3,5 hektar mark till välgörenhet

Nu har jag gett klartecken till våra kära bönder i Thailand att använda ännu mer av min egen mark till jordbruket. Har rådfrågat mamma lite vad hon tyckte o.s.v. eftersom vi har ganska mycket mark i stan och nära stan men vill utnyttja marken som är så långt borta från stan som möjligt eftersom det är mindre föroreningar. Det visade sig att jag har en till stor plätt på 4 hektar som skulle passa perfekt för jordbruket och jag valde att låna ut 3,5 hektar (typ 7 fotbollsplaner). Varför jag alltid vänder mig till mamma är p.g.a av att det är hon som alltid har väglett mig till allt detta. Jag har investerat på det som mamma har godkänt där hon tyckte att läget var bra eller attraktivt. Ibland köper vi endast bara för att hjälpa andra. Jag är egentligen inte super-insatt så jag ska inte försöka låta smartare än vad jag är, haha. Men lite tur på traven och en duktig mamma bakom mig är jag tacksam.

Håller på att planera utbildningsdagarna tillsammans med min produktutvecklare just nu. Vi vill ge utbildningar och resurser till bönderna för att dem ska kunna hålla skördarna vid liv. Åh, vilket kul projekt! Jag känner bara att jag vill till Thailand nu nu nu för att vara nära alla som är involverade i projektet. Men först ska vi fira jul i Sverige!

Jag vet att ett par stycken har kommenterat att mina produkter är dyra. Japp, dem är skitdyra. Jag håller absolut med.
Nu ska jag berätta något för er här… Jag gjorde en grej som jag inte fick göra. Min ekonom gav mig säljpris på shampoo & balsam på 299:- per flaska men jag lyssnade inte. Jag sänkte ner priset till 289:-. Jag tänkte för mig själv att det var bara 10kr och detta borde inte spela så stor roll MEN många bäckar små… och det blev lite konsekvenser i efterhand.

Jag kan vara helt transparent med er och ska berätta här och nu om hur mycket jag själv tjänar från Zoirak. Det är absolut inte så stor marginal som många tror. Bara för att priset på produkterna är höga betyder inte att jag tjänar en massa pengar på det.

Vi säger att en produkt kostar 289 kronor, 50% går till återförsäljarna och vi har kvar 144,50 kronor. 60% av detta går till produktutveckling och tillverkning (det är mycket dyrare med naturliga råvaror) och vi har då kvar 57,8 kronor. Nu ska vi räkna bort förpackning och paketering och summan slutar nu på 37.8 kronor sedan får inte vi glömma den inbakade fraktpriset på 20 kronor per flaska och vi hamnar nu på 17.8 kronor. Vi glömmer väl inte bort momsen på 25%? Samt skatter och olika tillägg på detta. Hur mycket har jag då kvar? Vi har även en brytpunkt i tillverkningen och kan inte sälja hur mycket som helst heller.

Jag har inte råd att öka personalstyrkan i dagsläge och detta resulterar att jag jobbar mycket själv men jag älskar det! Om det alltid är så här kul kommer jag att klara mig galant ska ni se.

Jag har inget mål på hur mycket jag ska tjäna eller omsätta i Zoirak. Jag vill bara att det ska gå runt så att jag kan hjälpa människor i samma veva. Det är mitt mål. Men jag vill såklart ha möjligheter att göra fler produkter där vi kan höja lite på inkomsten så att jag kan räcka ut handen till fler människor. Nu när jag är hemma tänker jag mycket på arbetslösa ungdomar kring Jokkmokks komun. Jag vill skapa jobbmöjligheter här. Så att våra kära ungdomar har möjligheter till fler spännande jobb. Så… jag vill verkligen satsa allt jag har!

Ärligt talat är jag ganska mätt, även om jag inte är en miljardär eller har pengar i överflöd så tjänar jag rätt ok med pengar från olika håll. Jag vill bara att ge tillbaka och är tacksam att jag ha den här möjligheten. Åh vad jag älskar mitt liv ännu mer när Zoirak blev av, detta är verkligen guldkanten i min vardag. 

FokiZoirak1-clip

15 kommentarer

 1. Hej Foki
  Det var så länggge sen som man hörde något från dina väskor som du skulle göra. Hur går det och när släpper du väskorna ?

 2. Hej Foki ? vill börja med att säga, önskar dig all lycka med Zoirak.
  Min fråga är; i framtiden ( framförallt när du fått barn), är planen då att kunna försörja dig i första hand på Zoirak? Kram Amel.

 3. Det roliga med att folk tycker du är dyr; joico (ett annat väldigt kvalitativt märke inom hårvård) kostar 249kr/per flaska på lyko.se. Du som har avsevärt bättre ingredienser och som gör att håret håller längre, inte blir lika slitet lika fort som med vanligt schampo (typ joico), så tycker jag att du är för billig. Speciellt eftersom du har svartkumminolja i som kostar 495kr för 250ml ut till slutkund. Titta på John Masters (ett annat naturligt hårvårdsmärke), där kostar ju ett schampo nästan 300kr om jag minns rätt. Så lyssna inte på dem som klagar gällande detta och keep up the good work!

 4. Jag fick hem ditt paket med schampoo, balsam och olja men fick 2 st oljor och 1 balsam istället 🙁
  Men har skrivit till Lyko ^_^

 5. Jag hade fel, det skulle t.o.m inte ens vara någon semsamy oil… 🙁 så fick två st såna iodyället för ett schampoo

 6. I knew it! ??Att du inte alls tjänade mycket från Zoirak produkterna.
  Jag menar priset är egentligen dyrt men ändå inte om man tänker efter. För dej som måste ändå försörja dej på något sett eller i ditt fall som du vill hjälpa bönderna att ha det bra så är det inte så mycket på det sättet. Men för oss som köper det, dina kunder tycker självklart att det är en stor peng eftersom en sådan flaska räcker trots allt inte alls jätte länge. Men jag förstår absolut varför ni har ett sådant pris på produkterna. Vad kan man egentligen begära av ett ekologiskt schampoo, balsam och olja lixom!? Klart att det kostar en del!
  Jag tycker det e helt underbart av dej Foki som inte tänker så mycket på hur mycke du tjänar in även om du lagt huuuur mycket energi å kapital på ditt företag Zoirak som helst. Det visar ju bah att du gör det för en god sak! Å det är ju det du har sagt till oss hela tiden. 😀 Så jag tycker helt ärligt att du förtjänar den största guldstjärnan som finns på denna planet! ✨ Kraaaaam på dej å ge (ursäkta ordet) fan inte upp! KRAM ❤️

 7. Du är en stor förebild Foki! Kram

 8. Fin blogg du har 🙂

  Mvh,

  Malin
  http://www.fetbet.com

 9. Jag tycker itne att det är dyrt, fundrerar på att köpa oljan till mig själv i julklapp 🙂 roligt att testa, den verkar lukta gott. https://www.lyko.se/zoirak/zoirak-naturaloil-100ml

 10. teresian

  Jag tycker inte att det var så överdrivet dyrt, speciellt inte med öppningspriserna som man fick. De flesta finare frisörshampon kostar ju ganska mycket. Det går ju inte att jämföra dessa produkter med de som säljs t ex på mataffären. De har ju helt andra organisationer bakom sig med helt andra resurser för utvecklingen av nya produkter. Jag köpte paketet med shampo och balsam och fick dessutom med oljan fast det inte stod att den ingick. Blev glatt överraskad. Vet inte om det var ett misstag från Lyko eller inte. Har inte hunnit testa själva produkterna än, men till er som funderar på att köpa kan jag säga att de verkligen luktar ljuvligt! Bra jobbat Foki! Till helgen ska jag ta lite spa-tid hemma och testa, ser verkligen fram emot det. Lycka till med körkortsteorin Foki!

 11. Kommer att köpa i julklapp och ge bort. Då känns det lite som att jag också hjälper till på sätt och vis. 🙂

 12. Du är en väldigt fin och omtänksam människa.

  Angående priserna så tycker jag det slutgiltiga priset i Sverige är rimligt. Men du kan definitivt sänka vissa kostnader till egen fördel. Frakt på EU pall är något många företag använder sig av vid import från Asien. 20kr/flaska för frakt verkar lite onödigt. Så om du behåller det nuvarande priset och studerar hur du kan reducera dina egna utgifter kan du vinna mer på det.

  Om du fortfarande vill hjälpa människor kan du behålla tillverkningskostnaderna och resursutgifter. Men just där du beställer en tjänst som t.ex. frakt eller emballerande så kan du verkligen gå lägre. Den produkten jag är med och utvecklar nu emballeras i Asien också (inte Kina), och det kostar inte så mycket fast det är en kritisk detaljprodukt. Miljöpåverkan är även så låg som möjligt till rimligt pris. Så för din egen skull kan du se över Zoiraks outsourcade tjänster. Ändra dock inte mycket i interna processer om du fortfarande vill ha samma standard inom välgörenhetsaspekten.

  Bara ett tips!
  Annars tycker jag allt är super!

 13. Jag tycker verkligen att priserna är rimliga!

  Hur går det med marken på Phuket?

 14. Hur mycket är den markplätten värd? Alltså den som du ger bort nu.

 15. Fast företag har ju momsfritt eller?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *