Jag och Baggiz noterar

Har varit ute med Baggiz en liten sväng, vi har suttit på berget med utsikten över vattnet och solade lite, det är nästan 20 grader här i Stockholm! Sommaren är häääär! Jag tog också med mina hemgjorda sushi och hade picknick med Baggiz som för övrigt äääääälskaaar sushi! Nu ligger vi här i sängen och noterar era åsikter kring naturlig VS kemisk. Jätteintressant att läsa.
Personligen har jag ingenting emot medicin som är kemiskt framtagen. Men kemikalier som finns i skönhetsprodukter som vi använder varje dag som faktisk är farliga för människans och djurens hälsa i längden är inte ok och kommer aldrig att vara ok, speciellt om de är icke nedbrytbar i naturen. Många av er verka hålla med om den punkten så det känns skönt att läsa!

Här är en lista på kemikalier som vi aldrig kommer att sätta i våra produkter, har fått listan av vår produktutvecklare som i sin tur har fått den från en läkare. De skrev listan på Thai så jag hoppas på att jag har översatt det här rätt nu.

Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate (SLS)
Är ett medel som finns i många rengöringsprodukter och innehåller både natrium- och ammonium sulfater som är kända för att vara cancerframkallande samt orsakar leverskador, depression, diarré, hudutslag och ögonskador.

Triclosan
Har höga gifthalter, bör undvikas till varje pris. Triclosan kan ackumuleras gifter i våra fettceller och orsakar irritation på huden, ögon, lungor samt giftigt för organsystemet (Organsystemet består av: Huden, skelettet, musklerna, matsmältningssystemet, andningssystemet, lymfsystemet, hjärt-kärlsystemet, nervsystemet, det endokrina systemet, urinvägarna och fortplantningsorganen).

Polyethylene Glycol (PEG)
Som oftast hittas i hårbalsam, PEG innehåller farliga dioxinhalter. Dioxiner har en direkt koppling till cancer och kan även vara giftigt för vårt organsystem.

Potassium Sorbate och Parabener
Används som konserveringsmedel i hårvårdsprodukter. Dålig för huden och organsystemet.

Phenoxyethanol
En annan konserveringsmedel som används i kosmetika och hårvårdsprodukter. Giftigt för organsystemet, är irriterande för huden, ögon och framkallar kräkningar. FDA (Food and Drug Administration) varnade t.o.m. att Phenoxyethanol kan orsaka avstängningen av det centrala nervsystemet.

Quaternium-15
Är en annan typ av ammoniumsalt som används som konserveringsmedel i hygienprodukter. Definitivt ohälsosamt och giftigt för hälsan eftersom den är extremt cancerframkallande och bör undvikas till varje pris.

Retinyl Palmitate
Kan skynda på processen och utvecklingen av hudtumörer, vilket gör det cancerframkallande. Giftigt för organsystemet.

Dimethicone
Är den sämsta sillikonen som finns, orsakar torr och irriterad hårbotten, hud och ögon. Extremt svårt att tvätta bort och det värsta av allt, icke biologiskt nedbrytbart och hemsk för miljön.

________________

Man kan faktiskt undvika att sätta kemikalierna i skönhetsprodukter ovan, det finns liksom inget syfte med det förutom att de är billiga och effektiva i kort sikt. 

Ni får jättegärna fylla på den här listan över farliga kemikalier, ni som har kunskap. Rättar mig gärna om jag har fel också. 🙂 

P.s. Baggiz tycker inte om tanken på produkter som testas på djur och jag som mamma måste vara en bra förebild för honom!!!

9 kommentarer

 1. Vad bra att du sa det!!! Jag har en produkt som har cocussodium sulfate. Ska det vara dåligt den är ifrån Maria åkerberg ?

  Du är en jätte snäll person !! Det är värkligen bra att du tänker på andra om det här!!

  Jag tror att jag kommer testa någon av dina produkter någongång för att du värkar tänka på andra och naturen ?!!Och det är viktig!!!

  Jag fick den produkten av min mamma i julklapp. Den produkten kostade mer än 200 kr där det stod att det var på

  1. Jag kan tyvärr inte bekräfta det och det är inte bra att googla själv heller. Bättre att fråga någon som är kunnig tycker jag <3

   Tack för din kommentar! Jag vill bara att våra produkter vara bra för alla. Vill att det ska vara hållbart. <3

   Kraaaam <3

 2. The dose makes the poison. All molecules are potentially toxic

  Återigen så slänger du dig med ord som gifter och gifthalter utan vidare förklaring. Även cancerframkallande är extremt diffust och kräver uppbackning av studier för att inte klassas som bullshit (annars skulle man kunna slänga sig med länkar till clickbait-hemsidor som påstår att allt från vatten till tandkräm till flingor är cancerframkallande – glöm inte att läkare som är aktiva i kliniken och inte sysslar med forskning har mycket egna åsikter och är inte alltid uppdaterade, glöm också inte att det är skillnad mellan att inta eller injicera någonting och att tvätta håret med det/smörja sig med det). Huden är, tvärtemot vad gemene man ibland tror, en ***barriär*** som är till för att skydda oss. Jag har märkt att det verkar finnas en felaktig uppfattning om att saker som läggs på huden plötsligt finns i samma halt i blodet för att spridas i kroppen. Hade det varit så eller om huden ens tagit upp en fraktion av det skulle vi inte ha några problem med att försöka hitta effektiva hudvårdsprdukter (som ju är en bristvara, det mesta ute på marknaden har ingen ytterligare effekt än att vara återfuktande typ). Nåväl en snabb genomgång av listan:

  1. Sodium Lauryl Sulfate och Sodium Laureth Sulfate (SLS) har först och främst inte samma kemiska struktur dvs är inte ens samma ämne. Väldigt lika dock och är irriterande för huden eftersom de stör hudens fettlager (detergenter är ämnen som enkelt uttryckt kan lösa upp lipider). Att ta upp innehåll av natrium- och ammoniumsulfater är otroligt missledande, vilket du nog förstår själv varför. Att plocka ut en atom/molekyl ur sitt sammanhang och säga att denna är giftig är helt galet eftersom allt runt om kring oss isåfall har någonting som är giftigt i sig. Att tvätta håret med en produkt skulle orsaka leverskador kan du själv höra hur dumt det låter. Självklart kan substansen orsaka leverskador – om du injicerar det intravenöst eller möjligen dricker det. Men jag är övertygad om att de flesta av de substanser du använder i dina produkter skulle orsaka samma skador vid IV administrering eller oralt intag (exv. väldigt många *naturliga oljor* ger diarre).

  2. Triclosan är en bakteriedödande alkohol. Förstår inte vad du menar med att triclosan kan ackumulera gifter i våra fettceller. Vilka gifter? Oavsett har FDA nyligen publicerat en bestämmelse av att dra in TCA från (vissa?) produkter eftersom det saknas dokumentation om långvariga effekter hos människor eftersom det är giftigt för vattenlevande djur. Återigen skriks det varg här genom att överdriva om hur farligt det är, när det inte ens finns bevisat. Hade liksom räckt att skriva att det är en substans som är uttorkande för många (inte konstigt eftersom det är alkohol) och att ni vill vara restriktiva med den eftersom det inte finns några studier på att det är helt säkert för människor på lång sikt.

  3. Polyethylene Glycol (PEG). Dioxinhalter får vi till 90% i oss genom mat redan, att tvätta håret med de lär inte göra någon skillnad men visst är det bra att undvika om det går.

  4. Potassium Sorbate och Parabener: återigen vad innebär DÅLIG för organsystemet? På vilket sätt är det dåligt? Vilken mekanism ligger bakom detta? Vid vilken administrering (blanda inte ihop topikal exv på hud, oral och IV).

  5. Phenoxyethanol har du helt rätt om! Det är till och med kopplat till dödsorsak. När man äter det. (!!!!!). Utöver det så metaboliseras phenoxyethanol extremt snabbt i huden till en helt annan substans. Stratum corneum stoppar i princip allt upptag. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12183146 Här är en studie där man testar medlet på nyfödda (som alltså har långt ifrån en fullt utvecklad hudbarriär som vuxna människor) och kommer fram till att det inte är någon fara. Jag kommer åt hela artikeln via universitetet, så du kan nog skicka den till någon av dina läkare så kan de sammanfatta den åt dig om intresse finns. Jag vet inte om du har läst FDAs varning (antar att du inte har det baserat på din text nämligen) eftersom den kom i samband med att alkoholen fanns i en kräm för bröstvårtor (för ammande mammor). Dvs. farligt eftersom bebisar i så fall skulle få i sig det varje dag!!! Och det är som sagt INTE SÄKERT att äta (så tro inte att jag kommer här och raljerar om att kemikalier äger i alla aspekter) men däremot inte farligt att använda externt.

  6. Quaternium-15: vill jättegärna få dokumentation på denna om du skulle kunna be din läkare om det! Hittar ingenting om att det skulle vara cancerframkallande och absolut ingenting om att det är extremt cancerframkallande. Giftigt för vattendjur javisst men de ackumulerar däremot väldigt mycket eftersom fiskar som du förmodligen vet andas med sina gälar och filtrerar alla gifter från vattnet däri.

  7. Retinyl Palmitate är ett Vitamin A derivat och otroligt effektiv vid acne men inte lika effektiv som retinol som ofta skrivs ut av läkare (men läkarna är ju säkert med i en stor konspiration och skriver därför ut cancerframkallande läkemedel så att de får fler patienter att behandla!!!!). Kan intas systematiskt (alltså som tablett som påverkar hela kroppen) eller lokalt på hela huden.

  8. Dimethicone, orkar inte gå in på silikoners kemi och deras vara och icke-vara (finns både negativa och positiva saker med dessa i hud/hår-vård tycker jag) för tycker inte att det behövs. Det är viktigt att värna om miljön och om det är dåligt för miljön tycker jag också att du ska undvika det. Jag har personligen ingen koll på miljö och kan inte kommentera någonting om det

  Foki, jag vill inte verka respektlös eller dryg med min kommentar men jag hoppas också att du förstår att man blir irriterad när folk inte bara slänger sig med saker de inte har stenkoll på utan gör det så otroligt dramatiskt. Folk idag är livrädda för allt möjligt just pga sån här skräckpropaganda. Som jag skrivit ovan i någon av kommentarerna – vissa saker är inte 100% bra och då kan man bara säga att ”detta känner jag mig inte trygg med att använda eftersom det finns vissa tveksamheter i om det kan påverka människor och jag kan ersätta det med en annan substans som jag vet är säker” istället för att hitta på att det är ”extremt cancerframkallande och neurotoxiskt” bara för att det eventuellt finns studier som visar på att typ fiskar eller råttor påverkas vid intravenös administration i doser tio- eller hundratals gånger större än de som används på hud/hår (och alltså inte ens tas upp i kroppen i princip)

  1. Jag älskar din kommentar! Tror mig, jag älskar alla som engagerar sig i det där. Mer kunskap och idéer blir det, vilket jag gillar. Du gör mer gott än ont med din kommentar vännen. Jag menar det! Och vill gärna att du fortsätter att kommentera om det är något.

   Vi tänker jättemycket kring miljö och hälso-säkerheten för alla i helhet, både människor och djur. Det finns alltid kemikalier som är starkare än andra och naturoljor som är mer allergiframkallande än andra. Vad händer när man sköljer ner produkterna i avloppet? Kanske inte farligt i en liten mängd men över tid då? Om man absolut inte får spola ner medicin i toaletten eller slänga dem i soptunnor så är det nog inte nyttigt att ha kemikalier i produkten som inte är nedbrytbar. Naturprodukter löser upp sig direkt och blir bara en del av naturen. På etiketten bakom många produkter står det: ”keep out of reach from children”, ifall de får för sig att äta det, vilket är livsfarligt om de får i sig dessa ämnen i kroppen som du själv säger. Det blir ytterligare farliga föremål i hemmet då.

   Kanske just p.g.a. att alla har inte den kunskapen som du har, vilket gör oss rädda och väljer att ta det säkra före det osäkra. Jag säger inte att ditt argument är fel. Det är en kunskap som du har och vi respekterar det!
   Vi har också kemikalier i några av våra produkter, men bara dem som vi vet är milda, ofarliga samt nedbrytbar i naturen men också för att man ska känna någon form av effekt från produkten när natur och icke-natur för göra sitt tillsammans. Jag har tyvärr inte utbildning inom detta, men lyssnar gärna på dem som har mer kunskap, de som jobbar med det här. Jag står bara i mitten och lyssnar på alla, är öppen för allt. Men jag vill inte göra produkter som är risk för människan, djur och miljö!

   Jag tänker lite grann som en konsument också. Förut innan jag drev igång Zoirak försökte jag använda produkter utan sillikoner men slutade efter ett par månader då håret inte känns bra, det blev värre. Från den upplevelsen försöker jag nu skapa schyssta och snälla produkter som funkar i längden.

   Vad kan du säga om cocamide betaine förresten?

   Kram
   /Foki

   1. Vilket bra svar! Det skrämmer mig hur lite folk engagerar sig i proceduren EFTER att människan använt sig av något. Jag har fått en helt ny förståelse för konsumtion sedan jag flyttade till Japan och det skrämmer mig hur svårt det är att få tag i produkter som är vänliga mot miljön, och tar så liten skada som möjligt efter att ha rest genom avloppet här. Och kunskapen är så snar som obefintlig. Såklart finns det snälla produkter, men dessa säljs som oftast på specifika drug stores och marknadsförs inte allt för sina bra egenskaper ur miljösynpunkt, det viktigaste är ändå hur produkten känns på människan vid användandet.

   2. Professionellt av dig att ta kommentaren så bra, vill ändå ursäkta mig för att jag själv tycker att jag låter lite väl elak när jag läser den nu i efterhand (får skylla att det var lite sent). Du är grymt inspirerande och verkar härlig, och det du strävar efter med dina produkter är jättebra – tro inte att jag tycker något annat!

    Jag tror verkligen att det är superviktigt med fler företag som tänker på miljön och där fyller du ett tomrum tror jag och borde verkligen satsa din marknadsföring på just hur snälla ni är ur miljöperspektivet. Jag har som jag skrev i den förra kommentaren ingen större kunskap i miljöfrågor och därför inte heller stenkoll på hur många kemikalier påverkar miljön (djur har jag lite bättre koll på men det är ändå långt ifrån min specialitet). Jag är i alla fall helt med dig på det faktum att vi spolar ner otroligt mycket skit (ursäkta uttrycket) som kommer ut i våra vattendrag och påverkar och det är någonting som jag precis som du tycker behöver förändra (och där kommer det positiva med dina produkter som är baserade på naturliga råvaror)

    Har inte så mycket kunskaper om cocamide betaine, den ”varnande” information jag hittar på nätet är framförallt från ekobloggar (Snabb sökning på pubmed ger inga relevanta artiklar) som påstår att ämnet i sig inte är farligt men att det kan finnas restprodukter från produktionen som är irriterande. Har inte tid eller kraft att ta reda på hur mycket sanning det ligger i det och hur syntesen ser ut men: Det finns analytiska metoder som används för att kontrollera huruvida man har fått fram en ren produkt eller en kontaminerad produkt efter sin syntes och jag tar för givet att det görs innan saluföring på seriösa labb. Har liten kunskap om hur produktion ser ut utomlands och var i produktionskedjan dina kemister är, jag har bara jobbat i industrin en kort tid och håller idag till på universitetet så det är inte helt mitt område.

    Som sagt: superbra att du satsar på det du kallar för ”naturliga” produkter ur en miljösynpunkt, det är någonting jag ställer mig bakom till 100% och som verkligen behövs, heja dig! Det som jag anser vara problematisk är den här typen av marknadsföring som spelar på kundernas hälsa och som kort och gott är osann (för du måste ju också erkänna att det är att föra kunderna bakom ljuset att påstå att du undviker en ingrediens pga till exempel leverskador om inte leverskador ens kan uppstå när substansen används på ändamålsenligt sätt. Det är som att en smyckesförsäljare skulle marknadsföra sina stora fina ringar med att de till skillnad från andra ringar inte kan ge magbesvär, men så hoppar de över att säga att de små ringarna bara ger magbesvär om man sväljer dem)

    Kram och ha en bra kväll Foki 🙂

 3. Nja.. våren är här. Inte sommaren. Den börjar officiellt i juni. =)
  Räkna med lite snö (blandat med regn) ett antal gånger till. Så brukar alltid våren vara. Men håller med superskönt var det!

  1. Haha, sant 😛 Men det kändes verkligen som sommar, 18:ish grader blåser lite kallt och ruggigt. Svensksommar är det ju! 😉 Kraaaam på dig! Njut av dagen!

 4. Så bra inlägg!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *