Till Jonnah

Hej Foki!

Jag befinner mig just nu i någon sorts kris. Du är en stark förebild i mitt liv när det kommer till entreprenörskap och jag skulle uppskatta såå om du, eller någon annan här, kan hjälpa mig att bolla lite kring detta.

Det är så att jag sakta men säkert börjat vantrivas på mitt jobb, och jag har endast varit där i 2,5 år. Mitt första jobb sedan examen. Och första året var det verkligen mitt drömjobb som jag älskade att vara på! Dagarna bara försvann och jag fick lära mig så mycket. Sedan har projekten bara ökat, samtidigt som teamet inte ökat lika mycket, vilket resulterar i mer jobb på samma tid. Det känns även som att jag har lärt mig allt jag kan lära mig på jobbet, vilket gör att allt bara går på rutin och jag orkar knappt engagera mig i arbetet. Vilket syns på mitt arbete.

Senaste halvåret har jag börjat engagera mig i mindfulness och stresshantering. Jag har även startat ett litet företag inom detta (www.spirituell.se) men det har inte gått lika mycket framåt som jag hoppats. Jag tror att om jag får mer utbildning inom dessa områden så kanske det går bättre. Nu har jag även kommit in på en utbildning som startar i vår, som handlar om stress och stresshantering. Denna utbildning är även CSN berättigad till 100%. Mitt dilemma nu är om jag ska ta en risk och våga säga upp mig för att plugga och även få mer tid till egna företaget – eller om jag ska stanna på mitt jobb samtidigt som plugget (det är för det mesta på distans). Risken är att jag blir mer stressad och deprimerad av att jobba 100% och plugga 100%, men samtidigt har jag ju kvar tryggheten då. Jag vet att jag, enligt lag, får ta tjänstledigt, men min chef skulle se till att skjuta upp den och utbildningen börjar om 2 månader. Det är inte heller möjligt att gå ner till halvtid på jobbet. Jag har ingen sparad buffert och min enda backup-plan är att jag är med i A-kassan.

Mitt hjärta slår i 120 hela tiden inför detta beslut. Jag vill verkligen lära mig mer om stresshantering och annan coaching inom spiritualitet, då jag vill hjälpa andra inom det och är sjukt intresserad av det mänskliga psyket.

Kan även nämna att jag har en examen i psykologi, men just nu arbetar med marknadsföring.

Hoppas du har nån bra input till mitt dilemma. Jag känner mig så fast just nu.

Tack för en inspirerande blogg! <3

Till Jonnah:

Den här perioden i ditt liv må kännas jobbigt och du är säkerligen både osäker och vilsen kring dina beslut, men du kommer att lära dig så himla mycket av den här tiden.
Innan jag ska svara på din fråga vill jag bara säga vilken fantastisk grej du har gett dig in på! Heja heja! Jag kikade in på din hemsida och ser jättemycket potential kring ditt projekt och arbete. Med rätt strategi och planering ser jag inget hinder på din framgång. Jag är en av dem som kommer att följa ditt arbete kan jag lova dig.
Vi lever i en hektisk generation där man känner mycket press från samhället och sociala medier, man måste prestera, man måste vara duktig o.s.v. Många dras med stress dagligen mer eller mindre, vi behöver fler källor som kan vägleda oss på vad som verkligen betyder i livet, där man kan lära sig att hantera stress och sitt välmående.

Jag kommer inte säga vad du ska göra eftersom det här är ett beslut som du ensam måste avgöra. Känns nästan som att du redan vet vad du vill? Men du vågar inte erkänna det till dig själv. Enligt din text säger du att du blir bara mer stressad och deprimerad av att jobba samtidigt som du pluggar. Min syster klarade inte av att jobba samtidigt under tiden hon studerade bl.a, trots att hon skulle behöva extra inkomst men hon planerade sin budget och klarade det även om hon inte kunde unna sig mycket.

Av min egen erfarenhet har jag inte utfört något som jag gick in med halvhjärtat, man måste verkligen brinna för det man gör och satsa helhjärtat om man tror på sin idé för att få det bästa resultatet av sitt arbete. Du har en bra grund redan med ditt ”tar hand om välmående tänket”, om du fortsätter med att ha ett optimistiskt tankesätt kommer du att klara dig galant vännen. Som jag hela tiden säger här i bloggen, gör alltid saker som får er att bli lyckliga!

Jonnah, det är inte fel med utbildning, den går alltid hem. Kunskap är makt och jag personligen tycker inte att det är en dålig grej om man vill satsa på kunskapen i första hand. Även om vi har en verklighet där vi måste ha råd att leva, finns det många alternativ på hur man kan klara sig genom den här tillfälliga perioden i sitt liv. Ibland måste man göra uppoffringar för att kunna uppnå sina framtiden mål.

Berätta om dina studieplaner till dina föräldrar, flytta hem ett tag om det är möjligt, utnyttjar alla bidrag som är tillgängliga eller studielån om du verkligen måste. Hitta ett halvtidsjobb lite längre fram när du har känt efter hur mycket av din tid utbildning tar av dig. Andas, planera, läsa på om olika möjligheter och tänka genom alla steg i lugn och ro.

Jag och mina läsare här stöttar dig! Tack för att du delade med dig av dina tankar, internet är fullt av kärlek och inspiration. Önskar dig all lycka och kom ihåg att du måste kunna välja din egen lycka i första hand innan du kan dela med dig av lyckan till andra 

9 kommentarer

 1. Vad du än väljer så blir det säkert bra Jonnah! 🙂 Håller tummarna att allt ordnar sig. Låt bara inte vad din chef säger påverka ditt val, det är din lycka som är viktigast i slutändan och det är ditt liv. Här i Sverige finns det ju massor av stöd att få om du vill plugga 100%!

 2. Ååååhh!! Vad glad jag blev av detta!! Tusen tack, Foki! Och tack ni som kommenterar! Jag känner bara mer och mer för varje dag att utbildning är precis vad jag vill i livet just nu =) Med era positiva ord så känns det bara ännu bättre!

  Vad kul att du kollade in sidan och ser potential! =D Sidan är verkligen min lilla bebis just nu.

  Jag förstår verkligen vad du menar med att man inte ska göra något halvhjärtat. Jag har pluggat 5 år på högskolan tidigare, och då arbetade jag mellan 50-75% samtidigt – och mina arbeten i skolan blev verkligen bara halvbra och jag var ofta deprimerad, trött och energilös. Då handlade de mesta bara om pengar – att ha pengar under utbildningen och plugga för att hitta ett jobb som ger bra pengar. Denna gång vill jag bara känna att det är något som gör mig lycklig (och gör att jag kan hjälpa andra) 🙂 och nu vet jag att pengar inte är allt.

  Tack tack tack för detta inlägg! <3

 3. Linda Tenshi

  Pengar är verkligen inte allt, det som gör en lycklig, är allt…så är det. Man får liksom föreställa sig att man är gammal och tänker tillbaka på sitt liv, hade man vilja göra saker bara för att det var tryggare val (gjort av rädsla) eller hade man vilja göra saker man helhjärtat älskade och brann för (gjort av kärlek) och därmed levt ett gladare och lyckligare liv? Följ ditt hjärta, så ordnar det sig. En vän som tyvärr tog bort sig sa: ”Det finns egentligen bara 2 känslor, kärlek och rädsla” och vi människor agerar efter det vi väljer av det.

 4. Så bra svar Foki!

  Jonnah som det mesta här i livet blir inte alltid som man har planerat. Det bästa är man ska lyssna på sitt hjärta. Då har man inte svikit sig själv.
  Lycka till med studierna.

 5. Man får inte glömma att ingenting är en katastrof, även om det känns så när man är inne i något. Det värsta som kan hända är att du går den nya utbildningen och att det inte går som du har tänkt med företaget, men då kan du kanske ändra din affärsidé och prova att göra någonting annorlunda. Sedan har du alltid din gamla utbildning att falla tillbaka på, och genom den kan du kanske få tjänster som är roligare än den du har nu.

 6. Åh vad svårt det är när man slits mellan två världar där den ena är mer säker men inte lika meningsfull och den andra är utmanande, spännande men inte lika säker. Jag är säker på att du kommer göra det val som är bäst för dig, oavsett vilket det blir, men glöm inte att du har ett liv! Om du verkligen vill detta, KÖR PÅ! Du äger ditt liv, du formar det genom dina handlingar. Vill du bort från stressen och satsa på något annat, gör det!

  Jag har själv valt att prova nytt. Sa upp mig från jobbet, lämnade lägenheten igår och flyttar till spanien imorgon. Sambon vill investera i fastigheter och jag hänger med. Detta är lååångt från min trygghetszon att bara dra, men jag vet att det på något sätt kommer ge mig ett rikare liv (inte rikare som i pengar utan i meningsfullhet och personligt). Men Nää, nu handlade inte detta om mig haha. Kör på utbildning och plugg om det är det hjärtat vill, resten kommer ordna sig på vägen mot din dröm.

  Lycka till!

 7. Älskar att du söker dig till andra människors råd, för det underlättar oftast ett beslut. Att diskutera och få input av andra kommer snabbt hjälpa dig att känna vad som är rätt för dig. Ofta måste man höra sina egna tankar högt för att förstå vad man vill. 🙂

  Lycka till Jonnah! Jag vill jobba åt samma håll – vi kanske ses ;D

 8. Hej Jonnah!
  Förstår din oro mycket väl. Kan ju berätta om mina erfarenheter inom just plugg och arbete.
  Jag hade både jobb och utbildning samtidigt, det var riktigt tufft måste jag säga, ändå var utbildningen på distans men det krävdes mycket diciplin på en själv och jag är bara glad att jag klarade det. Jobbet var inte på 100% så ca. 24h / vecka men kändes fortfarande väldigt tufft. Varför jobbade jag samtidigt var för inkomst att överleva, jag hade turen att gå ner i tid på mitt jobb då. Visst jag har inte stora utgifter alls men det var en mycket stor trygghet ändå. Om jag hade gjort annorlunda hade jag garanterat fokuserat endast på plugget. Det hade varit lättare för då få du mer tid till plugget och kan fokusera så mycket mer tid på att göra utbildningen utförligt och mer noggrann.

  Om jag får säga vad jag tycker, så tycker jag att du söker något annat jobb vid sidan av det jobbet du har nu. När du fått det jobbet som du kan variera timmarna på, säg upp dej på ditt nuvarande. För att få lite inkomst och klara dej med hyra osv. Minimera dina utgifter om det innebär mindre cash i månaden. Fokusera sedan helhjärtat med din utbildning. <3

  Jag sa föresten upp mig därefter på mitt dåvarande jobb efter utbildningen och gör något helt annat nu. Det är värt det ska du se, du kommer garanterat må sååå mycket bättre! <3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *