Den brutala sanningen om sociala medier

225264403

Vi lever i något som kallas för ”digital age” där vår elektronik och sociala medier har den största påverkan i samhället vilket är på både gott och ont. Sociala medier var ursprungligen avsedd till att dela intressanta aspekter av våra liv till nära och kära, men det har blivit så mycket mer än så. Numera får vi t.o.m. information om aktuella händelser/nyheter genom Twitter eller Facebook innan det kommer ut i traditionella nyhetskällor.

Många av oss kan inte gå någonstans eller göra någonting utan våra smart phones, surfplattor, datorer o.s.v. Jag är en av dem som ständigt måste vara uppkopplad. För min del är det mest p.g.a jobb såklart men också finner jag nöjen från internet. Om inte internet fanns skulle inte jag kunna försörja mig, min karriär skulle i princip vara över och jag skulle inte få någonting gjort om inte jag har möjlighet till att kunna kontakta mina kollegor som är på andra sidan jordklotet. Det är många dörrar som skulle stängas och man skulle förmodligen inte vara lika välutbildad utan internet. Ja ni, listan är lång!

Det finns dock många nackdelar att vara uppkopplad till internet och sociala medier där det kan leda till depression och ångest. Man ska se till att använda sociala medier på rätt sätt där den ska bidra med inspiration och positivitet! Här är några brutala sanningar om sociala medier, om ni känner igen er av punkterna nedan måste ni nog tänka om 🙂

FACEBOOK SLUKAR UPP FÖR MYCKET TID
Hur mycket tid lägger ni varje dag på Facebook eller andra sociala medier? Brukar du vara inne på Facebook flera gånger om dan? Tycker du om att bläddra genom flödet och kolla vad andra gör på sina semestrar eller när de bara är hemma? Den hårda sanningen är, du får inte något gjort när du sitter på Facebook, den påverkar bara din produktivitet. Jag är inne på facebook 4-5 gånger i veckan där jag stannar inte längre än 5 minuter, mest för att kolla om jag har fått meddelanden som är jobb-relaterat. Sedan like:a jag alla statusar som jag ser på första sidan bara för att jag vill att mina vänner ska veta att jag inte har gått och dött, haha. Men det är verkligen sällan att jag bläddrar genom flödet. Sen är det viktigt att det inte är sociala media notiser under arbetstid! Facebook är bra om man vill nå ut med viktiga budkap såklart eller använda den till att samla underbara minnen. Men låt inte Facebook tar upp för mycket av din tid!

LIKEAHOLIC
På tal om Facebook… När du uppdatera din status, gör du det för att du vill nå ut med det du vill ha sagt eller gör du det bara för att se hur många av dina vänner ge den ökända tummen upp? Visste ni att det finns människor som är beroende av ”Likes”? Det är liksom drog för dem! Alltså, det låter verkligen ohälsosamt! Hamna inte i det spåret!

BRIST PÅ ”REAL LIFE” KOMMUNIKATIONER
Att stirra ner i skärmen är det nya sättet att ”umgås” numera, twittra, facebooka eller surfa istället för att prata med varandra. Jag skäms ibland att jag måste kolla in jobbet mitt under tiden jag umgås med mina käraste. Men jag skulle aldrig t.ex. nöje surfa när jag har sällskap. Pokémon är dock undantag, vi pratar faktiskt med varandra hela tiden! 😉 Haha

ATT MÅSTE SPELA IN ALLA HÄNDELSER
Det är kul att man fånga de finaste ögonblicken i sitt liv genom bild eller video men ibland har folk tendens att spela in fel saker när man tycker att de borde göra något åt situationen istället för att filma. Ni har säkert sett nångång att tragiska händelser har fångats på film? Ibland undrar man varför den personen inte lägger ner telefonen och hjälper personen/djuren som är i nöd istället för att filma.

GRÄSET ÄR GRÖNARE PÅ ANDRA SIDAN
Nej, gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Många människor kan få så mycket ångest över sociala media eftersom de tror att andra har mycket bättre liv än dem själva. På samma sätt som många av oss älskar att uppdatera det bästa ögonblicket i våra liv så gör andra också detsamma! Det är mycket filter på vad som postas i olika sociala media så dra inte egna slutsatser att andra ska ha bättre liv än er! Alla har sina bra och dåliga dagar, uppskatta det ni har och följ bara kanaler, influencer eller vänner som ger er inspiration och får er att må bra!

DE YTLIGA SÄLJER MEST
Sanningen gör så ont, men jag får faktiskt mer ”likes” när det är en selfie på mig eller när jag solar i bikini! Har gjort den undersökningen själv. Även om jag inte vill tror på det så har det visat sig gång på gång att mina selfie eller bikinibilder får mest uppmärksamhet! Många viktiga saker som jag vill uppmärksamma får jag inte ens lika stor intresse för. Ja, jag är besviken men what to do? Jag hoppas att trenden vänder snart!

DET HÄR MED YTTRANDE FRIHET
Sociala medier kan vara såååå ond. Eftersom folk har möjlighet att vara anonyma och tror att de är oövervinnerlig bakom skärmen där de i princip kan säga vad som helst och tror att det är yttrandefrihet. Nej, det klassas inte som yttrandefrihet tycker jag när man är elak!!! Man kan säga sina egna åsikter på det som är baserad på fakta eller berätta om sina känslor utan att vara otrevlig. Man ska undvika att vara elak tycker jag! Jag förstår inte varför vissa har så mycket hat för människor som de inte känner? Om jag känner att jag ogillar någon p.g.a att de har otrevlig attityd brukar jag i min tysthet lämna deras sociala kanaler eller hemsida och inget mer. Jag orkar inte ens lägga ner min energi på att bli upprörd på folk som jag inte känner. Är inte det bättre att man lägger ner sin energi på det som är viktigt i världen?

instasnap

8 kommentarer

 1. Håller med, men vi pratar så mycket om detta hela tiden. Det pratas mycket om allt möjligt här i världen men tyvärr är inte det samma sak som handling och det sker tyvärr lite av det. Det är rätt sjukligt hur påverkade vi har blivit och det tar både psykiskt och fysiskt på en.
  Men viljan att förändras måste ske hos oss själva, gör vi inte det kommer det tyvärr aldrig ske en förändring.

  Läs min historia om en inte så omnämnd sjukdom, på min blogg! Försöker förmedla inspiration och hoppas få folk att tänka till =)
  Har även en rabattkod på kända skönhetsprodukter, kolla in min blogg =)

 2. Tänkvärt och bra inlägg. Hade gärna sett fler av sådana inlägg ifrån dig!

 3. Väldigt bra och reflekterande inlägg som jag uppskattar. Det värsta är när människor drar förhastade slutsatser om andra baserade på sociala medier utan att veta vad som verkligen försiggår. Tycker det är sorgligt och se när människor som sitter tillsammans på caféer eller restauranger tar fram sina mobiler och chattar med andra istället för de som man umgås med där och då. Man får ofta lågt självförtroende när man scrollar igenom de fina bilderna och händelserna som människor lägger upp i Facebook, instagram etc. för det känns som att man själv inte gör något meningsfullt i sitt liv. Har själv ofta känt så och blivit väldigt stressad och mått dåligt, för man får verkligen en sådan prestationsångest. Uppskattade dina reflektioner och älskar din blogg! 🙂

  1. Tack för den här kommentaren! Eller hur! Håller med dig, Jag själv är medveten om detta och har fått så många mail av mina läsare som blev deprimerade av sociala medier. Jag gav dem faktiskt samma råd som jag skrev i det här inlägget att undvika alla kanaler som får dem att må dåligt och följa de kanalerna som är nyttiga där de blir glada av. Tack för din kommentar! Den betyder mycket mer än vad du tror. Kram på dig vännen <3

 4. Så himla bra skrivet Foki! Kan verkligen känna igen mig lite i texten, hur jag använder mig ständigt av sociala medier. Tråkigt nog också när jag är med vänner om den andra personen gör det.

  1. Tack Evelina, tycker också att detta behöver uppmärksammas! <3 Tack för din kommentar! Kram på dig!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *