Det artiga landet

Jag brukar ofta förundras över hur enormt artiga människor är i Japan.

Man kan väl säga att flesta människor i världen är relativt artiga, men efter våra tre resor till Japan så har jag och Ricky insett att detta verkligen är världens artigaste land. Vart man än vänder sig så möts man alltid av en otrolig artighet och en respekt som man mycket sällan upplever i andra länder. Deras artighet är alltid på topp, både privat och professionellt.

Jag tänker ta upp ett ganska lustigt praktexempel på professionell japansk artighet som jag egentligen hade tänkt skriva om under resan. Det var en händelse som utspelade sig en tidig morgon när Ricky gick ner till Mcdonalds för att handla en take away-frukost till oss.

Han gick in i restaurangen och beställde två grillade smörgåsar med pommes och två milkshakes. När maten var klar och personalen just skulle packa ner den i en påse, så upptäckte expediten att en av smörgåsarna hade fel pålägg. Skyndsamt tog dom bort den felgjorda smörgåsen och började med att göra en ny… Ok, så blir det ju på alla restauranger när någonting görs fel. Men i Japan tar dom det ännu längre!

Tjejen som hade gjort fel smörgås kom ut från köket, förbi kassan och bugade sig för Ricky medan hon bad om ursäkt för besväret. Till råga på allt fick Ricky en gratis milkshake direkt i handen, så att han skulle ha någonting att dricka medan han väntade på den rätta smörgåsen.

Överdrivet eller inte? Om man aldrig har varit i Japan så har man nog svårt att föreställa sig hur extremt artiga dom faktiskt är.

Ett annat exempel är att folk alltid står på höger sida i rulltrappor, så att folk som har bråttom ska kunna ta sig förbi. Men det är bara ett annat exempel av flera hundra. 🙂

97 kommentarer

 1. Är också bosatt i Japan (Tokyo) en av anledningarna att jag flyttade hit var just pga. artigheten. Tröttnade
  på folks värdelösa beteende i Stockholm och
  allt våld. Vänster sida står man på i Tokyo,
  tvärtom i Osaka vill jag minnas.

  Kramkram.
  Andreas, Tokyo
  http://letstokyo.blogspot.com

 2. Så det ska va ^^

 3. Gurl det märks att du inte pratar japanska haha. Jag bor i Kyoto och studerar japanska på hög nivå, självklart måste jag hålla med om att japaner i allmänhet är mycket respektfulla men det gör det inte av ”the goodness of their hearts” så att säga utan för att samhället förväntar detta av dem. Japan är precis som alla andra länder och artigheten är bara en fernissa. När man pratar språket hör man ofta hur de ibland i tron om att du inte förstår säger något respektlöst om dumma ”gaijins” (utlänningar) så ja, artigheten ligger utanpå hos många. Det japanska samhällets alla regler styr detta stenhårt. Jag älskar Japan otroligt mycket och älskar hur fint de behandlar sina kunder men man ska inte alltid vara så blåögd 😉 Men jag har valt att leva mitt liv här på grund av det underbara japanska folket, men kom ihåg att de är bara människor de med 😀 och p.s det är bara i kansai området man står på höger sida, i Tokyo är det vänster som gäller. Kansai området är alltid lite tvärtemot XD d.s

 4. Haha, gulligt ^^

  Lust att vara med i helgens blogg? Klicka isf häär –> http://modebloggen.webblogg.se/2012/april/helgens-blogg.html

 5. Engelsmän är också väldigt artiga, kanske inte lika mkt som japanerna, men iaf mer än svenskar!

 6. Det är därför man älskar Japan och Asien i allmänhet. 🙂 Vänligare och varmare folk finns inte!

 7. På höger sida? o: när jag var i Tokyo så stog ALLA på vänster sida av rulltrappan o_o

 8. Det var verkligen artigt . Men det med rulltrapporna gäller väl även i sverige ?

 9. I tunnelbanan i Stockholm står alla också alltid på höger sida i rulltrappan 😉

 10. Fast när det gäller djur, tex valar, delfiner så är de dock inte lika artiga. Sen att alla som bor i Japan kanske inte står bakom detta, så gör de inte mycket för att förhindra det heller.

  Har alltid varit intresserad utav Japan och flertalet länder i Asien, men kommer aldrig sätta min fot i ett land som har sådan bristande respekt för djur. Kanske är knäpp och går miste om upplevelser. Har svårt att stötta länder överlag som agerar omoraliskt mot djur och människor. Funderar du aldrig över det när du är ute och reser?

  Mvh Moralkärringen 🙂

 11. När en av hamburgarna dröjde länge på McDonalds så sa han i kassan att jag kunde få nya pommes frites eftersom det tog så lång tid, sa nej men ändå så fick jag nya pommes när hamburgaren väl kom. 😀

 12. Jag har aldrig vart i Japan, men jag planerar att spendera minst 5 år av mitt liv i det landet. 🙂 Det verkar vara så underbart på alla sätt och vis!

 13. Japan is nr 1! <3

 14. haha men högerregeln i rulltrappor gäller i sthlm också 🙂 man ser direkt vilka som inte är från sthlm. Haha, om min kompis inte sagt det till mig hade det blivit väldigt pinsamt när jag väl är i sthlm XD

 15. Gud vad hemskt! Stackars tjej! Är det någon slags skamkultur eller? Och beter de sig så i situationer där japaner är med också eller bara mot normen, ”den vita mannen”?

 16. Åh sånt gillar jag när människor bryr sig och hjälper varandra. I Sverige kan många( inte alla säger jag nu) vara ganska själviska och bara tänka på sig själva och inte hjälpa andra. Jag tycker det är bra när man hjälper andra! Så fint av dom att göra så! Då visar dom ju att dom bryr sig och vill att man ska komma tillbaka.

 17. Klart att japaner är ju människor också, men överlag är japanerna mycket mer gästvänliga, trevliga, artiga och tillmötesgående. Svenskar ligger också högt på listan, me inte i klass med japanerna.

 18. Vad härligt och gulligt med en sån artighet! (^_^) älskar verkligen japan!

  Kram på dig <3

 19. De flesta som bor i Stockholm står faktiskt på höger sida också så att folk kan gå förbi på vänster sida. De som inte gör det är ignoranta eller så bor de inte här.
  Så svenskar/stockholmare (den stad jag kan bekräfta) är ju lika artiga på det sättet.

 20. dnfdksnvdk

 21. gdrfg

 22. En liten rättelse:
  Alla står inte på höger sida i hela landet, utan det beror på var du är. Här i Tokyo-området där jag bor, så står alla på vänster sida, och släpper förbi folk på höger. Men eftersom att Kansai-, och Kantobor alltid ska göra allt på motsatt vis så brukar de som bor i Kansaiområdet stå på höger sida i stället. Just so you know.

 23. Stämmer att Japaner är väldigt artiga. Men exemplet med smörgåsen handlar inte riktigt om artighet utan om rädslan att förlora sitt jobb. Arbetsgivarna i Japan är extremt hårda och du kan få sparken för minsta lilla tex en felgjord smörgås. hade denna japan inte gjort som hon gjorde så hade hon förmodligen fått sparken direkt. Sen har de flesta otroligt långa arbetspass upp till 10-12 timmar/dag.

 24. Roligt!!:-) I london är dem också jätteartiga! Speciellt killarna som är gentlemens därborta;-) Rulltrapporna i london är på samma sätt eftersom det finns många buisnessmen som måste passa tider!;-)

 25. man star till höger i rulltapporna här i münchen där jag bor. fast här är det sa om du rakar stafel (oftast turister) sa far du en knuff eller armbage i sidan. haha fast det händer bara ibland, oftast säger/skriker dem ursäkta eller ”ACHTUNG!!!”

 26. Jag vet, Japaner är så jääkligt artiga!! Det har kommit flera japaner till vår skola, dom är så lyckliga, och hälsar på alla fast man inte känner dom<33

 27. En av många andledningar till att jag gillar Thailand är för att ”ni” är så otroligt trevliga och artiga nästan jämt. Går inte att jämföra med tex Sverige. Kanske är det överlag så i Asien? 🙂 kram

 28. *åh, vad trevliga dem är!*

 29. Det har ju med kultur o göra. Min Japanska lärare är jättesnäll, varje gång hon gör ett misstag av något slag (typ, skriver fel på prov osv) så ber hon om ursäkt. Men det har med deras kultur osv att göra, tycker dom är jätte snälla. Det bästa är ju att det smittar av sig 🙂

 30. In tokyo all stand on the left side and in Osaka and Kyoto on the right side xD we where quite confused with this as we spended time on both places.
  And talking about this…in Spain is on the right side hihihi.

  Hugs ^^
  Alba

 31. Hej sötnos jag undrar, säljer du ljus rosa tyllkjolar?
  Om inte jag skulle gärna köpa en från ”Fokiwa” om det skulle finnas!
  Det skulle passa jätte bra in i den webb-shoppen!

  Många kramar //Milly

 32. så som jag upplevt det tycker jag att folk är väldigt trevliga i thailand :3
  mest kanske för att jag är blond och blev väldigt uppvaktad när jag var liten, men dom är fortfarande väldigt trevliga och artiga där ^^

 33. I stockholm, så står man ALLTID på högersida så andra kan komma förbi som har mer bråttom, det är bara i resterande lantis delar av landet som inte är vana vid rulltrapport, som blockerar hela trappan…

 34. Håller helt med dej, Foki. Japanerna ÄR världens artigaste folk. Önskar att alla jordens människor kunde åka dit och lära sej vett och etikett. Samtidigt som jag hoppas att Japan inte kommer bli alltför stort turistmål och befläckas av övriga världens beteende..

  PS. Dock står man till vänster i rulltrappan i Japan (åtminstone i Tokyo) 🙂

 35. Intressant! Vi har pratat om detta på So;n i skolan. Tydligen så kommer det här med ”Japansk artighet” från samurajerna! 🙂

 36. Veronica

  Jag har precis varit i London ( jag menar precis sitter på bussen från flygplatsen nu) och där är det likadant. När man går upp från tunnelbannan så står det precis innan rulltrappan ”Stand On The Right” ”Walk On The Left” och folk gjorde verkligen som det stod. Och alla var otroligt trevliga. Frågade om det var ledigt, bad om ursäkt om de gick emot en eller helt enkelt sa ”excuse me” när de ville komma förbi. Nu när man kom tillbaka till sverige så gick folk ”över” en utan att be om ursäkt. Jag var nog likadan tills jag upptäckte hur gladare man blir när någon säger förlåt.

 37. Nä, så snälllt:) LLL

 38. Faktiskt ar det bara i Kansai man star pa hoger sida,av nagon anledning. I Tokyo och resten av Japan star man alltid pa vanster sida.

 39. Det är helt galet hur artiga de är!
  Alla artighetsfraser som de använder överallt! Sick!!
  Man känner sig så oartig ._.

 40. Har aldrig varit i Japan så kan inte jämföra själv. För mig är dock England det mest artiga land i väerlden. Likadant med rulltrappan tex. Råkar man stöta till nån ursäktar sig den andra personen trots att det var ens egna fel. Osvosv. Bästa landet!

 41. ingen stor grej med att dom ställer sig på ena sidan av rulltrappan? det gör man här i sverige också inte tycker man att det är ngn stor grej precis?

 42. bem soirak

  Jag älskar dig också………….Jag sakna och åka vattenskoter med dig också…………..Älskar dig Foki………..<3 <3 <3 <3 <3

 43. Du har ju varit med i en tidning ! 🙂

 44. Är det dock inte så att stå på höger sida i rulltrappor är en ”världsregel” så att säga. Mina föräldrar har alltid varit noga med den regeln, och jag är helsvensk! Och om man tänker på det så är det i stort sett så det är överallt!

 45. haha men att stå på höger sida i rulltrapporna gör vi i stockholm också… och inte har vi stockholmare ryckte om att vara trevliga 😛

 46. Men alla står ju på höger sida i rulltrappan i sverige också så de som har bråttom kommer förbi. I alla fall i Stocholm. Är det bara här?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *