Listor = Framgång

47839503

Jag är en listmänniska, älskar att göra listor. Jag älskar att göra listor därför att jag tycker att jag får lite mer ordning i min vardag. Jag älskar att bocka av listor! Den känslan är den bästa som finns.

Att göra listor är också en bra rutin som stimulerar oss att komma ihåg saker, att utföra uppgifter och framförallt hjälper oss att organisera vardagen. Vad är bättre än en organiserad vardag liksom? Om man är duktig på att utföra uppgifter har man lättare att uppnå framgång. Definition av framgång kan vara olika för alla, så detta får ni tolka själva! Min framgång är att jag får göra det jag älskar, jag har en fungerande vardag och är lycklig i mig själv. 

Nedan har jag listor som motiverar mig till att genomföra mina mål och lyfter fram mina ambitioner.

LISTA ÖVER FRAMTIDA PLANER OCH MÅL
Klart att vi ska leva för dagen och inte stressa över framtiden. Men jag tycker fortfarande om att göra planer för framtiden. Jag kan inte riktigt vara planlös annars blir jag också stressad om inte jag vet vad jag vill i framtiden. Men man ska låta det ta sin lilla tid och inte stressa genom planerna.

Min lista över mina mål består av saker/händelser som jag anser är viktiga för mig. T.ex. utveckling inom mitt eget arbete, x antal kronor i sparkonton, en plats där jag kan kalla min egen, starta familj o.s.v Vi människor har olika kriterier när det gäller mål och dem kan ändras med tiden när man mognar. Det är en lättnad att veta vad man vill och det är också acceptabelt att ändra eller lägga till flera mål med tiden.

Om inte jag har den här listan över mina mål skulle jag förmodligen tappa greppet på vilken riktning mitt liv är på väg. Jag tycker om att falla tillbaka på den här listan som en vägledning samt en bra anledning till att leva och stiga upp på morgonen.

LISTA ÖVER MINA UPPGIFTER
Jag har en rutin där jag alltid måste skriva ner mina uppgifter i min kalender. Nya uppgifter dyker liksom upp varje dag därför är det så himla bra att jag hela tiden håller koll på dem. Annars får jag panik om inte jag har koll på alla uppgifter ännu värre när det staplas upp och skapar kaos i vardagen. Förutom ”att göra lista” är klisterlappar ganska bra verktyg också för ökad produktivitet, speciellt när jag jobbar hemifrån. Då sätter jag upp post-it lappar framför skärmen och liknande.

Min lista består inte av bara jobb, utan personliga uppgifter också. Eller uppgifter som jag vill göra för att må bra. Det kan vara från att skissa, designa, måla, gå ut på en promenad, sortera mina kläder m.m.

LISTA ÖVER MINA KONTAKTER
Folk säger hela tiden: -Foki du är så duktig som har klarat det här på egen hand. Jag är glad att folk ger mig beröm men om jag ska vara ärlig så har jag alltid haft andra människor inblandade i saker som jag gör eller har gjort. Jag är en idésprutare, jag tycker om att sätta ihop duktiga människor till att göra något fint och jag får inspiration av andra duktiga människor. T.ex. Jag kan inte göra kläder utan mina skräddare, jag kan inte få fram bra hårprodukter utan mina kemister o.s.v. Jag har bara idéer som jag vill skapa och de andra kompetenta och duktiga människor förverkliga dem åt mig. Så det känns fel att ta all credit.

Om man vill vara framgångsrik i sitt arbete ska man släppa sitt: ego. Våga fråga efter hjälp när du är i behov eller låta andra komma med feedback för att förbättra dig själv eller din business, kom ihåg att det är skillnad mellan feedback och kritik. Alla åsikter måste ha en vettig förklaring till varför, så tar inte skit!
Sen är det SUPERVIKTIGT att ge tillbaka också och inte bara höra av dig till andra när du endast behöver hjälp. Man ska alltid upprätthålla en sund och naturlig relation och finnas där för andra likaså när de behöver din hjälp som du kan bidra till. Keep it real! 

LISTA ÖVER UTGIFTER
Som alla vet, det finns två typer av kostnader 1. De som är nödvändiga, (räkningar, skatter, mat) 2. De som används för att skämma bort sig själv. Jag tror att många av oss känner nog igen sig när man oftast har tendens att vilja spendera på nöjen mer vilket resulterar ett köp som man kanske inte ha råd med vid den tidpunkten. Denna typ av problem kan undvikas genom att använda listor där man skriver upp vilka räkningar och utgifter som ligger högst upp på prioriteringen.

Man ska hantera sin ekonomi ordentligt, det är ett stort ansvar. Kom ihåg att framgång mäts inte av mängden på rikedom utan en välplanerad ekonomi som fungerar där det hindra dig från att strypa dig själv.

LISTA ÖVER PERSONLIGA FÖRBÄTTRINGAR
Vi alla är medvetna om våra brister, eller? Jag är det i alla fall! Jag filosoferar ganska mycket för mig själv och skriver alltid en lista över de saker som jag vill förbättra med mig själv och det gör jag för min egen skull.

Min lista över självförbättringar består av fysiska förändringar och dåliga vanor som jag vill träna bort. Dock är det ingenting som jag kan ändra på över dan, men att skriva ner det motivera det mig till att vilja bli bättre varje dag.

LISTA ÖVER KREATIVA IDÉER
Jag älskar att skriva ner alla mina idéer, de som är nytänkande, meningsfulla och har någon form av användning. Jag är ingen ingenjör eller expert inom något område men idéer har jag. Det är kul att titta på alla idéer som jag har haft genom åren men också kul när man väljer att förverkliga dem. Tänkt på att inte plocka ut flera idéer samtidigt från ditt idéhav. Utan plocka ut en i taget och ger 100% fokus på den innan du börjar med nästa.

BUCKET LIST
Den här listan är viktig för mig eftersom jag älskar att uppleva det livet har att erbjuda. Jag tycker att jag har lärt mig mer och utvecklats mycket som person av alla resor som jag har gjort. Att komma ut till andra kulturer och ser hur världen fungerar tycker jag  är nyttigt. Man blir också mer öppen för andra människor och kulturer. Min bucket list kan vara olika resedestinationer i världen eller olika upplevelser som vandra i djungel eller gör en välgörenhetsresa till Burma för att bygga skolor. Det ska vara upplevelser som får mig att må bra i själen.

Att göra listor ska inte vara ”stressande”, listor är till för att hjälpa en att organisera livet och vardagen! 

instasnap

3 kommentarer

 1. Haha, åh. Jag älskar att göra listor.. jag gör listor hela tiden.
  Listor använder jag allra mest då man ska handla många saker eller om jag vill lära mig något nytt från internet så listar jag ner det.
  Gör det oss till LIST-iga människor? 😉 förlåt, den var dålig. x)

  Jag gör t.om scheman/kalendrar över olika saker, som t.ex hur min vardag ska se ut, när dem senaste filmerna kommer, nya Anime på gång och Tv-serier som släpps. Ja, lite allt möjligt..

  Ha en fin dag!

  / Ceres

 2. Håller helt med dig, Foki. Listor är viktiga för överlevnad 🙂 allt ifrån matlistor, to do’s, ambitioner och allt annat. Hade inte klarat mig utan. Då blir allt kaos 🙂 skönt att höra att man inte är ensam! Kram på dig!

 3. haha, jag klarar inte av listor. Är inte en jätte organiserad människa men det är kul att läsa hur listor har hjälpt dig. Vart har du alla dina listor då? Är det typ i en anteckningsblock eller app. Hade varit kul att veta 🙂

  Kram<3
  http://camillaesi.se

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *