Sesamolja

Black sesame seeds

Jag har lärt mig så himla mycket genom åren från mitt företag där varje dag är som en skola. För att kunna göra det bästa av det man vill jobba med måste man vara insatt i det man gör, det tror jag stenhårt på. Jag frågar väldigt mycket, jag antecknar, jag tar kurser, jag gör ”skolbesök” hos fabriker och jag sitter ett par timmar extra med alla människor som jobbar kring mina produkter för att lyssna på dem, få reda på alla detaljer, vad syftet är mellan olika ingredienser, fördelar, nackdelar o.s.v. Det finns såååå mycket saker kvar att lära mig och jag ser framemot att få nya kunskaper varje dag.

När jag fick lära mig om ”kallpressad svart sesamolja” blev jag fascinerad. På skönhetshyllorna är vi vana med kokosolja, argan olja o.s.v. Men svart sesamolja kom sällan på tal, varför? Jag tog upp detta med vår produktutvecklare och han sa att: -Kallpressad svart sesamolja är en av de svåraste och dyraste att få fram bland alla oljor på marknaden, en av anledningen var att det krävs ett par kg sesamfrön innan man får till några milliliter olja. Nu vill jag inte vara den som alltid väljer det ”dyraste” utan alla beslut som jag har tagit tillsammans med mina kollegor ligger mycket mer tanken bakom än bara prislappen.

Svart sesamolja har många skönhets fördelar speciellt för huden, hårbotten och hår i överlag eftersom den innehåller sjukt mycket näring, rik på mineraler och vitaminer. E-vitaminer, A-Vitaminer, koppar, kalcium, magnesium, järn, zink, fosfor, vitamin B1, aminosyror, kostfiber och linolsyra som ger både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Jag har säkert missat ett par vitaminer och mineraler ovan men det är en hel del nyttiga ämnen i svarta sesamfrön.

Dessa små frön innehåller också en massa naturliga antioxidanter som bl.a. neutralisera effekten av skadliga celler där den bidrar med snabb läkningsprocess av sår, anti-aging (förhindra även grått hår), effektiv mot finnar, förhindrar utslag på huden och sesam olja absorberar superlätt och snabbt. Inom kinesisk medicin tror de på att svarta sesamfrön är bra på att främja hårväxt, vårda hårfärg, skyddar håret och hud från UV strålar m.m. Listan är ganska lång faktiskt.

Vi har köpt och bunkrat upp lite extra av svarta sesamfrön nu inför nästa år. Vi kommer att göra fler produkter som är baserad på kallpressad svart sesamolja p.g.a. alla fördelar. Vi kommer självklart att variera ganska mycket beroende på de råmaterialet som är tillgängliga. För att det finns ju folk som är allergiska mot sesam precis som det finns folk som är allergiska mot jordnötter. Naturen är lite underlig ibland. Men jag tror stenhårt på svart sesamolja.

Har ni tips på frukter eller växter som har mycket hälsofördelar och enorma mängder med näring? Tipsa nedan! 

16 kommentarer

 1. Jag är tyvärr inte insatt i näring av frukt etc så känner inte att jag är rätt person att tipsa om det, men WOW vad jag blir impad av att du är så engagerad till att utveckla dina kunskaper. Du gör det på ett smart sätt! Jag har själv startat min egen danscrew-skola för 13-30åringar och det är så otroligt mycket att lära sig på resans gång. Underbart att läsa om passionerade personer som dig. HEJA FOKI!! <3

  1. Ååh, tack för den här fina kommentaren <3 Jag är också imponerad av alla passionerade människor oavsett vad de gör, man får så himla mycket inspiration av dem. Det finns alltid något att lära sig på vägen.
   Wow! Vilken kul grej med en dansskola! Heja på dig också!!!!! Heja heja! Kraaaam <3

 2. Läst att sesamolja (om man använder det till huden dvs) är den enda oljan som faktiskt tränger igenom alla hudlager ? Aloe vera är förstås en stor favorit hos mig!

  1. Ja! Det fick jag också höra!! 😀 <3

 3. Även om sesamolja har sina fördelar, hur blir det ekologiska fotavtrycket om man förbrukar detta på ett sätt där man utvinner mindre på en stor förbrukning av resurser? Missförstå mig inte, det är bra med naturliga produkter som gör bra för huden – men oftast brukar kunder (i alla fall enligt min erfarenhet) tänka mycket på miljö när de vänder sig till ”naturliga” företag. Det kan vara bra för dig att tänka på dessa aspekter också, utöver hälsofördelar.

  1. Därför har vi bunkrat upp det lite grann för nästa år. Vi köper det som finns utan att ”mass-producera” jag har sagt tidigare att vi endast gör produkter efter det råmaterialet som finns och är tillgängliga. Tar det slut för säsongen så är det slut helt enkelt! Det är så vi gör. Vi kommer aldrig att tvinga naturen att ge mer än vad den klarar av 🙂 Kram!

   1. Åh, det framgick inte så tydligt så jag missade nog det. Ber om ursäkt för det. Hur som helst så låter det bra tycker jag. Kommer dessa produkter finnas i begränsad upplaga då, som någon slags ”limited edition”?

 4. Hej!

  Undrar vad du har för källa på alla fördelar hos svart sesamolja? Efter en snabb sökning på PubMed hittar jag nämligen inga studier

  1. Det är informationen som jag har fått från våra kemister, forskare och produktutvecklare, jag vet inte om google alltid är pålitlig men man kan säkert googla snabbt om ”benefits of black sesame oil proven studies” 🙂 Kram!

 5. Hej foki jag håller på och läser ingrediens listan på balsamet och ser att andra ingrediensen är mineral olja. Det är ju inte en naturlig produkt och liknar silikon. det står på din hemsida att zoirak är en naturlig produkt utan silikoner, parabener och sulfater. Mineral olja fungerar på så sätt att det lägger sig som en hinna på hårstråna och låter inte håret andas. Det ger en super bra effekt när man använder den eftersom man får super lent hår men långsiktigt så skadar det håret då det inte får andas och enda sättet att få bort det från håret är attgår att använder schampo med starka uttorkande sulfater. Jätte tråkigt eftersom jag så gärna ville prova dina produkter men kommer inte kunna använda balsamet. Jag köper nog håroljan om den inte innehåller mineral olja

  1. Hej Marina! Vad bra att du tog upp detta. Ja, vi har ju Mineral oil i vår conditioner, jag ska ta upp detta med min produktutvecklare genast. Finns det någon trovärdig faktasida där man har bevis på att mineral olja ger sådana effekt på håret? Jag vet att den är helt ofarlig och finns med i massor av kosmetiska produkter men visste absolut inte om detta, så det är bra att vi hjälps åt och ha koll på det tillsammans.

   Som sagt vill jag att vi ska försöka göra våra produkter så naturliga som möjligt och alla ”non-toxic” kemikalier som vi måste ha i våra produkter inte överstiger mer än 5%. Vi har en lång väg kvar men är så taggad att komma igång! 🙂

   1. Bra iakttagit med mineraloljan. Jag har hört och läst samma sak som föregående. Jag läser extra noga på produkter som säger sig innehålla mineraler för en del produkter innehåller också mineralolja. Mineraler är bra för att huden får andas men mineralolja är dåligt för att det fungerar som silikon och täpper igen hud och hårstrån.

 6. Alltså inte för att vara sån, men: Det hjälper väl inte att ha mineraler i håroljan. Man måste äta de, för att håret skall kunna tillgodogöra sig innehållet.

 7. Jag är ett fan av tea-tree! Jag har gjort lite egna oljeblandningar och sånt hemma och jag tycker att det har hjälpt mot blåsor och liknande på fötterna! Mitt nästa projekt är att blanda det med lite aloe veragel, men min planta är inte så stor ännu så jag vågar inte skörda den, haha! det blir nog till våren i så fall. Sen om jag kan så försöker jag passa på att samla nässlor på sommaren (handskar rekommenderas!!) och göra ett avkok att använda till håret. Nässlor är superbra! De är nyttiga att göra nässelsoppa på, man kan låta det ligga och dra i vatten och använda för att ge sina växter näring OCH nästan ingen kommer tycka att du är snyltig om du snällt frågar om du får plocka lite brännässlor från deras rabatter! 😀

 8. har läst om hallonfröolja som har naturlig spf i sig. kan det va nått? googla på det 🙂

 9. Mangostan!! Googla de så ska du få se hur nyttig den är..fullproppad med anioxidanter och mineraler. Den sägs även verka smärtstillande och inflammationshämmande. Kanske skulle kunna användas i krämer eller dylikt. Jag drack mycket mangostandrycker förut och min mage har aldrig mått så bra som då….lycka till!!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *