Koh Kood

För inte så länge sen åkte jag och pappa på en mini ”semester” till Koh Kood (Uttalas Goh-Good) som ligger cirka 40 mil nedanför Bangkok, nära den kambodjanska gränsen. Ön består av regnskog, palmer, fiskebyar med cirka 2000 invånare. Jag kan medge att Koh Kood är en av de vackraste platserna i världen ever.

Ön är fortfarande inte lika exploderat av turister som många andra ställen i Thailand och är näst intill orörd men ändå har de tillräckligt med utbud som man behöver. Det finns inga 7-eleven bara lokala livsmedelsbutiker och huvudbankerna på ön ser ut som småhyddor vilket är supercharmigt tycker jag.

För flera flera år sedan har Koh Kood varit en undangömd pärla för Thailändska turister där det var populärt för dem att åka på kortare resor i kombinationen av resan till Koh Chang. Vid den tiden fanns det inte många hotell och de bodde på något som kallas för ”home stay”, enkel boende med endast en fläkt på taket. Förr i tiden stängde dem ner elektriciteten helt på kvällarna, det fanns inga fasta telefoner, no internet och inga bilar. Bostäder och hotell var beroende av diesel-generatorer eller solenergi. Allt var slow life… Numera är Koh Kood som vilken turistort som helst men vissa dagar i månaden har de ”black out date”. Kolla gärna upp deras schema för black out date om ni inte kan vara utan el.

RESA TILL KOH KOOD
Vi flög i en timme från Bangkok till Trat med Bangkok Airways. Sedan åkte vi bil från Trat flygplats i ungefär en timme till Leam Sok pir där vi tog båt med Ko Kut express till ön, båtfärden tog oss ytterligare 1 timme. Man kan även åka tåg, bil eller buss från Bangkok som tar cirka 4 timmar om man inte vill betala för den onödiga dyra inrikesflyg. Eftersom Bangkok Airways har monopol kan de under vissa säsonger ta ganska höga priser. Med Boonsiri Ferry kan man köpa paketpris där minibuss resan från Bangkok till piren och båtresan till Koh kood ingår.

HÄR BODDE VI
Det finns olika typer av boende på Koh Kood, du kan bo för 200 spänn natten längst efter floden och upp till 40000 tusen spänn natten på Soneva Kiri med egen butler under hela vistelsen och gästerna anländer oftast med privatplan till resorten. 

Vi siktade på att bo på High Season först men deras beach front villas var fullbokade så vi tog sista rummet på grann-resorten Tinkerbell. Det var lika bra ändå! Fanns inte något att klaga på. Vi trivdes som fiskar i havet och rörde nästan inte ur fläcken för att vi hade för bra där.

Resorten som vi bodde på låg på den vackra Klong Chao Beach som har ett centralt läge på ön. Och ofta kallas för den bästa stranden på hela Koh Kood med vit finkornig sandstrand, inga stenar! Under högvatten är stranden fortfarande tillräckligt bred för att ligga på en handduk och sola.
Det finns 4 olika resorter på Klong Chao Beach: Peter Pan, Tinkerbell, Wendy (med samma ägare) och High Season (en annan ägare). Resorten Away ligger också på Klong Chao Beach men den räknas inte tycker jag då den inte ligger på den långa fina stranden. Utan norr om stranden där floden och havet möts. 

ÄTA
Vi åt på alla resort-restauranger som fanns längst efter stranden som vi bodde på, maten var bra och ätbara. Vi testade även restaurangerna som låg längst efter floden som var betydligt billigare MEN hamnade dock på en mindre bra restaurang på en av kvällarna, Mark’s place hette stället och ni borde verkligen undvika dem om ni kan. Skriver inte det här för att smutskasta någon utan mest för att varna er för dåliga upplevelser och missnöje under semester. De hade smutsigt kök, orimliga små portioner och långsamt service. Men en av restaurangerna som jag och pappa åt längst efter floden under vår kajakutflykt var fantastiskt bra och prisvärt! Rim Klong Seafood hette stället.

UTFORSKA
Nu hann vi inte utforska så mycket av ön men det finns en hel del saker att upptäcka. Förutom den fantastiska snorkling eller dykning kan man åka runt med moppen till alla stränder på ön som är näst intill tomma på turister, tre olika vattenfall, fiskebyar eller varför inte vandra i djungel? Ni kan alltid fråga i receptionen eller lokalfolket för den bästa vägledning på vad man borde se och inte missa när man är på ön. Det är oftast gratis att låna kajak från resorten i Koh Kood.

______________

Jag tycker att Koh Kood är den perfekta platsen om man vill göra ingenting. Man kan leva i lugnet, ingen stress, inga bekymmer. Här är ett par aktiviter som jag rekommenderar att göra på ön:
1. Ligga på
 hängmattor
2. Ligga på solstolen
3. Lyssna på vågorna
4. Promenera längst efter stranden
5. Räkna kokosnötter på palmerna
6. Fånga solnedgången på bild
7. Yoga på stranden
8. Bygga sandslott

9.  Paddla kajak över det klarblåa havet.

10. Läsa böcker
11. Simma i havet
12. Känna vinden i håret.
13. Ta en powernap en gång per dag.
14. Meditera.
15. Var noga med att äta alla måltider. 

Och listan fortsätter, det är bara att låta fantasin flöda! Det finns faktiskt mer ”ingenting” saker att göra på ön.

Hoppas verkligen att Koh Kood förblir så här lagom lite med turister, säger jag som skriver om stället i bloggen. Men hela Sverige läser inte min blogg och jag tror inte att det kommer att göra så mycket. Jag vill bara dela det här paradiset med er och vi kan hålla det hemligt mellan oss tycker jag! Går det? Haha.

3 kommentarer

  1. Jag var faktiskt på Koh kod för 3 år sedan. Var så himla mysigt hotell med bungalow precis vid stranden. Hyrde moppe och åkte till ett vattenfall de nyligen upptäckt då sa han i receptionen. Tog morgonsimning i det fina havet. Så himla mysig ö ❤

  2. Snyggaste yoga bilden~ ♥ Allting ser ju bara gyllene ut!
    Det här låter som värsta paradiset, jag skulle absolut bara gå och titta på all vacker natur, alla palmer, den fina stranden och det klara vattnet. ( ^ – ^ ) ♥

  3. Älskar ÄLSKAR Koh Kood-åker tillbaka dit för 3:e gången om två veckor, kan varmt rekommendera hotellet Natural Beach Resort. Nu längtar jag t.om ännu mer…!! :))

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *