Bygger skolor i norra Thailand

Medan vi bygger hus i Thailand bygger jag skolor till bergsfolket i norra Thailand också. Jag älskar att ge när jag har fått unna mig något själv, om jag t.ex. köper en macka till mig själv ger jag en macka till någon annan i samma veva. Det är mitt syfte i livet som jag håller fast vid.

Ni vet om mina välgörenhetsresor som jag gör varje år i Thailand eller hur? Som jag berättade tidigare kan vi endast åka upp till det högsta och avlägsnaste berget mellan Januari-Mars sedan är det omöjligt att ta sig upp på grund av väghållningen och vädret. Dit vi åker är så avlägset, ingen organisation når dem och folket där har sitt eget språk t.o.m, de pratar inte Thailändska och vi måste alltid ha med oss en tolk. Folket som bor där har inte ens ID-kort eller personbevis.

När jag inte kan åka själv skickar jag min advokat (han sköter alla kontakter med militärer och lokala politiker) och ett team härliga volontärer till att fullfölja vårt arbete som vi har gjort för bergsfolket sedan år 2013, vi turas om att besöka olika byar dock i samma område/provins från år till år. Vi har så många byar kvar att besöka! Vi meddelar byborna i förväg vilket datum vi ska åka sedan promenerar de med deras barn genom regnskog, bäckar och berg i över 24 timmar tills de är framme i destinationen där vi befinner oss för att få ta del av det vi har att ge, varma kläder, filtar, skor, mat m.m. Få ta del av den årliga festen till barnen, trots att det tar 16 timmar för oss att resa upp till berget envisar jag mig varje år med att ta med glass till barnen som är det första de får äta på första dagen (efter maten såklart) då glassen är i sista minuten att smälta, haha. Det finns ju inga el däruppe, så när de får äta något som både är kallt, sött och magisk som glass, ni anar inte vad jag får bevittna i barnens ögon. Det är lycka som sitter kvar i många år.
Mitt största fokus inom välgörenhet har länge varit tillägnad för barn, skolor och utbildning. Idag har vi kommit så pass långt att vi har möjlighet att hjälpa både de stora och små, vilket jag är tacksam över. Med Zoirak hoppas jag på att kunna komma ännu längre och kan hjälpa samhället sakta men säkert framåt i utveckling.

Det här gänget som precis åkte var samma gäng som jag åkte med förra gången. Kolla på våra tidigare resor HÄR.

Jag kan inte låta bli att vara orolig när jag ser hur barnen leker i de där plåtbehållarna som de använder under byggarbete. Skulle lyfta bort dem direkt om jag var på plats. Samtidigt förstår jag att de måste tycka att det är kul när de inte har något annat, att de är ivriga att de ska få nya lokaler till skolan och vill vara nära platsen. Nästa år ska jag få dit lite större leksaker som gunghästar eller något så att de kan leka lite säkrare.

Vi är så lyckligt lottade egentligen att kunna gå på Gröna lund eller tivoli när vi vill, medan andra barn är lyckliga av att bara få sitta på bananträd. Men detta är deras lycka och det är underbart att se deras glädje från det minsta lilla grej, därför älskar jag att hålla på med välgörenhet. Just p.g.a att de människor som jag möter ger mig så mycket inspiration till livet, de ger mig inspiration till att uppskatta mitt liv såsom det är och påminner mig hur lyckligt lottad jag är. 

13 kommentarer

 1. Så otroligt fint att du bygger skolor och ger tillbaka!

  1. Tack Mia <3
   Jag har fått så himla mycket i mitt liv och massor med möjligheter. Ser ingen fel att dela med mig av det jag har. Tror eller ej men det är människorna som jag hjälper som har gett mig så himla mycket tillbaka speciellt i min personlig utveckling. Det som jag ger har inte ens samma värde som vad jag får tillbaka genom att ge. Kram! <3

   1. Vad kul att få svar, tack! Det tror jag nog att de ger tillbaka också genom att du lär dig mer om dig själv.

 2. Jag blir rörd när andra människor engagerar sig för att folk ska få bättre förutsättningar. Barn är framtiden och förtjänar allt! Åh. Som mamma gråter jag när jag ser barn leva i fattigdom och elände. Inte för att man blir lyckligare av att ha mer, men rent vatten, tak över huvudet, mat på bordet och utbildning borde vara en rättighet för alla barn. Och kanske en glass. ?❤ Så fint gjort av dig. Du är en förebild!

  1. Exakt! Vi är så lyckligt lottade <3 Det är inte bara jag som gjorde detta möjligt, våra volontärer och människor som är engagerade i projektet har också en stor del av det här. Vi får tacka alla dem! Kram <3

 3. Hedda Söderberg

  Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
  http://nouw.com/heddasöderberg

 4. Du är en sån inspiration!

  1. Ni läsare är min inspiration! <3

 5. Såå fint! <3 hjälper du till med underhåll av skolan sen också? tänker så att den kan gå runt, eller hur fungerar det? så glad att se det medvetna sättet du hjälper till på! Att du verkligen tar befolkningen på allvar och med så stor respekt. Det är så himla fin läsning när allt annat kan kännas så mörkt ibland. Följer du upp något hur det gått efter dina projekt? vore så intressant att få höra om någon skola du hjälpt till att bygga och hur den fungerar idag! kanske t.o.m höra från byborna själva hur det påverkat dem? det skulle säkert många andra läsare också vilja läsa om.
  Jag vet att det varit skriverier om hur folk, ofta från väst, åker på "feel good"resor och typ bygger skolor, men de liksom "tar" allt arbete från lokalbefolkningen och sen bara sticker, så de dumpar i princip en skola som sedan befolkningen måste se efter själva.
  OBSOBSOBS! jag anklagar INTE dig för detta, du får inte tro det!!! någonsin! det var bara så tråkigt att läsa.

  1. Absolut! Vi har koll på alla skolor i området <3 Jag har hållit på med välgörenhet sen 2010, började hjälpa bergsfolket sen 2013 och har varje år åkt tillbaka till samma område men till olika byar från år till år. Dels för att se vad som saknas, vad som fattas, hur folkets förhållanden är och hur det ligger till med resurserna i skolorna o.s.v. Min advokat har varit jätteduktig och dragit in lokala politiker för att ha koll på läget. De har ingen budget från staten dock, då folket där uppe är så himla svåra att nå, därför tog vi på oss det här projektet själva, när ingen annan gör det, för att ingenting är omöjligt. Jag hoppas på att få med svenska volontärer också, för att fler ska bli inspirerande och få kliva in i den här världen som flesta av oss här i väst inte har någon aning om. <3

   Kraaaaam och kärlek!

 6. Wow sicket arbete å få dit arbets material en sen gång. Otroligt arbete bakom allt. Så glad för din skulle Foki som kan göra detta till dessa barn <3
  Man inser ju verkligen vad man har när man läser om dessa sanna berättelser. 🙂

  1. Japp, jag är imponerad själv att de fick upp all byggmaterial! Jag må ha satt ihop projektet men utan alla de fantastiska människor som hjälpte till på vägen skulle detta inte vara möjligt <3 Jag är tacksam. Kram!

 7. Så himla rätt, värmer i hjärtat när jag läser! 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *