Känner mig kränkt och förnedrad

Jag är så himla ledsen just nu, kan inte förstå att jag blev utsatt för detta. Min lillasyster som flög från Stockholm idag mötte upp mig i Luleå för att shoppa lite innan hemgång. Fay ville kolla på kläder och jag skulle kolla efter pysselgrejer. Fay ville gå in på Hanzens i Luleå och jag fick syn på Hugo Boss avdelning och tänkte direkt på Bill så jag gick dit för att kolla efter kostymer till honom. Men jag hittade ingenting och gick sakta därifrån till nästa avdelning.

Sedan blev jag stoppad av en butikspersonal där hon började första meningen med:
– VAR HAR DU SMYCKENA SOM DU HAR STULIT?
Jag blev jättepaff, stod där mitt i butiken och visste inte hur jag skulle reagera men jag svarade ärligt att jag inte har tagit något.
Butikspersonalen sa därefter:
– Jo, du har tagit smyckena. Vi kommer ändå att kunna se det i kameran. 
Jag frågade:
– Alltså, vad händer när man blir anklagad så här? 
Butikspersonal:
– Jag kan anklaga vem jag vill. Du kommer att bli portad härifrån och aldrig mer få komma tillbaka när du har stulit från butiken. 
Vad ska man göra i en sådan situation tänkte jag? Mitt i butiken, mycket folk och många ögon på oss. Jag visste helt ärligt inte hur jag skulle göra. jag kände mig kränkt och förnedrad. Men jag ville verkligen bevisa att jag var oskyldig så jag gav henne min jacka.
Butikspersonal sa därefter med en irriterad röst:
– Det är så många fickor på den här jackan, man kommer att stå här till imorgon. 
Jag och Fay svarade i lugn ton:
– Ja, men vi har tid på oss. Kolla du.  Samtidigt som jag kollade runt i butiken och såg hur folk tittade på oss. Jag dog inombords, jag ville gå därifrån.
– Varför skulle du gå till en herravdelning för äldre män? Sa butikspersonalen.
Jag svarade:
 – Men jag ville kolla kläder till min pojkvän som faktiskt är 35.
Butikspersonalen höjde ögonbrynen och svarade:
– OOOOOOJ! 

Jag förstod att butikspersonalen kanske gjorde sitt jobb. Men bättre bemött kunde jag ha fått.
1. Butikspersonal ska inte stoppa någon alls – det kan vara fett farligt och det är först och främst väktares jobb.
2. Väktaren/personal ska värna om min integritet och be mig följa med så att vi kan prata avskiljt.
3. Varken väktaren eller butikspersonalen får hålla i mig, inte ens om jag faktiskt skulle ha snattat. Det är olaga frihetsberövande – samma sak som kidnappning – och kan ge fängelse om jag själv ringer polisen och gör en anmälan (enda undantaget är om snatteriet är över ett visst belopp, tror det var 1000kr, då får väktaren hålla kvar).
4. Väktaren ska sedan ringa polis som tar över ärendet eftersom en privatperson/väktare inte kan gripa någon.
5. Väktaren/butikspersonalen ska inte anklaga någon utan att ha antingen ögonvittnen, sett brottet på kameran, eller att larmet avslöjat brottet. I mitt fall har butikspersonalen anklagat mig från ingenstans vilket är diskriminering eller främlingsfientlighet – båda är olagliga.

Vi har ringt och sökt butikschefen. Först sa dem att hon var på semester utomlands, vi berättade om händelsen hur det låg till och då sa de helt plötsligt att de såg butikschefen i butiken för inte så länge sen och ska be henne att ringa upp direkt. Men ingen har ringt än och det var över 1 timme sedan.

Jag tycker att ingen ska bli utsatta för detta, oavsett om man är offentligt person eller inte. Speciellt med utländsk bakrund. Jag mår så illa, jag har ont i magen och jag vill att ingen ska få känna sig så här som jag känner just nu.

Jag tycker egentligen inte om att ta detta offentligt men hela händelsen kändes så fel. Alltså… vad ska vi göra? Hur kan vi göra den här världen till en bättre plats?

65 kommentarer

 1. beyoncé

  blir så arg. du har helt rätt

 2. Hej Foki!

  Jag förstår att du är uppriven och ledsen, men jag vill ändå säga följande:

  Butikskontrollant har rätt att anklaga efter att ha misstanke om stöld eller snatteri. Väktare och privatperson får gripa någon, det kallas envarsgripande. Detta kan man göra på ”bar gärning”.

  Ibland sker så klart ändå misstag. De tror sig se något som inte hänt, men det är mänskligt. Det är dock inte rätt att göra en sådan scen som de gjorde med dig.

  Önskar jag kunde ge dig en kram

  Allt gott!

  /Polisanställd

  1. Steph, som polisanställd behöver du nog ge mer korrekt information vid såna här saker så att folk inte får för sig att de kan ”envarsgripa” folk till höger och vänster:
   4 kap. 7 § lyder: ”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa..”
   Punkten här är att fängelse ska kunna följa för att man ska kunna göra ett envarsgripande.
   Det är något gemene man inte kan bedöma på egen hand. Om fängelse inte kan följa, då är det ett olaga frihetsberövande som på riktigt kan ge fängelse för den som håller kvar någon – även om denna någon skulle ha begått ett brott.
   Men som du säger då ska det vara på ”bar gärning” vilket innebär att man ser brottet utföras och handlar direkt, vilket inte alls var fallet här.

   1. Envarsingripande gör man när man tror att personen begått ett brott som kan ge fängelse i straffskalan.
    Som i detta fallet tror personalen att de sett någon av tjejerna stoppa på sig smycken och att värdet överstiger 1000:- och om tjejerna sedan passerar butikens kassalinje så är det ett brott som ger fängelse i straffskalan.

    Du kan aldrig begära att det ska vara fastställt att brottet dels är begånget och att du vet att det i rätten slutar med fängelse innan ett grip. Det är omöjligt även för en polis att avgöra förrän efter avslutad rättegång.
    Man har rätt att gripa någon men endast polis har rätt att häva gripet eller godkänna att en OV/Väktare får häva gripet.

    Detta kan i allra högsta grad räknas som bar gärning då tjejerna kanske var på väg ut ur butiken. Personalen tror ju att de har smycken på sig och hade verkligheten varit så så är det ju inte ett brott förrän de lämnar butiken. Så först där, vid lämnandet av butiken, blir det ju på bar gärning.
    Det framgår inte att tjejerna inte passerat en kassalinje, det står bara att de sen står mitt i butiken vilket kan betyda att de förflyttats in i butiken av personalen.

    Man kan tolka lagar lite som det passar en ibland, men i detta fallet greps dom inte, de stoppades av personal. Ett grip måste uttalat vara ett sådant.

    Dock tycker jag personalen bar sig klumpigt åt när de inte ville leta igenom fickorna eller ställde till med en scen mitt i butiken.
    Men, som jag skrev på bloggbevakning, Foki hade nog känt sig lika kränkt i ett enskilt rum också. Är man oskyldig är det klart det är skitjobbigt att bli anklagad.

   2. @Per – Butikspersonalen FÅR agera själva om de ser brottet begås med egna ögon, brottet KAN ge fängelse och ingriper i det ögonblicket. Det är kraven för ett envarsgripande. Men om man inte är 100% säker på om ett brott man ser begås kan ge fängelse är det bästa att följa efter och ringa polis som kan gripa när de kommer till platsen.

    @Sanna – Man kan visst begära att det är fastställt att brottet är begånget. Det är det som blir ”På bar gärning”. Utan det är det inte ett envarsgripande utan ett olaga frihetsberövande (men sen kan man ju ha ”tur” om den man nu frihetsberövat visar sig ha stulit). Man behöver inte veta att brottet ger fängelse, men det måste ha fängelse i straffskalan. Om det inte har det, eller om man är osäker, så ringer man polis och följer efter boven tills polisen är på plats.

    @Steph – Som du säger det må vara sällan någon döms för olaga frihetsberövande i såna fall, men det kan hända. För att det är olagligt. Det du nämner om att ”Man anser där att en butikspersonal inte har uppsåt om olaga frihetsberövande utan att endast vänta in polis/utreda situationen” handlar då om att butikspersonalen inte vet om att de har begått ett brott, och förmodligen att den utsatta heller inte vet om att de utsatts för ett brott.

    Det här blir min sista kommentar, men min första kommentar grundar i att om folk tror att de kan ”envarsgripa” folk de tror har begått ett brott, så springer det runt folk som olagligen kränker och frihetsberövar andra i god tro. Typ vigilanter från vilken Marvel/DC serie som helst.

    Rätt väg är att ingripa där man får och kan, för vi behöver civilkurage i vårt samhälle, och att ringa polis där man inte får ingripa.
    Och om man är missnöjd med polisens respons eller reaktionstid så engagerar man sig politiskt för det är där det gör skillnad.

    Det var allt för mig i den saken, ska inte ta mer fokus än så från inlägget 🙂

    Kram, Bill (a.k.a. Regelryttaren)

  2. Nej! Det är inte mänskligt. Det här är en generalisering, att bara ”anta” att just hon skulle ha snattat. Som om det inte ligger någon baktanke bakom varför man just ANTAR att den här personen ska ha snattat, av ALLA människor i butiken.

   Varför sker detta ”misstag” extra mycket på folk med utländsk bakgrund om jag får fråga? För att…?!
   Ingenting ursäktar detta, nej, ibland sker INTE såklart misstag, det här är inte ett misstag, du blandar ihop det med ett så mycket större problem.

   1. Bill: Självfallet kan inget betraktas som stöld förrän personen passerat kassorna.

    Men din ref gör mig undrande. Hur skall butikspersonal agera när de ser en stöld? De får tydligen inte hålla fast, så för tjuven är det bara fritt fram att gå iväg. Är det så?

    Jag lider med Foki. På samma sätt kan det kännas att inte få sitt ärende effektivt prövat vid domstol vilket ofta händer.

   2. Hej Bill!

    Stöld är ett brott på vilken fängelse kan följa och är således ett brott man kan envarsgripa på. Detta är något man bedömt att folk ska kunna bedöma på egen hand om detta sker. Om man tar saker för ett värde under 1000 kronor är det snatteri på vilket envarsgrip i regel inte kan anpassas, för varor över 1000 kronor räknas det som stöld.

    Det är mycket sällan någon åtalas för olaga frihetsberövande för att man hållit någon kvar kvar man misstänker för stöld, men det är klart att det kan hända. Man anser där att en butikspersonal inte har uppsåt om olaga frihetsberövande utan att endast vänta in polis/utreda situationen.

    Och nu var jag inte i butiken vilket gör det svårt för mig att spekulera i vad butikspersonalen antog att hon såg. Hon trodde nog att hon såg något, vilket självfallet var fel då Foki inte stal något.

    Skrev inte min kommentar för att skapa något tjafs eller dylikt utan endast informera och uttrycka min önskan att ge Foki en kram… inget annat.

  3. Ja men hur kan dom ha en misstanke om det inte fanns något som visade att dom hade stulit? Vad är det för personal här dom alltså fantiserat alltihop. Verkar inte klokt o hemskt oförskämt.usch vad dumt beteende.

  4. Dåligt formulerat av dig. Låter som du försvarar hennes beteende. Ingen vill väl ha en kram av dig om du skriver så här. Butiksbiträdets beteende var inte okej över huvud taget och det känns så typiskt att en ”ung” tjej ska bli påhoppad. Tack och lov var det Foki som har ett namn och därmed kommer de se till att göra rätt för sig (och jag menar absolut inte att jag är glad för det men jag tänker att du är så stark och att du kan säga ifrån på rätt sätt). Med ett välkänt namn så får deras beteenden konsekvenser (och beteenden är i plural för det är nog inte första gången butiksbiträdet hoppar på unga tjejer, om så är fallet så måste ju Foki se väääldigt misstänksam ut vilket jag tvivlar på!).

   Även om Foki passar ”profilen” för unga snattare (tänker mig att den låter: ung tjej, sprallig och låter. Och säkert värre blev det för hennes ”asiatiska utseende(?)”. Vad är detta för racistbeteenden från butiksbiträdet?????) så kan man ju inte bete sig på det där sättet. Jag hoppas hon ber om ursäket (det är det minsta). Att chefen tar ett snack med sin personal och kompenserar Foki.

   Ta strid i det här Foki. Så här kan man inte bli behandlad! Stå på dig! Du är superbra!

   / upprörd 30-åring

 3. Jag tycker inte att detta är ok! Oavsett om butikspersonalen har rätt till detta eller inte så har du blivit dåligt bemött. Jag kommer aldrig mer att gå till den där butiken. Usch

  /Luleå-bo

  1. Dessutom är det inte eTT brott om man fortfarande är i butiken. Om jag går in i en butik och stoppar fickorna fulla med saker har jag inte snott dom fören jag gått utanför butikens kassa.

 4. Rasistisk kärring!!!!!! Alltså förlåt men jag får ont i magen när jag läste det här. Hatar folk med fördomar.

 5. Det skär i mig när jag läser ditt inlägg. Jag tappar nästan luften – det som upprör är självklart hur illa/felaktigt bemött du blev. Att en sådan situation ens handskas på det sättet är ofattbart. Om jag tolkar dig rätt så fick du även känslan av att du fick ett fördomsfullt beteende när du klargjorde att du skulle kolla på kostymer för Bill. Som en fellow thailändska, som dock är född och uppvuxen i Sverige, så lider jag med dig. För den där subtila känslan av att bli dömd p.g.a. ens etnicitet är så förbannat skärande – man skäms. Men det viktigaste är att vi vet vilka vi är. Det finns underbara människor som ser varandra och det finns dem som lever sin värld baserad på fördomar. Usch, detta berörde mig djupt.

  Skickar i alla fall en kram från Göteborg och du har min (och flera andra läsares) stora respekt samt kärlek för den fantastiska människa vi vet att du är.

 6. usch vad obehagligt och förnedrande:( Hoppas du får en ursäkt av dem!

  kramiz<3

 7. Ring tillbaka och kräv en offentlig ursäkt. Säg att Får du inte det innan imorgon så kommer du lägga en in en anmälan om kränkning (ärekränkning). Så inte ok! Misstänker man snatteri så tar man personen till sidan och sköter det snyggt. Absolut inte så här!

  Blir så ledsen över att du blivit behandlad så.

 8. Jobbar i butik själv. Man ska absolut inte anklaga någon om man inte själv har sett händelsen. Du måste alltså vara 100% innan du står och anklagar personen.
  Som du också skrev så är det väldigt farligt att gå fram och anklaga någon sådär för det har tyvärr hänt många gånger att personen bär kniv och/eller är påverkad.
  Det du ska göra är att gå fram och fråga om personen behöver hjälp med något. Det är inte värt att leka polis och stå där och gapa. Det räcker oftast med ett hej så får personen dåligt samvete och avbryter.

  Butikspersonalen skämde ut sig… Framförallt så känns det hemskt att bli anklagad när man själv vet att man aldrig skulle göra något sådant 🙁
  Försök att låta detta rinna av dig ?

  Man ser otroligt mycket i butik och folk du litar på typ som stammisar kan vara dom värsta snattarna. Tyvärr…

 9. Hej Foki!
  Jobbar i själv i butik. Läste vad som hände dig.
  Så gör man bara inte som butikspersonal!
  Hemskt illa att personalen agerade på det viset och helt utan grund.
  För det kunde likaväl vart en 17 årig som var där att köpa julklapp åt sin pappa. Det är galet! Förstår hur du måste känna dig.
  Du bör få en ursäkt från butiken. Stå på dig!
  Mega Kram!

 10. Hjälp, vilken otrevlig situation. Förstår att butikspersonal har rätt till att få undersöka besökare vid misstanke, MEN, detta kan göras på ett humant sätt. Tycker du ska klaga om inte mer. Jag hade personligen inte accepterat en anklagelse om butikspersonalen uttrycker sig enligt din beskrivning. Hade det varit en normal ton hade en ursäkt räckt, men med den tonen hade jag krävt en kompensation. Massa kramar och hoppas att allt blir bättre.

 11. Ursäkta språket, men vad i helvete? Jag hoppas att butikschefen ringer tillbaka snart så att ni kan reda ut det här. Och att butiksbiträdet i fråga får något form av straff, för det där var allt annat än okej! 🙁

 12. Villket jäkla sätt! Har precis skrivit ett mail och skält ut de. Deras Email är: info.lulea@hanzens.se

  1. Svampbob

   Blev så arg att jag gjorde samma sak!

  2. De verkar ta åt sig kritiken!
   Fick precis mailat en ursäkt av Magnus Larsson, som tydligen är VD för Hanzens. Här är hans mail 🙂

   ”Hej Martin.

   Mitt namn är Magnus Larsson och jag är VD för Hanzens butiker. Jag kan bara beklaga vad som hänt Foki och jag tycker att detta beteende från vår medarbetare samt från vår sida INTE är okej!

   Jag vet att vår butikschef har mailat till Foki under gårdagskvällen och bett så mkt om ursäkt.

   Jag önskar verkligen att detta gick att göra ogjort vilket tyvärr inte går men jag kommer personligen att ta tag i detta ärende på måndag med vederbörande medarbetare.

   Mvh
   Magnus Larsson”

 13. Otroligt oprofessionellt av dem. Varför ställa till en scen när de inte har några bevis? Tycker det är bättre att ta en till sidan och prata där, precis som du säger.
  Och vem bryr sig varför du är i en herravdelning?? Precis som Tinnz skriver, kunde ju ha varit till din pappa. Och jag tycker inte att de ska döma folk efter deras relationer och även om man är förvånad så borde man dölja det!
  Förstår verkligen inte varför du inte fick en ursäkt på plats! Jag antar att de inte sade något till chefen (deras misstag trots allt, skulle inte se bra ut för bossen), men hör de inte av sig efter måndag (det är ju helg nu och då jobbar kanske inte chefen) så tycker jag att du borde kontakta chefen, berätta hur du kände dig och kräva en ursäkt!
  Kram!

 14. Även om det är en butikskontrollant måste den personen visa att man är det, annars kan vem som helst låtsas vara ”polis” Vakten sköter gripandet, personal informerar vakt och det dom gjorde var endast grundat på fördomar. Man kan bära en strumpa i en ficka och sedan gå och betala den, man kan inte anta att personen i fråga ska sno det. Butikschefen ska ringa upp dig och be om ursäkt, man får inte göra så som de gjorde. Kränkning på hög nivå. Länge sen jag blev så här arg när man vet att du är den sista människan på jorden som skulle snatta. Vilket jävla skämt alltså! FOKI DU ÄR BÄST! Sträck på ryggen och le du har ett hjärta av guld.

 15. Så sjukt oprofessionellt beteende! 🙁

 16. Håller med tidigare kommentarer, det är absolut inte okej. Hoppas du får kontakt med chefen och att det aldrig upprepas. Kärlek till dig <3

 17. Vilken idiot!!! Hoppas att butiken tar tag i detta. Inte okej att bara anklaga någon från ingenstans!!

 18. Hej Foki. För att anklaga någon ska personalen sett med egna ögon att en stöld har skett. Personalen får inte ingripa innan personen börjar gå ut genom dörrarna. Ingen har rätt att fråga dig om varför du tittar på butikens varor. Ingen har rätt att kränka dig. Anmäl butiken till DO. Och låt tidningen få veta. För att förhindra att det upprepas.

 19. Jag blir jätte upprörd av att läsa det här. Så där ska det inte få gå till, vem tror hon att hon är? Enligt min mening borde hon inte få jobba kvar.. Jag hoppas verkligen att du får en ordentlig ursäkt.

 20. Jag jobbar själv i butik. Ingen personal har rätt att anklaga dig för stöld förrän du har KOMMIT UT UR BUTIKEN. För annars kan ju vem som helst säga ”nej men jag la det bara i fickorna för att händera var fulla” sedan när de ska betala. Så egentligen har de inte rätt att anklaga dig förrän du kommit ut ur butiken. Säg det om det nu skulle hända igen. Det finns ju t.ex dessutom dem som lägger saker i sin Dramatenväskan men ingen anklagar ju dem? Så du ska stå på dig om det händer igen. Helt klart.

 21. Men vad är det för fel på folk?!! Gud vad arg jag blir! Du ska definitivt prata med butikschefen du måste få någon slags upprättelse och många ursäkter för detta! Sjukt pinsamt för personalen men bra att du skriver om det öppet här!

 22. Hej Foki, jag är jätte ledsen att det här behövde hända dig och som du skriver i texten ingen har rätt att anklaga någon så där , speciellt utan bevis och att den personen verkligen såg med sina ögon att du tog nåt. Snälla ge inte upp med att ta tag i detta, för ingen ska få gå igenom detta. Och om du verkligen tar tag i detta så kanske de kan hjälpa andra människor till inspiration att våga stå upp för sig själv också när sånt här händer. Snälla Foki kör hela vägen tills du får prata med chefen och säger att du inte accepterar sånt här beteende och det borde ej upprepa igen mot någon. Hoppas att du ska står upp för dig själv till 100% och jag ska vara här och ge dig positiva krafter jag lovar.
  Hoppas du kommer med en forsättning på hur allting fick!!
  Heja Bästa Foki ❤️

 23. Det är sant att man inte får ingripa förräns personen är ur butiken. Super skumt tycker jag men så är det.
  Dessutom tycker jag det bemötande du fick var sjukt otrevligt, så gör man bah inte! Kränkande till 100% fy, det gör mig så ledsen å arg för dessa fördomar folk har. Så sjukt onödigt rent ut sagt! Nää inte acceptabelt för fem öre! ?
  Jag brukar vända sånna här händelser till något positivt istället. Att de e avundsjuka på dig å hur du ser ut. ❤️
  Men förstår den känslan när alla glor på en. Fy fasen! ?
  Du vet själv om att du e så mycket bättre än de å det vet vi me! STOR KRAAAAAMIZ på dej Foki! ❤️?

 24. Inte kul att bli anklagad för stöld bara så där. Man hade kunnat önskat ett bättre bemötande av personalen. Förstår att du känner dig upprörd över händelsen.

  Men frågan jag ställer mig är vad som är värre… att bli anklagad för stöld eller att hänga ut en privat butik på din blogg?

  1. Det handlar inte om att jag blir anklagad för stöld, det bryr jag mig inte om. Jag råkade ut för en kränkande händelse, jag blev utsatt på en offentligt plats. Jag var inte bara upprörd, jag var ledsen, jag var bruten och känslan som jag hade idag har jag aldrig upplevt förut. När man aldrig någonsin i livet varit osäker på sig själv och sin bakrund sprack min bubbla i den stunden.
   När man försöker göra rätt för sig med att kontakta den ansvariga i butiken i första hand fick man ingen vidare respons. Man tycker ju att ett sådant ärende borde tas hand om på direkten men det var inte tillräckligt med engagemang från deras håll. Så… Vad gör man då? Vad måste man göra för att saker ska vara rätt? Hur ska jag kunna påverka detta? Som tur är har jag en stor blogg med mycket publik så jag skrev som det var. Tror mig, bloggen var inte det första alternativet. Och jag ser inget fel med att utnyttja bloggen till rättvisan, det ska jag kunna göra.
   Jag vill inte att någon annan ska uppleva det som jag har upplevt. Det är fel, det känns fel, jag har aldrig förstått tidigare hur detta kan göra så ont. Om inte man själv befann sig i situationen kommer man aldrig att förstå…
   Jag har ingenting emot butiken, skrev var händelsen skedde bara för att butiken ska uppmärksamma detta och gör rätt för sig. Är inte arg på butiken eller den ansvariga. Det är en kul butik med många bra märken. Det är en person som har ställt till något som inte borde hända och vi håller bara tummarna att ärendet kommer att skötas på rätt sätt.

   1. Carolina

    SjälvKLART!! ska du outa detta på bloggen ! 1. Det är din blogg,dina känslor. 2. Det är rätt, tänk på nästa tjej det här kommer att hända, för det kommer att hända. Om inte nån sätter stopp.
    Starkt gjort !

  2. Hur mycket privilegier har du? Spelar ingen roll om det är ett stort eller litet företag, hur kan du klaga på när någon står upp för sig själv, förstår du inte varför detta skedde?

  3. ”Privat butik”, är det ens något som finns? Den är väl rätt öppen för allmänheten vad jag vet 🙂

  4. Jag måste få backa Fokis rygg i detta och försvara hennes agerande.

   Om butikspersonalen har betett sig på ett sådant skamligt sätt så har hon sin fulla rätt att prata om detta. Att ”hänga ut” någon innebär att man är oschysst och orättvist säger saker om en annan; i detta fall har ju butiken faktiskt handlat fel. Det är inte att ”hänga ut” butiken om personalen betett sig på detta vis. Att foki har en välkänd blogg som hon beskriver detta på är absolut inte fel. Snarare en fördel så butiken inser det allvarliga i deras personals beteende och därmed på riktigt ber om ursäkt och ser till att få ett stopp på det! För hon är nog inte den första eller sista som blir trakasserad på detta sätt av butiksbiträdet som gjorde detta. Därför genom att berätta om det här och förhoppningsvis ge vidare till DO och anmäla butiken så kanske detta felaktiga behandlandet kan sluta.

   Varför får inte FOki skriva om detta i hennes blogg? SOM är hennes privata blogg där hon själv bestämmer vad hon skriver? Det är absurt att folk ifrågasätter att hon skriver om det.

  5. Jomenvisst

   Öö hur resonerar du egentligen Micha? Om du hade blivit utsatt och butiken inte brydde sej om detta faktum hade inte du gjort högljutt ifrån dej på tex Facebook för att medla vad som hänt dej? Det tro sjutton det! Om det är det enda som ger den ursäkt man förtjänar för att blivit kränkt och förnedrad så tar man chansen.

 25. Tycker ni gör helt rätt i att outa detta. Tyvärr måste man ibland behandla skit med skit för att få någon effekt.
  Och tyvärr ja, hon agerade antagligen på ditt utländska utseende och gjorde bedömningen att du är extra benägen att sno.

  Som sagt, grymt att ni går ut med detta. Tycker även du borde ta det längre om du inte får en värdig och stor ursäkt från både butikschef och ansvarig personal. Typ gå ut i någon tidning.

  Gör du ingenting nu kommer fler utsättas för samma skit.

  Kram!

 26. Trist och tråkigt. Men lägg detta bakom dig.. För några år sedan var jag ”utsatt” för en liknande händelse men har ändå fortsatt handla i den berörda butiken. ALLA kan ha en dålig dag. Synd att det drabbade dig och gjorde dig ledsen.
  Tjingeling.
  KM himself

 27. Jag har sett detta hända inne på sephora i stockholm, Östermalmstorg, Den händelsen togs nog inte upp på samma sätt som här eftersom ingen av de två tjejerna som bar slöja säkert har en offentlig blogg som du.

  Dem blev iallafall jätte arga på personalen, som hade kommit fram till dom och sagt att en vakt skulle följa efter dom eller liknande. Samt något om att dem hade anklagats för stöld. Det är så kränkande att bara anklaga någon sådär, att folk kallar det ”anta fel” dem hade inte ens sett något.

  Dethär är oacceptabelt och borde tas upp mer än vad det gör,
  jag tror företagen är duktiga på att tysta ner folk eftersom de har så pass stor makt.

  Bra att du tog upp detta, folk vet för lite och antar för mycket nuförtiden.

 28. Stå på dig Foki, finns kanske inte så mycket dom kan göra för att det ska kompensera på för det känslor och kränkning som du fått stå ut med. Men att få butikschefen att göra något med den personalen, varning eller kanske tittar över hur denne jobbar och beteer sig, kan detta undvikas för fler människor i framtiden. Och i slutendan kanske det ger en liten känsla av rättvisa då detta beteende från personalen är oacceptabelt och absolut inte får förekomma, varken moraliskt eller lagligt.
  Många kramar till dig Foki

 29. Usch vad hemskt! Blev själv oskyldigt anklagad för att ha snattat när jag var liten. Än idag kan jag tycka att det är lite jobbigt att gå ut ur en butik utan att ha köpt något av rädsla för att de ska tro att jag snott.

 30. Tycker att det är HELT rätt att berätta detta på en blogg, för det är vad butiken förtjänar! Hade också gjort det. Det finns massor av misstag som folk kan göra, och som man kanske inte behöver berätta på nätet, eftersom det kanske inte var med flit, men detta ska ska man berätta, för beteendet var helt oacceptabelt!

 31. Jag har också blivit falskt anklagad för stöld. Jag var i Stockholm och jag skulle hinna med en buss som gick tidigt på morgonen. Innan jag skulle på bussen så ville jag besöka Willys(matbutik) för att köpa lite fika att ha på bussen. Jag hade med mig min resväska in på Willys som jag tänkte låsa in i ett av deras skåp, men alla skåp var redan tagna, tyvärr. Jag ville heller inte ge väskan till personalen, eftersom jag var rädd att de skulle stjäla något från väskan medan jag handlade. Jag har ju hört talas en hel del om personal som stjäl från sina jobb. Så jag valde att ta med mig resväskan in i butiken. ”Den ser ju inte så märkvärdig ut?”, tänkte jag, ”Man ser ju att det är en resväska”. När jag väl skulle betala för mina varor så hade kassörskan en hatiskt blick mot mig. Om blickar kunde döda så skulle hennes blick göra det!

  ”Kan du öppna din väska för mig?”, frågade hon. Så fort hon ställde den frågan frös jag till. Jag har ALDRIG I HELA MITT LIV STULIT NÅGOT och JAG KOMMER ALDRIG GÖRA DET HELLER! Jag blev så paff över frågan att jag knappast visste hur jag skulle bete mig för att verka som en vanlig människa.
  ”Eh… okej”, sade jag i skakig röst.
  ”Du kan ställa upp den på bänken”, sade hon. Jag ställde upp den på bänken.
  ”Ska du öppna den eller ska jag komma fram?”, frågade hon.
  ”Kom fram”, sade jag och försökte låta självsäker, men istället så skakade jag över hela händelsen!
  Kassörskan kom fram och ställde säg framför min väska.
  ”Jaha…?”, sade hon i en nästan anklagande röst.
  Jag öppnade väskan och hon fick se att JAG INTE HADE STULIT NÅGOT!

  Samma sekund som hon insåg att jag inte hade stulit något så försökte hon låta ”trevlig och snäll” helt plötsligt! ”Jaha”, tänkte jag.

  Det här var iallafall min upplevelse när jag blev falskt anklagad för stöld.

  1. Du blev ju inte direkt anklagad, hon ville ju bara titta och försäkra sig om att du inte tagit något. Många butiker har rutiner och sätter upp lappar om att man ska visa upp innehållet i sina väskor vid kassan.

   1. Men läser du inte vad som hände dom kollade jackan lägg av ser en affär kunder som tjuvar gå inte till den affären!!

 32. Sandra Sarah

  Men fy vad oproffsigt!!! Man gör bara inte så, spelar ingen roll vad hon trodde! det är inte hennes jobb och hon borde veta bättre!
  Sånna människor ska in jobba inom service! usch och fy vad arg jag blir!
  Hemska människa.
  Jag skulle gå tillbaka till butiken och kräva ett samtal med chefen!
  det är som du säger väldigt kränkande och förnedrande och inte okej!

  Stå på dig Foki! ingen ska behövas behandlas så!

 33. Har massa gånger råkat ut för att personal tar för mycket för varor när jag handlar mat. Är inte det en typ av stöld. Har heller inte fått en ursäkt utan personalen har bara sett sur ut. Inte om. Sånt ska utredas med!!

  1. Fast personalen i en matbutik vinner INGENTING på att slå in två gurkor istället för en. Blir lätt fel.

 34. Skulle stå inte ok

 35. ”Varför tittar du på kläder till äldre män?” Vad är det ens att fråga om? Asså man får väl titta på precis vad fan man vill. Även om det inte hade varit till din pojkvän så får man väl titta på det fast man är en ung kvinna. När jag tittar på kläder till ”äldre män” så är det oftast till min pappa liksom, svårt att köpa presenter/julklappar om man inte får titta på såna kläder för då är det ”misstänksamt”, sweet lord…

  1. Ja, jag menar, ibland går jag till reahyllan på H&Ms herravdelning bara för att se om de har nåt intressant för MIG, haha… typ nån mysig skjorta eller nåt. Klart att man som kund ska ha rätt att få titta på allt man vill utan att bli ifrågasatt.

 36. Magnus Larsson

  Hej Foki! Mitt namn är Magnus Larsson och jag är VD för Hanzens butikerna. Jag har idag fått kännedom om vad som hänt dig då du besökt en av våra butiker och vill verkligen be om ursäkt för det inträffade. Jag kan bara beklaga vad som hänt dig och jag tycker att detta beteende från våran medarbetare samt från vår sida INTE är okej! Jag önskat verkligen att detta gick att göra ogjort vilket tyvärr inte går men jag kommer personligen att ta tag i detta med vederbörande på måndag Mvh Magnus

 37. Som butiksanställd själv så kan jag konstatera att detta var oprofessionellt beteende av butikspersonalen! Som butiksanställd har man INGEN rätt alls att hålla i någon annans väska/jacka eller ens visitera personen personligen. Jag har själv varit med och ”fått fast” snattare. Men då har jag aldrig själv lagt min hand på dem eller ens konfronterat dem, utan då har jag faktiskt sett att dem har lagt varor i sin väska/larmet har tjutit, och då ringt en väktare som tar hand om visiteringen. Allt detta sker dock när personen i fråga har gått ut från butiken.

  Jag tycker att du ska maila deras huvudansvarige och klaga och anmäla detta beteendet. Jag vet själv hur det är att ständigt bli iakttagen av personal p.g.a. ens ursprung och att inte få samma professionella service som någon annan, p.g.a. man är ung och utländsk. Det är diskriminering och ingen ska behöva behandlas så som du har blivit behandlad. Ingen mer. Fy vad ledsen man blir.. Att det finns sådana människor..

 38. Hej fokis min dotter ringde mej och berätta om inlägget och läste detta och blev OTROLIGT LESSEN att du blev illa behandlad av personalen på detta vis.Det som har hänt går inte att backa bandet och få det ogjort Hänt har hänt ! Det som gjorde mot dej gick över gränsen DIREKT och var att gorma och vara högljut och anklaga dej UTAN FAKTA! Det som jag ser det nu är MAGNUS LARSSON som är VD för företaget har gjort inlägg och hoppas att han tar ett personligt kontakt med dej och gottgör dej det som har hänt.Hoppas att vi kan följa dej fram till rättvisan har skipat. Sköt dej fokis Mvh Ingo och Matilda

 39. Hanzens VD svarade, två inlägg över.

 40. En vd som skriver ”mke” hmmm tror inte…

 41. VD PÅ HANZENS I LULEÅ – HOPPAS NI LÄSER DETTA!!!

  Skamligt beteende av er personal i HANZENS I LULEÅ. Butiker som behandlar ärliga kunder på ett sådant sätt borde bojkottas.

  Utmärkt att Foki berättade om det här i bloggen, så att man vet vad
  kunder kan råka ut för i era butiker..

  VD borde sätta in en note i Luleås dagstidning för att be om ursäkt offentligt, detta då du Foki är en väldigt känd person, och det är ytterst otrevligt att bli behandlad på det sättet inför andra personer.

  Undrar om VD har skänkt lika mycket till välgörenhet, och gjort lika mycket för fattiga människor som du har gjort Foki???

  Tänker på bönderna i Thailand som ni hjälper…. tänker på alla de gånger du berättat här i bloggen, om er årliga färd till den fattiga byn i Thailand, dit ni åker och skänker en massa till barnen…….

  Tänker på flickan i BKK som du sponsrar för att hon skall kunna studera. Kanske Hanzens borde överta den sponsringen och bekosta hennes studier, till dess hon studerat färdigt, och fått möjligheten att utbilda sig till det hon önskar?

  Hur många Fadderbarn i Thailand har Hanzens butiker månne?

  DU FOKI, SOM PRIVATPERSON HJÄLPER FATTIGA MER ÄN VAD NÅGON KAN DRÖMMA OM………….

  Dessutom borde Hanzens ge dig ett presentkort på några tusen kronor som kompensation och ursäkt för det du har måst utstå för deras skull.

  SKAMLIGT OCH FRUKTANSVÄRT SÄTT SOM FOKI HAR BLIVIT BEHANDLAD PÅ………ABSOLUT BORTOM ALL DIGNITET

  FÖRVÄNTAR MIG EN OFFENTLIG URSÄKT FRÅN HANZENS I LULEÅ, TILLSAMMANS MED EN ORDENTLIG KOMPENSATION TILL FOKI
  som GOODWILL för det hon fått utstå för er skull

 42. Hej Foki!
  Detta hände mig också när jag var 14 (är 21 idag). Jag och en vän gick ur en butik och så sprang en kvinna som jobbade i butiken efter och bad oss komma med in igen och anklagade oss inför en fullsatt butik för stöld. Samma vidriga beteende, och ingen som HELST antydan till ursäkt. Tror hon prickade in oss just pga vår ålder, att det skulle vara mer troligt att tonårstjejer skulle snatta än nån annan. Vet precis hur det känns för vi hade inte stulit nånting. Har aldrig varit så arg och förnedrad förut i mitt liv. Jag förstår inte alls hur man kan anklaga en människa på det viset och inte ens be om ursäkt. Mitt råd till dig är att inte ge upp! Jag önskar nämligen att jag hade tagit fighten med butiken och vågat stå upp för mig själv och krävt en ORDENTLIG ursäkt, för det är fortfarande inte roligt att ha varit med om trots att jag kommit över det. Kram på dig!

 43. TACK Foki för att du delar med dig detta! Tack o lov att du har en stor blogg – för ja, kända profiler (kan) påverka/r väldigt mkt! Efter att ha läst detta inlägg känner jag att jag aldrig vill sätta min fot på den butiken, fy fan, ALDRIG. Hade det vart bättre om det visade sig att det här var ett väldigt dåligt PR-trick från deras sida…? Jag mår så illa över hur du behandlades, så jävla förnedrande och helt oacceptabelt – hela situationen och biträdets kommentarer???!!. Jag fullkomligt TOTALT kokar av ilska. Butiksbiträdet har ingenting att göra med om varför du är på en herravdelning/vilken avdelning som helst – det är din ensak. Om man vet att man har gjort rätt för sig så ska man inte behöva förklara sig – jag har lärt mig att det är tecken på att man är rädd/svag (såklart att man kan bli rädd/har rätt till att bli rädd och detsamma gäller för svag, men det kan bli typ som att den andra personen har/får makten över en…om nån nu fattar vad jag menar :p). Jag förstår att du blev rädd/ledsen/chockad/kände dig förnedrad, det kom en massa känslor på en gång och man vet inte hur man ska agera…och jag menar inte att du är svag för jag vet att du är jättestark & det vet du ju själv också 🙂 men jag vill bara säga till alla att man inte ska förklara för sig varför man gör si & så, det gäller inte bara i den här situationen som Foki hamnade i utan även i många andra…kan inte komma på ett exempel just nu, men jag upplever att jag själv förklarar (utan nån egentlig anledning) till varför jag gör som jag gör o ja, jag är faktiskt en osäker person men försöker jobba bort det… Nu kanske jag gled lite bort från ämnet så jag avslutar med att ännu en gång säga att biträdet inte har NÅNTING med saken att göra varför du var på den avdelningen du var på och jag hoppas VERKLIGEN att personalen inte går runt och frågor folk om varför dom är på en viss avdelning (om dom gör nån undersökning – ok) – dom har inget med det att göra.

  Jag hoppas att du kan dela med dig om butiken gör nån uppföljning. Ta hand om dig.

 44. Jag skäms över att bo i luleå när jag läser ditt inlägg! Tack och lov har jag aldrig handlat på Hanzen och jag kommer aldrig sätta min fot där! Hoppas dom sparkade butikspersonalen som gjorde detta.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *