Ska man köra naturligt rakt genom?

Ni som har varit med och följt min Zoirak-resa enda sen starten. Från att jag köpte ett lokalt skönhetsmärke i Thailand, hade idéer om att göra hårfärger och gjorde mig själv till testkanin med färgerna, kommer ni ihåg det? Jag hittade en partner, vi kom på ett nytt namn, gjorde ett nytt koncept, byggde hemsidan och la ner jättemycket resurser kring det. När det väl gällde hade inte min partner tillräckligt med pengar för att köpa in sig i företaget som lovat. Jag föreslog att jag skulle lägga ut pengar till henne först och att hon kan betala tillbaka i efterhand i över tid men på ett villkor att hon inte fick ha namnet i företaget av säkerhetsskäl p.g.a. att min advokat ville ta det säkra före det osäkra då det finns pengar i företaget och hon gick inte med på det. Vi kom överens om att vi inte skulle jobba tillsammans därefter.

Jag försökte hitta en ny partner men hittade inga vettiga kandidat, tänkte för mig själv: -What ever, jag gör det här själv. Började om på nytt IGEN, bytte sedan namn till Zoirak. Jag ville börja med hårfärger och göra alla roliga produkter inom skönhet med och utan kemikalier. Det var t.o.m. tänkt att en av lokalerna som jag köpte i Phuket skulle vara Zoiraks hår- och nagelsalong med mina alldeles egna produkter men det visade sig att jag gjorde en dålig fastighetsaffär där då de inte hade intygen att de fick bygga fastigheten från nationalparken som låg i närheten. Förra året var inte det bästa året för mig men lärorikt var det!

Jag tänkte inte så mycket kring innehållet i skönhetsprodukterna i början av processen, När jag träffade många inspirerande människor under resans gång, vilket man gör inom affärsvärlden fick de mig att välja den ”naturliga” skönheten där det vackra måste komma från innehållet som inte skadar vår planet, att den bästa skönheten hos en människa är att kunna ge om man har möjlighet. Det var som att jag hittade ljuset i mitt liv, från att vara vilsen där jag försökte bara hitta en grej som jag kunde jobba med eftersom jag tog ledig från jobbet tok för länge, visste jag för första gången i mitt liv att det här var vad jag ville göra. Inte bara p.g.a att det är kul men p.g.a. att det finns mening bakom det, det finns syfte. Jag vill jobba på det här sättet. Att jobba med skönhet som jag älskar men att jag gör det på rätt sätt.

Vi tog fram formulan på schampo och balsam som vi redan hade, tog bort alla onödiga kemikalier för att se om det funkade, fick hjälp av kemister och produktutvecklare tills vi kom fram till något som funkar utan sillikoner och sulfater, ersatte parfym med naturliga dofter o.s.v. Jag vet att vi har mer att tänka på men med lite tid kommer jag att få lära mig vad som är bra och inte bra. Jag är inte utbildad inom det här, allt jag vet är att fullfölja min vision.

Jag har som sagt en lång väg kvar. Alla planerade produkter som ska släppas nu framöver har naturliga och ekologiska ingredienser i fokus. Dels, p.g.a. att det finns så få effektiva naturprodukter på marknaden, vi har möjlighet att hjälpa bönder genom att använda naturliga råvaror samt att man lämnar mindre avtryck i vårt ekosystem.
Zoiraks nuvarande balsam och schampo har fortfarande liiite kemikalier, dock mindre än 5% samt att de är helt giftfria. Håroljan däremot är 100% naturlig.

Nu till frågan:
Jag har försökt att klura ut det här länge, om jag ska övergå till endast naturliga produkter helt över tid eller ska jag ha med vissa kollektioner med kemikalier (giftfria såklart) också? Vill att alla våra produkter ska vänliga för känslig hy.

Vad tror ni är bäst? Vad tror ni att vi behöver mer i skönhetsindustri?
Det som inte finns måste vi såklart lägga våra resurser på forskning och utveckling av, men det är bara kul tycker jag! 

23 kommentarer

 1. Tycker du bör ha en del produkter som innehåller kemikalier men ändå främst naturlig. Det känns som att det finns mycket som är antingen naturlig eller kemisk idag. Så naturligt med lite kemiskt borde ju bli bäst ?

 2. Tror mycket på doft och giftfria produkter! Hälsan först! Topp produkter utan skit
  ☺️

  1. Linda Tenshi

   Håller med! Finns för lite doftfria produkter faktiskt. Många med känslig hud reagerar inte bara på syntetiska parfymer, utan också på ”naturliga” eteriska oljor som används som parfym i produkter.

 3. En duschkräm med bara naturliga, återfuktande produkter vore grymt! Jag har en del problem med eksem och skulle därför uppskatta en produkt som är snäll mot huden 🙂

 4. Hej Foki.

  Jag har under många års tid använt helt naturliga och ekologiska skönhetsprodukter men gick för några år sedan tillbaka till att använda majoriteten kemiska produkter med ekologiska/naturliga ingeredienser. Anledningen till detta är att verksamma ämnen som ex. ger anti age effekt eller är bra för håret behöver vara framställda på kemisk väg. Det var min frisör som övertalade mig att börja med att byta schampoo och styling från helt ekologiska (mitt hår var frizzigt, torrt och i dålig kondition efter 10 års ekologisk behandling). Tro det eller ej men mitt hår blev jättefint direkt! Då jag passerat 25årsåldern använder jag anti age produkter till ansiktet, tidigare ekologiska och nu produkter som är både naturliga och kemiska på samma gång, för de ger bättre antiage effekt (har även pratat med en hudterapeut som sagt detta). Ytterligare bytte jag från ekologisk naturlig flourfri tandkräm till tandkräm med flour för att min tandläkare sa att det var bättre och mina tänder känns starkare nu!

  Trots att jag är fd. vegan och miljö-nörd har jag nu valt att använda produkter som endast är delvis naturliga/ekologiska av den enkla anledningen att de är mer funktionella! Hudkräm och ansiktskräm är fortfarande ekologisk/naturlig men vissa saker behöver lite annat i sig. De här uppfinningarna har ju tillkommit för att förbättra redan bra grejer.

  Så jag tycker din modell med 5% kemiska ämnen. DOCK missar du ju den helt ekologiska målgruppen, men vill du göra premium produkter för ett lyxigare segment är det nog klokt med den formulan som du redan har!

  Hej från Gröningen!

  1. Måste bara säga – så himla bra att du tar åt dig av vad kunniga yrkesverksamma personer med utbildning och erfarenhet säger! Många skulle i ditt fall vägra byta livsstil, så grymt av dig att lyssna på andra och lära dig.
   Blir mörkrädd av alla som väljer fluorfritt till sina barn.

   1. Tack Ana! Så väldigt glad jag blir att höra det.
    Jätteintressant information du delade med dig kring kemikalier. Som du säger är ju dessutom helt naturliga ingredienser ofta mer allergiframkallande..

   2. Riitta

    Vill inte vara elak på något vis men vill bara informera om att fluor är ett nervgift, jag har inte använt det på10 år och min munhälsa är prima.

   3. Riitta – jag vet inte vem du vill informera, men själv har jag 8 år med kemirelaterad bakgrund i ryggsäcken så kan sätta en hel del på att jag kan mycket mer om fluor än du. Fluor i tandkräm är egentligen salt i form av fluoridjoner. Fluoridjoner inkorporeras i emaljen genom att ersätta hydroxidjoner i hydroxyapatit och gör den starkare + minskar det karies. Finns massa faktorer till att din munhälsa -fortfarande- är bra bl.a att vissa har högre salivproduktion som skyddar tänderna och i princip aldrig får hål oavsett om de borstar eller inte. Barn har dock mycket känsligare emalj när deras tänder är nya = mycket viktigt att tillföra fluor då.

    Extremt höga doser fluor som DRICKS kan leda till benförtätning och vissa neurotoxiska effekter (på samma sätt som extrema mängder vatten är giftigt…). Men de doser är ingenting som man bör oroa sig för även om man skulle dricka sin tandkräm. Många länder i världen och till och med Sverige har högre halter fluor i dricksvattnet (naturligt förekommande från bergen) än vad som förekommer i tandkärn.

   4. Riitta

    Jag är ledsen men jag kommer aldrig hålla med dej i denna fråga. Kan du inte forska om vad det gör med hjärnan?

 5. Saker som kroppskrämer, nagellacksborttagning (till exempel) och smink tycker jag behövs mer av som är ekologiskt och bra för miljön och kroppen! Du kanske ska fortsätta expandera Zoirak så det inte bara är hårsaker? Sen kanske du har slutat med kläder men det skulle vara kul om du tog tillbaka en klädlinje fast med miljövänliga kläder som är gjorda av folk med normal lön och arbetsförhållanden. Tycker sånt fattas extra mycket, vet knappt vart jag kan köpa snygga söta kläder från bra förhållanden. Ditt jobb är så viktigt Foki!

  Skriver om feminism på http://www.zaitzova.com

 6. Tycker att du verkar blanda ihop det här med ”kemikalier”, ”naturligt”, ”giftfritt”.
  Allt runt oss är kemikalier. Ämnena i blommor som växer fritt är kemikalier. Kemikalier är INTE giftigt. ”Naturliga” esteriska oljor är ofta mer allergiframkallande och irriterande för känslig hud än det du kallar kemikalier (dvs. ämnen syntetiskt framställa på lab). Genom att framställa någonting syntetiskt får man 100% kontroll över innehållet. Blir som kemist rent ut sagt förbannad när man ständigt får läsa om dessa ”giftiga kemikalier” på internet av okunniga människor. Ett ämne med en viss struktur är exakt samma ämne oavsett om det är syntetiskt framställt eller extraherat från naturen. Ursprunget avgör inte om någonting är ”giftigt”.

  Det är fantastiskt med produkter som är miljöväniga och lämnar ett mindre ekologiskt fotavtryck på vår planet. Men snälla skippa det här snacket om att du hoppar över ”gifter” i dina produkter. Det spär bara på alla myter som florerar på internet med gifter och faror hit&dit och vi behöver inte mer sånt skitsnack. Skitsnack i form av det är också vad som har lett till att människor börjar tro att de kan mer än forskare och läkare som ägnat sitt liv åt utbildning och därför väljer bort exv. vacciner.

 7. Det viktigaste för mig är produkter som är bra för miljön och bra för oss. Hur dem är framställda är egentligen mindre viktigt. 🙂

  1. Jo. Fast framställningsprocessen är ändå rätt relevant för en produkts ”organic footprint”. Inom textilindustrin tex. är raffineringsprocessen av den textila råvaran och framställningsprocessen samt användningsfasen den mest miljöpåverkande snarare än slutfasen när textilier kastas bort. Det är inte råvaran i sig som är miljöpåverkande ju.

   Så om Zoirak vill vara miljövänliga kan de ju välja flaskor gjorda av återvunnet material, bioplast eller liknande. Rättvisemärkta oljor så att odlarna slipper utsättas för regnskogskövling, bekämpningsmedel och miljögifter etc. 🙂

   1. Fast det jag menade var ju just det. Syntetiskt eller naturligt spelar ingen roll så länge inte miljön tar skada. 😉

 8. Hedda Söderberg

  Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
  http://nouw.com/heddasöderberg

 9. Tror du har fastnat på ordet ”kemikalier”. Detta är inte synonym med ”artificiell”. Det bästa vore om du kategoriserade kunder efter lönsamhet. Detta är en ekonomisk fördel. Den gruppen av kunderna som bidrar till mest lönsamhet bör även vara den du utvecklar för först. I och med att du precis börjat är det bästa du kan göra att skapa en stabil kundbas. När du känner att du uppnått detta tycker jag att det är bra läge för expansion.
  Tala inte enbart med kemister utan leta upp biologer, människor som läser biomedicin och även dermatologer. Varje yrkesgrupps kunskaper är begränsade och som entreprenör är det bra att vända sig till fler för en bredare kompetensbas.

  För min del tycker jag att det är bra om du etablerar dig stadigt i den inriktningen du har nu. Risken med att ha många bollar i luften när det finns många riskfyllda yttre påverkande faktorer är att din idé havererar. Försöker du tillfredsställa många kommer det vara svårt för dig. Därför är mitt tips till dig att du skapar en stadig grund. Efter det kommer det finnas fler möjligheter för expansioner.

  När du väl etablerat dig tycker jag att du borde utöka din kollektion. Har du ett stort och pålitligt stöd kan du använda det till en fördel vid en utökning för att nå nya kunder. Det är lätt att bli ivrig när man har möjligheter och idéer men samtidigt ska man inte ta förhastade beslut när det gäller ekonomi!

  Hoppas du inte tar illa upp utan det är bara mitt råd!

 10. Och förhoppningsvis inte djurtestat heller!

 11. Jag säjer inte vad du ska göra men du är en klok tjej och din magkänsla och intuition leder dej dit du ska gå. Att ha så naturliga produkter som möjligt är för mej rätt väg att gå. Det finns så mycket missinformation som folk litar på. Kemikalier hör inte hemma varken i eller på en människa. Titta bara hur vi är skapade, inte av kemikalier i alla fall. Kemikalier är bara ett billigare alternativ där storföretagen kan göra stora pengar. Naturen har så mycket mer och bättre att erbjuda än kemikalier, problemet är att information om det naturliga inte är så lätt att hitta. De flesta människor har glömt naturen och sitt ursprung men du har det i dej Foki. Heja dej. Fundera om det är pengar du vill skapa med dina produkter eller ge folk ett alternativ till mer naturligare skönhet. Mänskligheten får mer och mer upp ögonen för vad dessa kemikalier egentligen är och gör i kroppen. Orkar du vänta tills tillräckligt många förstår och börjar köpa dina produkter eller vill du ha in förlorade pengar? It´s up to you. Jag tycker du är toppen. Kram från en gammal tant på 48.

 12. Mou hade en riktigt bra kommentar som jag helt kan instämma i.

  Du har en stark bas som det är, och om namnet kan stärkas så blir fler medvetna om fördelen med din sorts företag och fokus. Människan måste ta sitt ansvar och skaffa sig en rutin i vardagen som tar så liten skada som möjligt på miljön och dina produkter hjälper definitivt till på den fronten. Jag skulle vara så himla imponerad om du lyckas få fram en behållare för dina produkter som har så lite plast som möjligt då det är en väg vi fokuserar på. Alternativt som man gör i bland annat Japan: ha ”påfyllningspåsar” som man kan köpa och fylla på i en åter brukbar behållare hemma.

 13. Känns som jag inte får vara med å kommentera längre. 🙁 För en stund sedan fick jag en kommentar upp de andra hamnar i skräppost som du nämnde Foki – de syns inte. Super tråkigt 🙁

  Wow det låter som dina tidigare kommenterare är verkligen insatta i hur allt görs å kan göras bättre. 🙂 Blir så faccinerad, håller med ovanstående om att man kan göra själva flaskorna från återvunnen plast om inte köra med refil påsar så kan man lägga i det i den burken man redan har hemma.
  Men om produkten så tycker jag om ni kan få till de heeelt naturliga, kör på bah, du har ju äntligen redan kämpat så bra me å få så lite kemikalier i varför stoppa nu när du e så nära att digg some more 😉 om du har möjligheten lixom. 😀

 14. Icke-artificiella produkter med naturliga och ekologiska råvaror är helt rätt i tiden. Allt fler människor blir medvetna om riskerna med giftiga kemikalier och allt fler av oss är överkänsliga och lider av olika folksjukdomar pga dessa. Toppen att alla dina produkter är giftfria trots att de innehåller lite kemikalier. Jag har inte ännu testat Zoirak (ska absolut göra det) men andra liknande produkter har gett gott resultat. Först hade jag två år då jag endast tvättade håret med vatten för att avvänja mitt hår från alla billiga giftscahmpon och för mig tog det inte länge innan håret började se fräscht ut igen ändå. Nu använder jag schampo ca 2-3 ggr i månaden. Håret blir aldrig fett längre dock 🙂

 15. […] övrigt äääääälskaaar sushi! Nu ligger vi här i sängen och noterar era åsikter kring naturlig VS kemisk. Jätteintressant att läsa. Personligen har jag ingenting emot medicin som är kemiskt framtagen. […]

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *