Hallstatt Guide 2016

image

Marktplatz mitt i Hallstatt

RESA TILL HALLSTATT
Den närmaste flygplatsen ligger i Salzburg. Lättast om man ta flyg till Salzburg, sedan tar man sig därifrån till Hallstatt med buss, tåg eller bil.

Vårt val blev hyrbil! Men då har vi haft bilen stående i Hallstatt över hela helgen, vi trodde att vi skulle använda bilen till att åka till närliggande platser men det blev aldrig av. Det finns inga gratis parkeringar i Hallstatt heller men om man är hotellgäst till någon av hotellet i Hallstatt kan man parkera bilen på P1 parkeringen för 0.50 Euro per timme. (pris för 24h parkering). Resan från Salzburg till Hallstatt tog oss cirka 1 och en halv timme (vi stannade även längst efter vägen). Kändes som att man körde genom ett vykort hela vägen, haha.

Om man vill resa med buss eller tåg från Salzburg rekommenderar jag att man planera resan i förväg HÄR. Resan kan ta mellan 2 – 3 timmar beroende på olika byten.

image


Utsikten från vårt rum

SOVA I HALLSTATT
Hallstatt är litet. Det spelar ingen roll var man bor i byn tycker jag eftersom man kan ta sig tvärs över byn inom 10 minuter ändå. Vi bodde mitt i Marktplatz som är det ”stora” torget i byn. Jag kommer ihåg att det var lite brist på boenden när vi bokade, det fanns inte så många alternativ att välja mellan. Antingen på Hideaway som kostade minst 4 tusen spänn per natt eller något som låg på närliggande byar. Vi hade tur som fick sista rummet på Seewirt Zauner med lake view men det var inte så mycket lake view haha (bilden ovan visar utsikten från rummet), trots det så var utsikten fin ändå! Men jag hade lätt valt Seehotel Gruner Baum om det fanns lediga rum när vi skulle åka d.v.s. Vanliga priser på hotell per natt kostar kring 2000-2500 kr (under säsongen vi åkte). Såg att det fann många apartments/semesterboende i närheten också som förmodligen är billigare, kolla upp det på tripadvisor! Jag har sett att många turister åker till Hallsttat över dan, kanske därför det inte finns så många utbud på hotell.

image

På en romantisk middag @ Seeterrasse i Seehotel Gruner Baum

ÄTA I HALLSTATT
Vi har inte haft någon wow-upplevelser alls när det gäller mat i Hallstatt, ändå åt vi 3-4 gånger om dagen och testade verkligen alla restauranger i byn. Det finns gott om utbud på restauranger i Hallstatt och maten är ok även om man äter på de ”finaste” restaurangerna. Kebabställen bredvid Heritage Hotel har t.o.m. bättre mat än alla de fina restauranger som vi har ätit på, haha. Men de restauranger som är värt att besöka p.g.a. utsikten och mysfaktorn är:
1. Seeterrasse i Seehotel Gruner Baum (Jättemånga svanar som simmar runt bryggan vid eftermiddagstiden)
2. Rudolfsturm (Ligger ovanför Hallstatt skywalk med spektakulär utsikt)

3. Gasthof Simony (Bra lunchställen ligger alldeles bredvid Hallstattsjön)
4. Maislinger (Café, frukost ställen
)
5. Braugasthof (Samma ”ägare” och meny som Gasthof Simony men mysigare att sitta på kvällen med alla tända lyktor och utsikt över Hallstattsjön)

image

Vi åt sen lunch på Rudolfsturm restaurangen efter besöket på Saltgruvan

UPPLEVA I HALLSTATT
1. Saltgruvan/Salz Welten. Eftersom Hallstatt är ursprungen en saltgruva-by är det en självklarhet att man måste besöka en av världens äldsta saltgruvor och tar del av byns historia. Kostar 30 euro per person inkl. t/r på bergbanan, annars kostar det 22 euro per person att besöka gruvan.
2. Skywalk Hallstatt. Passa på att njuta av utsikten i samma veva som ni besöker Saltgruvan. Att uppleva skywalk är gratis men det kostar om man vill ta bergbanan upp eller ner. 9 euro per person enkelväg eller 16 euro per person tur och retur. Om man är hurtig kan man vandra från byn upp till utkiksplatsen. Vi vandrade ner på en av dagarna.
3. Marktplatz. (foto-spot)
4. Kika in på alla kyrkor i Hallstatt. (Gratis)
5. Cruisar med båt på Hallstattsjön.
– Roddbåt kostar 8 euro för 30 minuter, 11 euro för 1 timme.
– Trampbåt kostar 1o euro för 30 minuter, 15 euro för 1 timme.
– Elbåt 300W kostar 1o euro för 30 minuter, 15 euro för 1 timme.
– Elbåt 500W kostar 13 euro för 30 minuter, 18 euro för 1 timme.

Och fota fota fota fota en massa! Hela byn är så fotogenisk, från alla hörn och kanter. Om man älskar att fota så är Hallstatt rena rama drömmen!

image

ATT TÄNKA PÅ I HALLSTATT
– Har inte för höga förväntningar när det gäller service i Hallstatt. Vi upplevde att servitriser/servitörer och folk som jobbar inom serviceinriktade branchen inte är så bemötande. Inte alla såklart, men de flesta! Tur att vi läste om detta på internet innan vi åkte så vi var förberedda. Men stå aldrig ut om någon är odräglig!
– Många restauranger och butiker tar inte emot kort! Bara hotellrestaurangerna som har tillgång till kortautomaten.
– Man ska inte beställa kranvatten på restauranger, det är nämligen oförskämd. Mineralvatten på flaskor är såklart ok.
– Man behöver inte stanna i Hallstatt mer än 2 dagar. Nu hade vi en långweekend så vi gjorde allting i slooooooooow moooootion, men det behövs verkligen inte mer än 2 dagar i Hallstatt! Vilken tur att jag inte bokade resan för en hel vecka! Haha.
– Mycket är stängt redan efter kl. 19-20 förutom hotellrestaurangerna som har öppet till 21:30 (ungefär).

image

PRISER I HALLSTATT
Vanliga måltider för 2 personer med varsin varmrätt kostar kring 350-400 kr. Mineralvatten kostar mer än läsk. Annars tycker jag att priserna är ganska lik Sverige. Dyrt, dvs.

Jag älskar Hallstatt! Är glad att jag åkte. Helt klart en av de finaste platserna i världen som man måste besöka en gång i livet. Hela byn är så sagolik! Om ni har mer frågor kring resan kan ni kommentera nedan så ska jag svara på era kommentarer under det här inlägget. 

instasnap

3 kommentarer

  1. 1. Omg vilka fina bilder ni har tagit, ser verkligen ut som en sagoplats! Vill tillbaka till Österrike nu, haha! TT w TT
    2. OMG VILKEN SÖT SVAN!! Bästa svanbilden ever, haha! ( * 0 * )

  2. Megafin Hallstatt guide du har sammanställt. Verkligen bra och informativ. Och vilka foton. Man tror knappt att det kan finnas en så fin plats.

    Vad bra du är Foki på att berätta och ta snygga och intressanta bilder. Kanske borde du skriva riktiga resehandböcker.

  3. Tack för tips, planerar att åka dit till våren 🙂 Det ser ju så otroligt vackert ut!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *