Sponsrad?

fokitravel

Vad än jag visar upp, var än jag reser får jag kommentarer direkt: -Är det sponsrat? Är det reklam?

Senast igår, så fort jag postade min videodagbok på youtube var en av de första kommentarerna: -Är resan sponsrad?

Jag vill genuint kunna recensera och visa upp platser och saker som jag själv har testat eller besökt utan att bli uppmålad som en person som får allting gratis eller gör reklam för allt. Tyvärr har jag aldrig fått sponsrade resor under hela mitt liv. Men jag vill kunna få erbjudanden om att åka till de länder som jag vill till i världen för att skriva om den och tjäna pengar på det. Få allting betalt, som flyg, boende och lön. Det låter som ett soft jobb eller hur? I mitt fall är det inte så, men jag skulle inte tacka nej till det! Just being honest 🙂

Jag vill kunna vara öppen med att berätta vilket flygbolag jag flyger med, hotell jag bor på, kläder och produkter som jag köper o.s.v. jag vill inte gå baklänges igen och blir osäker om jag ska dela med mig av allt till er eller inte. Jag har en lifestyle blogg där jag reser mycket och gör mycket saker, om jag t.ex. inte får skriva om de platserna som jag har besökt så finns det inte så mycket innehåll kvar i bloggen.

För att kunna tipsa och recensera om vad som är bra eller inte måste jag kunna skriva ut namn på de platserna eller produkterna. Jag har fått samma frågor flera gånger, vilken kamera jag använder, vilket flygbolag jag flyger med, vilket hotell jag bott på, var har jag köpt klänningen o.s.v. Jag har känt mig lite elak för att jag inte har svarat på era kommentarer.

Därför vill jag nu skriva ner alla punkter på hur ett sponsrat inlägg ska ser ut:
1. Det ska stå tydligt i inlägget att det är ett samarbete eller sponsrat inlägg. Om inte, hur vet man då att det är smygreklam?
2. Personlig rabattkod till webbshoppen/hemsidan.
3. Uppmana läsare/följare att köpa produkten.

4. Länkar till företagets landningssida och produktsida.
5. Hela inlägget handlar bara om ett enda företag.

– Hur vet man att det är ad-links (annonslänkar)? När ni gör mouse over på en länk kan ni se att adressen till länken har en massa konstiga tecken och siffror, det är en trackingkod för ad-links.

Det finns såklart andra kriterier också på hur ett sponsrat inlägg ska se ut beroende på kampanjer. Denna lista som jag skrev ovan kanske inte alltid stämmer alla gånger. Men det är oftast så.

Sen är det inte alltid betald reklam hela tiden. Jag kan t.ex. hjälpa mina vänner som har webbshop genom att länka dem. Ibland kan jag också ge ut rabattkoder för att vara bussig. Jag kan även länka till hemsidor för att tipsa er om vissa saker.
Om det är ett sponsrat inlägg eller om jag har fått saker gratis skriver jag alltid det! Uppskattar såklart att inte behöva betala för saker som jag verkligen vill ha, det gör nog alla. Men saker som jag inte vill ha tar jag aldrig emot. Så länge man skriver det öppet så ser jag inget fel med det.

instasnap

LÄS FLER INLÄGG PÅ EN SIDA HÄR

14 kommentarer

 1. Tycker det är jättebra att du alltid varit tydlig med detta! (iallafall så länge jag följt dig aktivt) Tyvärr slarvas det ju en del med det på många andra håll och jag tror att det kan vara ganska dåligt i längden. Särskilt med tanke på yngre följare/läsare som inte lärt sig analysera och reflektera så mycket över den information de läser och tar in från olika medier.

  http://nouw.com/rebequeline

 2. Superbra inlägg Foki! Så länge jag har följt dig har jag aldrig fått känsla av att du gör smygreklam. Ännu lättare att känna igen reklaminlägg nu p.g.a. de punkterna som du skrev. Önskar att alla bloggare är lika transparenta.

 3. […] Tidigare inlägg från 10:e Maj 2016: Sponsrad? […]

 4. Synd att folk frågar det hela tiden. Snart får man väl skriva i början av varje inlägg att det ej är sponsrat 😉
  Gillar att läsa dina inlägg om resor ^^

 5. Bra inlägg, och bra att du är ärlig – asså vem vill inte ha en gratis resa lixom? :p

 6. […] inlägg från 10:e Maj 2016: Sponsrad? Shaved […]

 7. Bra inlägg! Jag tycker synd att vissa ska skrika reklam hela tiden. Hoppas att många förstår nu hur ett reklaminlägg ser ut efter de har läst det här inlägget. Jag brukar känna igen när något är sponsrat eller uppköpt, då är det jättemånga tydliga länkar och gärna återkommande flera gånger. Du har faktiskt varit duktig! Har sett att du i princip alltid inleder dina inlägg att det är ett sammarbete när det är det. Fortsätt så Foki! Klart att du ska kunna göra sponsrade inlägg. Du känns inte heller lika uppköpt som många bloggare som gör reklam heeeela tiden!!!

 8. jättebra inlägg, jättebra att alla kan få det klart och förstå det här en gång för alla. 😀

 9. Jättebra inlägg! Jag tycker att det är tråkigt att det har blivit så, att bara för att man skriver ut namn på hotell/flygbolag/etc så tror folk att det är sponsrat. Och det är inget fel med sponsrat, så länge man är ärlig och skriver ut det 🙂

 10. Skit i såna kommentarer.
  Jag tycker dina inlägg är tillräckligt tydliga och du ska inte behöva förklara dig hela tiden.
  Jag tycker de är jätte roligt att se vad du har köpt eller har varit, de är inspirerande!

 11. CuddlyCake

  Skriver en uppsats just om marknadsföring och sponsring kring bloggar och vloggar. Passande att man läser ett inlägg such as this då ^^

 12. Vad bra att du skriver det så det blir tydligare för de som inte vet hur man känner igen ett sponsrat inlägg!:)

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *