Bills upplevelser – Business Class

Jag är inte en person som är särskilt van vid lyx det kan jag vara ganska öppen med.

De få tillfällen jag uppgraderat från ekonomiklass till premium har det känts superlyxigt och det har verkligen varit ett stort steg för mig (Foki åker aldrig ekonomi när vi flyger långt så hon uppgraderar alltid våra biljetter). Nånstans har det inte känts värt att dubbla priset på biljetten för lite extra benutrymme och personligare serverad flygplansmat. Och bara tanken på att lägga 5ggr biljettpriset på en Business Class biljett har varit så långt från min världskarta att det lika gärna kunnat vara en resa till månen. Därför blev jag riktigt glad av att få en Business Class resa till Thailand av min finaste 🙂

Turen var planerad via Istanbul som har världens största, och fetaste, lounge. Magiskt!

Jag som aldrig spenderat någon tid alls i en lounge föreställde mig en jättelik, superlyxig spa-byggnad, massor av guld, gratis massage samtidigt som man blir matad med vindruvor och chokladdoppade jordgubbar.. Vilken spänning!

På morgonen när vi skulle flyga var jag sjukt pigg. Fett ovanligt, och normalt är jag en sengångare när jag släpar mina (och Fokis) väskor till flyget, men jag hade rätt mycket att se fram emot!

Framme på Arlanda lär jag mig att vi inte har någon direkt Business Class lounge i Sverige. Antar att det är för att de allra flesta ogillar när någon har köpt någonting som de själva inte har råd med, och för att det inte ska sticka i ögonen på folk har vi helt enkelt valt att inte ens ha en fet lounge här.. Men, vi får tillträde till den lilla lounge som finns. Det finns inte mycket där, men vi får i oss varsin kopp te och lite chips i alla fall 🙂

När vi ska boarda planet är jag superladdad. Tanken på att sitta i någon mystisk avskiljd avdelning, kanske till och med en trappa upp, med bar och lounge och dusch och allt annat man kan tänka sig dyker upp i huvudet och jag myser i hela kroppen! Till min stora förvåning kliver vi på och det är de där liiite extra breda sätena precis när man klivit på. -Va? Är det här allt? Jag blir lätt besviken, men får förklarat att det är bättre säten från Istanbul, och att det sällan är särskilt bra säten vid resor i Europa. Nånstans köper jag det och hoppas på en fet lounge iaf och en bättre andra halva.

Timmarna till Istanbul går fort och snart är vi framme. Vi har typ 4 timmar, så jag längtar efter den feta loungen!
Vi krigar oss fram på flygplatsen och det slår mig att det typ inte finns någon klar höger eller vänstertrafik bland resenärerna här. Ingen flyttar på sig och vi studsar som flipperkulor fram mellan folk till både höger och vänster. Jätteirriterande! Helt mör kommer vi äntligen fram till loungen.

En vakt möter oss direkt, scannar våra guldbiljetter, och släpper in oss. Det är inget spa med massage, men loungen är jättelik! Vi tar ett varv och jag ser biljardbord, radiostyrda bilar, innomhusgolf, tv lounger, barer, restauranger, bio och efterrättsbufféer. Allt är gratis.. Mmmmm, såja 🙂

All spänning verkar ha tagit på krafterna och så fort vi slagit oss till ro drabbas jag av en omedelbar feber med tillhörande huvudvärk. Typ mini-influensa. OMG, världens sämsta tajming! Hur ska jag kunna supa in andra halvan av flighten i den lyxiga avdelningen nu? Gaah!

Jag brukar vara ett steg före och hade packat huvudvärkstabletter och annat bra-och-ha, men fick av en inpuls för mig att checka in handbagaget på Arlanda, d.v.s. inga huvudvärkstabletter 🙁 Foki är en klippa, matar mig med Köfte och dricka. Influensan vägrar ge med sig. Efter ett par timmars koma, krigar vi tillbaka till Gaten för att boarda. Aldrig har priority boarding varit mer uppskattat.

Framme vid planet gläds jag åt att se att vi har en egen Business Class avdelning! Sätena är enorma, fullt fällbara, stora teveskärmar och tillhörande necessär med diverse förnödenheter. Jag grämer mig för min klena kropp och glider ner i den stora skinnfåtöljen. Knappt har vi lyft förrän första matvändan kommer.

Kocken presenterar sig och meddelar dagens alternativa rätter. Känns sjukt lyxigt. Samtidigt hör jag hostande människor bakom mig, vänder mig om och 5 meter bakom mig sitter passagerarna packade som sillar. Jag får dåligt samvete och skäms lite. Jag känner att jag vill ta in extra mycket fin mat och godsaker och passa bak det till de bakom, men hejdar mig för att inte skapa dålig stämning.

Jag fäller ut min säng i väntan på maten, och somnar omedelbart. När maten kommer blir jag nästan lack för att jag sov så gott, men hissar upp stolen och myser när de dukar framför mig med finaste silver och linneduk.
Tydligen har influensan reducerat mina smaklökars funktion med 95%, och allting smakar trä. Jag äter en tugga av varje, skjuter brickan ifrån mig och somnar om. Resten av flighten sover jag, blir väckt för fler matvändor som jag ignorerar, och missar efterrättsbufféen som såg magisk ut i Fokis kamera.. Jag längtar redan till hemresan och hoppas på bättre dagsform.

Tre veckors hopp framåt i tiden är det dags för hemresan. Och frisk som jag är längtar jag verkligen efter en do-over.

Den här gången är jag vaken nästan hela resan. Förrätterna kommer in, och jag får bärga mig för att inte bli mätt på de delikata rätterna. Middagen är fantastisk även den, och gör mitt yttersta för att spara plats för efterrätt. Och när efterrättsbuféen kommer, är jag lycklig.

2 servitriser erbjuder mig en trevånings buffé med alla tänkbara godsaker. Jag äter tills jag nästan spricker. Jag har aldrig varit så nöjd efter en flygplansmiddag i hela mitt liv 🙂 Efter middagen erbjuder personalen oss att bädda våra sängar. Proppmätt reser jag mig med möda, och en flygvärdinna hissar ut sängen, bäddar med en madrass och tar fram kudde och täcke. Jag kryper ner, och somnar direkt.

Bills-Upplevelser


Sammanfattningsvis har jag gjort ett par reflektioner under resan. En Business Class biljett kostar nästan 5 gånger mer än en Ekonomibiljett och innan jag reste kunde jag omöjligt föreställa mig varför prisskillnaden var så enorm, men i efterhand förstår jag att det är för att ett Business Class säte tar lika mycket plats som typ 9 Ekonomiklass-säten. Servicen på flighten är något i särklass, och man blir behandlad som en prins. Maten är fantastisk.

Flyger man långt, och utanför Europa, finns det ett klart värde att flyga Business Class. Speciellt om man planerar att sova på flighten. Men åker man inom Europa är det bara slöseri med pengar. Och är man sugen på att uppleva lite lounger kan man på de allra flesta lounger och flygplatser köpa access för endast ett par hundra kronor. Mat, efterrätter och bar ingår allra oftast. Appen ”Lounge Buddy” är en stört bra app att ha i sin telefon för att hitta loungerna, och när jag ändå tipsar om appar så vill jag tipsa om ”Instabridge” som hjälper dig hitta fungerande, kostnadsfria Wifi när du är på resande fot. Och, ha alltid febernedsättande/huvudvärkstabletter nära till hands!

Jag hoppas alla får chansen att uppleva Business Class eller motsvarande någon gång i sina liv. Det är en upplevelse för sig. Men för de som inte kan lägga de pengarna så är en uppgradering till Premium bra värde för pengarna också 🙂

Vad säger ni som läser, har ni rest någon annan klass än Ekonomi och vad var era upplevelser? Och ni som inte har gjort det än, skulle ni kunna tänka er lägga de pengarna på en sån biljett?

22 kommentarer

 1. s p i n d e l t j e j e n

  Men alltså kostar en Business-class-biljett typ 60.ooo-80.ooo kronor då? För en vanlig Economy brukar gå på i snitt runt 7ooo kronor till Bangkok från Göteborg. Om man hittar någon bra med bra mellanlandning. Tycker inte det är värt pengarna om man nu kan få flera månader på plats för de pengarna. Och flygresan är inte så hemsk tycker jag, brukar gå super och jag flyger ganska mycket 🙂

  1. 5 gånger pengarna blir 35 tusen inte 60 😉

   1. Vid en snabb googling så går det att hitta buissnes-biljetter för drygt 20 tusen tur och retur. Och då med ett fett flygbolag. 🙂

   2. FETT MYCKET BILLIGARE ÄN VAD VI HAR FÅTT!!! :O Måste vara promotion pris eller lång mellanlandning? DAMN!:O

   3. Flyget jag hittade gick över Dubai. Tog 15 h totalt. 😉

   4. PS Utresa Köpenhamn. 😉

  2. Nej, inte för 1 person men för 2, ja! 🙂 Bill räknade fel 😛 Men jag ändrade till 5grr mer nu! 🙂 <3 Men det är fortfarande mycket pengar! :/

 2. Flugit rätt så mycket. Oftast med betald resa genom mitt jobb inom resebranschen då jag jobbat sommar och vintersäsong på olika platser och därmed flyttats runt 2 ggr per år mellan olika länder.

  Privat sedan jag flyttade åter till Sverige, gjort ett antal resor, oftast charter.
  Har ej rest i Business Class. Om min ekonomi tillät det skulle jag absolut flyga i Business Class, bara för att få den extra servicen och comforten.
  Speciellt om det gällde långflygningar. På charter långflygningar kan man ibland boka på extra benutrymme till en lägre kostnad än vad det kostar att boka Business Class eller motsvarande.

  Dock när jag flyger charter brukar jag göra följande:
  – Boka en typ av uppgradering som ger bättre benutrymme, extra service och annan typ av måltid ombord etc.
  I denna ingår oftast x antal kilo extra bagagevikt.

  – Om jag inte bokat uppgradering av sittplatsen, så bokar jag anyway på extra bagagevikt för att inte behöva fundera över vad min väska kommer att väga när jag packat klart. Charter tillåter ofta löjligt låg bagagevikt, 15 kg check in + 5 kg handbagage. En tom hård resväska väger ofta ca 5 kg, då blir det bara 10 kg kvar som man kan packa. Det funkar inte för mig. Jag vill ha med mig rätt så MYCKET, inte lika mycket som Foki, men ändå….

  SKRÄCKSCENARIO….. MARDRÖMSFLYGNING… VARNING
  Åkte till Cuba 2013. Bokade en ”paketresa” med en svensk researrangör. Flyget som ingick in detta upplägg var reguljärflyg med Lufthansa till Frankfurt. Vidare med charter från Frankfurt till Varadero på Cuba. FLYGBOLAGET HETTE CONDOR. Ett tyskt charterbolag som tillhör Lufthansa.

  FLYG ALDRIG MED CONDOR I EKONOMI CLASS PÅ LÅNGFLYGNING ÄR MITT RÅD…..

  Såååå trångt plan har jag ALDRIG någonsin upplevt, och då är jag bara 162 cm, alltså inte speciellt lång. Det var en mardröm att sitta ca 10 timmar ombord på detta trånga plan. Tror att detta bolag ingår fortfarande i en del charterresor till Cuba. Hörde nyligen av en vars syster varit på Cuba för några månader sedan och sagt att det var TRÅNGT ombord på planet. Gissar att det var flyg från CONDOR även där.

  Gillar allt vad god service och comfort heter, liksom jag gillar att äta gott, och på bra ställen. När jag bodde i Dubai unnade jag mig ofta att gå på superfint Spa, åt på fantastiska restauranger som oftast var belägna inom 5 stjärniga hotell, shoppa allt jag ville ha, åkte taxi till och från jobbet (bodde i grannstaden Sharjah 17 km från Dubai), gick till något hotell där man betalar entré, för att sola, bada o. luncha på lediga dagar osv.
  Nice life in Dubai, miss it loadzzzzz!!!!

 3. Måste säga att det inte är helt lätt att behöva vänja sig vid ett ”normalt” liv i Sverige, när man har levt utomlands och haft möjlighet att unna sig DET MESTA som man kan tänka sig……plus haft tillgång till all den fantastiska service som finns i en del länder utomlands.
  Att ha städerska t.ex. är ju normalt när man bor utomlands.
  Gillar inte den ”do it yourself” mentaliteten som råder i Sverige.

  1. ”Do it yourself” mentaliteten som råder för att man faktiskt tror och har genom reformer försökt utrota klassamhället för att alla människor är faktiskt lika värda? Bara för att du har pengar så har du inte ”rätten” att nån ska städa dina skitiga toaletter. Att som västerlänning åka utomlands och utnyttja den arbetskraften (som är billig pga reasons, läs om kolinialismen) känns inte direkt helt ok. Och folk som har ”jobbat upp sig och förtjänar det” så nej, folk föds in i fattigdom och i sammanhang med olika förutsättningar, mycket pga det kapitalistiska systemet i världen som kräver att vissa människor ska tjäna mindre än andra för att systemet ska upprätthållas. Tredje världen är då väldigt tacksamt för oss västerlänningar att utnyttja.

 4. Rolig läsning! Jag har alltid undrat hur det är 🙂 skulle dock själv inte betala så mycket för en sån biljett. Vilken lyx! 🙂

  http://ninnidot.blogg.se

 5. En liten tanke. När ni nu åkte lite lyxigare samt var i loungen, ni funderade inte på att be om något febernedsättande från dem? Jag är hyfsat säker på att åtminstone flygpersonalen hade haft det. 😉

 6. Många flygplatser har en ”sjukstuga” man kan uppsöka, ofta kostnadsfritt.
  Där kan man få råd, hjälp, bli undersökt och få medicin eller spruta om man behöver det.
  Abu Dhabi hade suverän service på sin ”sjukstuga” inne i transithallen.
  När jag jobbade på Abu Dhabis flygplats fick ofta gå dit med tyska passagerare som kom till Abu Dhabi i transit från Bangkok och skulle vidare någon timma senare till Tyskland. Oftast handlade det om uttorkning pga för mycket solande och för lågt vätskeintag. Jag fick översätta från tyska till engelska. Tyskarna var inte alltid så bra på engelska. Läkaren var från Egypten, sköterskorna oftast från Indien.
  En gång blev en pilot som just landat sjuk i gallstensanfall. Han skickades till sjukhus i Abu Dhabi för behandling och vi fick kalla in en annan pilot. Besättningarna hade nattstopp där, så det löste sig.

  En annan gång fick en passagerare hjärtattack ombord på ett av våra plan från Tyskland som skulle mellanlanda i Abu Dhabi och sedan flyga vidare till Thailand. Vi fick meddelande att planet behövde en läkare vid ankomsten till Abu Dhabis flygplats där jag arbetade. Men under landningen dog passageraren och kunde inte återupplivas. Synd för mannen och allra mest synd om hans sambo som var med ombord och inte fattat att redan hade dött. Jag fick ge henne beskedet…
  RIP……

 7. Har aldrig någonsin flygit så lyxigt, men har alltid velat. Det där extra ben utrymmet är verkligen så värt det och att kunna sova gott som om det vore en säng är ju bara för nice. Men självklart har man inte de pengarna om man inte är rik förstås. Hade aldrig tackat nej om någon gav mig ett sånt erbjudande och om jag var rik hade jag tagit en sådan biljett jämt! Det hade varit fett nice verkligen! 😀

 8. Att gå från 57 kg upp till 117kg och sedan ner till 59kg för att nu ligga på 107 kg har inte varit någon rolig eller lätt resa. 2016 kommer bli hälsans år för mig och jag behöver verkligen motivation och tips. Har du en hälsoblogg eller vet om någon du tycker väldigt mycket om? Hälsa på hos mig och tipsa!
  http://hajnal.se

 9. Sjukt onödigt att kasta bort så mycket pengar,så ser jag det. Tycker att livet ska levas enkelt men vackert. Blir man en lyckligare människa av att betala 5 gånger så mycket för en biljett och vetskapen om att man kastat bort så mycket pengar? Skulle må dåligt av det. De tusenlapparna skulle jag sparat till ett annat äventyr.

 10. Jag har aldrig flugit business class men när vi flög från Tokyo så fick vi sitta vid nödutgången, och då var det inga säten framför vilket var såååå lyxigt bara det, jättemycket benutrymme. 🙂

 11. Haha sticker i ögonen.. i Sverige försöker vi behandla alla lika oberoend inkomst. Dåligt tycker vissa… bra tycker andra 🙂

  1. Tänkte precis säja det, känns som han fattade lite senare men kanske inte tänkte hela vägen varför folk som har pengar ska bli bättre behandlade än andra.

 12. Blev tillfälligt uppgraderad till business på min första resa till Seoul. Hade inte heeelt samma upplevelse som Bill haha, så måste vara skillnader mellan bolagerna. Visst var det nice med extra plats, men annars tycker jag inte priset ville varit värt det om jag skulle ha betalat själv.
  Men var ju kul at prova! Och tackar inte nej om det skulle hända igen 😛

 13. Underbart inlägg!

 14. Åh vilken rolig läsning! Tackar för informationen! Jag och min syster har länge pratat om att vi en dag ska köpa 1a klass flygbiljetter och bo på lyxhotell för en till två nätter bara för att prova på. Ditt inlägg fick mig bara mer förväntansfull och sugen på att resa iväg på stört! Haha.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *