Sleep paralysis

Hur många av er är bekanta med sleep paralysis? Det är i princip när man är vaken men kroppen sover fortfarande typ. Man ser och hör saker runt omkring sig men kan verken röra kroppen eller prata, man blir helt paralyserad. Jag brukar få sleep paralysis under stressiga perioder från när jag var cirka 19 år gammal tills idag. Jag tycker att det inte är läskigt även om det känns lite obehagligt och jobbigt ibland. Sen fick jag höra läskiga historier om att folk har dött av sleep paralysis i efterhand!!! Men jag vet inte vad jag ska tro på eftersom jag har haft det tusen gånger och ingenting farligt har hänt alls. Vissa som blir drabbade av sleep paralysis har sett monster, demoner, skuggor eller liknande också för att de drömmer fortfarande men är vakna samtidigt. Jag har dock aldrig sett några moster men en skugga som liknar en stor man en gång, that’s it. Inom asiatisk kultur tror de mycket på att det är något ”paranomal” som händer med kroppen. I Thailand kallas detta för ”Phee-Amm” som betyder: Spöken tar kontroll över kroppen. 

Jo, varför jag skriver om det nu från ingenstans var att jag hade världens jobbigaste sleep paralysis igår när jag tog en powernap mitt på dagen. Av den lilla korta powernap fick jag sleep paralysis TRE GÅNGER PÅ RAD! Första gången drömde jag om att jag hade sleep paralysis när jag sov i ett flygplan, sen vaknade jag och hade sleep paralysis på riktigt! Detta hände 5 minuter in i min powernap, jag vaknade till och somnade om. Direkt efter det fick jag sleep paralysis igen och det var såååå jobbigt, ville verkligen ha en ostörd powernap och de minuterna kändes som evigheter! När jag vaknade till helt, ställde jag tre alarm med ett par minuter intervaller ifall jag skulle få sleep paralysis igen och det fick jag såklart. Så jag låg där och väntade på att klockan ska ringa. När klockan ringde släpptes allting. Det är mitt enda trick som jag har för att få vakna ur sleep paralysis. Haha, måste nog avstå från powernaps i ett par veckor nu.

Samtidigt fick jag reflektera över vad det är som gör mig så himla stressad att min kropp reagerar. Har skrivit upp allting och ska med min egen takt jobba mot det. Tur att jag åtminstone är i en glad period just nu så det blir kanske lite enklare att hantera allt undermedvetet stress. 

Har ni upplevt sleep paralysis nångång? 

26 kommentarer

 1. Sleeping paralysis är obehagligt, Jag brukar också få flera gånger under en period oftast om jag är lite stressad i vardagen. Skönt att du inte drömmer samtidigt för det är jätte obehagligt, får varje gång att det är någon i rummet och jag kan inte röra mig ( precis som en demon eller spöke/männiksa)

 2. Men shit, låter sjukt läskigt!

 3. Jag har läst om visa personer som har sömnparalys fast att jag själv aldrig haft det. Min lärare hon har haft det. Vad läskigt det låter det låter egentligen

 4. Min mamma drabbas av det ibland, men hon har aldrig sett det som ett problem. Hoppas det inte drabbar dig på något negativt sätt.

 5. Har haft det en gång! Då såg jag en liten tant en bit bort, sedan någon meter framför mig, som precis varit i min dröm innan jag vaknade, Lite obehagligt men också himla fascinerande!

 6. Det händer mig ibland. Jag vaknar och ser saker. Tänker inte alls på om kroppen är ”rörlig” eller inte. Tänker mest på de otäcka sakerna jag ser.. oftast insekter som är onormalt stora (typ som meloner) eller skuggor som rör sig i rummet. Otäckt ja, men jag är inte rädd för det alls… att dö av sånt måste vara en på miljonen. Det är nog mycket vanligare än vi tror 🙂

  1. Alltså att ha det.. inte att dö av det 😛

 7. Ja! Första gången jag hade det så var det som en demon/skugga som kom emot mig i sängen. Sen har jag haft det flera gånger men utan att se något. Obehagligt men länge sen jag hade det. Var också i mina stressade situationer.

 8. Viktoria

  Jag har aldrig haft det vad jag vet och det är jag glad över. Det verkar både jobbigt och läskigt!

  Du kanske skulle kunna testa meditation om det är stress det handlar om!

 9. Erics och Smillas Farmor

  Lyssna på kroppen och slå ner på farten. Inte bara för ett kort tag utan för alltid. Om du ej tar det på allvar, så blir priset du får betala väldigt högt. Vet det av erfarenhet för inget blir sig mer likt igen.

  1. Jag håller med här.

 10. Jag har nog aldrig haft sömnparalys men jag brukar prata och gå i sömnen. Jag tror liksom att jag är vaken men jag säger konstiga saker och får för mig att jag är någon annan som lever i en annan värld. Sen går jag och lägger mig och vaknar. Haha

 11. Mitt knep är att vakna ordentligt, brukar få det ibland. Speciellt om jag somnar direkt efter DÅ händer det igen. Så brukar sätta mig upp och vakna till – sen somna igen utan att få det.

  Det är så obehagligt, jag öppnar aldrig ögonen men det känns ofta som att jag glider ur sängen ner emot golvet, usch haha! *tvingar* mig själv att vakna (kan faktiskt styra drömmar, sjukt men sant. Typ om jag vill flyga i drömmen för att det är coolt, säger jag bara till mig själv ”jag vet ju att jag drömmer nu så vill passa på att flyga när jag kan” så bara gör jag det)

 12. Har upplevt det en gång för många år sedan, jag låg på sidan och vaknade av att en hårig varelse höll fast mig bakifrån och jag kunde inte röra en muskel. Men då visste jag inte vad det var och funderade länge på hela händelsen. Det var först för ett år sedan som jag läste om sömnpatalyser och kunde koppla ihop det med denna otäcka händelse.

 13. Min storebror var med om det två gånger och tyckte det var jätteobehagligt första gången. 🙁 Andra med förresten.

 14. Riktigt obehagligt! Har hänt mig ett antal gånger, oftast när jag varit på jobb med sovande jour. Det hände även en natt när jag sov i en djungel i Kambodja, vår ute på en tur med övernattning och hörde skrik från skogen. Låg i en hängmatta helt paralyserad. Förstod inte att det var inbillning utan fick fråga de andra dagen efter om någon skrek.

 15. Hej! Jag har varit med om det flera gånger i ca 10 års tid. Det började egentligen i 17 års åldern då jag kände mycket stress och press i gymnasiet. Det läskiga med mina sömn paralyser är att det har känts som att jag ibland lämnat min kropp. Det har alltid börjat med att jag inte har kunnat röra mig. Sen har det känts som att kroppen vibrerar och att jag tillslut ”lossnar” från kroppen. Detta har inte hänt så ofta (ett par gånger) då jag har spjärnat emot och försökt väcka mig själv innan det händer. Det som har varit riktigt otäckt är att när jag ”lossnat” från kroppen har jag kunnat se min kropp ligga kvar i sängen medan jag själv sitter upp. Detta hände i början och var så verkligt att jag blev helt skräckslagen till en början. Läste sedan om uku (uturkroppenupplevelser) och allt stämde in (om det nu finns ngt sådant). Jag är inte rädd längre och får det inte så ofta som tur är men läskigt har det varit till och från.

 16. Jag får sleep paralysis då och då, men det hjälper mig även till klardrömmande ibland.

  Brukar du klardrömma? (Lucid dreaming).

  Lucid dreaming kallas det när man plötsligt blir medveten om att man drömmer och ofta kan styra vad som händer i drömmen, till exempel att man bestämmer sig för att flyga, eller förändra något i drömmen.

 17. Såna drömmar är så läbbiga, har hänt många gånger på mej oxå. Nu var det nog rätt längesedan det hände men fyy att inte kunna röra sej, man får ju panik! Ibland har det varit så att jag sätt min kropp ligga där medans jag står bredvid eller stått en bit ifrån och se saker hända.

 18. Väldigt obehagligt när man får det. Jag får det då och då…

 19. Hej! Gud så jobbigt. Har själv aldrig haft det.
  Ett tips kanske för att lugna ner lite, prova att meditera. Det finns t o m bra appar för det, Insight Timer är min favvo! Ta en ”smile meditation” 😀

 20. Läs lite om astral projection :)) det är när man under en sömnparalys kan kliva ur kroppen med ”själen” eller vad det är. Jag brukar ha paralyser men sedan jag läste om astral projection och började träna på det blev inte paralyserna lika läskiga längre utan mer ett tillfälle att träna hehe:))

 21. Sömnparalys är faktiskt ganska ovanligt, varje människa brukar oftast bara få de en gång under hela sin livstid. Sen finns det ”vi andra” som får det om och om igen. Det här med att man ser monster osv är för att man kan hallucinera under sin sömnparalys, ja typ att man drömmer fast man är vaken, riktigt obehagligt.
  Jag får sömnparalyser flera gånger i månaden och oftast då den värre sorten när jag ser folk/monster/andar osv. Dock varje gång så vet jag att det inte är riktigt och att jag har sömnparalys men får fortfarande lika mycket obehag och panik. Det värsta är när jag vet att min sambo är bredvid mig i sängen men att jag inte kan vända mig om eller röra honom så han kan ”väcka” min kropp..

 22. Jag får sömnparalyser ibland när jag vilar på dagarna. De första gångerna blev jag väldigt rädd och tänkte typ ”tänk om kroppen hamnar på mage med ansiktet mot kudden, då kvävs jag ju till döds eftersom jag inte kan röra på mig” men nu för tiden så väntar jag bara ut det…

  Men tycker fortfarande att det är obehagligt. Är liksom som att hjärnan vaknar innan kroppen..
  För mig kommer det nog oftast när jag är väldigt trött och lägger mig för att powernappa.

  Skönt att läsa om fler som för det! Kram ☺

 23. Fick det n gång eller flera gånger, beroende på hur man räknar. Det värsta var att jag vaknade från en mardröm där jag blev jagad. Jag vaknade och kunde inte röra mig och jag somnar om för att komma till samma mardröm igen!!!! och så upprepade det sig typ 3 ggr eller nåt. Andra och tredje gången fick jag panik för jag vill INTE komma in i mardrömmen, vilket jag gjorde…. försökte ropa på min sambo som då var vaken i ett annat rum, men kunde inte,,sjukt obehagligt.

 24. Fick det pga jetlag när jag skulle napa i någon timme i min lägenhet i Japan förra sommaren. Vart skitläskigt och kändes som att jag var iakttagen 🙁 Jätteobehagligt!!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *