Även apor vill ha jämställd lön

Debatten om jämställd lön har pågått sedan mitten av 1900-talet, och är någonting som engagerar väldigt många människor runt om i världen. Än idag är lönerna långt ifrån rättvisa inom alla områden, och kan skilja sig ganska rejält mellan olika folkgrupper samt mellan män och kvinnor.

Personligen tycker jag det är en självklarhet att löner ska vara jämställda, och jag fick just syn på en video som visar att även djur håller med om den saken. 🙂 Två apor deltog i ett experiment där den ena apan fick gurka som betalning för sitt arbete, medan kompisen fick söta vindruvor för samma uppgift.. Gissa vad som hände? Resultatet kan ses i videon nedanför.

Om t.o.m djur har förmågan att förstå jämställd lön så borde människor också kunna göra det.

Källa.

35 kommentarer

 1. Så sant!!

 2. Jag har alltid tyckt det är sjukt fult med orättvisa löner. Vi får hoppas att det blir bättre med åren. :p

 3. Håller verkligen med!

 4. Det är som du säger. Om en liten apa förstår innebörden av likvärdig lön så bör också den ”super-intelligenta” människan göra det. Men tragiska sanningen är att i bland är människor fan dummare än djur. -.-

 5. haha vad söta!

 6. Hahahahahaha way to go, monkey-man!

 7. Innerst inne VET alla människor att löner borde vara jämställda, men tyvärr så har egoism en förmåga att vinna över det sunda förnuftet. Jag tror att samma sak gäller hos djur. Om en av aporna fick chansen att ta alla vindruvor till sig själv så skulle han göra det.

 8. Haha har sett den videon innan. Smarta varelser de är 🙂

 9. Haha, jämställdhet är viktigt även för djuren!

 10. Människan är också ett djur. I bland ett värre djur än andra.

 11. Haha så söta

 12. Det är nog som Tobbe säger. Egoism är den stora grunden till all orättvisa i världen. Så länge egoism existerar så kommer jämställdhet och rättvisa aldrig att regera till 100%.

  Pessimistiskt men sant.

 13. Madelene

  Folk måste göra sina röster hörda! Min mamma arbetade på en bensinmack förut, och hon var den enda tjejen i personalstyrkan. Efter 7 månader fick hon reda på att hennes lön var 10% lägre än killarnas, fastän dem hade samma arbetstider och utförde samma arbete! Hon gick till chefen och hotade med att kontakta media om saken. Månaden efter fick hon 10% högre lön, samma som killarna.

  Om ni blir utsatta för orättvis lön så ska ni göra era röster hörda! Tystnad leder ingen vart.

 14. Ååh söta

 15. Gulliga!! 😀

 16. Människan har fortfarande mycket att lära från djur. Tyvärr! Många vill hävda att människor är så mycket bättre än djur, men sanningen är att vi är precis som djuren, och i många fall värre.

 17. det är lixom 2013!!! att folk/länder inte växer till sig

 18. haha, den är så söt den videon ^^,

 19. Men gud så söta! 😀

 20. Det är så otroligt dumt att människor får olika löner för exakt samma arbete…

 21. Jo, men problemet sitter ju inte i att alla inte vill ha samma lön som andra. Man kan ju se på den andra apan, den delar inte med sig av vindruvorna den får… det är ju där problemet sitter, dom som har vill inte ge till dom som inte har.

 22. Bakom rättvisa ligger orättvisa, det kallas för demokrati, nopp nopp ingen rättvisa är det inte, så hemskat att man gör samma uppgift, men för olika lön, och skäms för de som inte regerar för att det för högre lön för samma uppgift medan den andra får mindre!

 23. Haha vad roligt att han kastade gurkan!

 24. Hehe, vilken rolig video! Och sann text 🙂

 25. Rolig video med en lekfull touch på ett allvarligt ämne. 🙂 Angående jämställd lön så tycker jag att vi har kommit en bra bit på vägen, åtminstone i Sverige. Men visst finns det fortfarande tonvis av orättvisa på arbetsmarknaden.

  Striden fortsätter!

 26. Haha! 😀 Apan såg riktig förbannad ut när han inte fick samma som den andra.

 27. lol :p

 28. Grymt exempel! Tack för att du delade med dig. 🙂 Jag ska visa detta till min klass!

 29. Haha så himla söt apa som blir skitarg över sin gurka x) Tycker så synd om den, hoppas den fick massa vindruvor sen när experimentet va över 🙂

 30. Väldigt intressant och kul video! 😀

 31. haha 😀 men ja såklart ska de va jämställd lön även för apor! 🙂

 32. Tycker jättesynd om apan som får gurkan.

 33. Klockren! Och ja det borde verkligen vara självklart att få samma lön för samma arbete oavsett kön och etnicitet. Däremot så tycker jag att drivkraft, initiativ och väl utfört arbete ska premieras i löneutvecklingen.. men dessa saker sitter verkligen inte i könet!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *