Valborg

Jag vill bara starta dagen med att önska en trevlig valborgsmässoafton till alla mina läsare! 🙂

I dag är en av alla dagar då jag önskar att jag var i Sverige! För vem tycker inte om korvgrillning och allsång runt en jättestor majbrasa, kombinerat med den härliga vårkänslan som ligger i luften? Så himla mysig dag! 🙂 Det är verkligen synd att jag inte kan ta del av den, men jag hoppas att alla mina läsare får en riktigt skön dag och en mysig valborgsmässoafton. ♥

Nu när jag tänker efter så har jag inte sett en majbrasa sedan 2009. Det är illa! ^^

Förresten, är det någon som vet varför man tänder majbrasor? Hur uppstod traditionen?

50 kommentarer

 1. Oh ja! 😀 I dag ska man ut och grilla <3

 2. Trevlig valborg till alla!

 3. Bra frÄga! Jag har aldrig ens tÀnkt pÄ om majbrasan har nÄgot speciellt syfte. AssÄ förutom att vara mysig. xD

 4. FrĂ„n början anvĂ€ndes eldarna till att skrĂ€mma bort hĂ€xor (som man trodde pĂ„ pĂ„ den tiden) och den har det fortsatt för att elda in vĂ„ren. Det Ă€r meningen att elden ska brinna frĂ„n 30 april till första maj 🙂

 5. Det finns lite olika teorier om varför det tÀnds brasor. Vissa menar att det var för att vid den hÀr tiden slÀpper man ut djuren i hagen och dÄ var eldarna ett bra sÀtt att hÄlla djuren pÄ plats. Andra menar att det Àr för att skydda sig mot de hÀxor som idag skulle Äka till blÄkulla. Den sista anledningen Àr enkelt att man ska rensa bort allt gammalt ris osv, sÄ för att fÄ plats med det nya behövde man bli av med det gamla ^^

 6. Det Àr dels en gammal tradition som har med hÀxbrÀnnandet att göra. Att det ligger just pÄ Valborg Àr för att just Valborg (en person alltsÄ) blev helgonförklarad den 1 Maj.

  Det Ă€r del ocksĂ„ som sĂ„ att innan Sverige blev ett kristet land och vi var hedniska sĂ„ ansĂ„gs just den 30 April vara dagen dĂ„ porten till dödsriket stod som mest öppen. DĂ„ fanns brasorna till för att ”brĂ€nna bort det gamla och göra plats för det nya”.

  Detta passar dock in i den kristna tron med, dÀr pÄsken intrÀffat bara veckor innan sista april-firandet.

  MĂ„nga av de moderna högtiderna som jul osv firas inte först och frĂ€mst i grund av Bibeln utsatta datum. Ofta finns det andra anknytningar, som t.ex vintersolstĂ„ndet och hedniska fester som hölls vid den tiden pĂ„ Ă„ret. NĂ€r kristendomen kom till sĂ„ ville man sĂ„klart ”radera” all hednisk kultur och satte alla kristna högtider PÅ de gamla hedniska.

  En av fÄ högtider som finns kvar och som Àr en hednisk högtid Àr Midsommar. Den Àr framflyttad nÄgra dagar, men annars har den bara sin grund i hednisk tro.

  Och till att övergĂ„ frĂ„n fakta till fakta sĂ„ Ă€r jag ganska krasslig idag, har ont i halsen och Ă€r snuvig, men jag, pojkvĂ€nnen och hans familj ska nog Ă„ka en svĂ€ng Ă€ndĂ„ och titta pĂ„ nĂ„gon brasa. Och hans mamma fyller ocksĂ„ Ă„r idag, sĂ„ det blir tĂ„rta och firande med! 🙂

  /Viktoria Uhlin @ http://vikkipedia.se/

 7. Vi tĂ€nde majbrasor för att skrĂ€mma bort hĂ€xor eftersom att de troddes rida pĂ„ kvastar/getter mellan 30 april och 1 maj till gamla offerplatser för att hitta pĂ„ satttyg. Ibland med djĂ€vulen. Majbrasan anvĂ€ndes som ett skydd mot onda andar och har sitt ursprung i hedniska vĂ„rseder. Nu förtiden ses det vĂ€l mer som ett tecken pĂ„ att vĂ„ren Ă€r hĂ€r! 🙂 x

 8. Jupp! Det hĂ€r kommer att bli en hĂ€rlig dag 😀

 9. Fin bild! 😀

 10. Nej nej. LĂ€ngta inte hit! Det Ă€r skitvĂ€der och grĂ„tt. Var enbart glad att du bor i Thailand. 😉

 11. Synd att det inte Ă€r sĂ„ mycket vĂ„r idag. Det Ă€r kallt och grĂ„tt ute 🙁

 12. Jag har för mig det var nÄgot med att skrÀmma hÀxorna sÄ de skulle fly till BlÄkulla haha, Iunno! ^^

 13. FrÄgan Àr om det blir nÄgon majbrasa idag. xD PissvÀder ute.

 14. Trevlig valborg sjÀlv, men jag tÀnker mycket pÄ de stackars djuren som hunnit bygga bo i de stora kasarna :/ För mig blir det bio =)

 15. Hoppas du fÄr en bra valborg!<3

 16. Åh ja, ikvĂ€ll blir det en riktigt myskvĂ€ll och fira in vĂ„ren 😀

 17. Är det inte för att skrĂ€mma ivĂ€g hĂ€xorna till typ blĂ„kulla? ^^

 18. Jag har hört att man tÀnder en brasa för att elda upp alla löv och grenar frÄn vinter för att vÄren nu ska börja. NÄgot sÄnt..

 19. Jag önskar jag var i Thailand! HĂ€r Ă€r det regn och grĂ„tt ju…

 20. Du fÄr gÀrna byta med mig. =) Du fÄr en majbrasa i kalla Sverige. Jag fÄr tropisk vÀrme och solsken i Thailand.

  Deal?

 21. Det Àr himla spÀnnande att se alla teorier som majbrasorna hÀr i kommentarsfÀltet! Jag lÀser etnologi vid Göteborgs universitet och har fÄtt höra att vÄrbrasor bÄde har en kristen och hednisk anknytning, att de inte har med hÀxbrÀnning att göra utan att det snarare handlar om att brÀnna det gamla för att göra rum Ät det nya.

 22. Glad Valborg 🙂

 23. FörstĂ„r inte varför alla klagar över vĂ€dret? Hos mig skiner solen. 🙂

 24. Fin bild! 🙂

 25. Det stod att det var för att brÀnna upp andar!

 26. tack det samma 😛

 27. Trevlig valborg! ♄

 28. Förr trodde man att hÀxorna hade fest med djÀvulen pÄ idag och dÀrför tÀnde man elden.

 29. ”ValborgsmĂ€ssoafton har firats lĂ„ng tid och oftast som en fest för att fira sommarens ankomst. Skiftet april/maj markerar i mĂ„nga omrĂ„den i Europa övergĂ„ngen mellan vinter- och sommarhalvĂ„ret.

  MĂ€nniskor har i alla tider och i alla kulturer haft ett behov att organisera och strukturera en kaotisk tillvaro. Ett sĂ€tt Ă€r att dela upp tiden i greppbara enheter sĂ„som Ă„r, veckor och dagar. Men Ă€ven Ă„ren kan delas in och det pĂ„ ett antal olika sĂ€tt. Ett vanligt Ă€r att dela in Ă„ret i ett vinter- och ett sommarhalvĂ„r. I norra Europa har det vanligaste varit att vinterhalvĂ„ret varat frĂ„n november till april och sommarhalvĂ„ret frĂ„n maj till oktober.”

 30. Det enda jag vet Àr att det inte Àr nÄgot kristet.

 31. Anledningen till att vi firar valborg Ă€r för att fira att vĂ„ren Ă€r hĂ€r! ♄♄
  Och anledningen till att brasorna tĂ€nds Ă€r för att fira och elda bort gamla pinnar och löv frĂ„n hösten och vinter osv.!♄♄

 32. Jag bor i Finland och ska fira lite med ballonger och serpentiner!:) I skolan firade vi med massa serpentiner och ballonger! (Vi har en myshörna i klassen)Vi i Ă„k 5 och 6 hade ett litet teater om 1:a maj:) Ha en bra 1:a maj! 🙂

 33. Trevlig valborg!

 34. Anledningen till att man har en majbrasa var vÀl dÄ att man skulle skrÀmma bort rovdjur och onda vÀsen! Trevlig valborg till dig med!

 35. Valborg Àr en av dem bÀsta sakernamed Sverige .
  Fantastisk vĂ€der hĂ€r i SkĂ„ne förutom lite blĂ„st , trevlig Valborg alla 🙂

 36. För att skrÀmma bort alla vilda djur i dom svenska skogarna som varg, rÀv och björn. Bara för att alla bondgÄrs djuren ska ut i deras hagar sÄ att dom inte blir uppÀtna eller skadade.

 37. glad valborg alla! hade hatt parad i skolan♄

 38. Det menas att nu Àr vintern borta och man vÀlkomnar vÄren.

 39. Jag vet inte sÀkert men förr var det vÀl för att skrÀmma bort hÀxor osv. men jag Àr inte sÀker, Nu tror jag mer det Àr eftersom det Àr mysigt!

 40. Detsamma 🙂

 41. LÀnge sedan gjorde man det för att skrÀmma ivÀg hÀxor.
  Vissa gjorde det för att skrÀmma ivÀg rovdjur för att sina djur sedan ska överleva. Och tack du med! <3

 42. …och för att vĂ€lkommna vĂ„ren. Helt enkelt!

 43. Varför klagar alla pĂ„ vĂ€dret , det var fantastiskt fint vĂ€der 😀
  JÀttemysigt i SkÄne igÄr , stor brasa , kör som sjöng och en orkester som spelade till det , det kunde inte bli bÀttre

 44. mmm fint det hÀr va?

 45. Det Àr för att vÀlkomna att det blivit sommar. Men sjÀlva elden Àr för att skrÀmma bort troll och hÀxor frÄn sommaren. SÄ att odlingarna ska bli sÄ bra som möjligt under sommaren!

 46. För att elda upp vintern och vÀlkommna vÄren sÄklart!! ^^

 47. Det Àr för att hÀxorna som flyger till blÄkulla vid pÄsk flyger hem dÄ. Förr i tiden brukade man stÀlla sig högt uppe pÄ kullar och tÀnda eldar,hoppa,dansa och sjunga för att skrÀmma bort hÀxorna. Numera firar man det mest för att vÀlkomna vÄren! (Nu för tiden Àr det inte sÄ mÄnga som tror pÄ hÀxor!)

 48. bilden Ă€r frĂ„n helsingborg!!! haha, bor dĂ€r lol 🙂 <3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *