Ska man verkligen investera på ett boende i Bangkok?

I måndags hade jag ett snack med min ekonom, vi gick genom tråkiga ”ekonomi-snack” som vanligt vid den här tiden av månaden, haha. Han föreslog att jag inte ska köpa lägenheter i Bangkok. Han tyckte att det blir för dålig investering på den lägenheten som jag ville ha. I Bangkok har vi ingenting som heter ”bostadsbrist” som här i Sverige och det kan ta ett par år innan man få lägenheten såld, speciellt om prisklassen ligger över ett par miljoner extra och inte är mellanklass-vänlig. Ni vet ju själv hur dyra bostäder (över 30 miljonersklassen) är ute på marknaden mycket längre än de andra liksom, det blir inte lika många potentiella köpare helt enkelt.
Ibland kan det ta så pass länge att få lägenheten såld där det har kommit till en punkt att ingen vill köpa lägenheten något mer bara för att byggnaden inte är lika attraktiv. Det byggs upp nya, flashiga lägenheter varje år i Bangkok. Man hinner knappt blinka. Om man ska se det som en investering så kan man fet glömma lägenhetsköpet säger min ekonom.

Jag hade skickat en intresseanmälan på en 6 stjärniga lägenhet med utsikten över floden på 150 kvm. Min ekonom berättade att de invigde lägenhetskomplexen 2009 och har inte ens fått 50% av lägenheterna sålda ännu på 7 år! DAAANG!

Sen kom den hårda sanningen där min ekonom sa att bolaget har inte råd att casha in hela lägenheten nu p.g.a alla stora investeringar som jag har gjort under de senaste månaden, det har varit jättemycket utgifter mer än inkomster. -Förstör inte din buffert, sa han. Vi måste fokusera på att få det som jag har investerat på att växa. 
Om det är så att jag måste ta lån vilket jag avskyr mer än allt och har lyckats med att hålla mig borta från lån i alla mina år. Så kommer det att vara mer lönsamt för mig att hyra lägenheten istället även om månadskostnader kommer att bli trippel så hög. Om man räkna in räntekostnader samt risken med att inte få lägenheten såld så är det hyra som gäller om jag vill ha en bättre investering och mer trygghet, om jag nu ska envisa mig med att måste bo i den där lägenheten dvs.

Alternativ… billigare lägenhet… Äh, vi får se! Siffror kan vara så tråkiga, tur att jag har en duktig ekonom i alla fall som varnar mig för alla risker och är världens bästa rådgivare ever. Jag vill bara trivas i mitt eget hem och vill bo där jag vill. Det är första gången i mitt liv som jag har möjlighet att välja eget boende i Bangkok utan att andra ska lägga sig i, haha 😉 Men vi får se hur jag gör, vill verkligen ha den där lägenheten… Men… om jag inte ens är säker på om jag vill bo där under hela mitt liv p.g.a familj i framtiden så måste jag överväga vad som är realistiskt.

Vad säger ni kära vänner? Vad skulle ni göra om ni var i min sits? 

7407063instasnap

11 kommentarer

 1. Vet inte vad som är bäst att göra. Men intressant att läsa om hur det kan fungera! 🙂

 2. Jag själv hade undvikit stora köp i ett läge då bufferten inte är stabil nog. Hade inte heller valt att hyra lägenhet om jag inte hade varit säker på att vara där ett visst antal perioder för i så fall blir hotell mer lönsamt.

  Avskyr du lån är det bästa att invänta växande kapital från dina kommande intäkter. Är man för ivrig kan det ge förluster som antingen får räddas med hjälp av lån eller så drabbas företagets kapital. Och om det är så att bostäder blir svåra att sälja så blir avkastningen väldigt dålig sen vilket du vill undvika, speciellt om du tar lån. Men det är svårt att förutspå vad framtiden har att ge. Hur som helst så är mitt tips att vänta på ett stabilare ekonomiskt läge eftersom det är enklare att ta beslut vid riskfyllda affärer då plus att det finns en mindre risk för att du ångrar dig eftersom du får mer tanketid!

 3. Det här kanske det ”tråkiga” svaret men jag skulle följa din ekonoms råd och vänt.a. Även fast man kanske känner sig ivrig och verkligen vill, så får man nog tänka mer långsiktigt och de konsekvenserna. 🙁

 4. Jag skulle lyssna på din ekonom, speciellt inte om du inte vill ta lån. Och även om du vill bo jättefint… så stannar du bara där i ett halvår. Personligen skulle jag välja något mindre som känns trevligt ändå. Den kanske är lättare att sälja den efter några år också? Du kanske till och med hittar en mindre lägenhet som du kan renovera lite grann för att lyxa till det? Men det kanske blir för mycket att ha reda på, med tanke på dina andra fastigheter, hårprodukterna, väsktillverkningen och Fokiwa…
  Jag älskar små lägenheter med smarta lösningar, haha, men alla gillar ju olika. ^^ Hoppas du hittar något tillslut! 😉

 5. Erics och Smillas Farmor

  Hej Foki! Du vill ha råd och höra synpunkter på ev köp kontra hyra bostad. Lyssna på din ekonom och framförallt tänka på att Tailand är ett land det kan svänga snabbt i. Satsa på något i Sverige ex Gamla Stan i Stockholm vilket du älskar.

 6. Jag är inte så insatt i det hela med investering osv men det bästa är ju att lyssna på din ekonom. När det gäller sånt vill man inte riskera mycket skulle jag tycka men sen får du också känna efter det som känns ”rätt” om man kan säga så

  Kram<3
  http://camillaesi.se

 7. Vet du vad jag tycker Foki? Alltså! Du är nog den grymmaste bloggaren/bloggerskan. Jag läser olika bloggar från alla länder. Många av de bloggarna skulle aldrig skriva öppet när de inte har råd med något på samma sätt som du gör! De skulle försköna allting och alltid visa upp tillfällen där de kan ”unna” sig grejer. Alltid flashigt och lyxigt. Ok, Ditt liv är också lyxigt men du är jordnära. Du är den norrländska tjejen som älskar att vara i skogen där det inte finns någon lyx. Varje gång du är hemma hos dina föräldrar lyser det verkligen genom dina inlägg hur mycket du älskar att vara där. Du har visat oss många gånger hur mycket du uppskattar de enkla sakerna i vardagen som vi vanliga människor kan relatera oss till. Detta är uppskattat eftersom jag vet hur grym affärskvinna du är! Du har råd att unna dig allting men lägger ner mycket fokus på dina företag. Det beundrar jag! Man glömmer bort att du är så ung! Om jag var du skulle jag gå runt och köpa chanelväskor varje dag. LOL 😀

 8. Intressant att läsa! Jag hade lyssnat på ekonomen. Kan inte så mycket om detta, så hade gjort så som en kunnig person sagt.

 9. Jag måste nog också säga att jag hade valt det tråkiga alternativet men det kanske beror på att jag själv är ekonom. En lägenhet i BKK känns som en dröm även om min högsta önskan är en egen golfbana med ett spa-hotell någonstans i Thailand.

 10. Hej Foki,
  Har läst ditt intressanta inlägg och det ekonomen säger är ju solklart.
  Tur att du har din ekonom som har koll på marknaden och som är försiktig med din buffert. Tycker han kommer med väldigt kloka och viktig info.
  Bra att han har koll på fastighetsmarknaden och kan ge en god bild på hur den ser ut med överkapacitet, ständigt nya och ännu mer flashiga lägenheter, Megadyra lägenheter som står tomma pga att dom är alltför dyra osv.
  Du har flera nya bolag på gång, plus lokalerna på HKT, du har gjort vääldigt stora investeringar det sista året, som ännu inte kunnat komma igång som verksamma affärsföretag. Alltså dröjer det innan du kan börja få vinster från dessa investeringar. Du bör absolut hålla på din buffert.
  Låt dina nya bolag komma igång, spara vinsterna från dessa, fyll på din buffert. Den dag du ser att du har tjänat en rejäl slant på dina nya investeringar, först då skulle det möjligtvis kunna vara läge att investera i något.
  MEN; med tanke på att du kommer att vara i BKK ensam större delen av tiden f.n. , inte har familj ännu osv. så ser ditt bostadsbehov annorlunda ut nu, jämfört med vad det kommer att göra i framtiden.

  Just nu är du oftast ensam i BKK och borde klara dig med en rymlig studiolägenhet (hyra periodvis när du är där, ev. serviced apartment).

  Eftersom dom byggt buildings med common pool i flera år, så behöver du ju inte leta efter nyproducerat som kanske kostar det dubbla.. Du borde kunna hitta en studio i byggnad med pool som inte är nybyggd men ändå helt ok, för en rental som är logisk.

  Kolla även på airbnb vad du hittar i BKK. Dom har lägenheter runtom i världen som man kan hyra för några dagar eller månader. Det kan vara ett bra alternativ. Men det skulle jag inte boka och betala, förrän jag är i BKK och kan se lägenheten och träffa ägaren personligen. Det förekommer en hel del lurendrejeri på Airbnb, personer som bluffar, hyr ut lägenheter som inte existerar eller som de hyrt ut flera gånger för samma period, tar förskottsbetalningar osv.

  Den dag du och Bill spenderar längre tid tillsammans i BKK, behöver ni en lägenhet som passar för 2 pers.
  Och den dag ni skaffar familj, ändras behoven igen. Och då måste du först se var du kommer att tillbringa mest tid, SE eller BKK?

  Alltså, tänk flexibelt tills dess du har familj och barn. Rätta storleken efter hur många som skall bo där och hyr kortsiktigt. Helst bara betala för den tid du är i BKK vid varje period. Så länge det inte är en lönsam investering att köpa en lägenhet i BKK och du inte bor där permanent, så bör du nog tänka dig för väldigt noga.

  Jag skulle inte ta lån. Och absolut inte så länge du har nya bolag som inte är open for business, och du sett vilket resultat dessa ger.
  Först fylla på bufferten, sedan investera för att kunna tjäna mera.

  Hur går det med HKT lokalerna? Gissar att det kommer att ta vääldigt lång tid och en massa vändor med myndigheter osv, innan det löser sig med äganderätten och försäkringen. Lät aningen rörigt med nationalparken, byggnadsförbud protected mark osv. Tänker på de tidn. artiklar jag hittade om detta tema. Där har du ju också pengar investerade, som inte ger någon avkastning just nu.

  Alltså Foki, mitt bästa råd är, följ din ekonom, ligg lågt, Köp ingen bostad i BKK nu, och hyr inte den dyraste du hittar bara för att den är najs. Gå ner några steps i hyreskostnad och storlek. Tänk på bufferten och dina företag som är på ”g” och inte producerar inkomster ännu.

  Kram
  Mandy

 11. Hej igen Foki,
  Googlade lite på
  airbnb
  https://www.airbnb.se/s/Bangkok–Thailand?s_tag=6g4yfOVZ
  Klickar man på FILTER sedan på pilen vid BEKVÄMLIGHETER och där klicka i sina önskemål .t.ex. pool, gym.

  Här är några options med pool:

  One bed room walk to BTS Shukhumvit
  7222 kr/mån.
  https://www.airbnb.se/rooms/5085492?checkin=2016-10-10&checkout=2017-02-10&s=vjVTFq9n
  ———————————
  Condo near BTS On nut ,Full furnish
  6706 kr i mån.
  https://www.airbnb.se/rooms/11140581?checkin=2016-10-10&checkout=2017-02-10&s=qVSGrqfw

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *