Mina livsplaner

Wow, sitter här och räknar för mig själv. Det tog mig typ två år innan jag ens kunde lansera Zoirak officiellt och vi har hunnit ändra sååååå himla mycket på vägen innan vi hittade hit, innan vi hittade oss, var vi vill vara, vad vi står för och vad vi vill tillföra. Vi vill verkligen göra det bästa möjliga.
Så många inspirerande människor som jag har träffat på vägen, framförallt ni läsare som alltid har varit vid min sida och kommit med förslag, idéer och stöd när jag behövde det. Utan er skulle Zoirak inte kännas så här komplett som den är idag, men vi har mycket kvar framför oss kära ni, det kommer inte att sluta här.

Idag hjälper vi otroligt många människor p.g.a. vårt arbete. Vi lägger grund till en bättre framtid och skapar möjligheter till dem som behöver det som mest. Vi delar med oss av våra resurser till bönder och de fattiga för dem att kunna livnära sig genom ekologiskt jordbruk där de får mat på bordet och extra inkomst från skörden. Vi vill ge något som är hållbart och som kan gå i generationer, därför är jordbruk det tryggaste alternativet då klimatet i Thailand är gjord för det. Vi ger utbildning och frihet. Vi tänker även på deras barn och barnbarn, vi bygger skolor, tillför med skolmaterial och allt som barnen ska ha för att få en trygg grund inför framtiden och ger dem den utbildningen som de behöver. Framförallt ska barnen ha kul, kunna leka med sina kompisar på dagarna och få vara barn. Samhället går så himla fort fram, de som är vana med att kunna leva enkelt har blivit påtvingad till att leva mer komplicerat liv p.g.a. att städer växer. De hänger inte med, speciellt utan utbildning. De som har råd att gå skola har alltid försprång och de som inte har den möjligheten blir bortprioriterade. Därför kom vi in och hjälper till.

Under perioden December till Februari har vi åkt upp till den norra delen av Thailand och byggt skolor och skollokaler till bergsfolket. Efter februari är det omöjligt för oss att åka upp dit då vägarna där inte är hållbara och blir superfarliga p.g.a. regn. Tack till min advokat som har koll på projektet, åkte upp dit för att se till om allt är ok och att lokalfolket har allt de behöver.

Nu renoverar vi och bygger fler lokaler till skolor i civilisationen, i det området där flesta av våra bönder är. Fick bilderna från en av fröknarna som jobbar i skolan, hon sa att hon ska skicka fler bilder när lekplatsen och matsalen är på plats. Idag sitter barnen på golvet och äter.  

Ni vet hur jag nästan gick in i väggen tidigare eller hur? Men det misstaget vill jag absolut inte upprepa igen. Att plocka upp jobbet den här gången har jag verkligen tänkt genom alla delar ordentligt. Vad vill jag göra med mitt liv? Vad är mitt mål? Vad är mitt syfte? Jag har under många år brunnit för välgörenhet och fått så mycket tillbaka från folket jag möter. Därför måste jag skapa möjligheter för mig att kunna fortsätta. Jag jobbar för att ha möjligheter att ge lättare sagt. Istället för att starta en ”organisation” så gör jag så här istället, för att jag vill känna att vi har jobbat för att förtjäna alla slantar.

Nu är hela mitt företag baserat på välgörenhet, där vi skapar möjligheter till att kunna hjälpa andra människor. Vi är noggranna och går verkligen in i varenda minsta detalj där vi inte skapar någon form av konsekvenser för människan, djur och natur. Därför har vi den här inriktningen där vi tänker främst på miljö när det kommer till utveckling av alla våra produkter. Vi har såklart mycket kvar att lära oss, har gjort misstag här och där, klivit fel och tagit dåliga beslut men vi måste tillåta oss att göra det liksom. Annars lär vi oss inte. Därför är det superviktigt med feedback. Utan feedback kan vi inte utvecklas. Vi är glada när vi får bra respons men också lika glada när vi får in klagomål för att det ger oss möjlighet att göra saker och ting bättre än vad det är.

Nu försöker jag lägga en stabil grund i företaget där jag knyter ihop alla mina konsulter, fabriker och frilansare till att kunna jobba och göra magi i företaget. Jag har bestämt att jag ska vara ”ensam anställd” så länge jag bara kan. Att ta hand om en massa personal var verkligen min svaghet. Även om den här lösningen som jag har nu kostar lite mer i längden så mår jag mycket bättre metalt. Jag vill inte känna att jag måste gå till kontoret varje dag där jag vakar över att personalen gör sitt jobb. På samma sätt där jag vill vara fri vill jag att alla som jobbar med mig ska känna den friheten också. De får liksom jobba hur de vill så länge vi klarar uppgiften till en deadline som är satt.
Med den här lösningen kan jag i framtiden ha lite mer rum till att jobba mer med den kreativa delen som jag älskar att göra över allt annat. Jag ser inte mig själv som en entreprenör, utan mer som en visionär. Jag vet vad jag vill, gå på känslor mer än logik, jag bryr mig inte hur mycket mitt företag omsätter och tjänar. Klart att den måste gå runt för att jag ska kunna fortsätta göra det jag älskar och brinner för.

När jag kom tillbaka till Sverige i slutet av i Januari har vi tittat på en större lokal i Jokkmokks komun där jag växte upp. Jag vill ha en fabrik här i Sverige också, kommer nog att ta ett tag innan vi kommer igång men det är bra att vi är ute i god tid, samla på oss all information som vi behöver, fixa med alla papper, intyg o.s.v. Hittade en lokal som förr i tiden var en syfabrik nära där mamma bor, perfekt tänkte jag men vår granne som har snöskoter-affären hann köpa lokalen. Bra köp för honom! 🙂

Jag vill bygga en fabrik där uppe p.g.a. att det finns så få jobb i kommunen och jag vill bara skapa fler jobbmöjligheter. När den dagen kommer måste jag förmodligen anställa folk eller göra en konsultlösning på den också kanske? Anställer ett företag som anställer folk och tar hand om allt. På ett villkor att alla som ska få jobb måste bo i kommunen.

Om vi någon gång ska komma igång med e-commerce delen har vi hittat lösning där vi inte behöver ta hand om den biten heller. Det finns jättemånga ”drop-ship” företag som tar hand om hela e-handel lösning vilket är bekvämt och vi kan ha lagerstationer i alla länder som vi ska sälja så att det inte blir någon problem och förseningar med leveranser och liknande.

Den här gången gör jag allt för att skapa så mycket frihet som möjligt genom mitt jobb. I framtiden när jag har familj och barn, vill jag inte att mitt jobb eller karriär ska ta över. Jag vill kunna vara hemma med familjen, jag vill leka med mina barn, jag vill upptäcka världen med mina små och jag vill inte missa en enda sekund av deras uppväxt.

Jag vill leva ett liv med syfte där jag gör något som jag känner mig stolt över, om jag går och dör imorgon vill jag känna att jag har gjort något för andra. Att jag har gett så mycket jag kunde och dela med mig av det jag kan.

Min livsstil nu är annorlunda jämfört med hur det var för ett par år sedan, jag är inte materialistisk. Hellre lägger jag 20 tusen på att göra skillnad i världen än att köpa skitdyr grej som bara står i garderoben eller kunna visa upp som status grej. Har absolut ingenting emot andra som gör det, alla har olika prioriteringar i livet och det finns inget rätt eller fel. Men jag är tacksam att jag kan unna mig livets bekvämligheter, resa och upptäcka världen! Personligen får jag ut mycket mer av upplevelser än det materialistiska.

När jag skapar vill jag skapa något som är hållbart, något som håller länge. Om jag skapar kläder eller väskor blir det samma tänkt precis som mina skönhetsprodukter. Vi vill leva länge i den här planeten så vi måste börja välja något som är hållbart för vår planet.

Nu ska vi få det här att rulla framåt och skapa en trygg grund. Oavsett hur nere och omotiverad jag kommer att känna mig lite till och från ska jag aldrig ge upp. Inte när man har kommit så här långt på vägen.

Tycker ni att jag är på rätt spår? Ni som har följt mig länge, vad tycker ni om utvecklingen och mina beslut som jag har kommit fram till idag? 

31 kommentarer

 1. Du är verkligen på rätt spår! Genom att vara det tar du även med dig fler människor på vägen till det rätta spåret! Jag tror att väldigt många inspireras av alla små och stora saker du gör för andra och för dig själv. Det verkar inte ha varit väldigt lätt för dig att komma dit du är idag men jag gillar verkligen ditt tålamod och ditt mod!

  1. Tack Natasha, tack tack tack och hjärtligt tack. Du har förmodligen sett och följt med under den här resan, det har verkligen inte varit lätt som du säger. Så mycket som har gått fel men nyckel till hur jag hamnar här idag är verkligen tålamod och det positiva tänket! Kram <3

 2. wow foki, du har ett hjärta av guld. Du inspirerar verkligen mig

  1. Ödmjukaste tack finaste Emma! Din kommentar ger mig så mycket glädje och energi! <3

 3. Det är verkligen fantastiskt att se hur snabbt din resa har hjälpt människor. Tycker du är en underbar förebild och jag önskar verkligen att fler verksamheter delade dina visioner.

  Just för att du är så viktig är det också bra att du tar vara på dig själv (detta gäller alla andra med såklart för alla är viktiga). Ju mer du gör för dig själv, desto mer kan du göra för andra.
  Du är makalöst bra!

  1. Underbaraste du <3 Jag vet att jag har sagt det här många gånger redan men vill bara tacka dig igen, tack för att du alltid har varit vid min sida och stöttat mig hela vägen hit. Du har gjort så mycket här, genom att komma med dina feedback och idéer! Jag uppskattar detta enormt. Det är du som är makalöst underbar! Kram <3

 4. Foki du är så sjukt duktig! Fortsätt kämpa på! Själv väntar jag på ditt shampoo och balsam som mamma beställt åt mig 😀 velat prova dina hårprodukter sen de lanserades och nu ska jag äntligen det!
  Skickar massor med kramar!

  1. Hjärtligt tack Sandra <3 Ååååh, vad kul! Ska bli spännande att höra vad du tycker sen! Maila mig gärna om du kommer ihåg eller orkar <3 Stor kram till dig! <3

 5. Så fint och bra skrivet. Du och din väg är vad vi behöver mer av här i världen! Gör ditt bästa, kram!

  1. Tack för ditt pepp och stöd! Jag ska göra mitt bästa! Alla ni som hänger här, ni som kommenterar och ni som följer resan är en del av allt jag gör också. Det är ni som ger mig inspiration! Kram <3

 6. Jag har trott på dig hela tiden och blivit lite irriterad över dem som försöker hitta fel hos dig som inte finns och som inte kan se vad som är vad.

  Jag tror på dig och det du kan och vill göra.

  1. Tack för förtroendet <3
   Ja, Det är så himla synd, men det är baksidan av internet lite grann. Jag kan inte gå runt och vara rädd för vad andra tycker, jag måste fokusera på mitt och göra min grej, världen behöver lite färg och jag vill vara med att färga den! 🙂

   Tack för din kommentar! Det betyder otroligt mycket för mig,
   Kram <3

   1. Men snälla HMM, det är väl underbart att kunna leta efter fel hos andra utan att kunna hitta nå’t.

 7. Du är verkligen en kämpe, önskade fler kunde tänka som dig. Känns som att världen hade varit så mkt bättre du. Keep up the good work?

  1. Trots att din kommentar är kort så ger den mig så mycket glädje och inspiration. Tack för kärleken och pepp! <3 Kram!

 8. Men wow Foki, vad långt du har kommit i både mognad och insikt om att vi människor håller på att konsumera sönder vår planet samt på ett personligt plan där du har kommit till insikt med att verklig lycka kan man inte köpa. Fint att läsa om ditt arbete, fortsätt så. Kram

  1. Ödmjukaste tack för din kommentar fina Jessica <3 Det tog ett tag, men jag är glad att jag äntligen har hittat vad som verkligen räknas i livet. Tack igen för din kommentar! Den ger mig så mycket inspo-boost till att fortsätta med det jag gör! Kram <3

 9. Om du vill satsa att ha lokal i Norrland. När du hittat en. Då skulle jag tycka att du och Bill flyttar däruppe . Då hinner du vara där och hjälpa framtida anställda, nära till fjälls som du behöver koppla av och lättare för dig att pendla. Annars blir det mycket för dig att pendla till Norrland och Thailand.. du är inte samma som de andra bloggar. De tänker mest på karriär och pengar.. du tänker på alla hur de kan få jobb via dig. Men glöm inte dig själv oxå. Du är en varm person ❤️ Lycka till med allt.

  1. Jaaaaaa 😀 Jag vill verkligen flytta, ingen frågan om det! Vore en dröm att få bo nära mina föräldrar igen. Jag har varit borta så himla länge och jag längtar hem. Jag vill vara nära min familj. Det gör ont ibland att jag måste prioritera var jag måste befinna mig. Brukar fråga mig själv lite till och från om det är rätt prioritering eller inte, haha 🙂

   Miljoner tack för din underbara kommentar och lyckönskningen.
   Kraaam <3

 10. Imponerad av dig. Du är jätteduktig och inspirerande. Kram Bim

  1. Fina du! Jag är glad och uppskattar verkligen att du lämnar lite glädje genom din kommentar här. Kraaam <3

 11. Jag tycker verkligen du är på rätt spår! Fler stora företag måste börja tänka på att vi faktiskt bara har en planet och den ska vi alla leva av en lång tid framöver. Sen ligger det lite i tiden att börja konsumera mer medvetet och med kvalité som mål snarare än kvantitet. Tycker det är superbra att du följer med i den utvecklingen. 🙂

  1. Ja! Jag har såååå mycket åsikter kring detta och vill så himla gärna diskutera hur viktigt det egentligen är. Men samtidigt måste alla få göra sitt och man kan inte riktigt tvinga någon till att göra saker som de inte vill.

   Kul att du har samma tänkt! Det gör mig så glad.
   Tack för ditt stöd och din kommentar! Ta hand om dig fina du! <3 Kraaaaaam!

 12. ”Vi vill ge något som är hållbart och som kan gå i generationer,”
  Då skall du ge din snygga mor några barn-barn att gulla med.
  Kanske hinner hon då även med att träffa sina barn-barns-barn.

 13. Så otroligt bra skrivet! Du är en sån fin människa. Vet inte riktigt vad jag ska kommentera men vill så gärna bara skriva något när du ger så mycket till alla oss andra, i hela världen till och med. Lite konstigt men blir typ stolt när jag läser om det du och dina kollegor arbetar med. Jag brukar inte tänka så mycket på ”köns-frågor”, men blir stolt som kvinna när jag vet att du som är kvinna är en sån bad-as-förebild. ’Du ger så mycket inspiration och glädje, inte bara till tjejer/kvinnor utan till alla. Jag har inte det drivet du har men det gör inget för alla är olika, och det är väl tur det, men jag är bara så glad att du som har sånt driv får komma ut i världen och visa upp hur man kan förändra och kan lyckas med saker bara man vill och vågar. Fortsätt så här. Du är gryym! <3

  1. Och… jag vet inte hur jag ska svara! Blev så rörd av din kommentar <3
   Tack fina du! Så fint av dig att du tog din tid att lämna den här fina kommentaren. Jag är så stolt och glad hur fina läsare jag har och hur många av er faktiskt har hjärtat av guld när ni stöttar mig i allt jag gör. Ibland känns det lite overklig då vi egentligen är främlingar för varandra men vi bryr oss om varandra. Oavsett om du har driv eller inte så har du precis gett mig ännu mer driv till att fortsätta, så… du har en stor del i det jag gör också ska du veta! 🙂 <3 tack för att du följer bloggen!

   Kram <3

 14. Underbart Foki, jag tror inte det finns någon som inte håller med dig här eller uppmuntrar ditt sätt att tänka! Fortsätt vara fantastisk!

 15. Hej Foki!
  Jag har följt din blogg i många år. Först var det ditt Japan-intresse som intresserade mig. Jag älskade själv allt det gulliga och ytliga. (Nu vet jag att landet är så mycket mer! 🙂 )
  Sen började våra världar kännas så olika. bloggen kändes helt enkelt inte mera intressant… Förlåt om jag låter elak, det menar jag inte, men bloggen började kännas som en av alla dessa ytliga modebloggar skrivna av rika tjejer… Men jag slutade ändå aldrig läsa din blogg, det fanns liksom något som gömde sig och väntade på att komma fram. 🙂
  Din blogg har de senaste åren blivit mera jordnära och fått ett slags djup. Man känner att det verkligen är du som skriver och att det är äkta. Man vill vara din vän! 😀
  Du gör så mycket som är fantastiskt för världen och de som behöver det… Jag blir så glad över att läsa om allt ditt arbete och engagemang. Det behövs flera eldsjälar i världen! Tack för att du delar med dig av ditt inspirerande liv!
  När dina produkter hittar till Finland kommer jag absolut att stöda ditt arbete! 😀

  1. Underbaraste Malin <3

   Absolut! Jag håller med dig och säger inte ifrån. Jag är supertacksam att du har följt bloggen så länge ska du veta. Alltså, du av alla människor har verkligen varit med under utveckligen. Jag är otroligt glad och tacksam för det! Tack för att vi har hållit ihop så länge och jag hoppas på flera år till tillsammans <3

   Ödmjukaste tack för alla komplimanger, det känns genuint. Jag är superrörd! Tack! Jag är stolt att jag har dig som min läsare.

   Kram <3

 16. Jag blir helt tårögd av hur genuint underbar du verkar vara. Dina planer, vad du står för, hur långt du kommit i livet och allt du gör för dina medmänniskor. Om världen hade fler Fokis så hade den inte sett ut som den gör idag. Jag hoppas och tror att allt kommer gå vägen för dig. Med dina visioner om framtiden kan inget gå fel, det kan vara tufft, jobbigt och slitsamt, men det kommer vara värt det och det kommer bli bra! Du är grym, glöm aldrig det!

  1. Finaste Katja. Och jag blev helt tårögd av den här kommentaren. Tack så mycket för att du tog din tid att lämna lite pepp här! Det är mina läsare och människor jag möter som främst inspirerar mig faktiskt, jag har dem att tacka 🙂
   Jag håller verkligen tummarna, att saker och ting går för sig. Tack så himla mycket för lyckönskningen. Jag behöver nog det på vägen.
   Tack tack tack igen för din fina kommentar!

   Kramar

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *