du kanske behover en advokat i Thailand med tanke pa att det ar dar produktionen finns, men det kanns samtidigt som att det tar valdigt mycket av din energi att producera dar. Det ar ju inte forsta gangen du upplever att du har blivit lurad av folk, och som du sjalv skrivit sa har manga Thailandere an trakig syn pa pengar dar man inte tvekar pa att trampa pa andra for att na dit man vill. Overvag om du kanske kan tanka dig att producera nagon stans i Europa for att du inte ska ga in i vaggen av att aldrig kunna lita pa nagon.

  Det ar svara beslut och jag tror att aven om vi ger dig rad sa masta du ga pa din magkannsla i det har.

 18. Brukar sällan kommentera, men kände att det var dags idag. Riktigt tråkigt att höra det som har drabbat dig och speciellt från en person som du ska nu kunna lita på till hundra. Men när det handlar om just såna här saker som pengar så kanske det hade varit bättre om du säger upp all kontakt med honom. Även om han är den personen. Som står för all kontakt med den andra sidan så tror jag ändå att du ska kanske möjligtvis se över och kanske anställa en annan advokat. Även om du nu hade planer att åka på välgörenhetsresa nu i November kanske det bör övervägas och kanske göra vid ett senare tillfälle eller om man donerar men inte kommer dit personligen. För egentligen är det kanske bäst att inte ge din nuvarande advokat för mycket makt som han just nu har. Jag vet att det kanske ser rätt så deppigt ut just nu men det kanske är bäst att klippa alla dåliga saker ut från ens liv och börja om från början. För att ge förtroendet till honom igen tror jag inte är smart. Men allt är självklart upp till dig. ?

 19. Personligen har jag alltid tyckt det vart konstigt med ert (lite för nära kontakt) man har inte riktigt sa nära kontakt med sin advokat.
  Tråkigt och hoppas det blir ordning på det som sett fram mot.

 20. Vad tråkigt att det blev så. Du måste ju polisanmäla så han inte kan lura fler personer.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *