Svar på fråga: En introvert entreprenör

FRÅGA:
Jag har en viktig fråga till dig Foki. Jag har följt din blogg i ca 4 år nu (som jag tycker väldigt mycket om!) och jag har alltid trott att du är extrovert. Men häromdagen skrev du att du är introvert och jag blev chockad. Själv är jag introvert och har alltid varit avundsjuk på extroverta personer för att det känns som att det är deras värld. Jag har svårt med nya människor och sånt och jag vill gärna starta företag i framtiden vilket kommer att bli problematisk men jag har alltid tyckt att du gör det super. Du är ju extrovert, har jag tänkt. Du har en massa vänner och flänger runt på möten och sånt hela tiden. Det ger en extrovert vibe på något sätt.
Kan du förklara närmare om din preferens? När upptäckte du att du är introvert, hur? Vad tycker du om möte med nya människor? Att träffa på bloggläsare varje gång du är i Sverige osv?
Snälla skriv om det i ett inlägg. Jag är väldigt intresserad av detta och som introvert ger det mig förhoppningar att se en person som du.

Ha det bäst Foki.

SVAR:
Först och främst tusen tack för att du har följt bloggen så länge. Jag uppskattar det verkligen. Känns som att många har växt upp med den här lilla bloggen och alla ni är vuxna människor nu, många av er har t.o.m hunnit skaffat barn, familj o.s.v. 

Jag upptäckte att jag var en introvert ganska sent i livsfasen faktiskt. Men jag har alltid älskat människor, har väldigt många vänner och bekanta eftersom jag alltid är vänlig med alla jag möter. Jag var väldigt blyg som person en gång i tiden men den egenskapen har jag tränat bort med åren. Mina egenskaper som jag tyckte mindre om har jag utvecklats till något bättre och lärt mig att hantera. Man kan alltid utveckla sig själv som person eller hur?
Något som jag inte kommer undan är att jag är en introvert eftersom jag alltid förlorar jättemycket energi av att träffa människor. Klart att det är kul för stunden när jag väl är ute, när jag är igång och jag skiner alltid som en sol bland mina sällskap men när jag går därifrån blir jag orolig i magen, stressad och vill bara lägga mig i sängen så fort som möjligt då det har slukat jättemycket energi från mig. Under barndomen trodde jag att detta var normalt.

Senast igår när jag var på ett business event p.g.a. att jag har lovat min kompis att gå tillsammans henne satt jag och tänkte hela tiden att jag vill till sängen, jag vill till sängen, jag vill till sängen MEN jag hade väldigt kul på eventet, träffade jättemånga inspirerande människor och fick många nya fantastiska kontakter. Man ska alltid göra det bästa av situationen.

Att vara en introvert betyder inte att man inte vill ha sällskap eller prata med andra människor. Det är när man förlorar energi av att umgås i större umgänge eller med andra människor under en viss tid. Jag tycker att det är supermysigt att vara med mina vänner, jag älskar att umgås men det får inte överskrida den kapaciteten som jag klarar av för dagen.
Att vara en extrovert betyder att man får energi av andra människor och mår dålig om man inte får den sociala stimulansen som behövs. Bara för att man är en extrovert betyder inte att man inte kan vara själv heller. Men extroverta människor är kända för att vara lite mer pratglada.

Sen jag slog genom med bloggen har det blivit som vardagsmat att träffa nya människor hela tiden och jag fick lära mig att uppskatta lägen när jag VÄLJER att vara på offentliga platser. Det är hemma som jag ladda mina batterier, inte ute bland folk.
Man ska inte vara för hård mot sig själv bara för att man är en introvert. Sen behöver det inte vara svårare än vad det är, jag har alltid varit mig själv när jag är bland folk och alltid säger det jag vill ha sagt. Detta är nog hemligheten till att jag klarar den här livsstilen som jag har som en introvert.

Det finns olika typer av introverta människor men alla introverta har något gemensamt och det är att de förlorar mer energi av att vara bland folk och det är inget fel med det. När jag har tid någon dag ska jag skriva en lista på hur jag hanterar olika situationer som en introvert entreprenör.

Tack igen för din kommentar och tack för din fina fråga! 

imageinstasnap

10 kommentarer

 1. Vilka svåra ord extrovert å introvert – visste inte ens vad det var för något förräns du beskrev det Foki!
  Minns ett par kompisar som alltid använde jätte svåra ord när jag gick på gymnasiet haha. XD

 2. Jag är också introvert. Inget konstigt egentligen. Massa människor som är det. Man kan nå framgång ändå’

 3. Håller med dig! Jag är nog också introvert för jag vill inte umgås och vara social hela tiden, men precis som du säger har jag ingenting emot att träffa människor, men ibland tar det mer energi än vad det ger. Då gäller det inte vänner utan andra utomstående om du förstår hur jag menar? 🙂

 4. Man kan även vara både extrovert och introvert. HSP (high sensitive person) är det man kallas om man är känslig för att umgås med människor. När man kan känna sig tömt av för mycket ljud, rörelse eller att umgås med för många människor samtidigt. Ungefär 20% av världens befolkning has HSP.

  Massa kramar till dig Foki <3

  1. Skrev också om högkänslighet! <3

   Tom fler än 20% kan var högkänsliga men det är svårt att veta då känslighet är nått väldigt ofint och döljs mycket i vårt västerländska samhälle..

 5. Om man är introvert, behöver det inte även innebära, att man är blyg! Om man är så blyg, att det påverkar ens vardag, är det ju super, om man kan träna bort det. Att våga ta kontakt med folk tror jag är en träningssak, och det kan man lära sig, även om man är introvert. Sedan kanske det tar energi att umgås med folk, men så länge man även får tillfälle att vara ensam, är det ju ingen fara.

  Jag kanske är någonstans mitt emellan extrovert och introvert. 🙂 Om jag inte har träffat folk på länge, tycker jag att det känns trist. Jag pluggar kurser med få undervisningstillfällen, så det blir mycket självständigt plugg för min del, vilket känns lite tråkigt. Men har jag umgåtts med folk flera dagar i sträck, brukar jag längta efter att vara ensam.

  1. Då kan du vara ambivert! Mittemellan introvert och extrovert

 6. Tack så hemskt mycket för ditt svar Foki!!
  Jag känner igen mig själv mycket i det du skriver. Att du känner dig tömd på energ när du har umgåtts för mycket med människor, så är det även för mig. Jag uppskattar min ensamtid. Jag avskyr förstås inte människor men jag är blyg och möte med nya människor kan vara skrämmande.

  Jag tycker att du är påläst i ämnet och har bra koll. Ditt svar hjälpte mig mycket. Tack ännu en gång.
  Skriv gärna mer i ämnet när du har tid och lust. Det är väldigt intressant att följa.

  Ha det bäst

 7. Det finns ambiverta också som är en slags mittemellan…

  Härligt att du skriver om sånt här och att det inte handlar om att vara osocial att vara introvert! Du är en riktig pärla Foki!

  En fråga. Har du koll på vad högkänslighet (HSP) är?

  Savadi Khá!

 8. Underbart inlägg. Jag är också introvert vilket många inte tror för att jag också har ”lätt” att knyta an för stunden, jag har enaktiv blogg, Insta och Snapchat och håller på att starta upp mitt företag. Många har en felaktig bild av vad introvert är så jag hoppas det är ok att jag länkar från min blogg till detta inlägg så att fler kan lära sig vad det faktiskt innebär! Följt din blogg i flera år och vill bara säga att du är en sådan suverän förebild och inspirationskälla! Kram! Jennie

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *