Vi vet att Baggiz är mullig

Hey fina ni, 

När jag kom in i bloggen idag såg jag några oroliga själar som kommenterade att Baggiz är fet. Förstår att ni är oroliga, och menar väl. Men det är inget nytt för oss. Vi har sen åratal tillbaka pratat med veterinären, håller oss uppdaterad, kontrollerar hans kost och se till att han lever ett hälsosamt liv såklart. Ni kanske inte kommer ihåg men läs gärna det här gamla inlägget hur jag pratade om Baggiz vikt sist. Det var 8 månader sen och många av er har nog redan glömt bort? 🙂

Baggiz äter light mat och får ingen kattgodis heller. Hemma kontrollerar vi hans kost genom matautomaten. Men när han är ute och jagar, hur många råttor eller fåglar han har ätit kan vi tyvärr inte kontrollera. Vi kan inte heller tvinga honom att vara inne när han är mer som en utekatt än innekatt. Baggiz är kastrerad vilket gjorde att han blev stor väldigt lätt, sedan har även hans ras lätt att samla på sig lite hull enligt veterinären. Men han har faktiskt gått ner i vikt sen han kom till oss, det kanske inte syns så mycket eftersom pälsen fluffa upp honom lite men löshuden över magen var tecken från bantingen. Jag kan känna Baggiz revben när jag klappar honom på sidan vilket är också bra tecken.

Baggiz klättrar upp och ner för bergen bakom lägenheten dagligen utan problem. Vi har en skog här bakom som han hänger på dagarna. Kommer ni ihåg hur vi gick med Baggiz i koppel under första perioden som han flyttade in? För att han ska lära känna området. Han var otroligt rädd för allt och alla. Han var rädd för människor, för hundar och andra djur. Idag är han jättetuff, han går ut själv, hälsar på grannar och kan gå bredvid grannens hund utan problem. En gång muckade han bråk med hunden t.o.m., haha. Vi är så stolta över Baggiz och hur miljöträningen som vi gjorde med honom har gett resultat.

Tror mig, vi älskar Baggiz och vill hans bästa. Vi ringer till veterinären om det minsta lilla. Ibland lite överdrivet… hittade ett främmande djur i hans päls förra veckan och trodde att han skulle dö typ. Vi älskar vår son och vill att han ska leva länge, vi tänker alltid på hans bästa.

Tur att Baggiz inte läser min blogg. Annars skulle han nog bli ledsen om han ser hur folk kallar honom för en fet liten rackare. Stackars liten, inte lätt att vara offentlig. Precis som människor har han också känslor! 

Baggiz för 8 år sen och nu. 

Baggiz var ungefär 7-8 månader på den första bilden. 

13 kommentarer

 1. Hej Foki!
  Hur mycket småvilt Baggis äter när han jagar behöver du inte vara orolig för, mina föräldrar hade exakt samma problem med sin kastrerade hankatt och veterinären sa att småvilt är ”hälsokost” för katter och att de inte skulle oroa sig för hur mycket sådant han åt 🙂

  Ha en fin vecka!

  1. Vad kul att höra! Då behöver inte vi vara oroliga över det. Baggiz är en riktig jägare han, en gång tog han en fågel här på balkongen och vi vet inte hur han lyckades. Vi hörde bara hur en fågel skrek på balkongen och sprang dit för våra liv för att rädda den där stackars fågel. Alltså, Katter… men man älskar dem så himla mycket! <3

 2. Åh! Har ni sådant där gpshalsband? Fungerar det bra i sådanafall? Vill kunna släppa ut mina innekatter ibland men jag är lite för feg. Lite jobbigt att gå ut med alla tre i koppel så hade varit skönt att kunna släppa ut dem men vill ha koll på vart de är då 🙂

  1. Japp! 🙂
   Dock är det inget sånt halsband som vi kan se på kartan var han är. Men vi har en apparat som tillhör halsbandet som visar åt vilken riktning han befinner sig i. Den piper högre och högre ju närmare vi kommer till Baggiz.
   Har du testat varit ute med någon av dina katter för att se hur dem reagerar? Om dem gillar det? Baggiz är van med att springa ute sen han var liten nämligen, speciellt i koppel. Sedan fick Baggiz bo hos Bills mamma under en period när Bill var utomlands och vi fick miljöträna Baggiz igen.

   Det krävs verkligen tålamod! Men gör det som du tycker känns bäst för dina katter! 🙂

   Kram!

 3. Jag tycker han ser fin ut och så länge han kan springa och tvätta sig utan problem tror jag inte det är någon fara. Min kisse är extremt lat samt kastrerad så han får också äta speciellt foder. Hehe

  1. Tack vad du är snäll, Baggiz hälsar så gott. Han är alltid söt i våra ögon! <3
   Japp, han är fortfarande en ninja-katt och kan tvätta sig vilket är bra också!

   Haha, vilken softis katt du har 😉 Vilken ras är det?

   Kram!

   1. Han är en ragdoll. De är ju lite kända för att vara mer åt det runda och latare hållet. Hehe XD

   2. Haha, så söt! Men gosiga är dem minsann 😉 <3

 4. Tänk på hans hälsa, det är inte bra för katter att vara överviktiga. Köp bra foder åt honom.

 5. Vissa katter ser mulliga ut tack vare pälsen, precis som du skrivit. Merlin har exakt samma problem, men viktmässigt är han normal.

  Om Baggiz verkligen är överviktig men äter rätt är mitt tips att hålla honom aktiv med lek en liten stund varje dag. Precis som Jenneli skriver så är det viktigaste att han klarar sina dagliga behov. För övrigt tycker jag att han ser frisk ut, och det är det viktigaste. Det är väldigt bra att veterinären är inblandad också så att du får råd från en professionell källa!

 6. Baggis är fin!!

 7. Det är supersvårt att banta en katt ibland! Min kompis har en suuperfet katt som vi försöker banta ner. Vi provade dyrt dietfoder men det fungerade inte, så nu har vi fått tipset att använda bara blötmat med hög kötthalt för att få bort kolhydraterna (katter behöver inte spannmål alls. Hundar är tåligare där)
  Har ni funderat på BARFkost åt Baggiz?

  Jag vet hur svårt det kan vara, jag hejar på er! vi jobbar och sliter här borta också. Precis som hos människor fungerar faktiskt inte allt alltid på olika individer, det är mycket som spelar in. Därför kanske inte alltid veterinärens råd alltid passar just individen (men värdefulla är de alltid, jag har massa respekt för veterinärer och läkare)

 8. Barf kanske vore något? Väldigt lätt med märket Mush. Å håll ett öga efter spannmål i maten! Det är ingenting katter behöver alls i sin mat.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *