Grattis till min käraste mamma!

Idag är ingen vanlig dag eftersom det är min mammas födelsedag!

När klockan slog 12 på natten Thailändsk tid ringde jag till mamma och fick vara den första som gratta henne, yey!

Jag älskar min mamma, jag vet att era mammor också är awesome men min mamma har något extra som gör henne till världens bästa mamma till mig! Mamma är verkligen mitt allt, förutom att hon har titel som min mamma så är hon min bästa vän, min storasyster och min lekkompis. Mamma kan vara allt till mig under alla lägen och vi har alltid kul tillsammans. Mamma är den personen som jag har bråkat mest med under min livstid men hon är också den som jag älskar mest i hela världen.

Visste ni att min mamma hade jättesvårt med att skaffa barn? Hon försökte i flera år och tappade hoppet på vägen men när hon var närmare 30 hände det något helt oväntat, det var då jag blev till!!! Därför fick jag smeknamnet ”Fok” som betyder tur, då mamma tyckte att jag var lyckobarnet. Mina kompisar kallade mig ”Foki” på skolan, därför fick jag leva med det här namnet jag har idag. Ifall ni undrar.

Min mamma är ingen märkvärdig person. Men hon är min största inspirationskälla. Mammas föräldrar var risbönder och hon växte upp med noll pengar. När hon var i tonåren fick hon vakna mitt på natten för att plocka grönsaker och åkte till morgonmarknad där hon fick sälja dem. Det var hennes sätt att tjäna pengar för att ha råd med att köpa egna underkläder.
Jag har även hört att mamma var den vackraste tjejen i byn. Än idag hör jag historier om att många pojkar vid den tiden såg upp till henne och gömde sig bakom buskar för att få kika på henne från avstånd, haha. Det var hur dem gjorde på den tiden.

När mamma gifte sig med min biologiska pappa flyttade hon till storstaden där hon fick fullfölja hennes drömmar. Hon började som en kassör i en musikbutik där hon hörde hennes första favvolåt från ”Stevie Wonder – I just call to say I love you”. 

Mamma tog körkort ganska tidig och det var ingen tjej vid den tiden som kunde köra bil då. Sedan jobbade hon som säljare för Singer (företaget som gör symaskiner), från detta öppnade hon egna elektronikbutiker och fick vara den enda återförsäljare i hela staden för Singer. Med mer kapital öppnade hon även restauranger och gjorde en stor satsning med ”gated community” projekt men det blev ekonomiskkris i Asien samma år som de satsade på projektet och de blev skuldsatta på tio-tals miljoner. Det var väääldigt mycket pengar på den tiden. I nyheter fick man höra hur många företagare begick självmord men min mamma kämpade på. Däremot var inte min biologiska pappa en kämpare, jag tror att ni har hört historier om vad han gjorde förut så vi ska nog inte ta upp detta nu. Mamma tog på sig alla skulder på ett villkor om hon fick ensamvårdnad för mig och Fay, han sa JA direkt utan tvekan.

Min mamma jobbade upp sig, hon återhämtade sig genom att distribuerar ut sopkvastar. Hon sparade ihop pengar och bestämde sig för att öppna spa och massage anläggning i Phuket med hennes kompis, det var då turismen började bli ganska stort. Hon studerade engelska vid den tiden, extra knäckte som guide där nere och träffade min första styvpappa där. Han såg hur olik hon var jämför med andra tjejer, hur mamma alltid var i kostym, brydde inte sig om andra och bara gjorde sin grej. De dejtade i flera år, tillslut bestämde de sig att vi skulle flytta hit.

Mamma började som en sömmerska här i Sverige innan hon öppnade restaurangen, eftersom hon inte hade utbildning eller kunde språket. Alla tjänade pengar skickade hon till Thailand i jämna mellanrum och betalade av lånet helt. De förlorade fastigheter och mark köpte hon tillbaka och köpte ännu mer.

Mamma arbetar hårdast av alla människor som jag har träffat, hon har t.o.m. lite svårt att sova på nätterna då hon alltid vill hålla igång. Jag säger till mamma varje att hon inte behöver jobba så hårt något mer. Hon skulle t.o.m. kunna sluta jobba helt och ta tidig pension om hon säljer av lite mark och fastigheter. Men hon säger fortfarande att hon måste jobba mer, hon vill att barnen ska ha det bra trots att vi faktiskt har det bättre än bäst.
Jag har aldrig känt av under hela min uppväxt att vi hade mindre än andra barn trots att mamma förlorade allt där ett tag, hon har aldrig fått oss att känna att det fattades något i vårt liv. Aldrig! Vilken fantastisk mamma hon är.

Idag vägleder mamma mig inom mycket saker som jag gör. Bakom en framgångsrik Foki är det en awesome mamma brukar jag säga till mig själv, haha.

Tack mamma för att du är min mamma, jag vet inte vad du är gjord av, om du ens är på riktigt men du har gjort det omöjliga möjligt, därför ser jag upp till dig. Du är min förebild, utan dig är jag vilsen, utan dig är jag inte komplett 

image

21 kommentarer

 1. En som vill vara anonym.

  Hej Foki, grattis till din mamma! 🙂 Det är jag igen som skriver, som vill vara anonym. Jag vill be om ursäkt om en sak. Har följt din blogg lite till och från i några år nu. Förut kunde jag slänga nedlåtande kommentarer om dig till en av mina vänner. Har sen dess ångrat detta eftersom jag känner mig själv, jag är ingen person som säger taskiga saker till människor. Har försökt komma fram till varför jag sa dessa kommentarer och än idag vet jag inte. Kanske var det avundsjuka? Det skulle inte förvåna mig i alla fall, det är tyvärr lätt att man slänger ifrån sig såna kommentarer då. Idag vill jag be om ursäkt. Du känner inte ens mig, men det känns bra att säga förlåt. Nu tycker jag att detta känns så fånigt, hur jag kunde säga såna saker. Förstår mig själv inte ibland och jag skäms. Så jag vill be om ursäkt <3 Hoppas att du får en bra dag, Kram <3 ps: Det jag skrev i min andra kommentar för flera dagar sen handlade om en helt annan sak. Men det fick mig att tänka på detta så därför ville jag skriva det direkt till dig <3

  1. Tack <3 Och vilken underbar person du är! Jag beundrar verkligen när någon säger som det är rakt upp och ner. -Hej jag gjorde fel men jag är ledsen för det. I like it! Tack för att du skrev den här kommentaren. Jag är glad att du gjorde det, att du tog din tid och öppnade upp dig. Fler borde göra så här som du gör! Kram på dig <3

 2. Din mamma verkar vara en beundransvärd person! Grattis till henne 🙂

  1. Taaack! Hon är verkligen det, åh vad jag älskar henne! Min mamma kommer att bli så himla glad när hon ser din kommentar! <3

 3. Grattis till världens bästa mamma till Foki!!! <3 Du förtjänar all lycka och kärlek i världen så mycket som du kämpat för dina döttrar och familj. <3 Det låter som en riktig hård resa du upplevt i ditt liv. Man lär sig med åren vad som betyder för en mest. Du har gjort en fantastisk dotter och vi är så glada att hon finns till. Tack för att du delar med dej av henne till oss. Foki är bäst och du oxå bästa Fokis mamma! <3 Hoppas du fick en helt underbar födelsedag med otrolig lycka och värme. Puss och KRAM på er! <3 Jessie <3

  1. Tack för den här personliga kommentaren till min mamma <3 Hon kommer att bli så himla glad när hon ser din kommentar imorgon! Tack för att du vill göra min mamma glad <3 Kram på dig

 4. Aaaw, vilken underbar person hon verkar vara. Du är väldigt lyckligt lottad som har henne i ditt liv. Vad vore vi utan våra underbara och omtänksamma mammor! Loads of ♡♡♡ to you

  P. S: längtar tills Zoirak kommer ut på Lyko! All lycka till, du jobbar så hårt !! Never give up, hang in there and eventually things will work out fine ♡♡♡

  1. Ja, verkligen. Hon är min största inspiration. Jag känner mig lyckligt lottad! Mammor är bäst!

   Zoirak kommer snart!! Vi har bara lite detaljer kvar men vi är inte långt från det 🙂 Kram <3

 5. Men vänta nu. Skulder på 10-tals miljoner som hon betalar av med en sömmerske-lön och senare med inkomsterna från en restaurang? Det kan ju bara inte stämma. Inte ens om skulderna var i Bath. Vad missar jag?

  1. Hon sålde allt hon hade och äger, bilar, prylar, fastigheter, mark, flyttade från innestan och sålde hennes andra verksamheter för att täcka skulderna. Därefter blev det inte lika mycket pengar kvar att betala av, det som var kvar fick hon betala övertid. Hon förlorade allt 1997 men kom upp på fötterna igen 2003-2004 (om jag minns rätt) där hon blev fri från alla skulder. Det var inte så att min mamma började tjäna pengar när hon kom till Sverige, hon jobbade ju i Thailand också. Hon betalade av lånet varje månad i 6-7 årstid och aldrig gav upp. Hon är en fantastisk kvinna <3

 6. Vilken fin text och intressant att få veta lite om din mammas bakgrund. Hon verkar vara helt fantastisk, vilken kämpe! Grattis till henne!

  1. Att hon är <3 Tack så himla mycket för din kommentar! Hon lär blir glad när hon ser kommentaren här <3 kram!

 7. Vilken fantastisk levnadsberättelse!
  Eftersom din mamma inte blev gravid förrän vid 30 kanske hon har PCO/PCO-S?
  Då blir man gravid runt 30. innan dess är det nästan omöjligt utan vetenskaplig hjälp 🙂

  1. Jasså? Man lär sig något nytt, jag håller på att googla nu haha. Hoppas att det inte är ärftligt. Tack för din kommentar, <3 Kram!

   1. Isabella

    Fast det där stämmer verkligen inte. Det kan absolut vara svårare att bli gravid (pga utebliven ägglossning) men man kan definitivt bli gravid ändå, och det innan 30!
    Jag har själv pcos (är 28) och har en två-åring här hemma samt är gravid just nu igen. Och vi blev gravida på första försöket båda gångerna. Så man behöver inte skrämma upp andra med att säga att det i princip är omöjligt att lyckas bli gravid utan hjälp (typ ivf).

 8. Har inte hunnit kommenta på några dagar (sitter och pluggar för en tenta och har extrem ångest och stress ;____; ), men nu måste jag bara säga: asså, wow, vilken SUPERKVINNA! Verkligen! Snacka om att aldrig ge upp och hela tiden ha blicken framåt, hon har gjort så mycket också… det är beundransvärt! Stort grattis till din mamma!! ^-^

 9. Vilken fantastisk kvinna din mamma är! Hennes hårda arbete har verkligen lönat sig. Inte konstigt att du är så underbar som du är när du har henne bakom dig! Givetvis din egen förtjänst men vad gör man utan sin mamma?
  Stort grattis till henne!

  Nu saknar jag min mamma extra mycket…

 10. JÄTTESTORT GRATTIS TILL DIN FANTASTISKA MAMMA
  ***********************************************************************************
  Klok, vacker, snäll, omtänksam, företagsam, smart, intelligent, multitalented, kämpe, aldrig ge upp, stor inre styrka…….och sist men inte minst mamma till två jättefina tjejer Fay och Foki.

  Jag har alltid beundrat din mamma, efter det du skrivit om henne tidigare. Men din detaljerade berättelse idag med alla detaljer om hur hennes liv varit…. OMG. En sådan otrolig story.
  Utöver det, din mamma måste ha väldigt mycket att berätta och kunskap inom såå många områden.

  Den skulle kunna bli till en intressant bok, som tom skulle kunna bli till en film.

  Det märks ju varifrån du har fått din kämparglöd och företagsamhet Foki. Och utöver att du har världens bästa mamma, har du också världens bästa mentor genom allt det hon vet.

  Kraam

 11. Awwww, det har var nog en av de vackraste texterna jag läst. Jag älskar din mammas styrka och framförallt kärlek för er barn! Hon är verkligen en inspirationskälla även för mig själv.

 12. Åh det här var ju sååå fint.
  Min mamma är också personen som jag ser mest upp till 🙂 Sen är inte min mamma en framgångsrik entreprenör så som din, men hon har en framgångsrik karriär inom annat! Så häftigt med föräldrar som jobbar hårt men ändå ser till barnens bästa. Jag hoppas att jag också blir en framgångsrik karriärs-mamma en dag 🙂

 13. Det var ett tag sen jag läste din blogg (fick nyligen ett riktigt jobb som fastanställd!!) men nu är jag tillbaka och plöjer igenom alla inläggen haha. Grattis i efterskott till din mamma! Hon är inte bara din förebild, hon är en förebild för många av dina läsare också, speciellt vi ser upp till dig för bakom dig finns din otroliga moder. Hon är verkligen en inspiration ^-^ Hoppas att ni firade henne ordentligt! <3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *